Web Analytics Made Easy - Statcounter

جنگ روسیه و اوکراین بر منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در سه حوزه اصلی تأثیر می‌گذارد: مذاکرات سیاسی و اقدام نظامی، کمک‌های بشردوستانه و امنیت غذایی و تأمین گاز و نفت. از نظر سیاسی هنوز نمی‌توان درباره تغییرات، اظهار نظری صریح داشت، اما کشورهای حوزه خلیج فارس، ایالات متحده، رژیم صهیونیستی و روسیه به‌دنبال به حداکثر رساندن منافع خود نسبت به این اقدام هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزنامه ایران:  در این شرایط، تحریم‌های بلندمدت روسیه برای کشورهای خاورمیانه مانند مصر، عربستان سعودی و امارات چالش‌برانگیز خواهد بود، زیرا همگی در حوزه صنایع دفاعی به‌دنبال همکاری بیشتر با روسیه هستند. سوریه و لیبی در وضعیت کنونی جایگاه ویژه‌ای دارند و حضور نظامی قابل توجه روسیه در جناح جنوبی آن در لیبی خوشایند اروپا نیست. در عین حال هم ترکیه و هم رژیم اسرائیل از چشم‌انداز اقدام آینده روسیه در سوریه نگران هستند. اسرائیل نگران همکاری‌های رو به رشد روسیه و ایران است. تعداد فزاینده پناهندگان اوکراینی و هزینه‌های رو به ازدیاد بازسازی پس از جنگ، این نگرانی را ایجاد می‌کند که کمک‌های بشردوستانه حیاتی برای میلیون‌ها فلسطینی، لبنانی، یمنی، سوری ممکن است تحت‌الشعاع پناهندگان اوکراینی قرار گیرند و به جامعه هدف خود نرسند. همچنین نگرانی‌هایی در مورد امنیت غذایی بویژه در کشورهایی مانند لبنان و مصر وجود دارد؛ زیرا این کشورها برای تأمین گندم خود به روسیه و اوکراین متکی هستند. این وضعیت احتمالاً با افزایش سرسام آور قیمت مواد غذایی و انرژی در سطح جهان چالش برانگیزتر نیز می‌شود. کشورهای تولیدکننده نفت در منطقه، بویژه عربستان سعودی در سال‌های اخیر مجبور شده‌اند اقدامات اصلاحی اقتصادی را اتخاذ کنند تا از اقتصادهای رانتی و مدل دولت رفاه دور شوند. اما مشخص نیست که این کشورها که اصلاحات اقتصادی را به نفع دستاوردهای سیاسی کوتاه مدت انجام داده‌اند در شرایط جدید چگونه با چالش‌ها خود را وفق خواهند داد.


در حالی که موضع رسمی اکثر کشورهای عربی در سازمان ملل، محکوم کردن تهاجم روسیه بود، اما واکنش عمومی آنها متفاوت بوده است. بسیار تعجب برانگیز است که چرا واکنش‌های بین‌المللی به میزانی که علیه روسیه قوی بوده، علیه اشغالگران فلسطین برجسته نبوده است یا چرا زمانی که امریکا به عراق حمله کرد، این کشورها چنین مواضعی را اتخاذ نکردند؟ این سؤالی است که پاسخش، ماهیت متناقض دموکراسی را آشکار می‌کند. برخی اظهارنظرهای رسانه‌های غربی در حمایت از پناهندگان اوکراینی نیز بیش از آنکه نشان‌دهنده انسانیت باشد، نشان‌دهنده نژادپرستی غرب و ایالات متحده است. آینده عرضه گاز و نفت حیاتی است. اروپا در ظاهر روسیه را تحریم کرده، اما درواقع این کشورهای اروپایی هستند که خود را از منابع انرژی روسیه محروم کرده‌اند. آنها در حال حاضر باید به‌دنبال ایجاد منابع گازی جایگزین باشند و این فرصتی برای کشورهای حوزه خلیج فارس و مدیترانه شرقی خواهد بود. کشورهای حوزه خلیج فارس در حال حاضر از افزایش قیمت نفت سود می‌برند و از این وضعیت برای مذاکره مجدد درباره روابط استراتژیک خود با ایالات متحده و دستیابی به دستاوردهای سیاسی در مناطقی مانند یمن استفاده می‌کنند. مسائل متعدد دیگری نیز وجود دارد که در کشمکش میان روسیه و اوکراین باید مورد مطالعه و بررسی قرار گیرند؛ اما آنچه مهم است آن است که این اتفاق، افق یک تغییر بلندمدت در روابط جهانی را ترسیم می‌کند. شماری از محققان اندیشکده کارنگی تحلیلی را درباره اقدام روسیه و نسبت آن با هرکدام از کشورهای منطقه ارائه داده‌اند که مطلب حاضر تلخیصی از آن است؛   


