Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-04-27@04:45:34 GMT

انتقاد از خودروسازی با رنگ و بوی انصاف

تاریخ انتشار: ۱۳ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۰۰۸۸۶

انتقاد از خودروسازی با رنگ و بوی انصاف

دکتر زهرا نظری مهر / حقوقدان خودروسازی در کشور ما، ظرفیت بزرگی است که بازخوردی دوگانه دارد زیرا هم به ابزاری برای انتقاد تبدیل شده و هم دستاوردی افتخار امیز آن هم در جنگ اقتصادی است.   با نگاهی به اظهارات صورت گرفته، خودرو به ابزاری برای انتقاد تبدیل شده، منتقدان هیچ محدودیتی برای انتقاد ندارند و تا جایی پیش می‌روند که بدون در نظر گرفتن مزایای صنعت خودرو برای کشور، در رویکرد‌هایی افراطی، حتی اصرار دارند که صنعت خودروسازی کشور باید تعطیل شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین انتظارات بسیار زیادی از خودروسازان مطرح می‌شود که بدون در نظر گرفتن شرایط موجود سیاسی و تحریمها، درخواست می‌شود. منتقدان هرگز در نظر نمی‌گیرند که ایران تا چه اندازه در محدودیت قرار دارد و گویا فراموش کرده اند که ایران برای دریافت طلب ۷ میلیارد دلاری خود از کره جنوبی، حتی حاضر شد خط تولید خودرو از این کشور خودروساز دریافت کند، اما کره جنوبی موافقت نکرد؟! در این شرایط که دنیا اقتصاد و صنعت ایران را تحریم کرده، چگونه می‌توان انتظار تحول داشت؟
منتقدان با اشاره به حمایت‌هایی همچون ممنوعیت واردات خودرو یا تعرفه بالا که از سوی دولت اعمال می‌شود، اصرار دارند که باید خودروساز داخلی، تولیداتی با کیفیت در سطحی گسترده به بازار ارایه کند به نوعی که نیاز مصرف کننده داخلی تامین شود. اگرچه این خواسته زیاده خواهانه نیست و باید به مردم حق چنین مطالبه‌ای را بدهیم، اما به خاطر داشته باشیم که هنوز توان تولید خودرو به صورت ۱۰۰ درصدی را نداریم و برای تولید خودرو همچنان به قطعاتی نیاز داریم که می‌بایست از خارج وارد شود که محدودیت منابع به ویژه منابع ارزی و تحریمها، وزنه سنگینی بر پای تولیدکننده است.
البته قصد حمایت بی، چون و چرا از صنعت خودروسازی کشور را نداریم و باید بپذیریم که می‌توانستیم در این مدت طولانی که از سابقه تولید خودرو در کشورمان می‌گذرد، نباید درجا میزدیم. هنگامی که تحصیلکردگان خلاق، صنعتگران توانمند و نیروی انسانی کارآمدی در کشور داریم، انتظار اینکه بتوانیم خلاقیت برای تولید خودروی با کیفیت داشته باشیم و تولید انبوه کنیم، زیاده خواهی نیست.
با وجود تمام این مطالب، شاهد تلاش‌های قابل قبولی در صنعت خودرو کشور بوده ایم. یکی از خودروسازانی که تلاش‌های خود را متوقف نکرده و به سوی تحول گام برداشته، خودروسازی سایپا است. این خودروساز مرکز تحقیقاتی دارد که افراد متخصصی را بکار گرفته تا بتواند در مسیر درست تحقیق و توسعه گام بردارد. اخباری که از این مرکز تحقیقاتی سایپا بگوش می‌رسد، بیانگر آن است که تولید خودرو در این شرکت خودروساز متحول خواهد شد، به نوعی که شاهد حضور محصولاتی بروز با قیمت مناسب با آرم سایپا در بازار خواهیم بود.
