Web Analytics Made Easy - Statcounter

سال‌ها تحصیل می‌کند، مهارت‌های مختلف را آموزش می‌بیند تا در دنیای امروز مستقل باشد و از پس هزینه‌های جاری زندگی اش برآید. در فرایند این زندگی پر پیچ و خم ازدواج می‌کند و مسئولیت‌های جدیدی از بعد هزینه و بعد عاطفی روی دوشش اضافه می‌شود، حال باید همپای همسرش به کار کردن ادامه دهد تا در شرایط اقتصادی کنونی از زندگی جا نمانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزنامه ایران:  بعد از گذشته چند سال از زندگی مشترک، می خواهند پای کودکی را به زندگی دونفره شان باز کنند و بچه دار شوند تا طعم شیرین خنده‌های نوزادی را در زندگی بچشند اما در شرایطی که زن و مرد پا به پای هم کار می‌کنند و درحالی که کسر شدن یک منبع درآمدی و اضافه شدن هزینه‌های یک کودک به زندگی معادله دخل و خرجشان را بر هم می‌زند، چه ضمانتی وجود دارد که بعد از گذران دوران بارداری و 9 ماه مرخصی زایمان دوباره کارفرما  او را به کار گیرد؟ در چنین شرایطی کارفرمایان با آگاهی از این دغدغه تازه دیگر حاضر به جذب و ادامه همکاری با این کارمند دیروز و مادر امروز نیستند و به‌دنبال کارمندی می‌گردند تا فارغ از این دغدغه‌ها همه توان و تمرکزش را برای کار بگذارد!


چندسالی است که کشور با مشکل کاهش جمعیت روبه رو شده و مسئولان با همه توان سیاست‌ها و تسهیلاتی را به کار گرفته‌اند تا زوجین را تشویق به فرزندآوری کنند در این میان شاید حمایت از مادران شاغل و دادن این اطمینان به آنها که در صورت فرزند‌آوری موقعیت اجتماعی و شغلی  را از دست نمی‌دهند و منبع درآمدی زندگی‌شان با اضافه شدن یک یا دو فرزند از سوی مادر قطع نمی‌شود، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بخشی از این عدم توجه البته به اطلاع رسانی‌ها باز می‌گردد چون در حال حاضر نیز قوانین مهمی برای حمایت از زنان شاغل وجود دارد که شاید افراد از آن اطلاعی ندارند. به سراغ مسئولان وزارت تعاون، کارو رفاه اجتماعی رفتیم تا از چند و چون این حمایت‌ها و تسهیلات آگاه شویم.


احمد غریوی مدیرکل روابط کار و جبران خدمت وزارت تعاون، کارو رفاه اجتماعی در گفت‌و‌گو با «ایران» از قوانین و سیاست‌های حمایتی که برای اشتغال مادران شاغل وضع شده است، می‌گوید: در قوانین جاری کشور امتیازهایی برای بانوان شاغل، تحت عنوان شرایط کار زنان پیش‌بینی شده است. یکی از این قوانین، قانون کار است که در ماده 75 آن انجام کارهای خطرناک، مشاغل سخت و زیان آور و حمل بار بیش ازحد مجاز برای کارگران زن را ممنوع اعلام کرده است. بر اساس تبصره یک ماده 76 قانون کار در نظر گرفته شده است که بعد از پایان مرخصی زایمان، کارگر زن به کار سابق خود برخواهد گشت و ایام مرخصی و زایمان هم در صورت تأیید سازمان تأمین اجتماعی به سوابق خدمتی وی اضافه خواهد شد. در اصلاحیه‌های قوانین مربوطه، مقرراتی وضع شده است که در طول مدت بارداری اگر کارگر نتواند کار سخت را انجام دهد می‌تواند از دورکاری استفاده کند و بعد از اتمام دوره مرخصی زایمان، مادرانی که کودک شیرخوار دارند می‌توانند تا دوسالگی فرزندشان از ساعت شیردهی استفاده کرده و یک ساعت زودتر محل کار را ترک کنند. وی ادامه می‌دهد: چنانچه بعد از اتمام مرخصی زایمان ، کارفرما مانع ادامه کار کارگرخانم شود فرد می‌تواند با مراجعه به هیأت‌های تشخیص و هیأت حل اختلاف بر اساس فصل نهم قانون کار دادخواست دهد و اگر دلیلی برای اخراج کارگر وجود نداشته باشد قطعاً حکم بازگشت به کار کارگر خانم صادرخواهد شد و حق السعی ایام بلاتکلیفی را که کارفرما مانع کار کارگر شده بود باید به فرد پرداخت کند. غریوی با اشاره به یک بخشنامه حمایتی از مادران شاغل که بعدها ابطال شد،  بیان می‌کند: اداره کل روابط کار و جبران خدمت ، سال 1393 بخشنامه‌ای را صادر کرده بود که در این بخشنامه بعد از اتمام مرخصی بارداری و زایمان تا پایان دو سالگی طفل شیرخوار، کارفرمایان به هیچ وجه مجاز به اخراج کارگر خانم نیستند.