مصــر
جنگ روسیه در اوکراین دولت مصر را با دو چالش بزرگ و فوری مواجه کرده است. مصر، بزرگترین واردکننده گندم در جهان، 85 درصد از گندم خود را از روسیه و اوکراین تأمین می‌کند. به طور قابل پیش‌بینی، اختلال در زنجیره تولید و صادرات گندم اوکراین و همچنین تأثیرات شدید تحریم‌های اعمال شده بر فعالیت‌های اقتصادی و تجاری روسیه، قیمت گندم را افزایش داده است. دولت مصر نیاز به استفاده بیشتر از منابع مالی خود برای تأمین امنیت ذخایر گندم و جلوگیری از تهدید امنیت غذایی کشور دارد. این مسأله تا حدودی به‌دلیل تورم بالای این کشور است که پیش‌بینی می‌شود در سال‌جاری با 2.3 درصد افزایش به 7.5 درصد برسد و همچنین به خاطر کاهش اخیر ارزش پول داخلی است. عامل دیگر افزایش قیمت کالاهای اساسی از جمله نان است که به‌دلیل اصلاحات یارانه‌ای که قبلاً اعلام شده بود، قیمت آن در حال افزایش است. دولت مصر در سال‌های اخیر روابط نزدیکی با روسیه ایجاد کرده است که شامل فروش تسلیحات، همکاری برای ساخت نیروگاه هسته‌ای در شمال غرب مصر و روابط اقتصادی و تجاری رو به رشد است. مصر همچنین نقاطی از همگرایی استراتژیک بین انتخاب‌های سیاسی خود در سوریه و لیبی و منافع سیاسی دولت روسیه پیدا کرده است. در واقع، دولت مصر، مداخله نظامی روسیه در سوریه را در سکوت تأیید کرده و هدف سیاسی آن یعنی تداوم حکومت بشار اسد را پذیرفته است. با وجود روابط رو به رشد مصر با روسیه و همگرایی سیاست آنها در مناطق درگیری خاورمیانه، مشارکت استراتژیک این کشور با ایالات متحده و اتحادیه اروپا نیز همچنان وجود دارد. جنگ در اوکراین، دولت مصر را وادار کرده است که در خط باریکی بین روسیه و غرب حرکت کند و مانورهای دیپلماتیک در دستور کار سیاستگذاران مصری در مدت اخیر قرار گرفته است. گفتنی است دولت مصر بلافاصله پس از رأی‌گیری در مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای محکومیت تهاجم روسیه به اوکراین، بیانیه‌ای صادر کرد و در آن بر نیاز فوری برای رسیدگی به نگرانی‌های مشروع امنیت ملی روسیه در رابطه با اوکراین تأکید کرده و از تحریم‌هایی که ایالات متحده و اروپا علیه روسیه اعمال کرده‌اند، انتقاد کرده است. مصر این تحریم‌ها را از منظر حقوق بین‌الملل غیرقانونی خوانده است. اگر تقابل بین روسیه و غرب ادامه یابد، دولت مصر به احتمال زیاد شاهد کاهش توانایی خود برای مانور بین دو طرف خواهد بود و احتمالاً در نهایت مجبور به انتخاب خواهد شد.

لیبــی
در لیبی، بحران اوکراین اثرات ژئواستراتژیک و سیاسی گسترده‌ای خواهد داشت. روندهای دیپلماتیک میان مسکو همچنان تأمین اهداف اقتصادی و سیاسی را با محوریت لیبی دنبال می‌کنند و ترکیه با وجود حمایت خود از اوکراین، نسبت به گشودن صحنه‌های رویارویی بیشتر با روسیه هوشیار است و اخیراً سعی کرده خود را در جایگاه میانجی قراردهد. با این حال در درازمدت، بویژه با تداوم تنش‌ها میان روسیه و اوکراین و احتمال تقویت ناتو، ترکیه ممکن است فاصله خود را از روسیه بیشتر کند. فراتر از این اثرات راهبردی، طولانی شدن جنگ اوکراین باعث مشکلات اقتصادی فزاینده برای شهروندان لیبیایی خواهد شد. این امر بویژه در افزایش ناامنی غذایی مشهود است: لیبی حدود 75 درصد گندم خود را از اوکراین یا روسیه وارد می‌کند و با ذخایر محدود گندم، مجبور خواهد شد برای تأمین‌کنندگان جایگزین مانند برزیل و آرژانتین، حق بیمه بپردازد. افزایش قیمت نان در نتیجه می‌تواند فشار عمومی بیشتری را بر دولت طرابلس وارد کند.

