Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-01@09:31:27 GMT

کشف فسیل‌ ۵۰۰ میلیون ساله از مغز یک موجود ۳ چشم

تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۵۶۰۴۷

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی میل، مغز فسیل‌شده موجودی شبیه به میگو با سه چشم که ۵۰۰ میلیون سال پیش در اقیانوس‌ها شنا می‌کرده است، شاید بتواند به تجدید نظر در مورد تکامل حشرات و عنکبوت‌ها کمک کند.

این موجود که "Stanleycaris hirpex" نامیده می‌شود، دو چشم معمولی و یک چشم سوم در وسط سر داشته است. دهان این موجود، دایره‌ای شکل و با ظاهری مهیب همراه با دندان‌های چشمگیر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

Stanleycaris طی رویداد "انفجار کامبرین"(Cambrian explosion) زندگی کرده است؛ دوره‌ای از تکامل سریع که طی آن، بیشتر گروه‌های اصلی حیوانات در فسیل‌ها ظاهر شدند. این موجود متعلق به شاخه باستانی و منقرض‌شده درخت تکاملی بندپایان به نام "پره‌دندان‌سانان"(Radiodonta) است که با حشرات و عنکبوت‌های امروزی ارتباط دارد.

به رغم ظاهر عجیب و غریب Stanleycaris، محتویات سر آن است که دانشمندان را بسیار هیجان‌زده کرده است. پژوهشگران در بررسی بیش از ۲۵۰ نمونه فسیل‌شده Stanleycaris با قدمت ۵۰۶ میلیون سال، دریافتند که مغز و سیستم عصبی مرکزی هنوز در ۸۴ فسیل حفظ شده است. آنها نشان داده‌اند که مغز Stanleycaris از دو بخش تشکیل شده است که به بررسی تکامل مغز، بینایی و ساختار سر بندپایان کمک می‌کند.

یافتن بافت نرم فسیل‌شده، امری نادر است. بیشتر فسیل‌ها، استخوان یا قسمت‌های سفت بدن مانند دندان‌ها و اسکلت‌های بیرونی را در بر دارند. این در حالی است که مغز و اعصاب از مواد چربی مانندی ساخته شده‌اند که معمولا باقی نمی‌مانند.

"جوزف مویسیوک"(Joseph Moysiuk)، دانشجوی مقطع دکتری "دانشگاه تورنتو"(UToronto) و پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: اگرچه مغزهای فسیل‌شده حاصل از دوره کامبرین، جدید نیستند اما این کشف به دلیل کیفیت شگفت‌انگیز نگهداری و تعداد زیادی از نمونه‌ها، برجسته است.

وی افزود: ما حتی می‌توانیم جزئیات دقیقی مانند مراکز پردازش بصری را که به چشم‌ها خدمت می‌کنند و آثاری از اعصابی را که به برآمدگی‌ها وارد شده‌اند، تشخیص دهیم. جزئیات آنقدر واضح هستند که گویی به حیوانی نگاه می‌کنیم که دیروز مرده است.

پژوهشگران در این پروژه نشان داده‌اند که مغز Stanleycaris از دو بخش موسوم به "پروتوسربروم"(protocerebrum) و "دوسربروم"(deutocerebrum) تشکیل شده است. این بخش‌های مغز، سیگنال‌های بینایی و شاخک‌ها را در بندپایان امروزی کنترل می‌کنند.

در بندپایان امروزی مانند ملخ‌ها و سایر حشرات، مغز از سه بخش تشکیل شده است؛ پروتوسربروم، دوسربروم و "تریتوسربروم"(tritocerebrum). تریتوسربروم به "لابروم"(labrum) متصل می‌شود که اطلاعات حسی حاصل از دو لوب دیگر مغز را ادغام می‌کند.

به گفته پژوهشگران، اگرچه تفاوت یک بخش ممکن است این روند را تغییر ندهد اما در واقع، پیامدهای علمی بنیادینی دارد. از آنجا که رونوشت‌های مکرر بسیاری از اندام‌های بندپایان را می‌توان در بدن‌های تقسیم‌بندی‌شده آنها یافت، پی بردن به این که بخش‌ها چگونه بین گونه‌های مختلف قرار می‌گیرند، برای درک چگونگی تکامل این ساختارها مهم است.

