Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-07@03:01:35 GMT

حکمرانی آب و مقابله با چالش کم‌آبی

تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۸۱۹۳۴

حکمرانی آب و مقابله با چالش کم‌آبی

تغییرات اقلیمی در سرتاسر کره زمین، تروریسم و استفاده ابزاری دولت‌ها از منابع طبیعی به عنوان سلاح و ابزار بازدارندگی از جمله عوامل اثرگذار بر تشدید روند ‌بحران‌های زیستی است. 
با این اوصاف، با توجه به اینکه در اسناد بالادستی از جمله سند آمایش سرزمین کشور، برنامه ششم توسعه و گزارش‌های مجلس و مرکز بررسی‌های ریاست‌جمهوری و همچنین آمارهای مرکز آمار که به ساماندهی آب منطقه‌ای توجه شده است، ضرورت عملیاتی سازی هرچه سریع‌تر راهبرد حکمرانی بر منابع آبی از اهمیت بالایی برخوردار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 
در سطح کشور، مهم‌ترین پهنه‌های سرزمینی‌ که با چالش کم آبی بحران‌زا مواجه‌اند، مناطق شرق و شمال شرق کشور هستند. اگر چه این مناطق از گذشته با شرایط گرم و خشک دست و پنجه نرم کرده و سبک زندگی ساکنانش  با وفق‌پذیری آن تنظیم شده است، اما این مباحث در چرایی اولویت پرداختن به مسئله کم آبی در استان تنها نقش تشریح کننده را ایفا می‌کند. شرایط فعلی هیچ نسبتی با گذشته ندارد و این پهنه مولد کشوری در حال حرکت به سمت وضعیت بحرانی است.
 اگر زنگ خطر کم آبی دشت خراسان در ۵۰ سال قبل با کاهش سطح آب‌های زیرزمینی در شهرهایی مثل مشهد، کاشمر و تایباد جدی گرفته می‌شد اکنون با حجم یک‌هزارو۲۸ میلیون مترمکعب کسری در مخازن آبی استان -که در گزارش آب منطقه ای خراسان رضوی آمده است – به عنوان استان اول کشور با اختلاف قرار نمی‌داشت. 
مسئله‌ای که سبب شده در ماده ۶ سند استانی آمایش سرزمین آب قابل برنامه‌ریزی را محدود به چارچوب پانزدهمین مصوبه شورای عالی آب کند و ماده ۳و۲ را به راهکارهای مدیریت آب اختصاص دهد. همچنین در سند ملی توسعه استان منابع آبی را به عنوان تنگناهای توسعه و از مسائل اساسی استان نامبرده است. در مسئله شناسی راهبردی توسعه استان خراسان رضوی تدوینی مرکز بررسی استراتژیک ریاست جمهوری، منابع آبی یکی از چالش‌های استان عنوان شده است و حدود ۲۵درصد از گزارش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان خراسان رضوی به وضعیت بحرانی منابع آبی استان اشاره شده و در گزارش کارشناسی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی که به‌تازگی منتشر شده کم آبی مسئله اصلی استان بیان شده است. 
به عنوان مثال، گزارش‌های جهاد کشاورزی و مرکز آمار نشان می‌دهد درحالی‌که استان خراسان رضوی  دومین سطح قابل کشت کشور را دارد، اما تنها ۱۸ درصد از شاغلان استان در این بخش کار می‌کنند و همچنین سطح زیر کشت استان نسبت به گذشته رو به کاهش است که مهم‌ترین عامل آن کاهش منابع آبی است. از سوی دیگر کاهش مراتع به‌دلیل نزولات جوی، چرای گوسفندان را با مشکل همراه کرده است. کشاورزی و دامداری که کسب و کار نیاکانی روستاییان خراسان بوده، اکنون به‌دلیل کاهش ۴۰درصدی جمعیت مولد روستاها که برخاسته از این تنگناهاست، دیگر مورد استقبال نیست و برخلاف ۴۰ سال گذشته مهاجرت‌ها سبب شده  تنها ۲۷ درصد جمعیت کل در روستاهای استان ساکن باشند.این مهاجرت‌ها از عوامل اصلی زندگی در نقاط حاشیه شهرهای بزرگ و مشکلات امنیتی است و مجالی برای سوءاستفاده حقابه توسط کشور افغانستان و بسیاری پیامدهای دیگر خواهد شد. بنابراین به‌دلیل درهم‌تنیدگی اقتصاد استان به حوزه کشاورزی، بیش از پیش اجرایی شدن حکمرانی آب ضروری به نظر 
می رسد تا از هرگونه بحران‌های احتمالی آتی جلوگیری شود.آب به عنوان مهم‌ترین رکن اطلاق جریان زیست به مکان محسوب می‌شود که زمین را تبدیل به سکونتگاه می‌کند و تقریباً تمامی بخش‌های فعالیتی را دربرمی‌گیرد؛ درنتیجه توجه به عوامل تهدیدکننده آن یک امر ضروری برای سیاست‌گذاران و مسئولان اجرایی کشور است.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: کم آبی اب خراسان رضوی منابع آبی کم آبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۸۱۹۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشکیل کمیته‌های مشترک ایران و عراق برای مقابله با اخبار دروغ و جعلی

