Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-02@14:46:34 GMT

ذبح فرهنگ ملی پیش پای فرهنگ غربی

تاریخ انتشار: ۲۱ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۶۵۲۲۳

ذبح فرهنگ ملی پیش پای فرهنگ غربی

دانشیار گروه تاریخ دانشگاه فردوسی مشهد که رساله دکترای خود را نیز سال ۷۹ با همین موضوع دفاع کرد و به عنوان دبیر علمی اولین همایش ملی قیام گوهرشاد و در قامت یک استاد دانشگاه همواره سعی کرده از یک واقعه مهم تاریخی که به مدت ۸۰ سال همه جوره سانسور و مسکوت گذاشته شده بود، حرف بزند و غبار فراموشی از آن بزداید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به بهانه فرارسیدن ۲۱ تیرماه، سالروز قیام مردمی گوهرشاد علیه کشف حجاب رضاخانی که به روز «عفاف و حجاب» نام‌گذاری شده پای صحبت‌های ایشان نشستیم تا درباره یکی از تلخ‌ترین وقایع تاریخ ایران زمین بیشتر بشنویم. 

جناب وکیلی، در ابتدا از سابقه تاریخی کشف حجاب در ایران بگویید و سپس تمایز آنچه در دوره رضاخان با پیش از او در این خصوص اتفاق افتاد.
کشف حجاب در ایران به صورت پراکنده از دوره قاجار شروع شده بود. نخستین زنی که کشف حجاب کرد قره‌العین بود. بابی‌ها به عنوان نخستین عَلَم استعمار در ایران، نخستین کشف حجاب را علناً مطرح می‌کردند. گام بعدی، فراماسون‌ها بودند که رسماً طرفدار بی‌حجابی هستند. نکته اینجاست که نقطه آغاز کشف حجاب در ایران کاملاً استعماری است و طرفداران آن نیز همه غرب‌زده و خیلی‌هایشان نیز جاسوس آمریکا و اروپا و غرب هستند. در دوره رضاشاه نیز نکته جالبی که وجود دارد این است تا پیش از داستان ۱۳۱۴، رضاشاه مدام جامعه را تست می‌کند تا ببیند چقدر آمادگی کشف حجاب و منع حجاب را دارد. رضاشاه پنج شش بار در سال‌های ۱۳۰۵، ۱۳۰۷، ۱۳۱۳،۱۳۱۱ و ۱۳۱۴ جامعه را در این زمینه تست می‌کند و میزان استقبال و رشد بی‌حجابی در ایران را می‌سنجد. مثلاً امان‌الله خان، پادشاه افغانستان با همسر بی‌حجابش با ماشین روباز از تهران راه می‌افتند، همین که به سبزوار می‌رسند ملت دست به تظاهرات می‌زنند و واکنش نشان می‌دهند. 

قبلاً هم فرموده بودید ما در دوران رضاخانی با مقوله «منع حجاب» در درجه اول روبه‌رو هستیم. اهمیت تأکید بر گزاره «منع حجاب» در کنار «کشف حجاب» برای چیست؟
یک غلط مشهور رایجی هست که مکرر به کار گرفته می‌شود و آن هم اینکه در دوره رضاشاه کشف حجاب شد. کشف یعنی کنار زدن؛ بله در دوره پهلوی کشف حجاب شد ولی آنچه شما در دوره رضاشاه دارید و مثلاً در ۱۷ دی ۱۳۱۴ به طور رسمی دنبال شد، کشف حجاب نیست، بلکه منع حجاب است. کشف حجاب از قبلش شروع شده، ما اینجا با منع حجاب روبه‌رو هستیم. به تعبیری از ۱۳۱۴ تا ۱۳۲۰ که رضاشاه سقوط می‌کند در کشور ایران منع حجاب داریم، حجاب جرم است و به‌شدت با آن برخورد می‌شود. یکی دو سال پس از سقوط رضاشاه نیز این قانون به صورت کج‌دار مریز پیاده می‌شود ولی چون مقاومت اجتماعی در برابرش بسیار زیاد است، پهلوی دوم منع حجاب را برمی‌دارد ولی تا سال ۵۷ کشف حجاب را ادامه می‌دهد. 

