Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصاد آنلاین، صادرات ریالی، روشی که بانک مرکزی ایران به هیچ عنوان نمی خواهد آن را قبول کند، روشی است که از سوی برخی از کشورها برای تقویت پول ملی به کار گرفته می شود و به خصوص در شرایط تحریمی، راهکاری برای خروج از سیستم های نقل و انتقال مالی بین المللی است.

ایران هم از همان سالی که تحریم ها را به شدیدترین شکل ممکن تجربه کرده، همواره با مشکلی به نام عدم اتصال با شبکه مالی بین المللی یا همان سوئیف مواجه بوده و نقل و انتقالات مالی آن به سختی و البته هزینه بر انجام شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما درست در همین زمان هایی که برخی از تجار، رو به صادرات ریالی کالاهای خود به کشورهای عراق و افغانستان آورده بودند، بانک مرکزی مخالفت جدی خود را در دوره ریاست عبدالناصر همتی اعلام کرد و حتی تعهدات ارزی که صادرکنندگان را مکلف به بازگشت ارز می کرد، برای ماههای متوالی در بلاتکلیفی به سر می برد، چراکه بانک مرکزی این اعتقاد را نداشت که با صادرات کالا، ریال به جای ارز دریافت شود.

البته آن روزها فروش نفت ایران به پایین ترین میزان ممکن رسیده بود و حتی برخی روایت هایی از صفر شدن صادرات داشتند، به همین دلیل کشور که نیازمند تامین ارز برای واردات کالاهای اساسی و مواد اولیه تولید داشت، نمی توانست به راحتی بپذیرد که در مقابل صادرات کالا، ارز دریافت نکند و ریال از خریداران خارجی بستاند.

به همین دلیل بود که پدیده صادرات ریالی به عراق و افغانستان، محل مناقشه جدیدی میان سیاستگذار و صادرکنندگان شد و اگرچه صادرکنندگان از ان به عنوان یک روش تجاری یاد می کردند، بانک مرکزی از اساس آن را قبول نداشت و به هیچ عنوان هم، آن را به رسمیت نمی شناخت.

آن روزها عبدالناصر همتی، رییس کل وقت بانک مرکزی حتی صادرکنندگان را در آن دوره، تهدید به قضایی کردن پرونده های رفع تعهد ارزی کرد و گفت که این شیوه، نوعی خروج سرمایه از کشور محسوب می شود که البته این دیدگاه وی، با دو نوع برخورد مخالف و موافق از سوی صاحب نظران مواجه شد. اما داستان هر چه که بود، همتی از آماری 11 میلیارد دلاری خبر داد که حجم معادل صادرات ریالی را نشان می دهد.

مخالفان صادرات ریالی می گویند طرف عراقی که ریال ایران را قبول می‌کند، به این دلیل است که می‌تواند با آن، در ایران خرید کند؛ پس این روند را در اصل نمی توان صادرات نامید؛ بلکه به ‌طور منطقی، وقتی صادرات ریالی انجام شود، پول حاصل از فروش کالای ایرانی تنها در ایران قابلیت خرج دارد؛ در حالیکه صادرات یعنی ایجاد قدرت خرید از بازار جهانی یا به عبارتی یعنی پولی که بتوان از کشورهای خارجی به ازای فروش کالا دریافت کرد و در جای دیگر با آن پول بتوان خرید کرد، پس این دیدگاه صادرات ریالی را بر نمی‌تابد و آن را انتقال سرمایه می‌داند.

آن روزها، رییس‌کل بانک مرکزی بر این باور بود که موضوع دلار سلیمانیه و هرات هم ناشی از همین روند است. اعتقاد موافقان دیدگاه وی آن بود که سودی از این صادرات نصیب کشور نمی‌شود؛ چراکه پول حاصل از فروش کالای ایرانی، تنها در ایران قابلیت خرج شدن دارد. همتی نیز گفته است که این چه نفعی برای کشور دارد که تولید‌کننده‌ای با استفاده از همه امکانات دولتی و با ارز رانتی و انرژی ارزان محصولی را تولید و به صورت ریالی صادر کند.

