Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@01:20:20 GMT

نجات زاگرس و بلوطش تبدیل به دغدغه ملی شود

تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۲۳۸۲۴

نجات زاگرس و بلوطش تبدیل به دغدغه ملی شود

ایسنا/لرستان عضو هیات علمی دانشگاه لرستان گفت: پروانه برگ‌خوار سفید بلوط، بخش‌های وسیعی از این جنگل‌­های ارزشمند را در برگرفته است.

رحیم ملک‌نیا در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: این روزها حال جنگل‌­های بلوط زاگرس بدتر از همیشه است، فشار انسان، خشکسالی و گردوغبار مدت­ها بود که گلوی زاگرس را فشار می‌­داد و اکنون قاتلی زیبا و فانتزی هم به جمع این دشمنان بلوط اضافه شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: پروانه برگ‌خوار سفید بلوط، بخش‌­های وسیعی از این جنگل‌­های ارزشمند را در برگرفته و نقل محافل زاگرس است؛ در حالیکه بحث اصلی در بین کارشناسان و فعالین جنگل، موضوع سم‌پاشی یا عدم سم‌پاشی است، شاید شرایط ایجاد شده توسط این آفت آخرین فرصت برای جلب نگاه جامعه و تصمیم‌سازان کشور به بلوط زاگرس باشد.

زاگرس ارزش­‌های بالاتری از تبدیل شدن به چراگاه و قطب تولید پروتئین دارد

این دانشیار و عضو هیئت علمی گروه آموزشی مهندسی منابع طبیعی جنگلداری دانشگاه لرستان بیان کرد: بر همگان روشن است که هر آفتی در زاگرس عاملی ثانویه برای تهدید این بوم سازگان است. تهدید اصلی که زمینه را برای تبدیل هر رخداد طبیعی به یک فاجعه فراهم کرده است، نحوه مدیریت سرزمین و بهره­‌کشی از زاگرس است. جامعه و تصمیم سازان لازم است که درک کنند زاگرس ارزش­‌های بالاتری از تبدیل شدن به چراگاه و قطب تولید پروتئین دارد.

ملک‌نیا تاکید کرد: وقت آن رسیده است که درک کنیم اگر چه هنوز معتقدیم زاگرس چهل درصد آب کشور را تامین می‌­کند، اما همه این آب سهم سدها و شبکه‌های انتقال آب نیست و طبیعت زاگرس هم از آن سهم دارد.

وی گفت:  زاگرس اگرچه خاک حاصلخیزی دارد اما با پمپاژ آب از رودخانه و نهرها و زراعت در اراضی شیبدار، اکوسیستم بیش از پیش تخریب شده و خاک حاصلخیزش با اندک بارندگی فرسوده شده و از دسترس خارج می­‌شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه سازمان منابع‌طبیعی که متولی اصلی مدیریت زاگرس است، باید دست از ترویج باغبانی و زراعت در زاگرس کشیده و به رسالت جنگلبانی خود برگردد.

ملک‌نیا با بیان اینکه کشت گیاهان دارویی و کاشت درختان باغی نه وظیفه سازمان منابع طبیعی است و نه با اکوسیستم جنگلی زاگرس سازگار است، تصریح کرد: بذل و بخشش از زاگرس برای کشاورزی، چنان زاگرس را رنجور کرده که با هر نسیمی به لرزه می­‌افتد.

 باور کنیم  بهره­‌کشی سنتی از زاگرس دانش بومی نیست

وی اضافه کرد: لازم است در مراکز علمی باور کنیم که بهره­‌کشی سنتی از زاگرس دانش بومی نیست؛ زراعت در زیر آشکوب، دامپروری در اکوسیستم جنگلی و توجه بیشتر به گونه­‌ها بر اساس خوشخوراکی برای دام، زغال­گیری و قطع چوب و بسیاری از اشکال استفاده مردم محلی از زاگرس، نشانی از دانش ندارد و با اصول پایداری اکوسیستم در تضاد مطلق است.

این دانشیار و عضو هیئت علمی گروه آموزشی مهندسی منابع طبیعی جنگلداری دانشگاه لرستان عنوان کرد: مراکز آموزشی، پژوهشی و بخش اجرا نباید بر استفاده از اصلاحات عجیبی همچون مرتع مشجر یا اطلاق آگروفارستری به عملیات زراعی دامپروری مخرب زاگرس ادامه دهند.

ملک‌نیا تاکید کرد: لازم است که بدانیم حیات نه تنها ساکنین این کوهستان، بلکه بخش اعظمی از مردمان دیگر مناطق این سرزمین به زاگرس و حیات زاگرس به بلوط وابسته است.