روایت نزدیکان رضاشاه از این ماجرا چطور است؟ منظورم برداشتشان از رویکرد رضاخان در پیاده کردن فرهنگ غربی در کشور است. 
مخبرالسلطنه ۶ سال نخست‌وزیر رضا شاه بوده است؛ خود او می‌گوید رضاشاه تقلید بی‌حکمت می‌کرد از غرب. در دوره رضاشاه شاهد تقلیدهای بی‌حکمت از مدرنیته سطحی شده و مبتذل هستیم. رضاشاه که نرفته اروپا، تیمورتاش و بقیه به او می‌گویند آقا این خیابانی هست شانزلیزه، توی آن مثلاً کافه و سینما دارد، توی آن مثلاً مرکز فساد دارد و چه دارد، بعد رضاشاه می‌گوید یکی توی تهران عین همان را اینجا بسازید. نتیجه‌اش می‌شود اینکه در تهران می‌خواهند خیابان شانزلیزه پاریس را بازتولید کنند، از دلش خیابان لاله‌زار بیرون می‌آید. می‌گوید غربی‌ها چطور لباس می‌پوشند، می‌گویند کت و شلوار، می‌گوید ما هم همه ایرانی‌ها را مجبور می‌کنیم کت و شلوار بپوشند. می‌گوید غربی‌ها چه کلاهی سرشان می‌گذارند می‌گویند کلاه شاپو، می‌گوید ایرانی‌ها را مجبور می‌کنیم همه کلاه شاپو سر بگذارند. سال‌های ۱۳۰۳ و ۱۳۰۴، رضاشاه اعلام کرده در کل ایران همه مردم ایران باید کلاه پهلوی سرشان کنند، همه مردم از بچه ۸-۷ساله گرفته تا پیرمرد ۹۰ ساله. همین رضاشاه فروردین ۱۳۱۴ به نخست‌وزیرش فروغی ابلاغ می‌کند در کل  کشور، کلاه پهلوی از امروز ممنوع و همه مردم باید کلاه فرانسوی سرشان کنند. هر کس هم کلاه سرش نباشد هشت تومن جریمه‌اش می‌کنند. یک کارمند پنج تومن حقوقش بوده و کتک می‌زنند،‌ بازداشت می‌کنند و این طور چیزهایی که زیاد شنیدید. کی؟ ۱۳۱۴. قبلش چی؟ ۱۳۰۷ کت و شلوار را اجباری کرده، دارد هی به سر و کله من ور می‌رود، لباس من را عوض کند، کت من را عوض کند، قبای ایرانی نپوشم، کلاه ایرانی نپوشم، کلاه غربی بپوشم.
می‌دانید که رضاشاه در کل عمرش فقط یک‌بار به ترکیه رفت که در همان سفر نیز چنان آتاتورک روی او اثرگذاشت که دستور کشف حجاب داد. مخبرالسلطنه می‌گوید خدمت ایشان شرفیاب شدم گفتم قربان، شما نه اروپا رفتی نه آمریکا. قربان ولی من آمریکا رفته‌ام، اروپا رفته‌ام، ژاپن رفته‌ام، مکه رفته‌ام، هر جا بگویی در دنیا رفته‌ام. جزو رهبران مشروطه هستم، ۶ سال هم هست که نخست‌وزیر تو هستم. می‌گوید: گفتم قربان به شما بگویم غرب واقعیتش چی است؟ غرب دو تا فرهنگ دارد، فرهنگ لابراتواری و فرهنگ بولواری. اگر غرب پیشرفت کرده است با فرهنگ لابراتواری‌اش پیشرفت کرده نه با فرهنگ بولواری‌اش. شما فکر کردی اگر یک بولوار شانزلیزه اینجا تقلید کنیم ما هم پیشرفت می‌کنیم. غرب با لابراتوارش پیشرفت کرده، با علمش پیشرفت کرده، با دموکراسی‌اش پیشرفت کرده، با مثلاً حقوق بشر و آنچه آن‌ها خودشان می‌گویند داریم. آن‌ها همه را ما سرش حرف داریم اما بالاخره اگر پیشرفت کرده، ‌با یک مکتب و منطقی پیشرفت کرده. شما همه آن‌ها را گذاشتی کنار، علم را بهش توجه نمی‌کنی، دموکراسی را درش را گل گرفتی، مجلس را تعطیل کردی، همه کارها را خراب کردی، مشروطه را تعطیل کردی بعد آمدی می‌گویی من می‌خواهم مثل غرب باشیم. لابراتوارش را نمی‌گیری، بولوارش را می‌گیری. 

