Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان: یک مورد خیلی مهم در راستای این طرح، ترویج کشاورزی حفاظتی است این نوع کشاورزی از منابع پایداری آب و خاک محفاظت می‌کند و ما در این راستا سعی می‌کنیم کشاورزان را با مبانی کشاورزی حفاظتی آشنا کنیم.

به گزارش گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان از اجرایی شدن طرح احیای تالاب شادگان با تعمیم دستاوردهای پروژه احیای دریاچه ارومیه خبرداد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خدارحم امیری زاده با اشاره به پروژه احیای تالاب شادگان اظهار کرد: تالاب شادگان بزگترین تالاب ساحلی کشور است که در سایت کنوانسیون رامسر به عنوان یک تالاب بین‌المللی قید شده و رودخانه جراحی نیز عمده‌ترین منبع تامین کننده آب این تالاب است.

وی افزود: تالاب شادگان یکی از کم نظیرترین تالاب‌های کشور در حوضه آبی است که شامل سه بخش آب شیرین، لب شور و شور است. آب شیرین، در شمالی‌ترین قسمت آن و در محل ورود رودخانه جراحی به تالاب قرار دارد که این امر باعث ایجاد تنوع زیستی بسیار غنی و بالا از نظر جوامع جانوری و گیاهی تالاب‌ شده است؛ این تالاب همچنین دارای ۱۱۰ گونه گیاهی، ۹۰ گونه آبزی، ۴۰ گونه پستاندار، ۱۷۴ گونه پرنده، ۸ گونه خزنده و ۳ گونه دوزیست است.

امیری زاده تصریح کرد: تالاب شادگان از نظر بین المللی، محلی و منطقه‌ای از اهمیت بالایی برخوردار است و باید در راستای محافظت از آن برنامه‌ریزی‌های لازم انجام شود که در این راستا براساس موافقت‌نامه‌ای که در مهرماه سال ۱۴۰۰ بین سازمان جهاد کشاورزی خوزستان و معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌های کشور منعقد شد، یک برنامه و نقشه راهی برای احیای تالاب شادگان تبیین شد.

وی ادامه داد: این موافقت نامه تا سال ۱۴۰۳ ادامه دارد و پیرو این موافقت‌نامه، آنچه در این طرح برعهده مجموعه جهاد کشاورزی استان نهاده شده، بحث توسعه کشاورزی پایدار است که این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار بوده و از مهمترین وظایف سازمان نیز است .

امیری زاده در خصوص هدف اجرای این طرح بیان کرد: هدف از این موافقت‌نامه اقدام مشترک برای پایدارسازی و ترویج دستاوردهای حفاظت از تالاب‌های ایران در حوضه آبخیز تالاب بین المللی شادگان است. در این زمینه برای تالاب شادگان که حوضه آبخیز مارون و جراحی به طور عمده آن را تغذیه می‌کنند، ۶ پایلوت طراحی کردیم که شامل دو روستا در شهرستان بهبهان، یک روستا در شهرستان امیدیه، یک روستا در شهرستان رامشیر و دو روستا در شهرستان شادگان می‌شود؛ این پایلوت‌ها در راستای توسعه کشاورزی پایدار در تالاب شادگان تعیین شده‌اند.

وی افزود: این پروژه کاملا به صورت مشارکتی است. یعنی جوامع کشاورزی که به توسعه کشاورزی پایدار علاقه‌مند هستند، به صورت داوطلبانه با بخش‌های دولتی و غیر دولتی همکاری خواهند داشت و از بین این کشاورزان، کشاورزانی انتخاب می‌شوند تا مانیتورینگ یا پایش مزارع را انجام دهند.

امیری زاده در خصوص کشت‌های تعیین شده در حوضه آبخیز شادگان بیان کرد: این طرح تا سال ۱۴۰۳ ادامه دارد که در زمینه افزایش پایلوت‌ها نیز موافقت‌نامه‌هایی برای پاییز ۱۴۰۱ جهت افزایش ۱۰ روستای دیگر انجام شده است که در مجموع تا سال دوم اجرای طرح، با ۱۶ روستای پایلوت این طرح را ادامه خواهیم داد.

