Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-03@02:50:45 GMT

نشست نقد و بررسی کتاب «مقصود جهان» برگزار شد

تاریخ انتشار: ۱۴ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۱۴۱۰۸

نشست نقد و بررسی کتاب «مقصود جهان» برگزار شد

ایسنا/لرستان نشست نقد و بررسی کتاب «مقصود جهان» برگزار شد.

نشست نقد و بررسی کتاب «مقصود جهان» تألیف محمد محمدی‌اصل و یدالله ستوده، به مناسبت روز قلم با همکاری معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی لرستان، امروز، ۱۴ تیر در سالن جلسات جهاد دانشگاهی لرستان برگزار شد.

کتاب زنده کتابی است که آن‌را نقد می‌کنیم

در این نشست شهاب شهیدانی، عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان، اظهار کرد: کتاب زنده کتابی است که آن‌را نقد می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: در دانشگاه لرستان باب است که برای ارتقاء رتبه کتاب چاپ می‌کنند اما آن‌را در حیطه نقد نمی‌گذارند، به نظر من این کار باید برای تمام کتاب‌هایی که چاپ می‌شود انجام شود.

شهیدانی عنوان کرد: در دانشگاه لرستان کانون لرستان‌شناسی داریم که چارچوبی برای آن تعریف شده و راه‌اندازی می‌شود.

این عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان با بیان اینکه امروزه دوران کلان روایت‌ها تمام شده است، بیان کرد: پژوهشگران حوزه هنر امروزه به کانون‌های ریزتر تبدیل شده‌اند.

وی ادامه داد: ادبیات آرامگاهی در لرستان بسیار جالب است که طرحی برای مطالعه آن‌ها برای دفتر ریاست‌جمهوری در سال ۱۳۹۷ نوشتیم که مورد موافقت قرار نگرفت و در سیل ۱۳۹۸ بسیاری از این کتیبه‌ها از بین رفت، لازم است هرچه زودتر مستندسازی کنیم.

شهیدانی افزود: مسائل میدانی و میراث‌های فرهنگی ما هرآن در حال نابودی است، و این کار در اصل کمک به ایران شناسی است و تنها لرستان شناسی نیست و ایران شناسان را تقویت می‌کند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان بیان کرد: سفرنامه‌نویسی کار بسیار سختی است که در این کتاب به خوبی انجام شده و کار میدانی که در این اثر داریم می‌تواند الگویی برای کتاب های بعدی باشد.

وی افزود: تاریخ هنر ما هنوز نوشته نشده است، در دانشگاه‌ها در حوزه تاریخ معماری  و دیگر هنرها خیلی کار نشده و روایت‌های تکراری است که در همه جا می‌بینیم.

شهیدانی تصریح کرد: ما در دوره اصلاح روایت‌ها هستیم و کاری که از این کتاب برمی‌آید اصلاح دید ماه نسبت به دوره قاجار است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان عنوان کرد: نمادها یک گنجینه عظیمی است که داریم و ما به فرهنگ نمادها نیاز داریم و لرستان گنجینه عظیمی از نمادهاست که از دوره باستان شروع شده و تا زمان معاصر ادامه دارد.

وی افزود: جای فرهنگ نمادهای لرستان بسیار خالی است و هرکس این کار را انجام دهد در حوزه هنر و اسطوره‌شناسی و ... کمک زیادی است.

شهیدانی بیان کرد: در لرستان بناهایی داریم که براثر مرمت‌ها غیراصولی از بین رفته که هویت یک مکان را می‌گیرد، هرکدام از این آثار می‌تواند در یک بازه زمانی به یک امر اقتصادی تبدیل شود.

این عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان افزود: تفاوت محسوس شما در این کتاب کار میدانی است که انجام داده‌اید.

کتاب مقصود جهان نگاه جالبی در بحث جغرافیایی مسیر سکونت‌گاهای لرستان را بیان می‌کند

در ادامه محمد محمدی‌اصل، مؤلف کتاب مقصود جهان، اظهار کرد: در کتاب مقصود جهان با شرحی از منابع مکتوب از تاریخ لرستان مواجه هستیم منابعی که اشاراتی به لرستان دارد.

وی با اشاره به اینکه در قاجار سفرنامه‌نویسی گسترش پیدا می‌کند، تصریح کرد: لرستان فیلی غیر از شامل بخش‌هایی از استان‌های مجاور، از جمله هرسین تا شوش بوده که در حال حاضر بخش‌هایی از آن به کرمانشاه و بخش‌هایی به خوزستان وصل شده است.

وی با اشاره به اینکه این کتاب مسیر ۱۰۷ روزه سفر محمودمیرزا را به لرستان شرح می‌دهد، تصریح کرد: کتاب مقصود جهان نگاه جالبی در بحث جغرافیایی مسیر سکونت‌گاهای لرستان را بیان می‌کند و در بحث تاریخی مسیر تاریخی سکونت‌گاه‌های لرستان بیان می‌کند.