در جامعه ما مدام دارند در فضای مجازی و امثال این‌ها تبلیغ می‌کنند رضاشاه یک شخصیت ملی بوده، ملی‌گرا بوده، به ملیت ایرانی و ایران باستان خیلی توجه داشته؛ تاریخ در این خصوص چه می‌گوید؟
رضاشاه فرهنگ دینی را به پای فرهنگ ملی ذبح کرد که بگوید آقا ما ایرانی هستیم، ایرانیت داریم، دین می‌خواهیم چکار، اسلام می‌خواهیم چکار و از این حرف‌ها؛ یعنی اسلامی بودن را به پای ملی بودن و ادعای ملی بودن و سپس ملی بودن و فرهنگ ملی را به پای فرهنگ غربی ذبح کرد. به من گفت حق نداری لباس اسلامی بپوشی، به زن ایرانی گفت حق نداری لباس اسلامی بپوشی؛ به بهانه اینکه می‌خواهیم لباس ملی بپوشی. کلاه پهلوی سرت کنی. کلاه ملی بود. بعد از مدتی کلاه ملی ممنوع شد اعم از کلاه سنتی ملی، کلاه مشهدی و... در همین خراسان ما پنج شش کلاه داشتیم کلاه قوچانی و کلاه چی، همه ممنوع شد. هر کس سرش کرده بود کتکش می‌زدند و پاره می‌کردند. لباس ایرانی ممنوع، لباس غربی الزامی و اجباری و اکراهی! آقا تو ملی‌گرا هستی چرا لباس ملی را ممنوع کردی؟ درست است؟ پس کاملاً معلوم است رضاشاه از یک جایی دارد خط می‌گیرد که فرهنگ دینی و ملی باید حذف شود و فرهنگ غربی آن هم ظاهر فرهنگ غربی گسترش پیدا کند.

