Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-04-27@09:54:19 GMT

◄ شبکه ریلی غرب کشور در چه وضعی است؟

تاریخ انتشار: ۲۵ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۰۴۹۰۹

◄ شبکه ریلی غرب کشور در چه وضعی است؟

تین نیوز

صنعت حمل ونقل ریلی سال هاست که با وجود مزیت های بی‌شمار اقتصادی برای استانهای غرب کشور، روی ریل بلاتکلیفی جاخوش کرده و برون رفت از وضعیت فعلی نیازمند توجه ویژه مسئولان است.

به گزارش تین نیوز، شرایط جغرافیایی و هم مرزی با کشورهای خارجی از جمله ترکیه، عراق، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، غرب کشور شامل استان‌های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، ایلام، اردبیل، کردستان، کرمانشاه به همراه استان‌های لرستان و همدان را در موقعیت شاهراهی ارتباط ایران به اروپا قرار داده، شاهراهی که با توجه به اهمیت ژئوپلیتیک گسترش آن رونق اقتصادی کشور را به همراه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کاهش مصرف سوخت در جابجایی مسافر و بار و نیز حق دسترسی عادلانه به حمل و نقل ارزان، کاهش آلاینده‌های زیست محیطی، ایمنی بالا سیستم حمل و نقلی ریلی، استفاده کمتر از اراضی در توسعه طرح‌های ریلی در قیاس با حمل و نقل جاده‌ای و نیز پایین بودن هزینه نگهداری ناوگان ریلی نسبت به ناوگان جاده‌ای ضرورت توسعه خطوط ریلی در این منطقه را دو چندان می‌کند.

این در حالی است که نبود راه آهن در استان‌های اردبیل و ایلام، عدم اتمام ۱۸ ساله راه آهن کردستان، پیشرفت ۳۸ درصدی راه آهن لرستان به عنوان مطالبه ۳۰ ساله مردم این منطقه، رکود و سهم ناچیز راه آهن ارومیه – مراغه در اقتصاد و تجارت آذربایجان غربی، نیمه تمام ماندن راه آهن کرمانشاه به عنوان بزرگترین پروژه نیمه‌کاره غرب کشور در کنار مسائل و مشکلات پیش روی صنعت حمل و نقل استان‌های آذربایجان شرقی و همدان به خوبی بیانگر غفلت چندین ساله مسئولان به ظرفیت کم نظیر صنعت حمل و ریلی در غرب کشور به شمار می‌رود.

بی شک قطار توسعه استان‌های غرب کشور زمانی به حرکت درآمده و زمینه ساز رشد اقتصادی می‌شود که ظرفیت‌های ریلی، راهی، ترانزیتی و مرزی استان با برنامه ریزی اصولی مسئولان به کار گرفته شود موضوعی که سالهاست مورد غفلت تاریخی قرار گرفته است.

توقف قطار کرمانشاه - خسروی در ایستگاه اعتبارات

خط ریلی کرمانشاه از سال ۹۷ با اتصال شهر کرمانشاه به خط ریلی ملایر، اراک و از آنجا به سایر نقاط کشور آغاز شد، با اینکه پیوستن شهر کرمانشاه به خط ریلی یک هدف کوتاه مدت به حساب می‌آمد، اما در بلند مدت هدف از اجرای این پروژه، اتصال راه آهن غرب کشور از طریق مرز خسروی به عراق و دسترسی راحت تر تجار به بازار عراق و سوریه بود.

راه آهن غرب کشور با طول ۶۰۵ کیلومتر بزرگترین پروژه نیمه‌کاره غرب کشور است که از سال ۶۹ مطالعات آن آغاز شده و از نقطه آغازین ایستگاه سمنگان اراک شروع و پس از عبور ملایر و نهاوند در استان همدان به کنگاور، صحنه، کرمانشاه در استان کرمانشاه می‌رسد، اما خط نیمه تمام آن پس از گذر از اسلام آبادغرب، گیلان غرب و قصر شیرین در نهایت به مرز خسروی در مرز ایران به عراق می‌رسد؛ ادامه این خط ریلی در کشور عراق پس از عبور از خانقین به بغداد و موصل ختم شده و پس از آن در دیرالزور، رقه و حلب در کشور سوریه ادامه خواهد یافت.

احداث و راه اندازی خط ریلی کرمانشاه به خسروی می‌تواند یک مسیر اتصالی برای شرق به غرب کشور و سپس به کشور عراق باشد بنابراین علاوه بر یک مسیر ریلی برای نقل‌وانتقال مسافران و زائران عتبات عالیات و از سوی دیگر حرم امام رضا (ع)، می‌تواند مسیری سهل‌الوصول‌تر برای مبادلات تجاری کشور با کشور عراق و از آنجا به سوریه، لبنان و کشورهای مدیترانه نیز قلمداد شود اما در دولت تدبیر و امید بی توجهی‌هایی به اجرای این پروژه شده است تا مردم، تجار و بازرگانان همچنان در انتظار راه اندازی آن باشند.

