Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-30@08:40:48 GMT

نفقه فرزندان بالای 18 سال

تاریخ انتشار: ۲۲ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۷۵۲۴۲

به موجب قانون نفقه فرزندان بر عهده پدر است. اگر پدر توانایی مالی برای پرداخت نفقه نداشته باشد و یا در قید حیات نباشد، پرداخت نفقه فرزندان بر عهده جدپدری (پدربزرگ) است. اگر پدر بزرگ نیز توانایی برای پرداخت نفقه نداشته باشد و یا فوت کرده باشد، نفقه فرزندان بر عهده مادر است. در نهایت اگر مادر نیز نتواند نفقه فرزندان را تامین کند یا فوت کرده باشد، اجداد مادری مکلف به پرداخت نفقه فرزندان هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما پرداخت نفقه فرزندان تا چه سنی بر عهده پدر است؟ آیا میان پرداخت نفقه دختر و پسر در این میان تفاوتی وجود دارد؟ در این مقاله به بررسی پرداخت نفقه فرزندان بالای 18 سال می پردازیم و فروض مختلف آن را بررسی می کنیم. ناطقان: نفقه فرزندان دربردارنده مایحتاج آنها است. خوراک، پوشاک و تامین مسکن برای فرزندان، پرداخت هزینه های تحصیل و … در دسته ی نفقه فرزندان قرار می گیرد.
تامین نفقه اولاد به موجب قانون بر عهده چه کسی است؟

ماده 1199 قانون مدنی در این خصوص چنین بیان می کند:

    نفقه اولاد بر عهده پدر است و پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدری است، با رعایت الاقرب‌ فالاقرب. در صورت ‌نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم قدرت آن ها نفقه بر عهده مادر است. هر گاه مادر هم زنده و یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب‌النفقه است و اگر چند نفر از ‌اجداد و جدات مزبور از حیث درجه اقربیت مساوی باشند نفقه را باید به حصه متساوی تادیه کنند.

نفقه فرزندان تا چه سنی بر عهده پدر است؟

به منظور تعیین تکلیف در خصوص پرداخت نفقه فرزندان باید میان فرزندان دختر و پسر تفاوت قائل شد:

1- نفقه فرزندان دختر تا زمانی که ازدواج نکرده باشند بر عهده پدر و یا فردی که مکلف به پرداخت نفقه است، می باشد.

2- نفقه فرزندان پسر تا سن 18 سالگی با پدر و یا هر فردی که نفقه بر عهده آنها است، است.

چنانچه فرزند ذکور پس از سن 18 سال، تحصیلات تکمیلی خود را ادامه دهند، پرداخت مخارج و هزینه های تحصیل بر عهده پدر است.
اگر پدر نفقه فرزند پسر بالای 18 سال که تحصیلات عالیه خود را ادامه می دهد پرداخت نکند چه حکمی دارد؟

در فرضی که فرزند پسر بخواهد تحصیلات عتایه خود را ادامه دهد و پدر به رغم مستطیع بودن هرینه های او را پرداخت نکند، به موجب ماده 53 قانون حمایت خانواده برای او مجازات در نظر گرفته خواهد شد.

ماده 53 قانون حمایت خانواده در این خصوص مقرر می دارد:

    هرکس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تأدیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم می شود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و درصورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزایی یا اجرای مجازات موقوف می شود.

حبس تعزیری درحه شش: 6 ماه تا دو سال حبس
آیا فرزند می تواند از پدر یا فردی که پرداخت نفقه بر عهده اوست شکایت کند؟

بله. فرزند بالای 18 سال می تواند راسا شکواییه ترک انفاق به طرفیت پدر را اقامه کند. موضوع ابتدا به دادسرا ارجاع می شود و پس از طی مراحل تحقیق به دادگاه فرستاده می شود. البته معمولا قبل از ارجاع موضوع به دادسرا، پرئنده به شورای حل اختلاف برای صلح و سازش ارجاع می گردد.
نفقه فرزندان بالای 18 سال پس از طلاق زوجین چگونه است؟

در صورت وقوع طلاق بین زوجین ممکن است میان زوجین توافق گردد که پرداخت نفقه فرزندان بر عهده مادر باشد. در این صورت مادر مکلف به پرداخت نفقه پسر تا سن 18 سال و فرزند دختر تا زمان ازدواج است. همچنین اگر فرزند پسر قصد ادامه تحصیلات عالیه را داشته باشد و مادر نیز مستطیع باشد، پرداخت نفقه بر عهده مادر است. بنابراین، در اینجا طبق توافق زوجین عمل می شود.
نفقه فرزند دختر پس از طلاق از همسر خود:

اگر فرزند دختر ازدواج نماید و سپس از همسر خود جدا شود، پدر و یا هر شخصی که پرداخت نفقه بر عهده اوست مکلف به پرداخت نفقه است. همچنین مستمری پدر مجددا به دختر پرداخت می گردد.
نفقه فرزند دختر پس از فوت همسر خود:

اگر همسر دختر فوت نماید دو فرض متصور است:

1- همسر او دارای مستمری است؛ در این صورت پدر مکلف به پرداخت نفقه نیست.