وی در خصوص منابع مالی این طرح افزود: این طرح، طرح مشترکی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و کشور ژاپن است و منابع مالی این طرح از طریق UNDP (برنامه‌ توسعه سازمان ملل متحد) در قالب طرح حفاظت از تالاب‌های ایران به کشور اختصاص یافته است. این منابع مالی وارد بخش‌های دولتی نمی‌شود و شرکت‌های فنی مهندسی که در قالب بخش‌های غیر دولتی، بازوهای اجرای کار برای بخش‌های دولتی هستند، پس از امضای موافقت‌نامه با سازمان جهاد کشاورزی، یک تفاهم‌نامه نیز از سوی معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان محیط زیست کشور با شرکت‌های فنی مهندسی مستقر در داخل استان منعقد می‌شود تا این منابع مالی بین آن‌ها رد و بدل شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان افزود: در واقع مجری این طرح، شرکت‌های فنی مهندسی هستند اما در این میان سازمان جهاد کشاورزی متعهد است اقدامات لازم برای پشتیبانی، نظارت، هدایت و حمایت از این شرکت‌ها که طرف قرارداد با پروژه هستند را پیگیری کند.

امیری زاده در خصوص آموزش‌های لازم در حفاظت از تالاب بیان کرد: در این زمینه جلسات، کارگاه‌ها و کلاس‌های متعددی برای این شرکت‌ها در راستای ظرفیت سازی برگزار شد تا آن‌ها بتوانند این پروژه را در سطح روستاهای پایلوت عملی کنند. در این زمینه علاوه بر بخش‌های عملیاتی، با تشکیل تیم پایش همکاری‌های لازم  با بخش‌های تحقیقاتی نیز در حال انجام است.

وی افزود: در این راستا، ارزیابی‌های طرح از اهمیت بالایی برخوردار هستند و از طریق آن‌ها نقاط قوت و ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها را بررسی می‌کنیم تا در صورتی که از مسیر هدف منحرف شدیم، بتوانیم با کمک این ارزیابی‌ها، این انحراف را کمتر و دوباره در مسیر هدف خود حرکت کنیم و در زمان تعیین شده به هدف توسعه پایدار برسیم.

امیری زاده در خصوص حوضه‌های آبخیز مارون و جراحی بیان کرد: با در نظر گرفتن اکوسیستم موجود در حوضه‌های مارون و جراحی که به عنوان مراکز و قطب کشاورزی هستند و با توجه به شرایط خشکسالی موجود که در ۵۰ تا ۶۰ سال اخیر بی سابقه بوده، باید تاب‌آوری‌هایی انجام شود. بنابراین در این راستا باید برنامه‌هایی داشته باشیم که در برگیرنده پایداری اقتصادی و توسعه روستاها باشند تا مسائل اجتماعی، محیط زیستی و پیامدهای ناگوار بر اثر این خشکسالی در بخش کشاورزی رخ ندهد. این برنامه‌ها را به گونه‌ای تنظیم می‌کنیم که مدیریت بهره‌وری آب در بخش کشاورزی در آن‌ها وجود دارد.

وی اظهار کرد: با توجه به شرایط خشکسالی موجود در استان، مدیریت بهره‌وری از آب، شاه کلید توسعه کشاورزی پایدار است که پروژه احیای تالاب، مبتنی بر این محور است و در این طرح اقداماتی شامل حفاظت از محیط زیست تالاب از جمله رعایت اصول تغذیه گیاهی، مبارزه تلفیقی با عوامل زیان رسان مزارع مانند آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز، فعالیت‌های به‌زراعی و به‌نژادی، توجه ویژه به ملاحظات محیط زیستی و جلوگیری از آتش سوزی بقایای گیاهی مزارع می‌شود.

امیری زاده در خصوص الگوی کشت تعیین شده در حوضه‌های آبخیز مارون و جراحی بیان کرد: الگوی کشت برای استان ما مشخص است. در حال حاضر در حوضه‌های آبخیز استان باید محصولات کم آب‌بر کشت شود و در این دو حوضه اساس کار کشاورزی، استفاده از سامانه‌های نوین آبیاری مثل آبیاری تحت فشار که جایگاه خاصی دارد، خواهد بود.

وی تصریح کرد: با توجه به سند سازگاری با کم آبی کشور، که ما ابلاغ شده که قطعا در جزئیات این پروژه به آن عمل‌ می‌شود و همچنین با در نظر گرفتن موارد مدیریت پسماند، قوانین هوای پاک و قوانین افزایش بهره‌وری و غیره، این پروژه انجام می‌شود.

امیری زاده در خصوص محل ابلاغ این طرح بیان کرد: این طرح از طریق سازمان محیط زیست کشور به سازمان جهاد کشاورزی ابلاغ شد. این طرح مبتنی بر نتایج احیای دریاچه ارومیه است. سازمان جهاد کشاورزی نیز با توجه به موافقت نامه منعقد شده، موظف است دستاوردهای احیای دریاچه ارومیه را در حوضه تالاب شادگان عملیاتی کند.