این بخشنامه در دیوان عدالت اداری مورد اعتراض قرار گرفت و در سال 96 دیوان ، بخشنامه اداره کل روابط کار و جبران خدمت وزاتخانه را ابطال کرد با این استدلال که اداره کل روابط کار اقدام به قانونگذاری جدید کرده و تکلیفی را برای هیأت‌های تشخیص و حل اختلاف ایجاد کرده است و صدور این بخشنامه از اختیارات این اداره کل خارج است. در حال حاضر چنانچه کارگر زن بعد از اتمام دوران مرخصی بارداری تمایل به ادامه اشتغال داشته باشد، قرارداد مدت موقت نداشته باشد یا به خاطر بی‌انضباطی، کارفرما نخواهد کارگر را اخراج کند به عبارتی دلیلی برای اخراج کارگر وجود نداشته باشد، با صدور رأی هیأت‌های تشخیص و حل اختلاف ، کارگر خانم به کار خودش باز خواهد گشت. مدیرکل روابط کار و جبران خدمت وزارت تعاون، کارو رفاه اجتماعی با اشاره به قوانین حمایتی که در سال‌های اخیر برای بانوان شاغل تصویب شده است، می‌گوید: آخرین قانونی که برای حمایت از بانوان شاغل تصویب شده قانون «جوانی جمعیت» است که در ماده 17 این قانون تسهیلات و حمایت‌های خوبی از بانوان شاغل در نظرگرفته‌اند. به‌عنوان مثال تسهیلاتی برای بازنشستگی بانوان، تسهیلات مربوط به مرخصی زایمان برای دوقلوها و چندقلوها و... پیش‌بینی شده است. تسهیلات بازنشستگی در جوانی جمعیت به این صورت است که به ازای تولد هر فرزند بعد از تصویب این قانون یک سال از سن بازنشستگی مادران شاغل کم خواهد شد. در ماده 15 قانون جوانی جمعیت نوشته شده است کلیه دستگاه‌ها در ماده 29 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه مکلف‌اند در به کارگیری، جذب و استخدام نیروی جدید به ازای تأهل و نیز داشتن هر فرزند یکسال تا حداکثر 5 سال به محدوده سنی مادران اضافه کنند، به‌عنوان مثال اگر شرط سنی استخدام برای همه در دستگاه‌های اجرایی 30 سال است مادر متقاضی استخدام با داشتن دو فرزند می‌تواند با 32 سال سن در آزمون شرکت کند، در تبصره ماده 15 پیش‌بینی شده دستگاه‌های دولتی مجاز به تعدیل یا عدم نیاز مستخدمین دارای حداقل سه فرزند، مادران باردار یا فرزند شیرخوار نیستند به جز مواردی که به اجرای تخلفات اداری مرتبط می‌شود. یا نوبت کاری شیفت شب برای مادران باردار و یا مادران با کودک شیرخوار تا دوسال اختیاری لحاظ شود همچنین درخواست دورکاری برای مادران باردار به‌مدت 4 ماه در مشاغلی که امکان دورکاری دارند، الزامی است. غریوی با بیان آنکه رسانه‌ها با پوشش مناسب این قوانین حمایتی در قالب‌های مختلف می‌توانند گام مهمی را بردارند، می‌گوید: قوانین خوبی برای حمایت از مادران شاغل و بانوان ایجاده شده است اما نقش رسانه‌ای در آگاهی خانواده‌ها از این قوانین بسیار کمرنگ است با آگاهی از این تسهیلات افراد می‌توانند راحت‌تر برای فرزند‌آوری  اقدام کنند. از این روی، در آینده شاهد اتفاقات خوبی در کشور در بحث جوانی جمعیت خواهیم بود.


