Web Analytics Made Easy - Statcounter

امروز (شنبه)‌ با حضور رییس‌جمهور و وزیر صنعت، معدن و تجارت، مراسم گرامیداشت «دهم تیرماه، روز صنعت و معدن» در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی آغاز می‌شود؛ روزی که پیش از هر چیز فرصتی برای پاسداشت صنعتگران و فعالان معدنی است.

به گزارش ایران اکونومیست، با مصوبه‌ شورای عالی انقلاب فرهنگی، دهم تیرماه هر سال به عنوان روز صنعت و معدن نامیده شده و گرامی داشته می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امسال و به ابتکار وزارت صمت، از روز یک تیرماه که مصادف با روز اصناف بود تا روز دهم تیرماه (روز صنعت و معدن) به عنوان دهه «تولید و تجارت» نامگذاری شد که فرصت مغتنمی است تا از تلاش‌های ارزنده صنعتگران و فعالان معدنی که پیشران لکوموتیو اقتصادی کشور هستند، تقدیر شود.

بخش صنعت، معدن و تجارت شامل فعالیت های بسیار متنوع و ذی‌نفعان متعددی است. این بخش دربردارنده حدود ۲۵ درصد تولید ناخالص داخلی و ۴۵ درصد اشتغال کشور است.

با این حال بخش صنعت، معدن و تجارت با مسائل متعددی مواجه است که از جمله آنها عدم ثبات و پیش‌بینی‌ناپذیری متغیرهای اقتصادی و قوانین و مقررات، ظرفیت خالی و غیر فعال بودن بخش قابل توجهی از کسب و کارها، عدم‌توازن توزیع ارزش افزوده در زنجیره‌های تولید و بین رشته فعالیت ها، پایین بودن بهره‌وری، تورم بالا، پیروی قیمت‌های داخلی از ارزهای خارجی، چند نرخی بودن ارز، نامناسب بودن ترکیب و تنوع محصولات صادراتی، سهم قابل توجه تجارت غیر رسمی و قاچاق، توزیع نامتوازن سود و ارزش افزوده در فعالیت های اقتصادی، محدودیت در زیرساخت‌ها نظیر برق، گاز و آب، ضعف شدید در تامین نقدینگی تولید و صادرات، بازدهی بالای بازارهای غیرمولد و هدایت نقدینگی به این بازارها، عدم توازن سرمایه‌گذاری در رشته فعالیت‌ها و مناطق، پایین بودن سطح تحقیق و توسعه در فعالیت‌های تولیدی و سازماندهی نامناسب و تغییرات مدیریتی بسیار زیاد در وزارتخانه (از جمله در دولت دوازدهم وزارت صمت پنج وزیر یا سرپرست داشته است) قابل ذکر است.

مسائل بخش صنعت، معدن و تجارت سال‌ها انباشته شده و پیچیدگی‌های بالایی دارد، بنابراین با راه‌حل‌های جزئی و تدریجی بهبودهای موضعی ایجاد شده و معمولاً باعث بهم ریختگی بیشتر و ایجاد مسائل جدید می‌شود. مسائل این بخش با بینش فعلی حل نشده و باید با رویکردی جدید به دنبال راه حل ها بود.

راهبردهای بخش صنعت، معدن و تجارت برای حرکت از وضع موجود به وضع مطلوب عبارتند از: گسترش اقتصاد دانش بنیان، تنظیم سودآوری فعالیت‌ها، ارتقای توانمندی و هم افزایی کسب و کارها و گسترش تعاملات بین‌المللی و اصلاح حکمرانی بخش صنعت، معدن و تجارت؛ این راهبردها مهمترین تغییراتی که باید رخ دهند تا اهداف محقق شوند را بیان می‌کنند.

ساز و کارهای بخش صنعت معدن و تجارت باید در راستای این راهبردها به طور کامل بازنگری شوند. طی دهه گذشته کمتر به اصلاح و توسعه سازوکارها پرداخته شده است، در حالی که برای حل مسائل اساسی این بخش و با توجه به تحولات مورد نیاز در فضای کسب و کار باید ساز و کارهای نوینی طراحی شود و استقرار یابد.

در همین پیوند، از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ طراحی و استقرار ساز و کارهای نوین آغاز شد که پیامدهای آنها تا حدی در متغیرهای تولید اشتغال، تورم و صادرات در نیمه دوم سال نمایان شد و در سال ۱۴۰۱ شاهد تکمیل کارکردهای آنها خواهیم بود.

تغییر ساز و کارها در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ همزمان با پیگیری امور روزمره و جاری وزارت صنعت، معدن و تجارت آغاز شده است. تغییر ریل با اصلاح ساز و کارها همزمان با تداوم فعالیت‌های جاری، دشواری‌ها و پیچیدگی‌های دارد.

مهمترین دستاوردهای کلان بخش صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۴۰۰

مهمترین دستاوردهای کلان بخش صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۴۰۰ به این شرح است:

رشد اقتصادی در بخش صنعت در ۹ ماه ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال قبل برابر با ۳.۴ درصد بوده است (بر اساس گزارش بانک مرکزی ۳.۶ درصد). بخش خدمات نیز در ۹ ماهه ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال قبل از متوسط رشد ۵.۷ درصدی برخوردار بوده است.