حتی برخی که دیدگاهی موافق دارند، عنوان می‌کنند که صادرکنندگان در مقابل فروش کالا در این دو کشور دلار دریافت می‌کنند؛ اما به ریال اظهار می‌کنند و به‌دلیل تفاوت نرخ دلار در ایران، بخشی از دلار را در مرزها به قیمت بازار آزاد می‌فروشند و بخشی را در همان کشور (عراق و افغانستان) نگه می‌دارند که یا سرمایه‌گذاری یا سپرده‌گذاری کنند.

البته موافقان صادرات ریالی استدلالی داشتند و آن اینکه، صادرکنندگان برای تداوم صادرات نمی‌توانند ارز را در کشور دیگر نگه دارند. آنها می‌گویند یک صادرکننده واقعی همیشه در حال تولید برای صادرات است و هزینه‌های تولید را باید با همین پول حاصل از صادرات تامین کند. بنابراین، بازنگرداندن این پول، به آنها ضرر خواهد زد. آن دسته از کارشناسانی که موافق صادرات ریالی هستند، عنوان می‌کنند که ایران در شرایط فعلی باید منافذ خود را حفظ کند؛ حال اگر کشورهایی وجود دارد که ریال ایران در آنجا قابل مبادله است، نباید راه را بر آنها سد کرد، بلکه در شرایط فعلی باید از این اتفاق پشتیبانی و به نحو احسن استفاده کرد.

در این میان بررسی ها نشانگر آن است که بسیاری از تجار عراقی و افغانستانی، علاقه ای به معامله از طریق سیستم بانکی ندارند؛ چون سیستم بانکی چندان در این کشورها جا نیفتاده است. به موازات، صادرکنندگان به عراق می ‌گویند، نظام بانکی عراق به روز نیست و بیشتر شبیه صندوق ‌های سرمایه‌گذاری و صرافی است که حتی شعبه‌ های آن هم بسیار محدود است؛ ضمن اینکه عمده وظیفه بانک ‌های عراقی این است که دینار جمع ‌آوری می‌ کنند و به بانک مرکزی‌ خود می ‌دهند تا دلار دریافت کنند؛ بعد هم این دلار را در اختیار واردکنندگان خود قرار می ‌دهند.

مخالفان صادرات ریالی البته نظر دیگری هم دارند. آنها می گویند که تمام ارز صادرات باید به کشور برگردد و صادرکننده نمی‌تواند آن‌سوی مرزها آن ارز را نگه دارد.

البته بعد از این اظهارنظرها و پیچ و خم های زیادی که صادرات ریالی میان بانک مرکزی و صادرکنندگان ایجاد کرد، در جدیدترین اظهارنظر غلامرضا پناهی، معاون ارزی سابق بانک مرکزی تبادلات تجاری میان ایران و روسیه را به روبل و ریالی با خطر بازگشت سیاست های صادرات ریالی و پذیرش آن از سوی بانک مرکزی مواجه دانسته و اعلام کرده که باید در این خصوص مراقبت لازم را انجام داد.

او اعلام کرده:«روسیه درخواست انجام تبادل مبتنی بر روبل را به ازای قراردادهای گازی که قبل از آغاز جنگ منعقد کرده بود، ارائه کرده است. این قراردادها همگی رسمی و شفاف بوده و شرایط و موضوع پرداخت به‌طور دقیق مشخص است و پرداخت‌ها از کانال‌های بانکی صورت می‌گیرد؛ اما اگر تحریم‌ها علیه روسیه تداوم یابد و این کشور ناچار شود از روش‌های غیررسمی و پوششی برای انجام تجارت و تسویه مالی آن استفاده کند، دیگر قادر نخواهد بود کشورهای دیگر را به استفاده از روبل مجاب کند.»

پناهی معتقد است که «در خصوص ایران که تسویه مالی بخش بزرگی از صادرات نفت و گاز آن به روش‌های پوششی و از کانال صرافی‌ها و تراستی‌ها انجام می‌شود، مجاب کردن خریداران نفت و گاز به پرداخت ریال هرگز نمی‌تواند آسان باشد. به علاوه، سایر محدودیت‌هایی نظیر نرخ تورم بالا، نرخ سود حقیقی منفی، بی‌ثباتی بازار ارز، فاصله زیاد استانداردهای بانکی کشور با استانداردهای بین‌المللی، محدود بودن خریداران نفت و گاز ایران و تعدد صادرکنندگان کالا به کشور ما و همچنین عدم مبادله ریال در بازارهای مالی بین‌المللی، موجب می‌شود تا فروش نفت و گاز ایران مبتنی بر ریال سیاست موفقی نباشد.»