آنچه جالب توجه است، بازدید اعضای کمیسیون جهش تولید مجلس شورای اسلامی ازفعالیت‌های سایپاست. این خودروساز با اطمینانی که از فعالیت، عملکرد و چشم انداز آینده خود دارد، عملکرد خود را در تالار شیشه‌ای قرار داده به نوعی که تمامی صاحب نظران از جمله منتقدان می‌توانند بدون محدودیت، وارد بخش‌های مختلف این خودروساز شوند تا از نزدیک در جریان عملکرد سایپا قرار گیرند.   بیشتر بدانید: برای پرداخت وام ۵۰۰۰ میلیاردی همین حالا هم دیر است
بحث دیگری که در سایپا صورت می‌گیرد، حرکت به صورت تولید محصولاتی با نگاه دانش بنیان است، تولید دانش بنیانی که از سوی مقام معظم رهبری در ابتدای سال سیاست گذاری شده است. سایپا با گام برداشتن در مسیر تولید دانش بنیان، به نیاز کشور پاسخ خواهد داد، زیرا تولیدات دانش بنیان باعث کاهش هزینه‌ها و افزایش بازدهی در صنعت خودرو می‌شود.
البته با نگاهی به صنعت خودروسازی در جهان، متوجه می‌شویم که سرعت پیشرفت در صنعت خودرو بسیار بالاست و چنانچه خودروسازان داخلی بخواهند در این عرصه پرچالش با قدرت بمانند، باید محصولاتی تولید کنند که توان رقابت با مشابه خارجی را داشته باشد.
بحث دیگری که سالهاست مورد تاکید قرار می‌گیرد، ارتباط صنعت با دانشگاه است. همانطور که بیگانگی صنعت با دانشگاه به زیان کشور از جمله صنعت خودروسازی بوده، ارتباط صنعت با دانشگاه می‌تواند باعث رونق و تولیدات بروز شود. با توجه به اخباری که از بخش‌های گوناگون سایپا شنیده می‌شود، شاهد حضور متخصصان و دانشگاهیان در این خودروساز هستیم که این حضور می‌تواند ظرفیت‌های بالقوه دانشگاه‌ها را در بخش صنعت خودروسازی به بالفعل ارتقا دهد.
نکته‌ای که بسیار اهمیت دارد، ارتباط خودروسازان با رسانه هاست. بی شک در حالی خودروسازان با انتقاد‌های گسترده رو به رو می‌شوند که در بسیاری از بخشها، فعالیت‌های چشمگیری داشته و گام‌هایی برای تولید بروز، با کیفیت و قیمت مناسب انجام داده اند. در این شرایط اگر ارتباط با رسانه‌ها مستمر و بروز باشد، می‌توان مردم را از اولین گام‌هایی که برای ارتقای کیفیت برداشته می‌شود تا تولید محصول نهایی، درجریان قرار داد تا با واقع بینی، انتقاد‌ها رنگ و بوی انصاف بگیرد.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: خودرو سایپا صنعت کیفیت تولید صنعت خودروسازی تولید خودرو صنعت خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۰۰۸۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم

