Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@23:42:12 GMT

مفهوم واقعی غدیر، مفهوم ولایت و امامت است

تاریخ انتشار: ۲۷ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۱۷۴۰۵

مفهوم واقعی غدیر، مفهوم ولایت و امامت است

ایسنا/چهارمحال و بختیاری مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد گفت: مفهوم واقعی عید غدیر مفهوم ولایت، سرپرستی تمام مومنان در دنیا و در آخرت و امامت است، اگر امامت نباشد پیامبری حضرت رسول اکرم(ص) معنا ندارد، بنابراین آنچه از این واقعه متوجه می‌شویم قضیه‌ای عقلی، نقلی و اجماعی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسین صغیرا در گفت‌وگو با ایسنا ضمن تبریک عید غدیرخم، اظهار کرد: در برخی روایات عید غدیرخم به عنوان عیدالله الاکبر بیان شده است، به این معنا که این عید از تمام اعیاد دیگر بزرگ‌تر بوده که دلیل بزرگی این عید مربوط به ولایت اهل‌بیت(ع) است.

این مدرس حوزه و دانشگاه در استان با اشاره به اینکه آیات بسیاری در روز عید غدیر نازل شده است، بیان کرد: خداوند در قرآن کریم می‌فرماید: «أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی» که آیات نازل شده، بر اهمیت این روز دلالت دارد.

وی گفت: یکی از آیات نازل شده در این روز آیه « یَا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ ۖ وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ» است که می‌فرماید: ای پیامبر تبلیغ کن آن چیزی که خدا بر تو نازل کرده  است، اگر این کار را انجام ندهی رسالت پروردگارت را انجام نداده‌ای، آیه عجیبی است پیامبری که ۲۳ سال تلاش کرد و با انوع و اقسام تهمت‌ها، ناسزاها و بی مهری‌ها روبرو شد، تمام تلاش پیامبر یک طرف و ابلاغ روز غدیر در مورد تبلیغ و رساندن رسالت علی ابن ابیطالب به مردم طرف دیگر.

صغیرا توضیح داد: اهمیت این روز همین بس که پیامبر در حال برگشت از حجه‌الوداع در منطقه‌ای به نام غدیرخم که حجاج حضور پیدا کردند تبلیغ رسالت امیرالمومنین را برعهده داشتند، جبرئیل به پیامبر(ص) فرمود: آنچه باید تبلیغ کنی رسالت امیرالمومنین(ع) به مردم است که این امر اهمیت روز غدیر را دوچندان می‌کند.

این مدرس حوزه و دانشگاه توضیح داد: «الْیوْمَ اکْمَلْتُ لَکُمْ دینَکُم وَ اتْمَمْتُ عَلَیکُمْ نِعْمَتی وَ رَضیتُ لَکُمُ الاسْلامَ دِینا» آیه دیگری است که در این روز نازل شده است، بنابراین این آیات شریفه با معانی پرمحتوا نشان دهنده این است که باید به روز و عید غدیر توجه ویژه‌ای صورت گیرد، روز غدیر یک روز معمولی نیست، بلکه یک روز ویژه و بسیار مهم است که پروردگار، جبرئیل، پیامبر اکرم(ص) و امیرالمومنین(ع) به این روز توجه داشتند.

وی در خصوص اینکه چرا برخی جریان غدیر را یک قصه تاریخی عنوان می‌کنند، توضیح داد: در تمام کتاب‌های شیعه و سنی و شعرای قرون مختلف تاریخ اسلام همه به این مساله اذعان دارند که در روز ۱۸ ذی‌ الحجه‌الحرام در حجة‌الوداع پیامبر اکرم(ص) سخنرانی کرد و این چنین مردم را امر کرد که هر کس من ولی، یاور و رهبر او هستم این علی که دست من در دست اوست خلیفه، وصی و امام بعد از من بر اوست.