معاون ارزی سابق بانک مرکزی به این نکته هم اشاره می کند که « تسری این سیاست به حوزه صادرات غیرنفتی نیز به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود؛ چون به معنای صدور مجوز قانونی برای صادرات ریالی است که بانک مرکزی همواره مخالف آن بوده است.»

به هرحال صادرات ریالی موافقان و مخالفان خاص خود را دارد که مزایا و معایب صادرات ریالی را به رخ می کشند؛ اما مهم آن است که سیاستگذار ارزی کشور نسبت به این موضوع چه ایده و نظری داشته باشد، چراکه موضوع به پرونده رفع تعهد ارزی صادرات و آنچه که دولت بر آن پافشاری می کند، گره خورده است.

لینک کوتاه لینک کپی شد ۰ این مطلب برایتان مفید است؟ ارسال نظر تجارت اخبار صنعت، معدن و تجارت اخبار مرتبط کارنامه ایران در تجارت با ازبک ها؛ رشد ۱۰۳ درصدی تجارت با ازبکستان ۱۴۰۱/۴/۲۱ چرا پوشاک ایرانی به روسیه صادر نمی شود؟ ۱۴۰۱/۴/۲۷ شناسایی زمینه های سرمایه گذاری منتخب و سودآور صنعتی ۱۴۰۱/۴/۲۶ صادرات ایران به ترکیه ۱۹۲ درصد رشد کرد ۱۴۰۱/۴/۲۶ خودروهای غیراستاندارد تعیین تکلیف می شوند ۱۴۰۱/۴/۲۵ امضای توافقنامه تجارت آزاد با اوراسیا توسط پوتین صحت ندارد ۱۴۰۱/۴/۲۵ آخرین ویدیو ها نام نویسی بیش از ۵۰ هزار نفر برای دریافت زمین و مسکن ۱۴۰۱/۰۴/۲۷ ۱۲:۰۲ حضور سرزده خرس مادر و توله اش در خانه یک خانواده + فیلم ۱۴۰۱/۰۴/۲۷ ۱۱:۴۷ واژگونی مرگبار پژو در محور سقز - دیواندره + فیلم ۱۴۰۱/۰۴/۲۷ ۱۱:۳۱ وحشت یک گربه در خواب از دیدن کابوس و سقوط از محل خواب + فیلم ۱۴۰۱/۰۴/۲۷ ۱۱:۱۸ جدیدترین نسل از جرثقیل؛ تکنولوژی پیشرفته در خدمت انسان + فیلم ۱۴۰۱/۰۴/۲۷ ۱۱:۱۴ بازارچه آنلاین گوشی موبایل گوشی سامسونگ گوشی اپل، آیفون گوشی شیائومی ارسال نظر