واکنش علما به ماجرای منع و کشف حجاب چه بود؟
فراستی که عالمان شیعه داشتند موجب شد پیش از اینکه رضاشاه رسماً در ۱۷ دی ۱۳۱۴ کشف حجاب را اعلام کند مخالفت‌ها شروع شود. در مشهد حرکت به طور جدی از اردیبهشت ۱۳۱۴ شروع می‌شود، مثلاً در شیراز یک کشف حجابی در فروردین و اردیبهشت شد، بعد آیت‌الله سیدعبدالله شیرازی که آن موقع روحانی جوانی بود به مشهد آمد و بدل به آیت‌الله العظمی سید عبدالله شیرازی‌ای شد که از مبارزان انقلابی است. 
مهم‌ترین عالم دینی در مشهد آیت‌الله العظمی قمی بود. ایشان همراه با ۱۵-۱۰ تن از علمای دیگر جلسه می‌گذارند، عبارت آقای قمی خیلی قشنگ است، می‌گوید رضاشاه دارد در داستان کشف حجاب «تنصُّر» می‌کند؛ تنصُر یعنی نصرانی شدن،‌ یعنی خود را به کافران شبیه کردن. خب می‌دانید که تشابه به کفار در اسلام حرام است. ما نباید لباس کفار بپوشیم، نباید شبیه کفار حرف بزنیم، نباید شبیه کفار مثلاً زندگی کنیم من تشبَّه بقومه فهو منهم؛ نهی شده در دین ما. می‌گوید این رضاشاه می‌خواهد ما را کلاً از لباس، اخلاق، مسائل دینی و اخلاقیمان تخلیه نموده و غربیمان کند، بنابراین باید یک فکری کنیم. علما جمع می‌شوند جلساتی می‌گذارند و آقای قمی می‌گوید من پیشنهادم این است -حالا ایشان مرجع تقلید بود دیگر، در حد خیلی بالایی مطرح بود- خودم پا می‌شوم می‌روم تهران با خود رضاشاه بحث می‌کنم. می‌گویم آقاجان دست بردار. نقل است که به ایشان گفته بودند اگر بروی پیش رضاشاه چه جوری برخورد می‌کنی، می‌گویند رضاشاه خیلی آدم کله‌شق، خشن، بی‌ادب و بی‌اخلاق است. گفته بود از رضاشاه خواهش می‌کنم، التماس می‌کنم برای حفظ دین خدا دست از این کارها بردارد. اگر قبول نکرد تندتر می‌گویم، قبول نکرد تندتر می‌گویم، قبول نکرد تندتر می‌گویم آخرش قبول نکرد خلاصه با قاطعیت می‌گویم من در این راه می‌آیم اصلاً به جهاد ولو کشته شوم.
 هر چه هست آقای قمی برای اینکه این درخواست علمای ایران و از جمله مشهد را منتقل کند می‌رود تهران. اردیبهشت و خرداد در مشهد جلسات زیادی برگزار می‌شود، در خرداد و اوایل تیر این جلسات به حرم منتقل شده و در تیر ماه ۱۳۱۴هر شب در مسجد گوهرشاد تقریباً از بعد از نماز مغرب وعشا تا سحر علما، روحانیون و شخصیت‌های مختلف سخنرانی می‌کنند. جامعه به‌شدت نگران است که رضاشاه علناً پرچم مبارزه با دین برداشته، جامعه هم متدین و نگران این مسئله، رضاشاه چکار می‌کند؟ رضاشاه در تهران آیت‌الله قمی را راه نمی‌دهد. در شهر ری آقای قمی را تحت نظر گرفتند، حبس خانگی کردند و حتی اجازه ندادند کسی با ایشان دیدار کند. خبر به مشهد می‌رسد؛ اوضاع مشهد ملتهب و بحرانی می‌شود. التهاب آن‌قدر شدید می‌شود که مردم دیگر تجمع می‌کنند، شعار می‌دهند؛ خواستار آزادی آیت‌الله قمی هستند. در حدود دهم تا بیستم تیر، علما بیانیه صادر می‌کنند؛ آیت‌الله حائری مرجع تقلید قم به شاه نامه می‌نویسد و درخواست می‌کند دست از این کارها بردارد و به شاه پیام می‌دهند  به خواسته‌های آقای قمی توجه کند و ایشان را تحت فشار نگذارد. مردم هم در مشهد، در مسجد گوهرشاد متحصن می‌شوند، خواسته‌های مردم چیست؟ یک، آزادی آیت‌الله قمی؛ دو، اینکه حکومت دست از این سیاست‌های اسلام‌ستیز خود بردارد. مردم نه جنگ دارند نه دعوا، نه حتی رفتارهای براندازانه. مطالبه‌هایی دارند اما مطالبات، مطالبات معمول از این جنس است. آقا ما می‌خواهیم کلاه خودمان را سرمان کنیم، می‌خواهیم لباس خودمان و حجاب خودمان را حفظ کنیم.

خود ماجرای کشتار گوهرشاد چطور اتفاق می‌افتد؟
در این شرایط، رضاشاه به ایرج مطبوعی فرمانده لشکر، پاکروان استاندار و محمدولی خان اسدی نایب‌التولیه آستان قدس می‌گوید با هم جلسه می‌گذارید، متحد می‌شوید، مردم را یا بیرون می‌کنید یا در داخل سرکوب می‌کنید؛ بالاخره به‌سرعت در ۲۴ ساعت باید غائله مشهد به قول رضاشاه بخوابد. خب درست برعکس، خبر به اطراف می‌رسد. از روستاها و بلاد اطراف می‌آیند مسجد گوهرشاد؛ چند هزار جمعیت می‌شود. حکومت اینجا می‌تواند دو تا کار کند، یک اینکه نیروهای ارتش بریزند داخل مسجد و حرم و مردم را پراکنده کنند.  گزینه دوم بریزد داخل مسجد، اما درها را ببندد و کشتار کند. گزینه دوم را انتخاب می‌کند؛ تیربارهایی می‌گذارند بالای دورتادور مسجد، تمام درها را می‌بندند که مردم نتوانند بروند بیرون و از ساعت ۱۲ شب کشتار را شروع می‌کنند. حداقل ۶-۵ هزار نفر هستند، تحصن دارند، عده زیادی از این‌ها کشته می‌شوند. عده‌ای می‌روند به سمت درها، درها را به سختی باز می‌کنند؛ درگیری‌هایی  رخ می‌دهد، این‌ها فرار می‌کنند و می‌گریزند بیرون به کوچه‌های اطراف شهر و طرف محله نوغان و آن طرف‌ها و از سمت محمدآباد مشهد و جاهای مختلف درمی‌روند. عده زیادی هم -بیش از هزار نفر- به رگبار بسته شده و کشته می‌شوند. این قتل عام عمومی به چه جرمی انجام می‌شود؟ به جرم اینکه این‌ها می‌گویند ما می‌خواهیم لباس خودمان را تنمان کنیم. دقت می‌کنید؟ حالا توجه داشته باشید یک، مردمی که کشته شدند مردم مسلمان متدین همین ایران هستند که اتفاقاً بخشی از مطالبه‌شان ملی و بخشی‌اش دینی است. دو، محل کشتار مقدس‌ترین مکان ایران است، حرم و مسجد، حرم امام رضا و مسجد. سوم، رضاشاه دارد در مسجدی کشتار می‌کند که یک زن ساخته و به نام آزادی زن در مسجدی که چندصد سال پیش زنی به نام گوهرشادخاتون به آن زیبایی ساخته که مظهر و نماد تمدن زیبای ایرانی اسلامی است، زن ایرانی را به رگبار می‌بندد و می‌کشد به جرم اینکه زن ایرانی نمی‌خواهد ظاهرش شبیه زن فاسد غربی باشد. آیا این رضاشاه قابل تقدیر است؟ آیا این رضاشاه ایرانی است؟ آیا این رضاشاه ملی است؟ آیا رضاشاه دینی است؟ 