2- همسر او دارای مستمری نیست؛ در این صورت پدر مکلف به پرداخت نفقه است.
نمونه شکواییه ترک انفاق از سوی فرزند دختر (بالای 18 سال):
ریاست محترم دادسرای ناحیه …………
با سلام؛
احتراما به استحضار می رساند

اینجانب به موجب اسناد هویتی که به پیوست می باشد فرزند رضا رضایی هستم. به رغم تلاش فراوان برای یافتن حرفه و شغلی تا کنون هیچ به موفقیتی در این خصوص دست نیافته ام. همچنین، در حال حاضر نیز امکان ازدواج و شروع زندگی مشترک نیز برای بنده فراهم نیامده است. پدر بنده مستطیع بوده و دارای حقوق بازنشستگی است. لیکن، از پرداخت نفقه به اینجانب خودداری می ورزد. بنده بارها از طریق گفتگو و مذاکره و حتی واسطه قرار دادن اقوام و ریش سفیدان فامیل از او خواسته ام تا مبلغی را به عنوان نفقه به بنده پرداخت نماید. اما ایشان از قبول این موضوع استنکاف می ورزند. لذا به موجب این شکواییه تقاضای رسیدگی و صدور حکم مقتضی از محضر شما عالیجناب مورد استدعا است.

                                                                                                       با تقدیم احترامات فراوان
نتیجه گیری مقاله

نفقه فرزندان به محض تولد تا سن 18 سالگی فرزندان ذکور بر عهده پدر است. نفقه فرزندان دختر تا زمانی که ازدواج نکرده اند بر ذمه پدر قرار دارد. البته ممکن است پدر و مادر فرزند از یکدیگر جدا شوند که در این صورت همچنان پرداخت نفقه با پدر است. مگر اینکه توافق جداگانه ای میان زوجین در راستای پرداخت نفقه باشد که بر طبق همان توافق عمل می شود.

اگر فرزند پسر قصد ادامه تحصیلات عالیه را داشته باشد پدر مستطیع مکلف به پرداخت نفقه اوست. همچنین، اگر دختر ازدواجح کند و طلاق بگیرد و یا شوهر او فوت کند، پرداخت نفقه بر ذمه پدر قرار می گیرد. مگر اینکه پس از فوت شوهر دختر، مستمری به او پرداخت شود که در این صورت پدر ملزم به پرداخت نفقه دختر نیست. برچسب ها: نفقه ، فرزندان ، بالای18سال

منبع: ناطقان

کلیدواژه: نفقه فرزندان بالای18سال پرداخت نفقه فرزندان بر عهده پدر پرداخت نفقه نفقه بر عهده بر عهده مادر بالای 18 سال فرزند دختر فرزند پسر سن 18 سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۷۵۲۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانشجویی که فرمانده جنگ بود

محسن وزوایی از نخستین دانشجویان پیرو خط امام بود که در جریان راهپیمایی ضد سیاست‌های مداخله‌گرایانه آمریکا در ایران، در سالروز کشتار دانش‌آموزان به دست رژیم پهلوی و سالگرد تبعید امام خمینی (ره) عهده‌دار حرکتی شد که رهبر انقلاب، از آن با تعبیر بدیع «انقلابی بزرگ‌تر از انقلاب اول» یاد فرمودند.

به گزارش ایسنا، محسن وزوایی، ۵ مرداد ماه سال ۱۳۳۹ در محله نظام آباد تهران، متولد شد. او در سال ۱۳۵۵ به دانشگاه راه یافت و در رشته شیمی دانشگاه صنعتی شریف مشغول به تحصیل شد. پس از ورود به دانشگاه، به جریان مکتبی انجمن‌های اسلامی دانشجویان این دانشگاه پیوست و هم زمان با شرکت در فعالیت‌های سیاسی و جلسات عقیدتی، از سال ۱۳۵۶ مسئولیت هدایت و جهت دهی به مبارزات دانشجویی ضد دیکتاتوری را در سطح دانشگاه شریف عهده دار شد.

در سال‌های ورودش به دانشگاه، نقش فعالی در تشکیلات اسلامی دانشگاه از خود نشان می‌داد. این جوان مبارز و پرشور، از تظاهرات خونین ۱۷ شهریور سال ۱۳۵۷ تا ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ و ورود امام خمینی (ره) به ایران، در همه صحنه‌ها از جمله پیشتازان و جلوداران تظاهرات مردمی بود.

او در روزهای پرتلاطم انقلاب نیز نقش حساس هدایت را بردوش می‌کشید و در درگیری‌های مسلحانه و سرنوشت ساز ۱۹ بهمن تا ۲۲ بهمن ۱۳۵۷، حضوری پرثمر داشت. محسن وزوایی در تصرف دو پادگان مهم جمشیدیه و عشرت‌آباد نیز شهامت بالایی از خود نشان داد.