در برنامه میز اقتصادی امروز به موضوع قیمت گذاری دستوری لاستیک خودرو با حضور میرزایی و محمدی دو کارشناس اقتصادی به این موضوع پرداخته شد.

جمال میرزایی کارشناس اقتصادی گفت: قیمت گذاری دستوری معضلات بی‌شماری دارد، به طوری که این موضوع به نفع کشور و مصرف کننده نیست به نظر من باید قیمت گذاری دستوری حذف شود.

او ادامه داد: نرخ تایر که تنها با مجوز وزارت صمت می‌تواند افزایش یابد در یکسال اخیر نسبت به دوده صنعتی که ۳۳درصد هزینه تولید تایر را شامل می‌شود، بسیار کمتر رشد داشته که این مسئله در کنار افزایش دیگر مواد اولیه ساخت تایر عمده دلیل زیان شرکت های بزرگ این صنعت همچون شرکت بارز شده است که این زیان را نیز می‌توان به موضوع مهم قیمت‌گذاری این محصول ربط داد که سبب شده است قیمت نهایی این محصول نامتناسب با میزان رشد بهای‌تمام شده این محصول تعیین شود.

میرزایی افزود: دوده به عنوان یکی از مهمترین مواد مصرفی لاستیک در یک سال اخیر ۸۲ درصد رشد داشته و تایر بایاس شرکت بارز در این مدت تنها ۳۳درصد مجوز افزایش قیمت گرفته است و همین دلیل سبب شده است تا این شرکت با حاشیه سود منفی در فصل بهار روبرو شود. ۳۰ درصد از مواد اولیه تولید لاستیک وارداتی و ۷۰ درصد داخلی است. عمده مواد مصرفی در تولید تایر نیز مربوط به دوده صنعتی است که قیمت آن به نفت و مشتقات آن وابسته است.

میرزایی بیان کرد: موضوع قیمت‌گذاری دستوری از انتظارات این صنعت برای جلوگیری از ادامه روند کنونی است و خروج لاستیک از شمول قیمت‌گذاری و اینکه قیمت‌گذاری توسط واحدهای صنفی براساس رقابت و عرضه و تقاضا تعیین شود، کمک بانک‌ها به پروژه‌های روی زمین مانده و اعطای تسهیلات و حمایت مالی از حدود ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری در صنعت تایرسازی که بلاتکلیف مانده است و ‌ حذف بروکراسی از صادرات و افزایش سهمیه صادرات لاستیک، جزو خواسته‌های ما از دولت است که می‌تواند جان تازه ای به فعالان این صنعت بدهد.

او افزود: متاسفانه مواد مصرفی لاستیک با قیمت آزاد محاسبه و خریداری می شود، قیمت گذاری دستوری بیشتر باعث افزایش قیمت لاستیک خواهد شد،سازمان حمایت ۱۷ درصد سود صنعت تایر را مشخص کرده ولی نظر ما این است که سازمان فقط نظارت داشته باشد.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: ما در حوزه لاستیک خودرو سواری در کشور هیچگونه کمبودی نداریم،صنعت تایر در سال جاری به ۳۰۰ میلیون یورو ارز برای تولید نیاز دارد، ولی تاکنون سیاست های ارزی وزارت صمت مشخص نشده است.

میرزایی گفت: مواداولیه پتروشیمی ها ۲۰ درصد رشد نرخ داشته که به تبع این موضوع سایر مواداولیه نیز دچار افزایش قیمت خواهد شد. بنابراین قیمت تایر در سال جاری باید تغییر داشته باشد تا هزینه های تولید آن منجربه زیان برای تایرسازان نشود.

او گفت: سال گذشته باید قیمت تایر افزایش می یافت، باتوجه به اینکه در سال جاری دستمزد، نهاده های تولید، تعمیر و نگهداری و حتی هزنیه های رستوران تایرسازان افزایش قیمت داشته، نرخ لاستیک خودرو باید رشد داشته باشد. گفتنی است که سایر مواداولیه مانند شتاب دهنده ها و اکسید روی بیشتر از ۲۰ درصد گران شده است. تولیدکنندگان لاستیک خودرو در سال جاری انتظار آزادسازی قیمت را دارند، امیداوریم وزارت صمت به وعده های خود عمل و در اردیبهشت ماه سال جاری شاهد آزادسازی قیمت تایر باشیم.

وی افزود: برنامه تولید تایر در سال جاری ۲۳ میلیون حلقه یا معادل ۱۵۰ هزار تن است، به دنبال توسعه برنامه های صادراتی هستیم و تلاش داریم تا مجوزهای لازم را به موازت تامین لاستیک بازار داخل دریافت کنیم.