مدیرکل روابط کار و جبران خدمت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پایان صحبت‌هایش با اشاره به بیمه بیکاری برای بانوان بیان می‌کند: هر چند در مقطع کنونی اگر مادر شاغلی اخراج شود و سوابق مربوط به بیمه را داشته باشد می‌تواند از مزایای بیمه بیکاری استفاده کند، اما به‌عنوان کارشناس باید نکته‌ای را مطرح کنم؛ اگر قانونی تصویب می‌کنیم با نگاه به دستگاه‌های دولتی است و باید شرایط بخش خصوصی را هم در قوانین و مقررات در نظر بگیریم ، نباید قوانینی را وضع کنیم که از طرفی جنبه حمایتی داشته باشد و از طرف دیگر تبدیل به مانعی دربرابر جذب نیروی خانم در بخش خصوصی شود. چرا که با حمایت‌های تلفیقی و ترکیبی می‌توانیم ثبات کاری بانوان را در دوران بعد از بارداری تضمین  کنیم یعنی از طرفی الزام کارفرمایان بخش خصوصی را ببینیم و از طرفی حمایت‌های دولتی را هم در نظر بگیریم و نباید تمام بار را بر دوش بخش خصوصی قرار دهیم.

پرداخت غرامت دستمزد ایام بارداری به‌صورت ماهانه
​​​​​​​
یکی از موضوعاتی که از اهمیت بالایی در فرزند‌آوری بانوان شاغل برخوردار است نحوه پرداخت غرامت و مدت زمان دریافت مرخصی زایمان است. طبق قانون مادران بعد از زایمان می‌توانند 9 ماه در کنار فرزند خود باشند و بعد از آن به محیط کار بازگردند. حال سؤال اینجاست که آیا ایام مرخصی زایمان جزو سوابق کاری فرد محسوب می‌شود؟ و برای دریافت غرامت دستمزد بارداری چه باید کرد؟
امیرعباس قدرتی، رئیس اداره بیمه بیکاری و تعهدات کوتاه مدت سازمان تأمین اجتماعی در گفت‌و‌گو با «ایران» با اشاره به تعهدات این سازمان می‌گوید: پرداخت غرامت دستمزد ایام بارداری یا همان مرخصی زایمان یکی از تعهدات این سازمان است. غرامت دستمزد ایام بارداری به وجوهی اطلاق می‌شود که در ایام بارداری و عدم توانایی موقت اشتغال به کار و عدم دریافت مزد یا حقوق و به جای مزد از طرف سازمان تأمین اجتماعی به بیمه شده پرداخت می‌شود. وی می‌افزاید: به استناد ماده 67 قانون تأمین اجتماعی بیمه شدگان زن در صورت داشتن سابقه 60روز کار و پرداخت حق بیمه ظرف یکسال قبل از زایمان و عدم اشتغال در زمان مرخصی زایمان می‌توانند تا 9 ماه از مرخصی زایمان و مراقبت‌های دوره شیردهی استفاده کنند و برای دریافت این حمایت نیازی به مراجعه حضوری متقاضیان نبوده و بیمه شدگان زن می‌توانند با مراجعه به سامانه تأمین اجتماعی به نشانی Es.tamin.ir و بارگذاری مدارک لازم شامل تصویر گواهی ولادت یا شناسنامه فرزند و گواهی پزشک مربوطه، برای استفاده از مرخصی زایمان غیرحضوری  اقدام کنند. وی با اشاره به اینکه حقوق مادرانی که زایمان کرده‌اند توسط سازمان تأمین اجتماعی پرداخت می‌شود، می‌گوید: دوره مذکور به‌عنوان سابقه پرداخت حق بیمه نیز لحاظ می‌شود. ضمناً مادرانی که در طول دوره بارداری به عوارضی دچار می‌شوند که سلامتی مادر و فرزند را تهدید می‌کند، می‌توانند با ارائه گواهی استراحت از سوی پزشک معالج و تأیید آن در مراجع معتمد پزشکی سازمان، علاوه بر 9 ماه، مدتی نیز از غرامت دستمزد ایام بیماری بهره‌مند شوند. قدرتی با بیان آنکه مرخصی زایمان فقط برای مادرانی که زایمانشان منجر به تولد فرزند می‌شوند نیست، می‌گوید: بانوانی که بارداری آنان منجر به تولد نوزاد نمی‌شود یا به عبارتی دچار سقط جنین می‌شوند درصورت داشتن شرایط مقرر در ماده 67 قانون تأمین اجتماعی می‌توانند تا 12 هفته یعنی 84 روز از مرخصی زایمان استفاده کنند. رئیس اداره بیمه بیکاری و تعهدات کوتاه مدت سازمان تأمین اجتماعی در پایان با اشاره به بهره‌مندی بیمه شدگان زن از معاینات طبی و خدمات درمانی قبل و بعد از زایمان می‌گوید: در گذشته، مبالغ کمک بارداری براساس درخواست بیمه شده زن و هر چند ماه یکبار به وی پرداخت می‌شد اما با توجه به ضوابط جدید، غرامت دستمزد ایام بارداری به‌صورت ماهانه پرداخت می‌شود.