صغیرا گفت: در هر اجتماع و جامعه‌ای وقتی قرار باشد عده‌ای حکومت را برعهده بگیرند تبعا افرادی که بر سر کار می‌آینده باید مورد تایید رهبران گذشته باشند، پیامبر هم از این قانون عقلی تخطی نکرد و کسی را معرفی کرد که مورد تایید خود و خدا باشد، کما اینکه در خطبه غدیر هم به این موضوع اشاره شده است.

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ادامه داد: منافقان صدر اسلام یعنی کسانی که به دنبال مقام و منصب بودند و این مقام را در خطر می‌دیدند قضیه را به نوعی تحریف کردند، عده‌ای بیان کردند این یک واقعه تاریخی صرف بوده و ارتباطی به خلافت و ولایت ندارد، عده‌ای نیز بیان کردند منظور پیامبر در روایت غدیرخم از ولی دوستی است نه ولایت که خداوند می‌فرماید «یَا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ ۖ » این آیه مشخص می‌کند که پیامبر(ص) چیزی مهم‌تر از دوستی را مطرح می‌کنند.
 

وی خاطرنشان کرد: مفهوم واقعی عید غدیر مفهوم ولایت، سرپرستی تمام مومنان در دنیا و در آخرت، امامت است، اگر امامت نباشد پیامبری حضرت رسول اکرم(ص) معنا ندارد، بنابراین آنچه از این واقعه متوجه می‌شویم قضیه‌ای عقلی، نقلی و اجماعی است، اجماع به این معنا که اصحاب خاص پیامبر در این واقعه حضور داشتند، از طرفی افرادی که نفاق ایجاد کردند اولین نفراتی بودند که به علی ابن ابیطالب تبریک گفتند، البته بعد از این خطبه و واقعه حضرت به تمام مومنان و مسلمانان دستور دادند به علی ابن ابیطالب تبریک بگویند و با این حضرت بیعت کنند، حتی افراد منافق آن زمان که بعدا خود را نشان دادند، آمدند و به این حضرت تبریک گفتند.

صغیرا با بیان اینکه داشتن آگاهی و شناخت کافی نسبت به غدیرخم یک ضرورت مهم در دین اسلام است، یادآور شد: افرادی که در این زمینه شناخت کافی داشته، وظیفه دارند دیگران را با این مهم آشنا کنند، زیرا غدیر مساله مهم ولایت را مطرح می کند و از اهمیت و جایگاه ویژه‌ای در دین مبین اسلام برخوردار است، بنابراین افرادی که خود را شیعه اهل‌بیت(ع) می‌دانند باید با مساله ولایت خو گرفته و آن را به طور کامل درک کنند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی منطقه چهارمحال و بختیاری عید غدیرخم عید ولایت عید غدیر نازل شده اکرم ص

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۱۷۴۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسجد و هویت‌بخشی به محله

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، ارتقا و رسیدگی به فضاهای عمومی  به ارتقا هرچه بیشتر زندگی عمومی در شهرها و محله‌ها می‌شود مساجد یکی از فضاهای عمومی هستند که با درگیری هرچه بیشتر شهروندان باعث هویت بخشی به شهر و محله می‌شود.  

محسن الويری (مدرس دانشگاه باقرالعلوم(ع)) در مقاله‌ای با عنوان «رويکردی تاريخی به مسجد به‌عنوان الگوی جامعه دينی و هويت‌بخش محله»  به این موضوع اشاره می‌کند که مسجد به معنی سجده‌گاه در اصطلاح شرعی به مکانی اطلاق می‌شود که برای نماز خواندن همه مسلمانان وقف شده باشد و مسجد علاوه بر مرکزیت برای عبادت، محلی برای نشان دادن هماهنگی بیشتر و همبستگی مردم برای رسیدن به اهداف الهی و انسانی است.