مویسیوک گفت: این فسیل‌ها به پیوند دادن صفات پره‌دندان‌سانان و سایر بندپایان فسیلی اولیه، با صفات همتایان خود در گروه‌های بازمانده کمک می‌کنند.

این پژوهش، در مجله "Current Biology" به چاپ رسید.

منبع: الف

کلیدواژه: فسیل شده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۵۶۰۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زیرساخت استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی موجود نیست

مسیح فرزانه گفت: متنوع کردن سبد سوخت کشور برای عبور از ناترازی ضروری است اما پیش از این باید زیرساخت مورد نیاز.شبکه سوخت ایجاد شود.

مسیح فرزانه، کارشناس صنعت خودرو در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو درخصوص حل بحران ناترازی انرژی در کشور گفت: استفاده از خودرو‌های هیبرید و برقی یکی از راهکار‌هاست اما در استفاده از خودرو‌های برقی، باید ابتدا به خدمات پس از فروش، زیر ساخت مورد نیاز و ناترازی ۱۵ هزار مگاواتی برق در سال گذشته که در ۱۴۰۳ افزایش هم خواهد داشت توجه شود.

 

وی افزود: بررسی‌های من نشان می‌دهد اینگونه عمل نشده است، ما در حوزه خدمات پس از فروش خودروهای برقی و هیبریدی یک آئین‌نامه نداریم؛ در رابطه با برق شرایط مشخص است و هیچ دورنمای مثبتی در این باره نمی‌بینیم و حتی مسؤولان امری که دایه‌دار واردات خودروهای این چنینی هستند گامی در راستای تامین برق آن بر نمی‌دارند.

 

فرزانه در ادامه افزود: تمام این اقدامات همانند یک زنجیره به هم متصل است و طبعا هر کدام را اگر تامین نکنیم با مشکل روبه‌رو می‌شویم. وقتی باید خودروی برقی وارد کنیم که در تامین انرژی آن دچار مشکل نشویم؛ در صورتی که جواب وزارت نیرو به وزارت صمت برای تامین انرژی خودرو‌های برقی شفاف بوده و اعلام کرده که ایجاد چنین شرایطی امکان پذیر نیست.

 

این کارشناس صنعت خودرو توضیح داد: این مشکل را ما در سی ان جی کردن خودرو‌ها هم شاهد بودیم. مردم باید در صف‌های طولانیِ یک تا دو ساعته منتظر می‌ماندند تا بتوانند سوخت سی ان جی خودروی خود را تامین کنند.

 

وی گفت: باید از تمام سوخت‌ها برای متنوع کردن سبد سوخت استفاده و نباید فقط به یک تا دو مورد سوخت بسنده کرد. تنوع بخشی به سبد انرژی مسلما می‌تواند بار را از دوش بنزین دارد و گامی در مسیر رفع ناترازی سوخت کشور برداشته شود. البته همانطور که توضیح دادم زیرساخت هم باید تامین شود.

دیگر خبرها

  • کشف فسیل دست نخورده یک گونه کانگوروی عجیب
  • شیوع بیماری‌های موجود در فضای سبز/ مقابله با هجوم مگس‌های سفید
  • زیرساخت استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی موجود نیست
  • در این جنگل، چوب ها تبدیل به سنگ شدند! /درباره یکی از جالب ترین مکان های روی زمین (+تصاویر)
  • مصرف عسل چه کمکی به سلامت دهان و دندان می‌کند؟
  • خاطرات خنده دار بهرام افشاری در برنامه مهران مدیری (فیلم)
  • این سبزی سه برابر پرتقال ویتامین ث دارد
  • ببینید | روش جالب یک معلم برای آموزش مفهوم فسیل به دانش آموزان ابتدایی
  • نقش کارگران در تولید بی‌بدیل است
  • ورودی شهر مریوان با انجام تعریض باند موجود بهسازی می‌شود