اتصال راه‌آهن جمهوری اسلامی به دریای مدیترانه از اهداف بلند مدت و یک ارتباط ریلی مهم بین ایران و عراق بوده که مسیر راه‌آهن کرمانشاه-خسروی حلقه‌ای از ترانزیتی منطقه است و باعث تسهیل در راه‌های ارتباطی کربلا، نجف، سوریه و دیگر اماکن زیارتی می‌شود.

پیشرفت ۳۸ تا ۴۰ درصدی راه آهن لرستان مطالبه ۳۰ ساله مردم

راه آهن لرستان از دیگر استان‌های غرب کشور نیز اواخر سال ۸۹ مجوز کمیسیون ماده ۳۲ را گرفت تا پروژه‌های ریلی لرستان از یک خوان دیگر عبور کنند و این بار دیگر بهانه عدم توجیه اقتصادی پروژه به دستاویز مسئولان تبدیل نشود.

از اخذ مجوز ماده ۳۲ پروژه که بیش از هشت ماه گذشت مسئولان برای آغاز عملیات اجرایی این پروژه‌های ریلی مهم محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهوری وقت را به لرستان دعوت کردند تا مراسم آغاز عملیات اجرایی این پروژه‌ها در مهرماه سال ۹۰ برگزار شود.

این پروژه با پیشرفت ۳۸ تا ۴۰ درصدی، طی سه سال اخیر تعطیل شده بود تا امید به اجرای آن هر روز کمرنگ‌تر شود، هر چند در جریان سفر هیئت دولت سیزدهم و با قرار گرفتن راه آهن لرستان در لیست پروژه‌های سفر، بار دیگر امید به تکمیل این پروژه ریلی قوت گرفت و حالا چشم‌ها به تحقق وعده مسئولان دوخته شده تا این مطالبه ۳۰ ساله ظرف سه سال و در دولت سیزدهم به مرحله افتتاح برسد.

راه آهن کردستان ۱۸ ساله شد

راه آهن سنندج- همدان هم که از دغدغه‌های مهم مردم استان کردستان بوده و از دیرباز بخشی از مطالبات مردم و مسئولان استان به شمار می‌رود، پس از ۱۸ سال چشم انتظاری، خطوط راه‌آهن سرانجام به استان کردستان هم رسید، اما این پروژه تا بهره‌برداری نهایی فاصله دارد و نیازمند اعتبار ویژه برای تکمیل است.

پروژه راه‌آهن همدان - سنندج جزو پروژه‌های مصوب «مهر ماندگار» در سال ۱۳۸۳ بود که فاز نخست آن از تهران به همدان در سال ۱۳۹۶ افتتاح شد، طول خط آهن تهران- همدان - سنندج حدود ۴۲۰ کیلومتر است که مسیر تهران تا همدان به‌طول ۲۷۰ کیلومتر، در سال ۱۳۹۶ به بهره‌برداری رسید.

مسیر فاز دوم این خط ریلی از همدان به سنندج نیز ۱۵۱ کیلومتر طول دارد. این فاز در ۳ قطعه تعریف شد که حدود ۶۴ کیلومتر آن در استان همدان و باقی‌مانده آن در استان کردستان واقع شده‌است؛ پروژه مهمی که مسئول اجرا و عملیاتی کردن آن، شرکت زیرساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور است.

برای اجرای طرح راه آهن همدان - سنندج تا سال ۱۳۹۷ فقط ۵۰ میلیارد ریال هزینه شده بود اما طی چند سال اخیر حدود ۲۰ هزار میلیارد ریال به آن تخصیص یافت که نشان از عزم مسئولان برای به سرانجام رساندن این پروژه زیرساختی مهم داشت.

تاکنون برای این پروژه ۲۰ هزار میلیارد ریال هزینه شده و شامل سه قطعه و از سمت همدان به سنندج دارای هفت ایستگاه بهار، آق بلاغ، دوسر، قروه، آونگان، دهگلان و سنندج است.

استان ایلام راه آهن ندارد

استان محروم و مرزی ایلام جزو معدود استان‌هایی است که از امکان اتصال به شبکه سراسری راه آهن نیز بی بهره مانده است، کوهستانی و سخت گذر بودن راه‌های ایلام، بالا بودن هزینه تمام شده ایجاد راه‌های اصلی و افزایش نیافتن پروازهای فرودگاهی در این استان خواسته یا ناخواسته ذهن مردم را معطوف به استفاده از شبکه سراسری راه آهن می‌کند.

این در حالی است که با توجه به مرز بین المللی مهران و صادرات و واردات کالا و اینکه سالانه بیش از چهار میلیون نفر از این مرز برای سفر به عراق تردد می‌کنند و به واسطه اهمیت رویداد بزرگ کنگره اربعین، چهره استان ایلام در زمینه زیرساخت‌ها بویژه راه‌های مواصلاتی تاحدودی متحول شده اما دسترسی به شبکه راه‌آهن برای این استان از دید مسئولان امر بسیار مهم بوده است.

در واقع اتصال ایلام به شبکه سراسری راه آهن به دلیل وجود ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق و همسایگی این استان با استان‌های واسط، میسان، دیاله و اینکه کانون تردد زائران و صدور کالای ایرانی کشور همسایه محسوب می‌شود، دارای توجیه اقتصادی و فنی بسیار بالایی است.