جریان مقاومت در برابر پروژه استعماری منع حجاب به کجا ختم شد؟ 
جامعه ایرانی اعم از مرد و زنش مقاومت کرد، به‌شدت هم مقاومت کرد. آن قدر مقاومت کرد که وقتی سال ۱۳۲۰ رضاشاه رفت در کل ایران تعداد زنان بی‌حجاب کمتر از ۳هزار نفر شد. پیتر آورین، نویسنده انگلیسی در کتاب تاریخ معاصر ایرانش می‌گوید: با رفتن رضاشاه همه زن‌ها باز چادر سرشان کردند و اصلاً این پروژه شکست خورد. حتی جالب است بدانید پس از رفتن رضاشاه، زنان به مجلس نامه نوشتند گفتند قانون منع حجاب را لغو کنید و مجلس تحت فشار ملت تسلیم شد و لغوش کرد، حتی زنان فشار آوردند که ما می‌خواهیم باحجاب باشیم و دوباره حجاب در کشور خیلی شدیدتر گسترش پیدا کرد. جالب است بدانید حدود سال‌های ۲۲-۱۳۲۱ همین سرلشکر مطبوعی که این کشتار را انجام داد، محاکمه و بر اثر فشار مردم و به جرم کشتار هزاران نفر حکم اعدام برایش صادر شد، منتها شاه عفوش کرد. گفت چون پیرمرد است گناه دارد. درواقع آن‌قدر رژیم کم آورد که محمدرضا نتوانست ادامه بدهد. 

خبرنگار: محسن فاطمی نژاد

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: مسجد گوهرشاد قیام گوهرشاد دوره رضاشاه پیشرفت کرده فرهنگ غربی قبول نکرد کشف حجاب آیت الله آقای قمی منع حجاب رفته ام بی حجاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۶۵۲۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

داداش کلاه یادت نره 

 به گزارش قدس خراسان، روز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه طرح موتور یار با همکاری پلیس راهور و سازمان ترافیک شهرداری مشهد به طور همزمان در ۱۵ نقطه پرتردد این کلانشهر به اجرا درآمد. 

مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد در این باره گفت: یک کلان پروژه تحت عنوان گلان پروژه کاهش تصادفات موتور سیکلت با همکاری سازمان ترافیک و معاونت فرهنگی شهرداری مشهد با پلیس راهور به اجرا درامده است. 

علی سمیعی ادامه داد: بر اساس مطالعه‌ای که دانشگاه فردوسی مشهد برای بررسی علل تصادفات موتورسیکلت انجام داده است، در جهت کاهش تصادفات موتورسیکلت کارگروهی تشکیل شده تا با انجام یک سری اقدامات فرهنگسازی و اجرایی و اعمال قانون نسبت به این مشکل چاره اندیشی کند. 