وی با اینکه امروز اگر پروانه برگ‌خوار طغیان کرده یا دیروز اگر زوال بلوط شروع شده است، همه را به طبیعت نسبت ندهیم، بیان کرد: بهره‌­کشی­‌های مداوم، عدم مدیریت صحیح و نگرش نادرست به اکوسیستم ارزشمند زاگرس، این عرصه حیاتی ارزشمند را به لبه پرتگاه کشانده است.

نجات زاگرس و بلوطش تبدیل به یک دغدغه ملی شود

این دانشیار و عضو هیئت علمی گروه آموزشی مهندسی منابع طبیعی جنگلداری دانشگاه لرستان اضافه کرد: حال که عموم جامعه خطر زوال این بوم سازگان را به درستی حس کرده است، لازم است نجات زاگرس و بلوطش تبدیل به یک دغدغه ملی شود. مردم بیشتر نگرانش باشند، رسانه اخبارش را پیگیری و منتشر کند، کارشناسان و فعالین در کنار دو میلیون هکتار جنگل دارای منابع چوب در شمال، نگاهی هم به پنج میلیون هکتار جنگل دارای منابع آب در غرب کشور بیندازند.

ملک‌نیا بیان کرد: سازمان منابع طبیعی با رجعت به رسالت جنگلبانی تفکرات زراعی خود را کنار بگذارد و وظیفه خطیر دفاع از این جنگل­‌ها در مراجع تصمیم‌گیری را به درستی انجام دهد تا زاگرس قلک بخش کشاورزی نشود.

وی گفت: نمایندگان مجلس و دولت در طرح و لوایح و برنامه­‌های خود، مسائل محیط زیستی را مورد توجه قرار دهند و آگاه باشند که حیات این سرزمین در گروه زنده بودن زاگرس است، شاید پروانه برگ خوار سفید بلوط با تغییر نگاه ما ناجی بلوط شود. شاید هشداری برای آغاز توقف پایان زاگرس باشد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی ايسنا زاگرس دانشگاه لرستان مجلس شورای اسلامی پروانه برگ خوار زوال بلوط پروانه برگ خوار دانشگاه لرستان منابع طبیعی ملک نیا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۲۳۸۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ظرفیت های گردشگری روستای «طولاب» ایلام در انتظار سرمایه گذاری

خبرگزاری مهر-گروه استان‌ها: همانطور که می‌دانید استان ایلام یکی از زیباترین استان‌های کشور با جاذبه‌های طبیعی و تاریخی به حساب می‌آید که در حصار کوه‌های زاگرس و جنگل‌های انبوه با جاذبه‌های طبیعی زیبا و متنوعش عنوان عروس زاگرس را از آن خود کرده است.

این استان چهار فصل دارای جاذبه‌های فراوان، غنی، تاریخی و طبیعی است، به نحوی که هر نقطه از آن با جاذبه‌های طبیعی مانند جنگل، کوه و دریاچه چشم هر بیننده‌ای را مجذوب خود می‌کند. اگر اهل سفر و طبیعت باشید حتماً می‌دانید که روستای طولاب از توابع دهستان میشخاص در بخش مرکزی شهرستان ایلام، یکی از روستاهای زیبای ایران است که با طبیعتی بکر و دست نخورده، آب و هوای دل انگیز و سالم، خوراکی‌های مخصوص، آداب و رسوم جذاب و اهالی مهمان نواز همواره در تمام فصول سال میزبان گردشگران بسیاری از اقصی نقاط دنیا می‌باشد.

برای بازدید از این روستای زیبا و تاریخی، باید پس از عزیمت به استان ایلام حدود ۳۰ کیلومتر را به سمت جنوب شهر ایلام طی کنید، مهم‌ترین راه ارتباطی این روستا محور ایلام_ ملکشاهی می‌باشد که با درختان زیبا و سبز زرد آلو و گردو پوشیده شده که زیبایی خاص و دل انگیزی به ارمغان آورده است.

شایان ذکر است، روستا طولاب یکی از روستاهای کوهستانی استان ایلام می‌باشد که ارتفاعات آن از درختان جنگلی از جمله درخت تنومند بلوط پوشیده، به گونه‌ای که این جنگل‌ها با باغ‌های در هم آمیخته زیبایی خاص و منحصر به فردی به این روستا داده است.

جاذبه‌های طبیعی و گردشگری روستای طولاب

محمد کریمی از ساکنان روستای طولاب در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: روستای گردشگری طولاب در منطقه‌های قرار گرفته که از سه طرف با کوه محصور شده است و وجود همین کوه‌ها باعث گردیده چشمه‌های آب فراوان، مراتع سر سبز، جنگل‌ها و باغات در منطقه شکل بگیرد.

وی افزود: کوهستانی بودن منطقه در شکل گیری بافت روستا تأثیر بسزایی داشته است به گونه‌های که در حال حاضر این روستا دارای شیب نسبتاً بالایی است.