اکنون که ایلام با داشتن این میزان مرز مشترک و به واسطه همجواری و نزدیکی با کشور عراق در کانون توجه مسئولان و مردم قرار دارد، بهترین فرصت است که با اجرایی کردن راه آهن چهره این استان و به تبع آن سایر نقاط منتهی به مرز مهران متحول شود چرا که بهره مندی از این مهم یکی از فاکتورهای اصلی توسعه است و نباید ساده از آن گذشت.

استان‌های همجوار و همسایه ایلام همگی به شبکه ریلی کشور متصل شده‌اند، بیشتر کارشناسان حوزه اقتصادی، نبود راه ارتباطی مناسب و دسترسی نداشتن به شبکه ریلی را از مهم‌ترین دلایل توسعه نیافتگی استان ایلام برشمرده‌اند.

قرار بود پروژه از طریق خط اسلام آباد- ایلام یا اندیمشک- دهلران و طبق گفته مسئولان راه آهن اسلام آباد-ایلام عملیاتی شده ولی هیچ تصویر یا پیشرفتی گزارش نشده هر چند، این پروژه یک بار در دولت احمدی نژاد و یک بار در دولت روحانی کلنگ زنی شده ولی هنوز اجرایی نشده است.

اردبیل کلانشهری بدون راه آهن

ویژگی‌های اقتصادی و اجتماعی، واقع شدن در محاصره گردنه‌های برف گیر، محدودیت‌های فعالیت دو فرودگاه اردبیل و پارس آباد و… فکر احداث راه آهن را در ذهن مدیران وقت تداعی کرد تا در واقع این استان از بن بست خارج شود و بتواند دروازه‌های فراخ‌تری برای مراودات داخلی و خارجی خود بگشاید.

اما بعد از گذشت ۱۹ سال این طرح به سرانجام نرسیده تا اردبیل عنوان تنها کلانشهر بدون راه آهن کشور را به یدک بکشد، عملیات اجرایی پروژه راه آهن اردبیل به طول تقریبی ۱۷۵ کیلومتر در سال ۸۴ شروع و مقرر شد این پروژه در سال ۸۹ به اتمام برسد، اما سال‌ها متوقف ماند و در این مدت مردم استان به کرات وعده‌های تحقق نیافته بسیاری را برای افتتاح آن شنیده‌اند.

هر چند انتظار مردم استان برای راه‌آهن در آستانه اتمام دو دهه است اما نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی اذعان دارد عملیات اجرایی راه آهن اردبیل-میانه مطلوب بوده و پیشرفت فیزیکی کل پروژه به ۸۴ درصد رسیده است.

این در حالی است که سرپرست مجری راه‌آهن اردبیل - میانه پیشرفت فیزیکی پیشرفت پروژه راه‌آهن اردبیل - میانه را ۸۳ درصد عنوان کرده است.

همچنان با توجه به وضعیت اقتصادی کشور این پروژه با مشکل تأمین اعتبار مواجه بوده و ادامه و تکمیل عملیات اجرایی پروژه نیازمند ۹۰۰ میلیارد تومان اعتبار است، این پروژه سال‌ها به عنوان شعارهای انتخابی از آن یاد می‌شد و بنابر اظهارات سرپرست مجری راه‌آهن اردبیل - میانه هزینه‌ای که تاکنون برای این پروژه صرف شده، بالای ۳ هزار میلیارد تومان بوده است و همچنان نیز ادامه دارد.

اتصال خط آهن اردبیل_میانه می‌تواند توسعه اقتصادی استان را کلید بزند چرا که بعد از اتمام و راه‌اندازی کامل این پروژه می‌توان علاوه بر استفاده در حوزه مسافربری در بخش باربری و ترانزیتی نیز سرمایه‌گذاری کرده و در نتیجه به شبکه تجاری دنیا متصل شود.

سایه سنگین مشکلات بر سر ایستگاه راه آهن همدان

ایستگاه راه آهن همدان چهار سالی می‌شود که به خطوط ریلی کشور متصل شده است اما همچنان مشکلاتی در استفاده از قطار وجود دارد، مشکل خط آهن همدان نداشتن ایستگاه در داخل شهر و فاصله فراوان با مرکز شهر به شمار می‌رود.

همچنین پروژه احداث راه‌آهن همدان، سنندج که چند سالی است کلید خورده ولی تاکنون به سرانجام نرسیده و باعث ایجاد مشکلات فراوانی در زمینه تردد وسایل و ادوات کشاورزان استان همدان شده است.

راه‌آهن همدان-سنندج، به عنوان بخشی از طرح بزرگ ریلی راه‌آهن تهران - همدان - سنندج است که در راستای ایجاد کریدور ریلی در غرب کشور اجرا می‌شود.

این مسیر ریلی از ایستگاه راه‌آهن همدان منشعب می‌شود و پس از گذشت از شهرهای بهار، لالجین و در ادامه صالح‌آباد، قروه و دهگلان، به ایستگاه راه‌آهن در حال ساختِ سنندج در شهر سنندج متصل می‌شود.