محمدی‌اصل با اشاره به اینکه در تقسیم‌بندی تاریخی این کتاب لرستان به جز خرم‌آباد چهار حوزه مالیاتی شامل سلسله، دلفان، طرحان و بالاگریوه وجود داشته است، خاطرنشان کرد: محمودمیرزا در این کتاب آداب و رسوم را نظر داشته و از رسم ادوار می‌گوید که نمونه آن یکی از مقام‌های موسیقی لرستان به نام یاره‌هو است.

مؤلف کتاب مقصود جهان با تأکید بر اینکه این کتاب به اعتقاداتی که مردم به بناهای آرامگاهی و تاریخی دارند را بیان می‌کند و ۱۲۰ بنای آرامگاهی و غیرآرامگاهی به شکل مفصل شرح داده شده است، ادامه داد: منابع کتاب، تطبیقی از هفت نسخه کتاب محمودمیرزا با تطبیق اختلافات نسخه‌ای است به روش تطبیقی تهیه شد.

وی با اشاره به اینکه در کتاب مقصود جهان تطبیقی از امروز استان و وضعیت دوره قاجار بررسی شد، اظهار کرد: در نقد این کتاب می‌توان گفت کتاب در شرایطی با گرانی مواجه بود و در برخی جاها غلط‌های نگارشی وجود داشت از طرفی برخی روایت‌های تاریخی نیز دچار نقد است که در چاپ بعدی این ایرادات را برسی می‌کنیم کمااینکه آنچه مهم است تلاش میدانی برای تألیف کتاب صورت گرفته است و نقدهایی که مطرح می شود را می‌پذیریم.

جای خالی نشست‌های نقد و بررسی کتاب در لرستان

در ادامه جلسه امین آزادبخت، سرپرست معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی لرستان، اظهار کرد: در سطح استان جای برگزاری نشست‌های نقد و بررسی کتاب خالی است و باید در این راستا فرهنگ‌سازی صورت گیرد.

وی از برگزاری ۳۰ نشست نقد و بررسی کتاب با همکاری معاونت فرهنگی و سازمان انتشارات جهاددانشگاهی لرستان تا پایان سال‌ جاری خبر داد و گفت: در بسیاری موارد شاهد این هستیم که کتاب چاپ می‌شود ولی چون نقد و بررسی نمی‌شود به محاق می‌رود که این خلأ را می‌توان با برگزاری نشست‌های نقد و بررسی کتاب برطرف کرد.

آزادبخت یکی دیگر از مشکلات حوزه چاپ کتاب را عدم معرفی مطلوب کتاب به جامعه دانست و اضافه کرد: برگزاری نشست‌های نقد و بررسی کتاب با حضور رسانه‌ها می‌تواند سبب معرفی بهتر کتاب به جامعه شود.

سرپرست معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی لرستان از دیگر اهداف برگزاری نشست‌های نقد و بررسی کتاب را گردهمایی اهالی قلم و رسانه دانست و افزود: این نشست‌ها می‌تواند به تقویت شبکه بین ناشرین و مؤلفان و علاقه‌مندان به کتاب کمک کند.

وی با تأکید بر لزوم توجه به مشکلات اقتصاد کتاب در جریان علمی نقد کتاب، اظهار کرد: از دیگر ویژگی‌های نشست‌های نقد و بررسی کتاب بررسی‌های علمی و دانشگاهی است که سبب می‌شود کتاب‌ها یا چاپ‌های بعدی که در این زمینه چاپ می‌شود، فاخرتر باشد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری نقد کتاب جهاد دانشگاهی برگزاری نشست های نقد و بررسی کتاب عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان جهاد دانشگاهی لرستان نشست نقد و بررسی کتاب کتاب مقصود جهان معاونت فرهنگی روایت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۱۴۱۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«کلیله و دمنه» در کانون توجه نمایشگاه کتاب ابوظبی

سی و سومین جشنواره بین‌المللی کتاب ابوظبی در حالی آغاز به کار کرده است که بخش ویژه‌ای را به کتاب «کلیله و دمنه» به عنوان یکی از تاثیرگذارترین آثار ادبی جهان اختصاص داده است.

به گزارش ایسنا، سی و سومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتب ابوظبی از روز گذشته ۲۹ آوریل (۱۰ اردیبهشت) آغاز به کار کرده و تا پنجم می (۱۶ اردیبهشت) در مرکز نمایشگاه ابوظبی ادامه خواهد شد.

از جمله برنامه‌های نوآورانه‌ای که توسط این رویداد ادبی معرفی شده، برنامه «کتاب‌های جهان» است که به معرفی آثار برجسته‌ای می‌پردازد که تمدن بشری را در طول سال‌ها شکل داده و فرهنگ‌ها را به روش‌های منحصر به فردی تحت تأثیر قرار داده است.

امسال «کلیله و دمنه» ترجمه عبدالله ابن مقفع برای این رویداد انتخاب شده و به موازات نمایشگاه کتاب، نمایشگاه هنری جذابی با عنوان «هنر افسانه ها از کلیله و دمنه تا لافونتن» به میزبانی لوور ابوظبی برگزار می شود که تکمیل کننده این کاوش ادبی است.