وی افزود: در کنار این موضوع یک سری تولیدات فرهنگی و اموزشی به راکبان موتور سیکلت داده خواهد شد تا در کناراعمال قانون که توسط پلیس انجام می‌شود، تاثیرگذار باشد.

مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد در پاسخ به این سؤال که طرح مذکور چقدر تداوم دارد، گفت: ممکن است تا سال آینده هم ادامه یابد. 
 
این طرح به طور همزمان در میدان فلسطین، تقاطع مجد- قرنی، تقاطع بهمن- خواجه ربیع، تقاطع مجلسی-طبرسی، تقاطع چمن-ولایت، تقاطع شهید رجایی، میدان حافظ، تقاطع هاشمیه-صارمی، تقاطع مخابرات، میدان آزادی، میدان محمدیه، میدان فهمیده و میدان بیت المقدس به اجرا درآمد. 

ما هم به یکی از محل‌های اجرای طرح در تقاطع مجلسی و طبرسی رفتیم، جایی که طی ۳۰ ثانیه ۱۰ موتور سیکلت عبور کرد و نکته قابل تامل اینکه حتی یک نفر ملاه ایمنی نداشت. دو نفر پلاکاردی در دست دارند که روی آن نوشته شده است: «داداش کلاه یادت نره» 

یکی از راکبان که به محل استقرار پلیس هدایت شده بود مرد جوانی بود که میگفت حدود ۱۴ سال است با موتور تردد می‌کند اما از کلاه کاسکت استفاده نکرده است. 

وقتی از او پرسیدم خبرهای تصادفات فوتی راکبان موتور سیکلت را می‌خوانید؟ گفت بله اما کلاه سخت است. همسرش به میان حرفش امد و گفت: من خیلی برای کلاه ایمنی به همسرم میگویم اما گوشش بدهکار نیست. 

همین حین بود که یکی از افسرهای راهور که شاهد این مکالمه بود، گفت: چند دقیقه قبل یک موتور سوار در خیابان کامیاب به خاطر یک تصادف خیلی معمولی به سرش ضربه وارد شد و جانش را از دست داد. 

سر صحبت را با مرد میانسالی که میگفت سالهاست از موتورسیکلت بعنوان وسیله نقلیه استفاده می‌کند، باز کردم؛ سال‌ها موتورسواری بدون کلاه ایمنی به علت قیمت بالای کلاه تیتر تلخی بود که می‌شد از حرفهایش درآورد.

او بیان کرد: کلاه ایمنی جنس خوب بین یک تا ۲ و نیم میلیون تومان است اگر مسئولین برای این موضوع یک فکری بکنند افراد هم برای حفظ جانشان از آن استفاده می‌کنند. چه کسی دلش می‌خواهد جانش را از دست بدهد؟ اما ادمی مثل من که از قشر ضعیف جامعه است و با کارگری خرج چند سر عائله را میدهد چطور میتواند این هزینه را بپردازد، این مبلغ میتواند پول گوشت و میوه زن و بچه هایم است، از کجا بیاورم؟ افرادی مثل من زیاد هستند. 

رییس پلیس راهور مشهد که در محل حضور دارد، در این خصوص به خبرنگار قدس خراسان گفت: طرح موتوریار ترافیک امروز به طور همزمان در ۱۵ نقطه مشهد در حال اجراست و هدفش ایجاد حساسیت در مر دم است تا نسبت به رعایت نکات ایمنی در حین استفاده از موتور سیکلت توجه کافی داشته باشند. 

سرهنگ محسن موسی آبادی ادامه داد: طبق امار بیش از ۳۰ درصد متوفیان حوادث رانندگی در سال گذشته راکبان موتورسیکلت هستند. 

وی اظهار کرد: افرادی که از موتورسیکلت استفاده می‌کنند، جزو اقشار کم درامد هستند که موتورسیکلت را هم بعنوان وسیله ایاب و ذهاب و هم وسیله‌ای برای کسب معیشت استفاده می‌کنند. 

رییس پلیس راهور مشهد متذکر می‌شود: در جلوگیری از تصادفات دو موضوع خیلی مهم است یکی خوب دیدن و دیگری خوب دیده شدن؛ در بحث خوب دیده شدن به کمک شهرداری یک سری برچسب‌های شبرنگ را تهیه کردیم و در دو سمت جلو و عقب موتورها نصب کردیم تا در ساعات تاریکی برای دیگر رانندگان قابل رویت باشند. 