با اتمام راه آهن بستان آباد – تبریز مسافت تبریز با تهران ۴ ساعت کاهش می‌یا بد

استان آذربایجان شرقی با دارا بودن ۴۶۱ کیلومتر راه ریلی از استان‌های مهم منطقه غرب کشور به شمار می‌رود اما هم اکنون بزرگترین مشکل صنعت حمل و نقل ریلی این استان اقتصادی دور زدن استان توسط قطار تا رسیدن به استان زنجان است، اگر ۴۶ کیلومتر مسیر راه آهن بستان آباد به تبریز به اتمام برسد مسافت تبریز تا تهران ۴ ساعت کاهش می‌یابد.

این طرح به هر حال ۴ رئیس جمهور و ۶ دوره مجلس شورای اسلامی به خود دیده است، راه آهن میانه تبریز ۲۰۳ کیلومتر است که عملیات اجرایی آن از سال ۱۳۷۹ آغاز شده، اما هنوز به پایان نرسیده است.

سهم ناچیز اقتصاد آذربایجان غربی از ظرفیت صنعت حمل و نقل ریلی

نبود اداره کل راه آهن مجزا، ناقص بودن ایستگاه‌ها به همراه فرسودگی واگن‌ها موجب شده راه آهن ارومیه – مراغه عملاً نقشی در توسعه و رونق اقتصادی شاهراه ارتباطی ایران به اروپا نداشته باشد.

وقتی سال ۹۷ صدای سوت قطار بعد از تأخیر ۱۷ ساله در استان آذربایجان غربی، شاهراه ارتباطی ایران به اروپا به صدا درآمد، قرار شد نه تنها استان از بن بست اقتصادی خارج شود بلکه زمینه توسعه در منطقه نیز فراهم شود اما با گذشت دو دهه هیچکدام از این وعده‌ها رنگ واقعیت به خود نگرفته است.

در حال حاضر موقعیت جغرافیایی ویژه آذربایجان غربی دسترسی آسان کشورمان به بازارهای جهانی را فراهم کرده است به طوری که جاده و ریل‌های ارتباط با اروپا و به ویژه مبادی اصلی ورود و خروج کالا و مسافر از کشور به اروپا و بالعکس در آذربایجان غربی قرار دارد، اما متأسفانه شاخص‌های توسعه‌ای حمل و نقل به ویژه ضریب نفوذ شبکه ریلی کمتر بوده و عملاً این بخش در کما به سر می‌برد.

توسعه شبکه حمل و نقل ریلی که به دلیل مزایایی چون هزینه مناسب، ضریب امنیت بالا، آلودگی کمتر و مصرف پایین سوخت، اهمیت ویژه‌ای در رشد و توسعه شهرها دارد، با توجه به ظرفیت‌های کم نظیر منطقه غرب کشور استان‌های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، ایلام، لرستان، کردستان، کرمانشاه و همدان منتظر هستند تا ببیند گره بلاتکلیفی صنعت حمل و نقل ریلی این منطقه توسط دولت سیزدهم باز می‌شود یا نه؟

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: حمل و نقل تجارت آذربایجان شرقی رشد اقتصادی عراق مسافران حرم امام رضا لبنان ایران و عراق هیئت دولت ذهن نماینده مردم مجلس شورای اسلامی بستان آباد رئیس جمهور مجلس شورای آذربایجان غربی اداره کل راه رشد و توسعه راه آهن ارومیه مراغه راه آهن لرستان حمل ونقل ریلی راه آهن کردستان خط ریلی کرمانشاه شبکه ریلی غرب کشور ایستگاه راه آهن آذربایجان غربی آذربایجان شرقی راه آهن اردبیل راه آهن لرستان عملیات اجرایی حمل و نقل ریلی صنعت حمل و نقل شمار می رود راه آهن همدان کشور عراق شبکه ریلی غرب کشور پروژه ها خط ریلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۰۴۹۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پل مدرس ترافیک شهر همدان را حل می کند؟

تین نیوز

بلوار رجایی و میدان مدرس همدان که این روزها موضوع احداث تقاطع غیرهمسطح در آن مطرح است، یکی از نقاط حساس و شریانی از حیث ارتباطی و عبور و مرور در این شهر به شمار می رود به طوری که این معبر را می توان یکی از ورودی های شهر همدان از سمت غرب دانست.

 

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، ورود خودروها از تقاطع شهید قهاری از یک سو و خودروهایی که از سمت جاده کرمانشاه وارد این خیابان می شوند از سوی دیگر، موجب ایجاد ترافیک های طولانی در شهر همدان شده است به طوری که برای عبور از این معبر کوتاه باید مدت ها در ترافیک ماند.

بلوار رجایی اگرچه نام بلوار را یدک می کشد اما به واقع ظرفیت تردد این حجم از خودرو را ندارد چراکه معبری کم عرض با پارک های حاشیه ای فراوان و حتی پارک دوبل است که همدانی ها را به ستوه آورده است.

همدانی ها گاهی برای اینکه به دام ترافیک طولانی این معبر نیفتند ترجیح می دهند از کوچه ها و خیابان های منطقه منوچهری که آن هم معضلات خود را دارد، عبور کنند.