نمایشگاه بین‌المللی کتاب ابوظبی همچنین از انتخاب «نجیب محفوظ» رمان‌نویس مصری به‌عنوان «شخصیت کانونی» برای این رویداد خبر داده است. محفوظ در سال ۱۹۸۸ با ترجمه آثارش به زبان‌های متعدد، اولین نویسنده عرب نام گرفت که موفق به کسب جایزه نوبل ادبیات شد.

نجیب محفوظ، شخصیت ادبی فقید مصر، به عنوان شخصیت کانونی برای دوره امسال انتخاب شده و میراث ادبی استثنایی او تأثیر عمیقی بر چشم‌انداز ادبی عرب بر جای گذشته است. به عنوان اولین نویسنده عرب برنده نوبل ادبیات، آثار او کمک زیادی به غنی‌سازی میراث ادبی عرب کرده است و ترجمه رمان‌های او به زبان‌های مختلف نقشی اساسی در جلب توجه بین‌المللی به دنیای ادبیات داستانی عربی داشته است.

«نجیب محفوظ» که محبوب‌ترین رمان‌نویس دنیای عرب شناخته می‌شود، متولد ۱۹۱۱ در قاهره، در طول ۷۰ سال فعالیت ادبی خود بیش از ۵۰ رمان‌، پنج نمایشنامه‌، ۳۵۰ داستان کوتاه و ده‌ها فیلمنامه را به نگارش درآورد و بسیاری از کارهای او در مصر و کشورهای دیگر مورد اقتباس تلویزیونی و سینمایی قرار گرفته‌اند. او در سال ۱۹۸۸ توانست عنوان اولین نویسنده عرب برنده جایزه نوبل ادبیات را کسب کند.

«گدا»، «کوچه مدق»، «خواب»، «جنایت»، «در گذر قصر»، «زیر سایبان»، «راه» و «وراجی روی نیل» از جمله کتاب‌هایی هستند که تاکنون از وی به زبان فارسی منتشر شده است.

دکتر «علی بن تمیم» رئیس مرکز زبان ابوظبی که برگزارکننده این نمایشگاه کتاب است گفت: «بر تعهد این مرکز به تجلیل از نمادهای فرهنگی تأثیرگذار جهان عرب در سطح جهانی تأکید می‌کنم. این نمادهای فرهنگی در شکل‌دهی ایده‌ها در میان نسل جدید نقش اساسی داشته و در ارتقای جایگاه زبان عربی نقش اساسی داشته‌اند. نمایشگاه با ابتکارات الهام بخش خود به غنا بخشیدن به چشم انداز فرهنگی جهان عرب ادامه می‌دهد. مصر به طور خاص در کارهای خلاقانه در زمینه های مختلف از جمله ادبی، هنری، فکری و شناختی پیشگام بوده است. نجیب محفوظ ادبیات عرب و جنبه‌های متمایز فرهنگ محلی مصر را بر بستری جهانی قرار داد، او فرهنگ عرب را به سایر مردم و تمدن‌ها معرفی کرد، دامنه آن را گسترش داد».

او درباره انتخاب کتاب «کلیله و دمنه» برای برنامه تازه راه‌اندازی شده «کتاب‌های جهان» در نمایشگاه ابوظبی نیز گفت: «کلیله و دمنه یکی از برجسته‌ترین آثار ادبیات عرب است که به‌عنوان یک کتاب عربی درجه یک از سوی منتقدان عرب شناخته می‌شود و به عنوان بازنمایی عالی از ترکیب فرهنگی بین تمدن‌ها بر اساس منشأ آن که ترکیبی از زبان‌هایی مانند سانسکریت از هند، پهلوی از ایران و عربی است، عمل می‌کند. عناصر این کتاب به دلیل تأثیرگذاری بر سایر فرهنگ‌ها، به ویژه شاعر بزرگ فرانسوی ژان دو لافونتن که در خلق یکی از بهترین افسانه‌هایش از آن الهام گرفت و احمد شوقی شاعر بزرگ عرب زبان که مجموعه مهم خود را بر اساس آن برای کودکان نوشت، مورد تحسین قرار گرفته است».

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • نشست پیگیری اجرای مهمترین طرح‌های ریلی کشور برگزار شد
  • نشست خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب تهران برگزار می‌شود
  • نشست پیگیری اجرای مهمترین طرح‌ های ریلی کشور برگزار شد
  • نشست خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار می‌شود
  • امام خمینی (ره) به اسلام و مسلمانان شخصیت بخشید
  • نماینده ولی فقیه در لرستان پای صحبت‌های اهالی رسانه نشست
  • اجرای ۶۴ برنامه در هفته عقیدتی و سیاسی شهرستان زهک
  • «شهرگاه» فرصتی برای هم‌اندیشی دانشگاه و مدیریت شهری است
  • «کلیله و دمنه» در کانون توجه نمایشگاه کتاب ابوظبی
  • کتاب تاریخ مفهوم عدالت اجتماعی در دوران مشروطه نقد می شود