انتهای پیام/

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: غرامت دستمزد ایام بارداری سازمان تأمین اجتماعی رفاه اجتماعی مرخصی زایمان بعد از اتمام وزارت تعاون بانوان شاغل بیمه بیکاری جوانی جمعیت مادران شاغل برای مادران بخش خصوصی دستگاه ها اداره کل حمایت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۵۷۲۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به بهانه کاهش نرخ زاد و ولد در ایران/ چرا زنان ایرانی میلی به فرزندآوری ندارند؟

 عصرایران ؛ خدیجه غبیشاوی - سیاست فرزندآوری در ایران با شکست مواجه شده است. آمار ارایه شده از سوی سازمان ثبت احوال کشور نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۷ هزار فرزند کمتر از سال ۱۴۰۱ در ایران به دنیا آمده است. این آمار را مرکز رصد جمعیت کشور اعلام کرده و گفته که بر اساس آمار موجود در سال ۱۴۰۲، تعداد یک میلیون و ۵۷ هزار و ۹۴۸ ولادت در کشور به ثبت رسیده است. این در حالی است که این رقم در سال ۱۴۰۱ حدود 17 هزار نوزاد بیشتر بوده است.

اما چرا با وجود اینکه مجلس شورای اسلامی در سال 1402 قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده را تصویب کرده و آنطور که دبیر ستاد ملی جمعیت در آذرماه 1402 از اختصاص 30 درصد از بودجه های حمایتی در جهت فرزندآوری و ازدواج، خبر داده بود، امامان جمعه خطبه های خود را به تاکید بر اهمیت فرزندآوری اختصاص داده بودند، زنان ایرانی میلی به فرزندآوری ندارند؟ پاسخ این سوال آیینه تمام قد وضعیت کنونی در کشور است.

کاهش نرخ زاد و ولد اگرچه امری جهانی است و سازمان ملل نیز در سال ۲۰۲۲ پیش‌بینی کرده بود باروری جهانی تا سال ۲۰۵۰ به ۲.۱ تولد به ازای هر زن کاهش می‌یابد، اما ضرورت دارد دلایل و ریشه های آن در ایران به طور جداگانه و ناظر به شرایط حال حاضر کشور مورد بررسی قرار بگیرد. کشوری که به گفته کارشناسان، سریعترین کاهش نرخ باروری را در جهان دارد.

از دیدگاه جامعه شناختی، زنان ایرانی در این امر به دو بخش قابل تفکیک هستند، دسته اول زنانی که از روی غریضه وسنت اقدام به فرزندآوری می کنند و مانع چندان مهمی در راه تحقق این امر برای خود نمی بینند و دسته دوم که اگر نخواهند تماما قید بچه دار شدن را بزنند، به یک فرزند و نهایتا دو فرزند اکتفا می کنند و روشن است که در این نوشتار، همانند مسئولان و سیاست گذاران، دلایل کاهش میل به فرزندآوری در دسته دوم را مورد بررسی قرار داده ایم. گروهی از زنان که غالبا تحصیلات دانشگاهی دارند، مطالبه گری را در جامعه آموخته اند، به فضای مجازی، کتاب و قانون دسترسی دارند.

در سال‌های گذشته گزارش‌های متعددی از تاثیر مشکلات اقتصادی و معیشتی بر کاهش تمایل ایرانیان به فرزندآوری یا داشتن فرزندان زیاد منتشر شده است. بسیاری از زنان معتقدند که در شرایط اقتصادی امروز کشور با تورم بالای 40 درصد، فرزندآوری ظلم در حق فرزند است و این کار را نشانه بی مسولیتی پدر و مادری می دانند که با علم نسبت به وضعیت اقتصادی خود و همچنین اوضاع نابسامان اقتصادی در کشور، دلار 65 هزار تومان و گوشت کیلویی 700 هزار تومان، اقدام به فرزندآوری می کنند.