با این شرایط مدیریت شهری همدان تصمیم به ایجاد تقاطع غیرهمسطحی در این مسیر کرده که براساس این طرح بلوار رجایی و میدان مدرس به تقاطع غیرهمسطحی تبدیل خواهد شد تا شاید مشکل ترافیکی آن حل شود. البته ایجاد هر نوع طرح ترافیکی و سازه ای مانند تقاطع غیرهمسطح در این زمینه نیازمند بررسی دقیق و کارشناسی شده است و بدون دیدگاه و رویکرد تخصصی نمی توان تصمیم به اجرای چنین طرح هایی گرفت.

بنابراین ایسنا بر آن شد تا موضوع احداث تقاطع غیرهمسطح مدرس را با حضور مسئولان و کارشناسان امر بررسی کند که متأسفانه شهرداری همدان به عنوان متولی اصلی این پروژه در جلسه حاضر نشد. همچنین معاون عمرانی استانداری همدان نیز با وجود تماس های مکرر و ارسال دعوتنامه کتبی، دعوت ایسنا را نپذیرفت و از سوی روابط عمومی اعلام شد که قبلاً درباره این موضوع با یک رسانه صحبت شده و لزومی به پاسخگویی مجدد نیست.

میدان مدرس باید غیرهمسطح شود

رئیس کمیسیون فنی، عمرانی شورای شهر همدان با بیان اینکه میدان مدرس باید غیرهمسطح شود، گفت: دوقطبی های سیاسی انتخاباتی باعث شده تسویه حساب های سیاسی به فضای کار فنی در احداث تقاطع غیرهمسطح کشیده شود و آسیب ایجاد کرده است.

مهدی حیدری در نشست بررسی چگونگی اجرای تقاطع غیرهمسطح مدرس در شهر همدان اظهار کرد: پدیده های مختلفی در شهر همدان وجود دارد که برخی از آنها آزاردهنده هستند که متولیان شهر مسئولیت دارند در آن مداخله کنند تا رویکرد اصلاحی صورت گیرد و یکی از این موضوعات بحث ترافیک است.

عمر تدابیر ترافیکی شهر به شدت پایین است

حیدری به روند افزایش خودروها در شهر همدان اشاره کرد و افزود: در شهر همدان معابر و فضاهای پارک نسبتاً ثابت است و تقاطع ها تغییرات زیادی در طول سال ندارد اما آمار ورودی خودرو بسیار زیاد است. با این روند، عمر تدابیر ترافیکی شهر به شدت پایین است به طوری که اثر مثبت تدابیر مدیریت شهری ظرف مدت کوتاهی از بین می رود اما این دلیل نمی شود دست روی دست گذاشت.

وی با بیان اینکه یکی از وظایف شورا و شهرداری در زمینه توسعه حمل ونقل عمومی و افزودن اتوبوس و تاکسی نو است، خاطرنشان کرد: یکی دیگر از وظایف مدیریت شهری به روزرسانی جنبه های نرم افزاری(هوشمندسازی) است.

وی با تأکید بر اینکه توسعه کالبدی معابر و تقاطع ها یکی دیگر از وظایف مدیریت شهری است، اظهار کرد: غیرهمسطح کردن معابر می تواند زمان توقف و تأخیر شبکه را کاهش دهد و با این رویکرد است که در رینگ دوم شهر همدان عمدتاً تقاطع ها غیرهمسطح شده است.

حیدری: میدان مدرس شهر همدان خواه ناخواه باید غیرهمسطح شود و خروجی مطالعات جامع ترافیک شهر همدان، غیرهمسطح کردن این نقطه را نشان داد

حیدری با اشاره به اینکه میدان مدرس شهر همدان خواه ناخواه باید غیرهمسطح شود، بیان کرد: خروجی مطالعات جامع ترافیک شهر همدان، غیرهمسطح کردن این نقطه را نشان داد که در این راستا شورای شهر سال گذشته به شهرداری تکلیف کرد که ابتدا مطالعات این طرح را انجام دهد.

وی تصریح کرد: در همدان در همه ادوار گذشته غیرهمسطح سازی در رینگ دوم همراه با آسیب ها و جابه جایی های زیادی در تأسیسات همراه بوده است؛ به طور مثال در پروژه فرهنگیان تأسیسات مخابراتی زیادی وجود داشت که خسارت آن ثانیه ای محاسبه و پرداخت شد و یا در زیرگذر بعثت تأسیسات متنوعی داشتیم که جلسات کارشناسی و چالش های زیادی در بین دستگاه های خدمات رسان و مدیریت شهری ایجاد شد اما هیچ کدام رسانه ای نشد و بالاخره موضوع حل وفصل شد.

رئیس کمیسیون فنی، عمرانی شورای شهر همدان ادامه داد: اتفاقاتی که امروز شاهد آن هستیم نتیجه این است که دوقطبی های سیاسی انتخاباتی باعث شده تسویه حساب های سیاسی به فضای کار فنی کشیده شود و آسیب ایجاد کرده است.

بلوار رجایی، سوژه ترافیکی دیگری در کنار میدان مدرس است

حیدری با بیان اینکه در کنار میدان مدرس سوژه ترافیکی دیگری به نام بلوار رجایی وجود دارد، اظهار کرد: مشکل اصلی ترافیک در بلوار شهید رجایی است که یکی از ورودی های همدان هم به شمار می رود و ترافیک در این بلوار شدید می شود.