اشتغال پروانه بهره برداری صنعتی با ۱۴۶ هزار نفر در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۰ با ۱۳.۶ درصد رشد نسبت به دوره قبل همراه بوده است. سرجمع اشتغال در گروه‌های مختلف بخش صنعت بر اساس گزارش مرکز آمار ایران نیز رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است.

 تورم تولیدکننده از بهار ۱۳۹۹ تا انتهای بهار ۱۴۰۰ روند افزایشی داشته است، اما از تابستان ۱۴۰۰ شیب این روند منفی شده است. تورم تولیدکننده در بخش صنعت نسبت به متوسط کل اقتصاد با شیب تندتری کاهش یافته است. در بخش معدن نیز روند توان تولید کننده پس از بهار ۱۴۰۰ روند کاهشی داشته و در پاییز کاهش بیشتری یافته است.

همچنین صادرات کالاهای غیرنفتی از ۳۵ میلیارد دلار در سال ۹۹ به ۴۸ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۰ افزایش یافت.

پیامد تحولاتی که در سال ۱۴۰۰ آغاز شده، ایجاد فرصت‌ها و زیرساخت‌های مناسب برای کسب و کارها و بهبود معیشت مردم خواهد بود.

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: وزارت صنعت معدن و تجارت ، مرکز آمار ایران ، بانک مرکزی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: وزارت صنعت معدن و تجارت مرکز آمار ایران بانک مرکزی معدن و تجارت ساز و کارها سال ۱۴۰۰ صنعت و معدن فعالیت ها بخش صنعت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۷۹۴۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۰ معدن راکد استان اردبیل احیا می‌شود

مسعود ایرانی گفت: مزایده عمومی ۳۶۶ محدوده و واحد معدنی استان در مرحله بازگشایی پاکت و سپری کردن روند قانونی واگذاری به متقاضیان واجد شرایط در راستای برنامه‌های امسال اداره‌کل صمت مبنی بر تعیین تکلیف معدن‌های راکد است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل با اشاره به فعال‌سازی ۱۳ معدن راکد استان اردبیل در سال گذشته بیان کرد: تعیین تکلیف ۲۷ معدن غیرفعال در کنار احیای ۱۰ واحد معدنی و معرفی ۲ بسته سرمایه‌گذاری جزو اولویت‌های اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل در سال ۱۴۰۳ است.

او با تاکید بر لزوم استفاده حداکثری از ظرفیت‌های معدنی در راستای توسعه اقتصادی و اشتغال‌زایی افزود: محدوده‌های مزایده‌ای فاقد متقاضی نیز بر اساس ماده ۸۳ قانون معادن واگذار و برای فعال‌سازی دوباره آنها اقدام لازم انجام خواهد شد.

مدیر اجرایی طرح احیای معادن کوچک مقیاس نیز در این نشست به وضعیت کلی واحدهای معدنی استان اردبیل اشاره کرد و گفت: بر اساس آمار اداره‌کل صمت اردبیل، تعداد معدن‌های این استان ۱۸۷ مورد است که ۱۰۰ واحد معدنی فعال، ۶۴ معدن غیرفعال و تعداد ۲۳ معدن نیز در مرحله تجهیز هستند.

عباس جرجانی با بیان اینکه بیشتر معدن‌های استان اردبیل مربوط به مصالح ساختمانی است، افزود: چهار معدن آهن، یک معدن مس و ۱۰ معدن سنگ‌های تزیینی از مهم‌ترین واحدهای معدنی این استان هستند.

او گفت: ۱۵ درصد از حقوق دولتی که از معدن‌ها دریافت می‌شود باید بر اساس قانون بودجه به روستا یا آبادی که ماده معدنی از آنجا استخراج می‌گردد، اختصاص یابد و در بهبود وضعیت اجتماعی، فرهنگی و تکمیل زیرساخت‌های منطقه موثر باشد.

مدیر اجرایی طرح احیای معادن کوچک مقیاس همچنین افزود: انتظار می‌رود دستگاه‌های اجرایی که در اجرای پروژه نهضت ملی مسکن اردبیل نقش دارند، در راستای حمایت از واحدهای معدنی، پیمانکاران و مجریان را ملزم کنند که برای خرید مصالح تولیدکنندگان و معدن‌های منطقه را در اولویت قرار دهند.

 

باشگاه خبرنگاران جوان اردبیل اردبیل

دیگر خبرها

  • ۱۰ معدن راکد استان اردبیل احیا می‌شود
  • ۱۱۱ فرصت سرمایه‌گذاری پیش‌بینی و معرفی شده است
  • ثبت ۵۱۰ فقره پرونده تخلف صنفی در استان سمنان
  • حضور نمایندگان ۱۰۰ کشور در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران
  • حضور نماینده ۱۰۰ کشور در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران
  • ۱۷ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری در بخش اصناف قم انجام شد
  • منع بکارگیری مشمولان غایب در واحد‌های صنعتی، معدنی و صنفی
  • برنامه ریزی برای ۷.۵ میلیارد دلار صادرات از خوزستان
  • هدف‌گذاری برای ۷.۵ میلیارد دلار صادرات از خوزستان
  • ۲۸۹ محدوده معدنی استان آذربایجان غربی از طریق مزایده واگذار می‌شود