این بخشی از گفته های دوستانی است که می بینم و می شنوم. نگار، 30 ساله می گوید، "بچه بیارم که مثل خودم عقده ی سفر خوب به دلش بمونه." علیرضا 28 ساله نیز معتقد است:" عاشق بچه ام، اما وقتی نمیتونم هزینه هاشو بدم و شکمش و سیر کنم، اصلا چرا باید به این دنیا بیارمش؟"

اما این همه ماجرا نیست و موانع فرزندآوری به مشکلات اقتصادی و معیشتی محدود نمی شود چرا که کاهش زاد و ولد در میان قشر مرفه جامعه نیز امری ملموس است و کارشناسان از آن به عنوان چرخش فرهنگی یاد می کنند. این چرخش فرهنگی علاوه بر موضوعاتی چون تغییر الگوهای فکری، می تواند ناظر به مسائل فرهنگی و البته قوانین حال حاضر کشور در خصوص مسائل مرتبط با زنان و خانواده نیز باشد.

مهسا 33 ساله هم بر این باور است که "چرا باید بچه دار بشم وقتی بر اساس قانون صاحب فرزندم نیستم و حتی اسم من در اوراق هویتی او درج نمی شود، حق ثبت نام بچه ام در مدرسه را ندارم، حق حضانت ندارم..." شبنم 35 ساله می گوید "اگر دختر دار شدم چی؟ اگر نخواست حجاب بر سر بگذارد چی؟ من به کشورهای مختلف اسلامی سفر کرده ام و در هیچ کدام حجاب الزامی و قانونی نیست، شرایط مهاجرت را هم ندارم، چه جوابی به دخترم بدهم؟" لیلا 39 ساله هم می گوید" تا به امروز ازدواج نکردم، برای فریز تخمک به مراکز مختلف مراجعه کردم و به من گفتند چون هنوز باکره هستم بدون اجازه پدر امکان این عمل را ندارم، من اینقدر مستقلم که حتی با خانواده ام زندگی هم نمی کنم حالا باید برای انجام این عمل اجازه پدرم را داشته باشم، چرا؟"

تشویق به فرزنداوری البته در سایه قوانین سفت و سخت حتی در همین زمینه انجام می شود، زنان در ایران حتی حق تصمیم گیری برای نوع زایمان خود را هم ندارند و اگر بخواهند به صورت سزارین فرزند خود را به دنیا بیاورند، قانون از آنها حمایت نمی کند. نگارنده پنج ماه پیش با درد زودتر از موعد زایمان با در اختیار داشتن بیمه تکمیلی به یک بیمارستان خصوصی در تهران مراجعه کرد و این پاسخ را شنید، "بچه اول باید طبیعی به دنیا بیاد در غیر این صورت بیمه هزینه عمل سزارین را تقبل نمی کند."

بیمارستان و بیمه های تکمیلی برای نوع زایمان زنان ایرانی باید تعیین می کنند، قانون حق ولایت مادر بر فرزند را نمی پذیرد، زن ایرانی پس از بارداری و زایمان امنیت شغلی ندارد و ...خلاصه نه قانون زن ایرانی را دوست دارد و نه فرهنگ. مسئولان نیز گمان می کنند سیاست های فرزندآوری مانند مسابقه فوتبال است که وعده پاداش و زمین و خودرو بدهند و زنان هم لبیک بگویند. زن ایرانی امروز خسته از بی کفایتی ها، به تنها چیزی که فکر نمی کند، شاید آرزوهای بر باد رفته اش، ازدواج و فرزندآوری است؛ ایران مانده و سریعترین کاهش نرخ تولد در جهان.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: تهران رکورددار چند قلوزایی در سال گذشته صدور شناسنامه هوشمند شد حـذف کودکان مهاجر از سلامت

دیگر خبرها

  • بسته‌های ویژه مادران باردار به ۸۲۵ هزار خانوار خراسان رضوی تعلق می‌گیرد
  • به بهانه کاهش نرخ زاد و ولد در ایران/ چرا زنان ایرانی میلی به فرزندآوری ندارند؟
  • تمدید فرصت ثبت نام بیمه رایگان مادران روستایی و عشایر
  • شاد، اما خسته!
  • شاد اما خسته
  • زنان بدون فرزند شاد‌تر هستند یا مادران؟
  • تمدید نام نویسی بیمه رایگان بازنشستگی مادران روستایی و عشایری
  • ۲۷.۳ سالگی میانگین سن مادران ایرانی در تولد اولین فرزند؛ پدر ۳۲.۱ سالگی
  • «کاهش نرخ تولد» در کره جنوبی رکورد زد
  • اگر مراقب خودتان باشید، فرزند سالم‌تری خواهید داشت/ خطرات استرس مادر بر جنین