وی یادآور شد: در بلوار شهید رجایی چند مشکل همزمان وجود دارد به طوری که رفوژ این معبر تقارن ندارد و در سمتی که شرایط حادتر است فضای تجاری به گونه ایست که پارک حاشیه ای نیز وجود دارد و از طرفی خروجی منطقه منوچهری هم وارد این معبر می شود که پس زدگی جریان ترافیکی ایجاد می شود.

این عضو شورا بیان کرد: شورای ترافیکی مصوباتی از جمله یک طرفه سازی و تعریض در این بخش از بلوار شهید رجایی داشته که به عنوان مقدمات اجرای این پروژه بزرگ باید انجام شود که اگر انجام گیرد، تردد در این بلوار تسهیل خواهد شد.

شهرداری بودجه تعریض بلوار رجایی را حذف کرد

وی با تأکید بر اینکه شورا سال گذشته ۸۰ میلیارد تومان اعتبار به شهرداری تکلیف کرد تا در بلوار رجایی تعریض و بازگشایی انجام شود، افزود: متأسفانه از این اعتبار شهرداری یک ریال هم انجام نداده است و در اصلاح بودجه این موضوع را حذف کرد در حالی که یکی از مقدمات اجرای پروژه تقاطع غیرهمسطح مدرس تعریض بلوار رجایی بود.

حیدری با اشاره به اینکه همزمان با بلوار رجایی میدان مدرس هم در بودجه وجود داشت، اظهار کرد: با فرارسیدن فضای انتخابات و دوقطبی هایی که امروز آسیب خود را نشان می دهد، این موضوع به چالش کشیده شد. الان هم دیر نشده و می شود تعاملی ایجاد کرد به طوری که شهرداری می تواند با دستگاه های خدمات رسان جلسات کارشناسی داشته باشد و سند همکاری تولید شود.

شهرداری باید روند اجرای پروژه مدرس را شفاف سازی کند

وی با بیان اینکه شهرداری باید روند اجرای پروژه مدرس را شفاف سازی کند، تأکید کرد: موضوع مهم دیگر این پروژه تأمین مالی آن است و نباید به گونه ای باشد که زخمی در پیکره شهر و معطلی برای مردم ایجاد شود و پروژه بدون پیش بینی تأمین مالی ۱۰ سال به طول بینجامد. 

رئیس کمیسیون فنی، عمرانی شورای شهر همدان تصریح کرد: بحث دیگری که مطرح شده این است که اگر زیرگذر باعث جابه جایی تأسیسات می شود به سراغ روگذر برویم که این بحث هم ضرورت های خود را دارد و باید مطالعات صورت بگیرد.

حیدری: شهرداری معتقد است اگر جابه جایی تأسیسات را خود انجام دهد با مبلغی کمتر از مبالغ اعلام شده از سوی دستگاه های خدمات رسان انجام خواهد داد که این هم جای بحث است که شهرداری می تواند در یک کاری تخصصی ورود کند یا خیر؟

وی درباره تأمین مالی این پروژه نیز گفت: شهرداری معتقد است اگر جابه جایی تأسیسات را خود انجام دهد با مبلغی کمتر از مبالغ اعلام شده از سوی دستگاه های خدمات رسان انجام خواهد داد که این هم جای بحث است که شهرداری می تواند در یک کاری تخصصی ورود کند یا خیر؟

این عضو شورا خاطرنشان کرد: متأسفانه به جای تمرکز بر این موضوعات تمرکز بر تبادل آتش در فضای مجازی است! کار به جایی رسیده که موضوعی که کاملاً فنی است، به محلی برای مناقشه دوقطبی انتخاباتی و سیاسی تبدیل شده است.

وی با تأکید بر ضرورت ورود حاکمیت در این موضوع، به راهکارهای دیگر در میدان مدرس برای رفع مشکلات ترافیکی اشاره و اظهار کرد: باید در فاز اول معبر رجایی تعریض شده، تعداد خطوط این معبر بالانس و ورودی و خروجی های منطقه منوچهری ساماندهی شود که اگر در این فاز مشکل حل شد که چه بهتر اما اگر مشکل حل نشد در کنار آن مدرس را شروع کنید.

رئیس کمیسیون فنی، عمرانی شورای شهر همدان حذف عملکرد میدانی در مدرس را از دیگر راهکارهای حل مشکل ترافیک دانست و بیان کرد: در مدرس می توان همانند سعیدیه با ایجاد دوربرگردان عملکرد میدانی را حذف کرد. این موارد راهکارهایی است که باید در جلسات کارشناسی بحث و بررسی شوند.

حقوق نیروهای شهرداری با وام پرداخت می شود

وی با بیان اینکه لازمه رسیدن به راهکار مناسب این است که جلسات در فضای علمی برگزار شود نه فضای سیاسی، ادامه داد: پروژه های متعددی وجود دارد که شهرداری در اجرای آن مانده است و حقوق نیروهای شهرداری با وام پرداخت می شود؛ در چنین شرایطی کسی حق ندارد درباره تأمین مالی این پروژه سوال کند؟

حیدری با اشاره به اینکه عنوان شد که تأمین مالی این پروژه از طریق برات کارت باشد، اظهار کرد: در جلسات این موضوع از سوی شهردار مطرح شد که مدیران استان اعلام کردند براساس قوانین بانکی برات کارت برای پرداخت معوقات است، نه کارهایی که در آینده قرار است انجام شود بنابراین برات کارت منتفی شد.