موسی ابادی یکی از مهم‌ترین علل مرگ در تصادفات موتورسییکلت را مربوط به نداشتن کلاه ایمنی دانست و گفت: بالغ بر ۷۵ درصد تصادفات فوتی موتورسیکلت سواران بر اثر ضربه به سر اتفاق می‌افتد یعنی اگر راکبان موتورسیکلت از کلاه ایمنی استفاده کنند فوتی‌ها به شدت کاهش می‌یابد.

وی تاکید کرد: هر آنچه رانندگان خودرو در بحث قوانین و مقررات باید رعایت کنند موتورسیبکلت سوار هم باید رعایت کند.

طبق گفته رییس پلیس راهور مشهد، این طرح تا پاییان امسال، ۴ بار در ماه به صورت همزمان در ۱۵ نقطه اجرا خواهد شد تا بتواند تاثیر مثبتی در جامعه داشته باشد. 

موسی آبادی با بیان این که از سهم تلفات موتور سیکلت سواران در شهر مشهد حدود ۹۰ درصد رانندگان و ۱۰ درصد ترک نشینان بوده است، گفت: عمده جانباختگان معادل ۶۰ درصد در میان رانندگان را گروه سنی ۱۸ تا ۳۵ سال تشکیل داده‌اند که غالباً سوادی کمتر از دبیرستان داشته و برای ۹ درصد آن‌ها سنی کمتر از سن قانونی اخذ گواهینامه ثبت شده است و حدود دو سوم آن‌ها نیز به سبب جراحات وارده به سر فوت نموده‌اند. 

وی با اشاره به این که عدم توجه به جلو و رعایت فاصله، عدم رعایت حق تقدم، مسیر ناگهانی عبور از محل ممنوع گردش‌های غلط عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه به دلیل سرعت زیاد از جمله علل تصادفات موتور سیکلت سواران به شمار می‌رود افزود: عدم توجه به جلو ۴۷ درصد از علل تصادف موتور سیکلت سواران را به خود اختصاص داده است؛ همچنین تخطی از سرعت ۲۲ درصد، عدم رعایت حق تقدم ۱۳ درصد و سایر موارد ۱۸ درصد علل تصادفات موتور سیکلت سواران را به خود اختصاص داده است. 

رییس پلیس راهور مشهد بیان کرد: خستگی و خواب آلودگی، استفاده از تلفن همراه، خوردن و آشامیدن و صحبت با ترک نشین، مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر، استفاده از کلاه ایمنی غیر استاندارد از مهم‌ترین دلایل ایجاد عدم تمرکز حواس و تصادف موتور سیکلت سواران به شمار می‌رود. 

موسی آبادی با اشاره به چند نمونه مطالعات انجام شده در کشور با بیان اینکه در یک پژوهش و مطالعه در کشور بر روی هزار و ۲۵۰ مورد از تصادفات موتور سیکلت سواران افزود: در ۷۳ درصد تصادفات منجر به فوت و جرح یکی از وسایل نقلیه درگیر موتور سیکلت بوده که فقط در ۱۴ درصد تصادفات راننده موتور سیکلت مقصر بوده است. 

خبرنگار: معصومه مؤمنیان

معصومه مؤمنیان

دیگر خبرها

  • عفاف و حجاب حافظ زندگی انسان‌ها است
  • بزرگترین مرکز توزیع پوشاک حجاب در مشهد تأسیس می‌شود
  • راه اندازی طرح آموزش مبلغان حجاب | ۴۰۰ نفر برای «استقناع هنرمندانه» آماده می‌شوند
  • هنر، ابزار استدلال و استقناع هنرمندانه عفاف و حجاب
  • نقش فیلم، بازی و موسیقی روشنگرانه در ترویج فرهنگ حجاب
  • حفظ منابع آبی نیازمند ترویج فرهنگ صرفه‌جویی و مسئولیت‌پذیری جمعی است
  • داداش کلاه یادت نره 
  • ۱۰نظرسنجی مربوط به پیمایش حجاب انجام شده/احیای مرکز طرح‌های ملی
  • برنامه‌های شاد ویژه «دهه کرامت» در استان سمنان برگزار شود
  • رونمایی فراری از کلاه ایمنی ویژه گرندپری میامی + عکس