خرید نرم افزار هلو صرافی ارز دیجیتال صرافی والکس خرید ارز دیجیتال خرید تتر نقشه مترو تهران تقویم ۱۴۰۱ قیمت مسکن آخرین خبر ها ۱۳:۴۴ صادرات ریالی پادزهر محدودیت نقل و انتقال پول در ایران؟ ۱۳:۳۲ بهبود بهداشت دهان به کمک دوربین دندانپزشکی هوش مصنوعی ۱۳:۳۰ روند رو به رشد عرضه دستگاه مجهز به بلوتوث در جهان ۱۳:۱۷ تیم المپیاد زیست ایران در جایگاه اول جهان قرار گرفت ۱۳:۱۴ مردم ماسک و دوز یادآور واکسن را فراموش نکنند ۱۳:۰۸ نه تنها «پرداختی از جیب بیمار» زیاد نمی شود، بلکه در برخی داروها کمتر هم می شود ۱۳:۰۶ طنز دوران از زبان بایدن؛ «اجازه» نخواهم داد که ایران بمب بسازد! ۱۳:۰۲ ارز ۴۲۰۰ تومانی باید حذف می شد / نگرانی مجلس از ساز و کار دولت در حذف ارز ترجیحی ۱۲:۵۹ موافق افزایش دامنه نوسان هستیم ۱۲:۵۶ مورینیو از اولین تتوی خود رونمایی کرد + عکس ۱۲:۴۸ تمام مراحل ثبت سفارش نهاده های دامی طبق قانون انجام شد ۱۲:۴۴ آداب برگزاری غدیر از نگاه ائمه علیهم السلام + عکس ۱۲:۳۸ اتفاق عجیب در قرارداد آقای سرمربی؛ بند فسخ برای همسر! ۱۲:۰۲ نام نویسی بیش از ۵۰ هزار نفر برای دریافت زمین و مسکن ۱۲:۰۱ ۱۶ اثر باستانی بسیار نادری که تاکنون کشف شده‌اند + عکس ۱۱:۴۷ حضور سرزده خرس مادر و توله اش در خانه یک خانواده + فیلم ۱۱:۴۳ روزی که تبسم کردن هم پاداش دارد ۱۱:۲۰ اختراع یک پچ نانویی به عنوان جایگزین قطره چشم ۱۱:۱۸ وحشت یک گربه در خواب از دیدن کابوس و سقوط از محل خواب + فیلم ۱۱:۱۴ جدیدترین نسل از جرثقیل؛ تکنولوژی پیشرفته در خدمت انسان + فیلم ۱۰:۵۴ ۴ کشور خواهان میزبانی جام ملت های آسیا ۲۰۲۳ شدند ۱۰:۵۲ تایم لپسی ١٠ ثانیه ای از پروازهای جهان در ۵ ساعت + فیلم ۱۰:۴۷ آیا ویتامین C برای پوست شما مفید است؟ ۱۰:۴۵ پرداختی بیمه برای درمان ناباروری چقدر است؟ ۱۰:۴۳ ایران در پاسخ به ترامپ و بایدن اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنی کرد، اما به صراحت اعلام کرده‌ سلاح هسته ای تولید نمی کند ۱۰:۴۰ ایران نفت را به آسیایی ها گرانتر از قبل می فروشد ۱۰:۳۹ هنوز هم می توان برای دریافت یارانه اقدام کرد؟ ۱۰:۳۷ آسمان مریخ در شب + فیلم ۱۰:۳۱ چرا پوشاک ایرانی به روسیه صادر نمی شود؟ ۱۰:۲۹ کندوان امروز و فردا یک طرفه می شود ۱۰:۲۸ خطر زایمان زودرس با استفاده این مواد بیشتر می شود ۱۰:۲۶ تردد در محورهای مواصلاتی بدون مشکل انجام می ‌شود ۱۰:۱۵ عاملی که خطر زوال عقل را افزایش می دهد ۱۰:۰۹ افزایش قیمت طلا با عقب نشینی دلار ۱۰:۰۷ آسمان شهرهای شمالی بارانی می شود ۱۰:۰۰ آپارتمان های ۴ میلیاردی غرب تهران ۰۹:۵۵ شاهکاری جدید از سینمای هند؛ حمله حیوانات درنده به مهمانی انگلیسی ها + فیلم ۰۹:۵۰ کنکور ۱۴۰۲ با ۴ تغییر قطعی برگزار می شود ۰۹:۴۸ ثبت نام بیش از ۹۳۰ هزار سرپرست خانوار برای دریافت اینترنت رایگان ۰۹:۴۶ ترفندی جذاب برای فیلمبرداری حرفه ای با آیفون + فیلم ۰۹:۴۴ برج آزادی غدیری شد + فیلم ۰۹:۳۴ شکست سفر بایدن به عربستان برای کاهش قیمت نفت ۰۹:۳۱ ایلان ماسک تا پنج سال دیگر انسان را به مریخ خواهد برد ۰۹:۲۱ هیات رییسه با اجماع کامل تصمیم به ابقاء اسکوچیچ گرفت ۰۹:۱۹ دایی: زمان مناسبی نبود و هدایت تیم ملی را رد کردم ۰۹:۱۶ چگونه اهواز گرم ترین نقطه کره‌ زمین شد؟ + فیلم ۰۹:۰۰ ماشین لباسشویی سامسونگ چند؟ (جدول) ۰۸:۵۴ دو پروتکل مهم برای مقابله با زیرسویه های اومیکرون ۰۸:۲۷ افزایش ۴۰ درصدی فوتی های کرونا طی یک هفته ۰۸:۱۱ این ۴ حیوان را در خانه نگه ندارید! اقتصادآنلاین حوزه های پوشش خبری صفحه نخست  اقتصاد کلان  مسکن  طلا و ارز  خودرو  بورس  بیمه  بازرگانی  انرژی  صنعت  شهر  فناوری شبکه های اجتماعی  درباره ما  تماس با ما آرشیو  تبلیغات اخبار بیمه