وی در خصوص بحث گسترش گردشگری کشاورزی در حوضه تالاب شادگان اظهار کرد: با وجود محصولات متنوع شامل نخیلات، دام‌های ارزشمند گاومیش و ماهی‌ها از جمله کپور، حمری و بنی که بستر جذب گردشگر کشاورزی را فراهم می‌کنند، در مجموع می‌توانیم زمینه‌های آگری توریسم یا گردشگری کشاورزی را در حوضه تالاب شادگان گسترش دهیم .

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان افزود: این پروژه می‌تواند دستاوردهای توسعه کشاورزی پایدار را در مفهوم عام اجرا کند. همچنین در این زمینه از ابزارها و راهبردهای ترویجی مثل بازدیدهای ترویجی استفاده خواهیم کرد و با توجه به شرایط خشکسالی، الگوی کشت مبتنی بر محصولات کم آب‌بر پیاده خواهد شد.

امیری زاده در خصوص مدت زمان اجرای این طرح گفت: بحث افزایش بهره‌وری آب تا سال سوم طرح می‌شود و سعی می‌کنیم تعداد پایلوت‌ها را افزایش دهیم تا برای کشاورزان زمینه‌های تفکر به کشاورزی پایدار مهیا شود و بتوانند با مدیریت و در نظر گرفتن شرایط خشکسالی، تصمیم‌گیری‌های لازم برای کشت در مزرعه خود را داشته باشند. به عنوان مثال کشت کنجد که یک محصول کم آب‌بر است، ما کشاورزان را به کشت آن توصیه می‌کنیم تا در مزارع خود بکارند.

وی عنوان کرد: یک مورد خیلی مهم در راستای این طرح، ترویج کشاورزی حفاظتی است. همانطور که از نامش پیدا است این نوع کشاورزی از منابع پایداری آب و خاک محفاظت می‌کند. این کشاورزی ساز و کار خودش دارد و ما در این راستا سعی می‌کنیم کشاورزان را با مبانی کشاورزی حفاظتی آشنا کنیم. در این راستا در روستاهای پایلوت‌، اصل و پایه کار رعایت کلش محصول سال قبل است که حداقل به میزان ۳۰ درصد بر روی زمین حفظ می‌شود و کشاورزان در این زمینه آموزش‌های لازم را فرا می‌گیرند.

امیری زاده در خصوص بحث تناوب زراعی بیان کرد: تناوب زراعی در الگوی کشت به صورت کشاورزی حفاظتی پیشنهاد می‌شود. با توجه به اینکه این پروژه مشارکتی است، از کشاورزان علاقه‌مند به همکاری دعوت می‌شود که در نهایت در هر پایلوت  ۱۵ نفر انتخاب خواهند ‌شد. همچنین از کشاورزان استان دعوت می‌کنیم با هماهنگی سازمان، از طرح بازدید داشته باشند تا از این طریق بتوانند برنامه الگوی کشت طرح مبنی بر پایداری کشاورزی را از نزدیک ببینند و با آن آشنا شوند تا در مزارع خود عملیاتی کنند.

وی تصریح کرد: همچنین در زمینه نخیلات، غلات و دانه‌های روغنی کشت شده، برنامه‌های ویژه‌ای وجود داریم که هر دو مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان و پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری در راستای این پروژه همکاری و فعالیت‌های لازم را با بخش اجرایی انجام می‌دهند که شامل نظارت، سرکشی‌ها و اندازه‌گیری مقادیر آب مصرف شده می‌شود. در این زمینه تیمار و شاهد در مزارع تعریف می‌شود که ما ببینیم نسبت به کشت متداول و آنچه که خود کشاورزان انجام می‌دهند، توصیه‌های تحقیقاتی که به کشاورزان داده می‌شود چه کمکی در راستای صرفه جویی در آب می‌کند.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: تالاب شادگان جهاد کشاورزی سد مارون٢ خوزستان سازمان جهاد کشاورزی خوزستان توسعه کشاورزی پایدار احیای تالاب شادگان روستا در شهرستان کشاورزی حفاظتی شرایط خشکسالی مارون و جراحی موافقت نامه منابع مالی تعیین شده الگوی کشت بهره وری شرکت ها تا سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۷۰۹۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم بهره‌گیری از فناوری‌ و دستاورد‌های دانش‌بنیان در حفاظت محیط زیست

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا در جلسه شورای‌ عالی حفاظت محیط زیست که عصر امروز پنجشنبه به ریاست حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی تشکیل شد، ۶ دستور کار این جلسه، شامل رفع تعارضات محیط زیستی دستگاه‌های مختلف در استان‌های فارس، زنجان، خراسان شمالی، مازندران و اصفهان، ارتقای ۵ عرصه حفاظت شده، اصلاح، بازنگری و انتزاع در حدود و شمولیت ۵ منطقه حفاظت شده، تعدیل بهای مطالبه ضرر و زیان تلف شدن جانوران وحشی و تعیین تعرفه‌های آزمایشگاه‌های معتمد به تصویب رسید.