* مساجد و تاثیر آن برآداب شهروندی

 به زعم این پژوهشگر تاسیس مسجد از سوی پیامبر (ص) بلافاصله پس از ورود به شهر مدینه، تنها اقدامی نمادین برای نشان دادن جوهره عبودی جامعه و حکومت در اندیشه اسلامی نبود؛ بلکه با مروری بر متون دینی و تاریخی، چنین به نظر می‌آید که مسجد به عنوان نخستین فضای کالبدی شهری، الگو و ماکتی بود برای آنچه پیامبر (ص) در سطح کلان جامعه تعقیب می‌کردند.

یعنی پیامبر (ص) نخست الگویی از جامعه مطلوب و آرمانی اسلامی را در مقیاسی کوچک به نمایش گذاشتند تا مسلمانان ضمن یافتن نگاهی کلان نسبت به افق آینده، به تدریج و در فضای فراهم آمده در مسجد با احکام و معارف دینی آشنا شوند، متناسب با آموزه‌های دینی تربیت شوند و با آداب شهروندی در یک جامعه دینی انس بگیرند.

* مهمترین کارکرد مساجد

این پژوهشگر توضیح می‌دهد که بعدها مسلمانان با تأسی به پیامبر (ص) بنای شهرهای جدید مانند کوفه، بصره و قاهره را با ساختن مسجد آغاز کردند. مسجد از همان آغاز پیدایش در عصر پیامبر (ص) کارکردهای مختلفی داشت. مهمترین این کارکردها به رغم فراز و نشیبی که در گذار تاریخ یافته است، چنین است: کارکرد عبادی؛ کارکرد آموزشی؛ کارکرد فرهنگی و ارتباطاتی؛ کارکرد سیای و کارکرد اجتماعی.

الویری در ادامه این پژوهش توضیح می‌دهد که این کارکردها به ویژه با تکیه بر تجربه تاریخی، نمایانگر گونه‌ای خاص از تعامل بین انسان و خدا و نماد بیرونی جامعیت دین و تجسم جایگاه عبادت و علم به مثابه دو بال تعالی انسان ها در تفکر دینی است.

این پژوهشگر اینگونه جمع‌بندی می‌کند که جامه تحقق پوشیدن توسعه محله‌ای متناسب با باورهای دینی و ظرفیت‌ها و ضرورت‌های برخاسته از آرمان‌های نظام جمهوری اسلامی، نیازمند بازتعریف رسالت، نقش و کارکردهای مساجد محله با رعایت یکسانی‌ها و تفاوت‌های آن با مساجد جامع به ویژه از نظر گستره عمل بر اساس آموزه‌های دینی و ژرف‌کاری در تجربه تاریخی است و بر این اساس تمامی امور مربوطه به مساجد مانند معماری، اجزاء، کارگزاران، درآمدها و هزینه‌های آن نیز باید مورد بازنگری قرار گیرد.

گفتنی است، یافته‌های این پژوهش در همایش «همایش ملی مسجد و نظم اجتماعی در ایران» ارائه شده، این همایش توسط پژوهشگاه فرهنگ هنر و راتباطات اسفند ۱۴۰۲ برگزار شده است.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اشتراکات وثیق شیعه و اهل سنت
  • کنگره جهانی امام رضا(ع) رسانه‌ای برای بیان ظرفیت جهانی شدن سیره و آموزه‌های رضوی
  • جلسه تبیین برنامه های دهه امامت و ولایت برگزار شد
  • برنامه‌های دهه امامت و ولایت تبیین شد
  • آیت‌الله جوادی آملی: فریب، راه نیست و با آن نمی‌توان زندگی کرد
  • استقلال خوزستان وارد کل‌کل با نساجی شد!
  • منبع تغذیه طرح آبرسانی غدیر از دز به کرخه تغییر یافت
  • بیداری غرب، پیام امامت انقلاب اسلامی ایران است
  • حضرت ابراهیم یک پیامبر ویژه است
  • مسجد و هویت‌بخشی به محله