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به

پایگاه خبری اقتصادآنلاین

میباشد و استفاده از آن با ذکر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری آسام

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: تجارت اخبار صنعت معدن و تجارت صادرات ریالی نقل و انتقال برای دریافت بین المللی بانک مرکزی فروش کالا نفت و گاز فیلم ۰۹ شود ۱۰ ۱۴۰۱ ۴

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۱۹۶۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری نشست تعاملی مدیران شرکت ملی انتقال گاز ایران و مخابرات منطقه خوزستان

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین: نشست مدیران شرکت مخابرات و مدیران شرکت گاز ایران در مخابرات منطقه خوزستان با حضور مهندس امامی مدیر کل فروش تجاری شرکت مخابرات ایران، مهندس جنگجو مدیرکل طراحی شرکت ارتباطات سیار، فلاح زاده مدیر مخابرات منطقه خوزستان، معاونین و مدیران حوزه‌های شبکه ارتباطات سیار و تجاری و امور مشتریان مخابرات منطقه خوزستان و جمعی از مدیران واحدهای مختلف شرکت ملی انتقال گاز ایران در محل سالن ویدئو کنفرانس شهید قاسم سلیمانی مخابرات خوزستان با هدف گسترش همکاری‌ها در زمینه‌های مشترک و ارتقای سطح خدمات از حالت عادی به سرویس زیرساختی و حیاتی برگزار شد و درخصوص افزایش همکاری و ایجاد بستر امن و پایدار و تأمین و پشتیبانی نیازهای ارتباطات مخابراتی با استفاده از زیرساخت‌های پایدار مخابرات شبکه فیبر نوری و بهره‌مندی از خدمات نوین ارتباطی و همچنین توسعه پوشش شبکه های ارتباطی با توجه به ضرورت تأمین نیازمندی‌های حیاتی انتقال گاز در حوزه تکنولوژی‌های نسل جدید در واحدهای مختلف شرکت انتقال گاز ایران در استان‌های خوزستان، لرستان، ایلام و کهگیلویه و بویر احمد به بحث و گفت وگو پرداختند.

مدیر مخابرات منطقه خوزستان در این نشست بر هرگونه همکاری و تعامل دوجانبه جهت تأمین نیازهای ارتباطی واحدهای شرکت انتقال گاز مستقر در استان خوزستان اعلام آمادگی کرد

در این جلسه، در خصوص ارائه امکانات و پوشش ارتباطی از طریق سرویس تانوما به مجتمع مسکونی شرکت گاز در شهرهای میانکوه امیدیه و اهواز مورد بررسی قرار گرفت و تصمیماتی نیز اتخاذ شد.

در ادامه این نشست حاضرین به بیان دغدغه‌ها و مشکلات موجود در حوزه‌های مربوطه و ارائه راهکارها و پیشنهادات برای رفع موانع و افزایش همکاری و تعامل فی مابین پرداختند.

۴۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901150

دیگر خبرها

  • بزرگ‌ترین انتقال تاریخ والیبال ایران!
  • بزرگ‌ترین انتقال تاریخ والیبال ایران | این پسر لژیونر شد + تصاویر
  • اختصاصی: بزرگ‌ترین انتقال تاریخ والیبال ایران!
  • جبلی: باید کار‌های بیشتری در موضوع عفاف و حجاب انجام شود
  • سرقت از خطوط لوله نفت ایران کاهش یافت​
  • صادرات نفت خام با خط لوله نداریم
  • صادرات نفت با خط لوله نداریم
  • جبلی :باید کارهای بیشتری در موضوع عفاف و حجاب انجام شود
  • برگزاری نشست تعاملی مدیران شرکت ملی انتقال گاز ایران و مخابرات منطقه خوزستان
  • تراشه‌ای جدید که محدودیت‌های معلولان را رفع می‌کند (فیلم)