علی المؤید رئیس سازمان رسانه و ارتباطات این کشور امروز (شنبه) با «فرشاد مهدی پور» معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران و هیاتی به نمایندگی از نهاد‌های مهم رسانه‌ای این کشور دیدار و درباره همکاری‌های مشترک تبادل نظر کرد.

در این نشست که در بغداد برگزار شد، تقویت همکاری‌ها در حوزه رسانه، تولید محتوای رسانه‌ای که به انتقال تصویر حقیقی دو کشور کمک می‌کند و توسعه و سازماندهی کار شبکه‌های اجتماعی دیجیتال پیشرفته از طریق تولید مطالبی که همگام با پیشرفت‌های دنیای ارتباطات باشد و با فرهنگ و مطالب مورد علاقه مردم دو کشور سازگار باشد، بررسی شد.

همچنین در این نشست، پوشش رسانه‌ای سفر زیارت اربعین نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت و هیات ایرانی از سازماندهی عراق در برگزاری مراسم اربعین طی سال‌های گذشته و موفقیت بزرگ و برجسته این کشور در پوشش رسانه‌ای سفر اربعین سال گذشته تقدیر کرد و پیشنهاد داد که از تجربه ایرانیان در حوزه سازمان رسانه‌ای عتبات عالیات استفاده شود.

در بخش دیگری از این نشست، راهکار‌های همکاری مشترک دو کشور برای مبارزه با اخبار جعلی و راه‌های مبارزه با این اخبار از طریق تشکیل کمیته‌های مشترک که به کاهش شایعات گمراه‌کننده و محتوای جعلی که به روابط بین دو کشور آسیب می‌زند، مورد بررسی قرار گرفت.

همچنین در این نشست، هیات ایرانی امکان برگزاری دوره‌های آموزشی در جمهوری اسلامی ایران از سوی دانشگاه‌های متخصص در حوزه رسانه و ارتباطات و همچنین دانشکده‌های آموزشی مامور به این حوزه را پیشنهاد کردند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ساير حوزه ها

دیگر خبرها

  • تشریح اقدامات مدیریت بحران خراسان جنوبی در سیل اخیر
  • ضرورت مقابله با بیماری زنگ زرد در مزارع گندم دیم کشور
  • وضعیت نابسامان نیروی کار در خراسان رضوی
  • حکمرانی داده‌ها در عصر اینترنت اشیاء/ پلتفرم‌ها خود را مالک داده‌ها می‌دانند
  • ادامه چالش‌های مواد مخدر برای افغانستان
  • افغانستانی‌ها بمانند یا بروند؟!/ ردّ پای ۲۰ ساله لیدر اصلاح‌طلبان در مشکلات مردم و ایران
  • افغانستانی‌ها بمانند یا بروند؟!/ ردّ پای 20 ساله لیدر اصلاح‌طلبان در مشکلات مردم و ایران
  • امسال تعهدات دولت در حوزه‌های درمان، آب و مسکن به مردم ارائه می‌شود
  • آغاز به کار شورا‌های همیار طبیعت خراسان رضوی
  • تشکیل کمیته‌های مشترک ایران و عراق برای مقابله با اخبار دروغ و جعلی