رئیس جمهور در این جلسه، مردمی کردن حفاظت از محیط زیست از طریق ایجاد حس مسئولیت و دغدغه‌مندی در عموم مردم نسبت به حفاظت از محیط زندگی خود را از مهم‌ترین ماموریت‌های سازمان و شورای‌عالی حفاظت محیط زیست دانست و تصریح کرد: تحقق این هدف نیازمند تهیه و تدوین طرحی جامع شامل تعریف دقیق ملاحظات زیست محیطی همراه با زمانبندی مشخص است.

رئیسی تلاش برای تحقق عدالت محیط زیستی و بهره‌گیری از روش‌ها و دستاورد‌های دانش‌بنیان در راستای ارتقای سیاست‌ها و راهکار‌های حفاظتی از محیط زیست را از دیگر مسئولیت‌ها و مأموریت‌های مهم سازمان و شورای حفاظت محیط زیست برشمرد و سازمان محیط زیست را موظف کرد علاوه بر به کارگیری فناوری‌های روز با تعریف دقیق شاخص‌های زیست محیطی برای بهره‌برداران صنعتی، کشاورزی و عمرانی از عرصه‌های طبیعی و همچنین کمک گرفتن از ظرفیت دستگاه‌های مختلف مثل ظرفیت نیرو‌های نظامی و انتظامی که اشراف کاملی بر همه مناطق کشور دارند، ظرفیت و اثرگذاری اقدامات حفاظتی از محیط زیست کشور را ارتقا دهد.

رئیس جمهور از همه کارشناسان ادارات محیط زیست خواست که در تعیین سیاست‌ها، بررسی درخواست‌های بهره‌برداران صنعتی، معدنی و کشاورزی و اقدامات حفاظتی از محیط زیست بر مبنای شاخص‌ها و مبانی قابل دفاع و اقناع‌کننده و نه صرفاً سوابق آن مناطق اعمال نظر کنند و اجازه ندهند بهره‌برداری و استفاده از ثروت‌های ملی و عمومی با دلایل غیرقابل دفاع متوقف شده یا با مشکل مواجه شود.

وی با اشاره به برخورداری کشور از بدنه کارشناسی ارزشمند، بر بهره‌گیری شایسته از نظرات کارشناسی و تخصصی در زمینه پاسخگویی به درخواست‌های بهره‌برداری از عرصه‌های طبیعی تاکید کرد و اظهار داشت: پس از اعمال دقیق قوانین و مقررات در ارائه مجوز‌ها با رویکرد حل مسئله، قدم بعدی نظارت و پایش دقیق اجرای سیاست‌ها و چارچوب‌های حفاظتی از سوی بهره‌برداران و اعمال قاطع و جدی قانون علیه خاطیان و متخلفان است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رئیسی: حفاظت از محیط‌زیست باید مردمی شود
  • تاکید رئیس جمهور بر مردمی‌سازی و به‌کارگیری فناوری‌های روز در حفاظت محیط زیست
  • تاکید رئیس جمهور بر مردمی‌سازی و به کارگیری فناوری‌های روز در حفاظت محیط زیست
  • دستور رئیسی برای برخورد قاطع با متخلفین در محیط زیست
  • حفاظت از محیط‌ زیست مردمی شود/ لزوم برخورد با بهره‌برداران خاطی
  • لزوم بهره‌گیری از فناوری‌ و دستاورد‌های دانش‌بنیان در حفاظت محیط زیست
  • ابداع شرکت دانش‌بنیان سمنانی به کمک پرورش‌دهندگان ماهی آمد
  • ۱۲ پروژه با حضور رئیس سازمان زندان‌ها در هرمزگان به بهره‌برداری رسید
  • احیای ۲۳۹ واحد راکد کشاورزی در لرستان
  • احیای بخشی از تالاب بین المللی هامون و شور وصف ناپذیر مردم سیستان