تقاطع شهید همدانی هنوز تکمیل نشده است

وی با بیان اینکه پروژه میدان میوه وتره بار یکی از پروژه هایی است که شهرداری در آن سردرگم است، یادآور شد: تقاطع شهید همدانی هنوز هم تکمیل نشده است بنابراین با وجود چنین سیستمی که در خیلی از امورات دچار اختلال است باید خودش را ثابت کند نه اینکه شلوغ کاری و موضوع را رسانه ای کند.

رئیس کمیسیون فنی، عمرانی شورای شهر همدان افزود: شهرداری همدان پروژه های خوبی را در گذشته انجام داده است و در زمان مناسبی اجرا شده اند اما در این دوره از شهرداری وجود پروژه های نیمه تمام و عدم کنترل ساخت و سازهای غیرمجاز و ... توانایی شهرداری در اجرای این پروژه را زیرسوال می برد.

حیدری: استانداری همدان واقعاً مخالف اجرای این پروژه نیست و تنها از شهرداری مستندات خواسته است و شهرداری هم باید این مستندات را ارائه دهد

وی با تأکید بر اینکه استانداری همدان واقعاً مخالف اجرای این پروژه نیست و تنها از شهرداری مستندات خواسته است، گفت: شهرداری هم باید این مستندات را ارائه دهد.

حیدری با بیان اینکه اگر این موضوع در اتاق دربسته به نتیجه می رسید بهتر از این بود که رسانه ای شود، ادامه داد: این کار تعطیلی بردار نیست و موانعی که وجود دارد نیز باید برطرف شود. هر تقاطعی که در شهر ساخته شده این چالش ها را داشته است اما برطرف شده و به نتیجه رساندند.

این عضو شورا تصریح کرد: تأسیسات شهری که تنها در این نقطه از شهر نیست، در تمام بخش هایی که تقاطع ساخته شده نیز تأسیسات وجود داشته است بنابراین بهانه برای کار نکردن زیاد است.

ترافیک اولویت دارترین موضوع در شهر همدان است

عضو هیأت علمی گروه شهرسازی و معماری دانشگاه بوعلی سینا نیز در نشست ایسنا، با بیان اینکه چاره ای نیست که میدان مدرس تقاطع غیرهمسطح شود، گفت: بحث ترافیک اولویت دارترین موضوع در شهر همدان است.

دکتر حسن سجادزاده با تأکید بر اینکه بعضی موضوعات در فضاهای مختلف قرار می گیرد و دید کارشناسی برای حل موضوع ورود نمی کند، اظهار کرد: وقتی تجارب دنیا را می بینیم، در تمام دنیا نمونه های زیادی از تقاطع ها وجود دارد که امروز در حال حذف هستند چراکه با رویکرد انسانی و زیست محیطی همخوانی ندارد اما متأسفانه در کشور ما تجارب بد و خوب کشورهای توسعه یافته مجدد اجرایی می شود.

وی با اشاره به سیاست های کلان تولید خودرو در کشور تصریح کرد: سیاست های کلان تولید خودرو در کشور و عدم توجه به حمل ونقل هوشمند و همگانی یک مشکل کلان مدیریتی است و نمی توان یقه استاندار یا شهردار را گرفت چراکه خودرو امروزه به کالای لوکس و سرمایه گذاری تبدیل شده و هر فرد در ایران دارای دو خودرو است و با ساخت تقاطع هم مشکل حل نخواهد شد.

این استاد شهرسازی خاطرنشان کرد: تا زمانی که سیاست های کلان تولید خودرو در کشور اصلاح نشود معضل ترافیکی در کلانشهرها همچنان ادامه خواهد داشت.

وی با بیان اینکه در هر موضوع کارشناسی سه فرآیند امکان سنجی، نیازسنجی و بسترسازی وجود دارد، تأکید کرد: چون این فرآیند وجود ندارد، موضوع در دست اندازهای سیاسی و بلاتکلیفی قرار می گیرد و ضرر آن را شهروندان می بینند.

سجادزاده: یکی از اولویت های شهر همدان اجرای پروژه تقاطع غیرهمسط مدرس است چراکه چاره ای جز این نیست!

سجادزاده با تأکید بر اینکه به نظر بنده یکی از اولویت های شهر همدان اجرای این پروژه است چراکه چاره ای جز این نیست، اظهارکرد: نه اینکه این طرح خوب اما چون شریانی که داریم اکثراً زیرگذر و روگذر شده و تنها دو قسمت باقی مانده دیگر چاره ای نیست که این پروژه را اجرایی کنیم.

مطالعات طرح های بالادستی تنها نگاه جزیره ای و ترافیکی داشته

وی تصریح کرد: مشکل دیگر این است که مطالعات طرح های بالادستی تنها نگاه جزیره ای و ترافیکی داشته و به موضوعات دیگر از جمله مسائل اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و فرهنگی و حتی سیاسی در آن نمی بینیم.