رئیس انجمن صنفی صنعت تایر تصریح کرد: یک اتفاق بد دیگر در صنعت تایر رخ داده و آن این است که دولت برای واردات یارانه می‌دهد که این مغایر با سیاست‌های حمایت از تولید است و خواستار رسیدگی به این موضوع هستیم. برخی از گروه‌های محصولی تایر با ارز ترجیحی وارد کشور می‌شود و قدرت رقابت را از تولیدکننده‌ای که با ارز نیمایی و آزاد تولید می‌کند گرفته است.

میرزایی گفت: برای تولیدات داخل قیمت مصوب داریم، اما برای وارداتی‌ها این نرخگذاری وجود ندارد، ضمن اینکه نظارت بر واردات دقت لازم را ندارد و برخی کالاها وارد می‌شود که اصلا تولیدکننده‌اش مشخص نیست این درحالی است که تایر موضوع حساسی است و می‌تواند برای مصرف کننده خطرات جانی به دنبال داشته باشد.

محمدی حسنلویی کارشناس اقتصادی گفت: برای واردات هر کیلو تایر، باید ۴ هزار دلار هزینه کرد، اما اگر این محصول در داخل تولید شود یک دلار ارزبری دارد‎. 

او افزود: طبق توافقی که اواخر سال ۱۳۹۹ با وزارت صمت داشتیم‏، قرار شد شرکت‌های تولیدی همه آمار فروش را در سامانه جامع تجارت ثبت کنند و همه محصولات این صنعت از شمول قیمت گذاری خارج شود که با این روش تولید صنعت تایر در همان سال، ۲۰ درصد رشد داشت‏, متاسفانه در سال ۱۴۰۰ این روند دوباره بر عکس شد و وزارت صمت بدون مشورت با انجمن صنفی صنعت تایر، تایر خودرو را مشمول قیمت گذاری دستوری کرد.

محمدی ادامه داد: هم اکنون اختلاف قیمت محصول تولید شده با قیمت بازار ۱۵ تا ۶۰ درصد است و این اختلاف قیمت از جیب تولید کننده به سمت بازار می‌رود و اگر وضع به همین روال ادامه یابد فعالیت شرکت‌های تایرسازی با چالش روبرو خواهد شد.

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد:صنعت تایر مرتبط با صنعت حمل و نقل است و در اصل‏،۸۴ درصد جابجایی انسان و کالا را انجام می‌دهد، اما متاسفانه تاکنون توجه‌ها به این صنعت بسیار کم بوده برای نمونه در زمینه نرخ گذاری این صنعت ناعادلانه برخورد شده است، در یک سال و نیم گذشته، سهم انواع مواد در قیمت محصول ۶۵ درصد بوده که اکنون به ۸۲ تا ۸۵ درصد رسیده، یعنی مواد به طور مداوم در حال گران شدن است، اما قیمت تایر ثابت مانده است.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • چالش‌های صنعت داروهای گیاهی در ایران/ انتقاد از وجود سیاست‌های غلط در حوزه دارویی
  • چالش‌های صنعت داروهای گیاهی در ایران/ انتقاد از قیمت‌گذاری دستوری
  • کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم
  • ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور
  • تعاملات سایپا با فولاد مبارکه در راستای افزایش ۱۰۰ درصدی تولید خودرو
  • رونمایی از موتور ۶ سیلندر خورجینی با کاربرد در صنعت خودروسازی
  • صنعت خودرو، قربانی زیاده خواهی مسئولان و دلالان
  • رونمایی از موتور ۶ سیلندر خورجینی با کاربرد در صنعت خودروسازی با حضور معاون علمی ریاست جمهوری
  • صنعت خودرو، قربانی زیاده‌خواهی مسئولان و دلالان
  • فشار دلالان برای حفظ سود چند صد میلیونی از پارس/ چرا زیان خودروساز و سهامداران دیده نمی‌شود؟