مرضیه نوری از دیگر روستاییان به خبرنگار مهر گفت: روستای طولاب به لحاظ کوهستانی بودن و بالا بودن نزولات جوی، پوشیده از جنگل‌های طبیعی است که توسط جنگلبانان محیط زیست مورد حفاظت قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه این جنگل‌ها چشم اندازهای زیبایی از طبیعت روستای طولاب به نمایش می‌گذارند، افزود: سکونت در این روستا نزدیک به ۲۰۰ سال قدمت دارد که ابتدا به صورت موقت و ییلاق و قشلاق و بعد از آن به صورت خانه‌های خشت و گل و سنگ به صورت سنتی و نزدیک به ۲۵ سال است که از ساختمان‌های امروزی جهت سکونت استفاده می‌کنند.

ضعف زیرساخت‌های گردشگری

مجید جباری از دیگر اهالی روستا در گفت‌وگو با خبرنگار مهر گفت: گردشگری روستایی یا روستاگردی یکی از شاخه‌های گردشگری است که امروزه به علت جاذبه‌های طبیعی، صفا و صمیمیت روستایی‌ها خیلی رایج شده و طرفداران زیادی دارد.

وی افزود: روستای طولاب نیز با جاذبه‌های منحصر، غذاهای محلی، صنایع دستی و سوغات و محصولات کشاورزی پتانسیل بالایی در حوزه جذب گردشگر و توسعه این صنعت دارد.

این روستایی ادامه داد: با این حال موانعی از قبیل عدم دسترسی به راه ارتباطی مناسب، کمبود اقامتگاه‌های بومگردی و ضعف زیرساخت‌ها مشکلاتی را برای گردشگران و توسعه صنعت گردشگری در این روستا به همراه داشته است.

توسعه زیرساخت‌های گردشگری در روستا طولاب

فرزاد شریفی مدیر کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ایلام، در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: روستای طولاب به خاطر موقعیت کوهستانی و بهره‌مندی از فضای سبز و آب و هوای ییلاقی به عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری در استان ایلام شناخته شده است.

وی افزود: هر فصل برای این روستا زیبایی خاص خود را دارد؛ بهار با سبزیش، تابستان و هوای مطبوعش، پاییز با درختان هزاررنگش و زمستان با درختان پوشیده از برف همه و همه از جاذبه‌های دیدنی این روستا هستند، که برای گردشگران از جذابیت بالایی برخوردارند.

شریفی با بیان اینکه روستای طولاب علاوه بر ایام نوروز در سایر فصول نیز میزبان گردشگرانی از اقصی نقاط کشور خودمان و همچنین کشور عراق است، ادامه داد: متأسفانه استان ایلام در حوزه صنعت گردشگری از لحاظ زیرساخت‌ها با ضعف و مشکلاتی مواجه بوده، با این حال اقدامات اساسی در خصوص توسعه صنعت گردشگری در تمام استان به ویژه روستای طولاب لحاظ شده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ایلام ادامه داد: با اعتبار تخصیص یافته از محل اعتبارات ملی به مبلغ ۳۵ میلیارد ریال، عملیات تکمیل و بهسازی راه‌دسترسی به منطقه تفریحی روستای هدف گردشگری طولاب واقع در بخش سیوان شهرستان ایلام انجام می‌شود.

شریفی در پایان گفت: به منظور اسکان و راحتی گردشگران نیز اقامتگاه‌های بومگردی و مراکز تفریحی گردشگری در این روستا راه اندازی شدند که بدون شک با تلاش‌ها و رایزنی‌های انجام شده شاهد افزایش آنان در آینده خواهیم بود.

منطقه روستایی طولاب فرصتی برای ایجاد فضاهای توریستی و گردشگری است که باید به طور اساسی مورد توجه مسئولان در دستگاه‌های اجرایی قرار گیرد.

کد خبر 6089446

دیگر خبرها

  • احشام اهالی ۲۴ روستای گلستان از جنگل خارج شد
  • آغاز عملیات مبارزه با آفات در ۲۰۰ هکتار از جنگل‌های مریوان
  • ضرورت استفاده از هوش مصنوعی و پهپاد‌ها برای حفاظت از جنگل‌ها
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران / بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می‌دهد؟
  • احیای جنگل‌های هیرکانی گلستان با تولید و کاشت سه میلیون نهال
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران | بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می دهد؟ | ۹۵ درصد حریق ها عامل انسانی دارد
  • قطع درختان و تخریب طبیعت در الیمالات دغدغه مازندرانی‌ها شد + فیلم
  • ارائه طرح جنگلداری چندمنظوره توسط محقق ایرانی
  • ظرفیت های گردشگری روستای «طولاب» ایلام در انتظار سرمایه گذاری