وی با بیان اینکه طرح جامع باید همه مسائل را با هم ببیند، گفت: از دیدگاه شهرسازی باید این اتفاق در سه مرحله کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت اجرایی شود به طوری که در کوتاه مدت یک کار مدیریتی و ساماندهی انجام شود، در میان مدت تعریض بلوار رجایی و استفاده از خیابان های اطراف را انجام دهند.

هنوز طرح مطالعاتی کامل ترافیکی در همدان نداریم

سجادزاده با اشاره به اینکه همدان شهری شعاعی و رینگی است، اظهار کرد: هنوز طرح مطالعاتی کامل ترافیکی در همدان نداریم و نقش رینگ ها در طرح های مطالعاتی دیده نشده و در کنار آن مطالعات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی صورت نگرفته است.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه احداث تقاطع مدرس یک بحث جدی و ضروری است، افزود: البته قبل از آن باید مطالعات ارزیابی تقاطع های قبلی و کارکردهای آنها را بررسی می کردند و اولویت سنجی باید صورت می گرفت.

وی با تأکید بر اینکه باید در سه فاز کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدتی مطالعات صورت بگیرد تا بتوان کاری کارشناسی انجام داد، گفت: سناریوسازی یعنی اینکه گام به گام پیش برویم، اگر گام اول نتوانست مشکل را حل کند به سراغ راهکارهای دیگر رفت.

سجادزاده با بیان اینکه فعلاً در فضای سردرگمی و مغشوشی قرار داریم، ادامه داد: لازم است اتاق فکری در این زمینه داشته باشیم و از مشاوران و کارشناسان ترافیکی دعوت شود تا سناریوهای مختلفی که در این زمینه وجود دارد را به ترتیب اولویت بندی کنیم تا دستورالعمل کارشناسی را ارائه دهیم، به شرطی که نظر این تیم کارشناسی برای مدیریت شهری اهمیت داشته باشد.

سجادزاده: اگر بخواهیم به بهانه های اقتصادی کاری نکنیم و دچار روزمرگی شویم، مردم متضرر می شوند بنابراین نمی شود مسائل روز شهری را به بهانه مسائل اقتصادی نادیده گرفت

شهروند همدانی بعد از ترافیک ۴۵ دقیقه ای به محل کارش می رسد

وی با اشاره به اینکه چالش های مالی و مدیریتی برای پروژه ها همیشه وجود داشته است، یادآور شد: هنر مدیریت شهری این است که بتواند درآمدزایی کند و اگر بخواهیم به بهانه های اقتصادی کاری نکنیم و دچار روزمرگی شویم، مردم متضرر می شوند بنابراین نمی شود مسائل روز شهری را به بهانه مسائل اقتصادی نادیده گرفت.

وی با بیان اینکه امروز شهروند همدانی هر روز نیم ساعت تا ۴۵ دقیقه در ترافیک می ماند تا به محل کارش برسد، تأکید کرد: در حال حاضر موضوع ترافیک یک اولویت برای شهر همدان است چراکه این موضوع چالشی است که روز به روز همدان را محاصره می کند و به نظر می رسد اگر سرمایه های فکری، اجتماعی و اقتصادی شهرداری دلسوزانه به سمت بحث های ترافیکی سوق داده شود می تواند تا حد زیادی مشکلات شهر را به حداقل برساند.

اقدامات کوتاه مدت و میان مدت برای کنترل ترافیک میدان مدرس

سجادزاده برای حل معضل ترافیک میدان مدرس و بلوار رجایی در فصل گردشگری پیش رو تصریح کرد: تعدیل مسیر و کم عرض کردن رفوژ وسط، جلوگیری از پارک دوبله در این مسیر و انسداد خروجی های منطقه منوچهری کارهایی است که در کوتاه مدت می توان انجام داد تا ترافیک را کنترل کرد.

این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه فشار ترافیکی در این قسمت از شهر زیاد است و مدیریت شهری باید فکری برای آن انجام دهد، گفت: در میان مدت نیز طرح هایی از قبیل طرح های تعریضی، ایجاد کُندرو و بحث های مالکیتی در بلوار رجایی صورت بگیرد تا این معضل حل شود ضمن اینکه مشاغل خُرده فروشی باید از این بلوار به بخش دیگری منتقل شود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • طولانی ترین تونل ریلی خاورمیانه در لرستان ساخته می شود
  • قطار پیشرفت در ایستگاه همدان
  • خطوط ریلی بندر شهید رجایی توسعه می‌ یابد
  • خطوط ریلی بندر شهید رجایی توسعه می‌یابد
  • طولانی‌ترین تونل ریلی خاورمیانه در لرستان ساخته می‌شود
  • ایجاد مسیر ریلی جدید؛ محور دیدار مقامات افغانستان و قزاقستان
  • برگزاری دومین رویداد جوانی در استان همدان
  • جزئیات تکان‌دهنده از عملیات پلیس در زیرپوست شهر؛ از انهدام خانه‌های فساد تا مقابله باقاچاق زنان
  • شناسایی بیش از ۴ هزار انشعاب غیر مجاز آب در همدان
  • پل مدرس ترافیک شهر همدان را حل می کند؟