وی از نخستین دانشجویان پیرو خط امام بود که در جریان راهپیمایی ضد سیاست‌های مداخله‌گرایانه آمریکا در ایران، در سالروز کشتار دانش‌آموزان به دست رژیم پهلوی و سالگرد تبعید امام خمینی (ره) عهده‌دار حرکتی شد که رهبر انقلاب، از آن با تعبیر بدیع «انقلابی بزرگ‌تر از انقلاب اول» یاد فرمودند.

محسن وزوایی در سال ۱۳۵۸ همزمان با کار تبلیغاتی در جمع دانشجویان پیرو خط امام، بلافاصله با تشکیل سپاه پاسداران، به این ارگان نظامی پیوست و در دوره‌ای فشرده، آموزش‌های چریکی را در سپاه آموخت. او مدتی در سپاه به عنوان فرمانده مخابرات انجام وظیفه کرد، سپس سرپرستی واحد اطلاعات عملیات را به عهده گرفت.

محسن وزوایی به دنبال تجاوز عراق به ایران، داوطلبانه به جبهه غرب عزیمت کرد. با ورود او به این منطقه، تحولی پدید آمد؛ به گونه‌ای که در عملیات سرنوشت ساز پارتیزانی به عنوان فرمانده گردان، مسئولیت محور تنگ کورک تا حد فاصل تنگ حاجیان را برعهده گرفت و ضمن حمله‌ای پارتیزانی به مواضع و استحکامات دشمن، به کمک هم‌رزمان خود، ارتفاعات حساس و سوق‌الجیشی تنگ کورک را از تصرف قوای اشغالگر بعث خارج ساخت.

در عملیات جدیدی که از سوی رزمندگان اسلام در اردیبهشت ماه ۱۳۶۰ طرح‌ریزی شده بود، محسن وزوایی فرمانده گردان شد. در این عملیات، او با آن که مجروح شده بود، ولی با گامی استوار و خستگی ناپذیر و روحی امیدوار به نبرد ادامه می‌داد.

در حین عملیات، بیشتر رزمندگان شهید یا مجروح شده و تنها محسن و چند رزمنده دیگر زنده بودند؛ و شگفت آن که همین چند نفر، توانستند ۳۵۰ تن نیروهای کماندوی بعث عراق را به اسارت بگیرند.

محسن وزوایی، نقش فعالی در طراحی عملیات فتح بلندی‌های «بازی دراز» ایفا کرد و در همین نبرد به شدت مجروح شد و به تهران انتقال یافت. او در بیمارستان با وجود درد بسیار، ناله نمی‌کرد و به یکی از پزشکان که از مقاومت او در برابر درد ابراز شگفتی کرده بود گفت: «آقای دکتر! من هر چه بیشتر درد می‌کشم، بیشتر لذت می‌برم و احساس می‌کنم از این طریق به خدای خودم نزدیک می‌شوم». پس از بهبودی نسبی از مجروحیت، قدم به معرکه‌ای گذاشت که فرجام آن، آزادسازی خرمشهر اشغال شده بود.

او در طول جنگ تحمیلی، در عملیات‌های متعدد با مسئولیت‌های گوناگون حضور داشت. در ۲۰ آذر ۱۳۶۰، در عملیات «مطلع الفجر» فرمانده بود. در اسفند سال ۱۳۶۰ فرمانده گردان حبیب بن مظاهر و تیپ تازه تأسیس محمد رسول اللّه (ص) شد که در عملیات «فتح المبین»، این گردان نوک عملیات بود.

با تأسیس «تیپ ۱۰ سیدالشهدا»، فرمانده این تیپ شد. همین تیپ، در ۲۳ فروردین ماه ۱۳۶۱ وارد عملیات «الی بیت المقدس» شد و برای اجرای بهتر عملیات، با تیپ حضرت رسول صلی الله علیه و آله ادغام شد و محسن وزوایی نیز فرماندهی محور اصلی را عهده‌دار شد.

محسن وزوایی، ، پس از ماه‌ها مجاهدت و مبارزه با دشمنان اسلام و حماسه آفرینی در عملیات‌های متعدد و به ویژه «الی بیت المقدس»، سرانجام در دهم اردیبهشت ماه سال ۱۳۶۱، در ۲۲ سالگی هنگام هدایت نیروهای تحت امر خود، بر اثر اصابت گلوله و ترکش به شهادت رسید.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پرداخت بیش از ۵.۶ همت تسهیلات ازدواج و فرزند آوری از ابتدای سال تاکنون
  • بانک‌ها بیش از ۵.۶ همت وام ازدواج و فرزند پرداخت کردند
  • دانشجویی که فرمانده جنگ بود
  • کدام هزینه های ساختمان بر عهده مالک و کدام بر عهده مستاجر است؟
  • انتقاد یک مقام سابق از عروسی مجلل دختر شمخانی
  • پرداخت یارانه دارو ربطی به بیمه سلامت ندارد
  • دیر پدری و دیر مادری؛ خطر گسست نسلی!
  • ثبت نام ۵۸۰۰ گیلانی در طرح اکرام ایتام و محسنین
  • ثبت نام ۵۸۰۰ گیلانی در طرح اکرام ایتام و محسنین ماه رمضان
  • مریم خمینی نوه امام در خارج از کشور چه کاره است؟