ایـران
مناقشه روسیه و اوکراین، با مذاکرات برای احیای توافق هسته‌ای 2015 ایران همزمان شد. با توجه به اینکه بر اساس سیاست‌های کلان، این کشور مذاکره مستقیم با ایالات متحده نداشته، مسکو در طول سال گذشته به‌عنوان واسطه‌ای کلیدی بین واشنگتن و تهران عمل کرده و مذاکرات هسته‌ای را به سوی نتیجه هدایت کرده است. با وجود این، در بحبوحه کارزار اوکراین و با تحریم‌های شدید غرب علیه روسیه، این کشور توانسته در میزان تحریم‌ها با ایران رقابت کند؛ به طوری که اکنون ایران را به‌عنوان تحریم‌شده‌ترین کشور جهان تحت‌الشعاع قرار داده و نام روسیه در کنار کلمه «تحریم» در اخبار پررنگ شده است. به نتیجه رسیدن توافق هسته‌ای که به تحریم‌ها علیه نفت ایران پایان می‌دهد، برای روسیه نیز مطلوب است؛ زیرا پیامدهای تحریم‌ها علیه روسیه را نیز برای این کشور کاهش می‌دهد. ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه نیز می‌داند که احیای توافق هسته‌ای ایران برای جو بایدن، بسیار مهم است. در عین حال از پیشرفت هسته‌ای ایران احساس خطر نمی‌کند؛ ایران دشمن ایالات متحده است و همزمان با روسیه روابط استراتژیک دارد. امروز روسیه و ایران شرکای استراتژیک هستند، در حالی که ایالات متحده و ایران دشمنان سرسخت هم‌اند و این موضوع خطری برای روابط دو کشور ایجاد نمی‌کند.

فلسطین
واکنش فلسطینیان به رویدادهای پس از حمله روسیه به اوکراین قابل تأمل بوده است. فلسطینی‌ها نمی‌توانستند با سرعت و وضوح با واکنش جامعه بین‌الملل به مسأله روسیه و اوکراین ارتباط برقرار کنند. فلسطینی‌هایی که هیچ گاه حمایت نهادهای بین‌المللی از خود را شاهد نبوده‌اند، نسبت به جریان‌های رسانه‌ای غرب و شیوه پوشش اخبار روسیه و اوکراین نیز مردد بودند و نتوانستند تصویرسازی‌ها و قهرمان سازی‌ها از اوکراین و متقابلاً هجمه‌ها به روسیه را باور کنند. ایالات متحده فعالانه با حمایت از حقوق بشر فلسطین و همچنین ابتکارات دیپلماتیک و قانونی در سازمان ملل و دیوان بین‌المللی کیفری برای پایان دادن به اشغال سرزمین فلسطین توسط رژیم صهیونیستی مخالفت کرده است. دولت بایدن، کالاهای تولید شده در شهرک‌های غیرقانونی صهیونیستی را به کشور وارد می‌کند و برای فرار از فشار افکار عمومی، این کالاها بدون برچسب «ساخت اسرائیل» و به‌صورت قاچاق وارد می‌شود. ایالات متحده همچنین به سازمان‌های غیردولتی که از شهرک‌سازی در کرانه باختری اشغالی حمایت می‌کنند، معافیت مالیاتی اعطا می‌کند. دولت بایدن نه تنها با بایکوت و تحریم علیه صهیونیسم مخالف است، بلکه انتقاد از سیاست‌های اشغالگری این رژیم غاصب را ذیل عنوان یهودستیزی گنجانده و این دست انتقادها را نفرت پراکنی قلمداد می‌کند. اما روسیه هیچگاه بر ماهیت اشغالگری این رژیم چشم نبسته است. تقریباً از آغاز بحران روسیه و اوکراین، رژیم صهیونیستی به‌دنبال منافع خود بوده است. صهیونیستها درخواست‌های مکرر اوکراین برای تسلیحات را رد کرده بودند و از پیوستن به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در محکومیت روسیه سرباز زدند و از اظهارنظر عمومی در محکومیت روسیه خودداری کردند؛ اگرچه بعداً به قطعنامه ملحق شدند. صهیونیست‌ها در واکنش به فشار فزاینده ایالات متحده، روسیه را محکوم کردند.  صهیونیست‌ها از شکاف میان روسیه و غرب، به‌دنبال منافع خود هستند. سوریه همچنان یکی از منافع کلیدی است و صهیونیست‌ها سعی دارند با نزدیکی به روسیه، از جایگاه این کشور در سوریه به نفع خود بهره ببرند. برخی کشورهایی که در خاورمیانه خود را به ایالات متحده نزدیک کرده‌اند نیز از دور کردن روسیه از خود نگران هستند؛ بویژه اگر پوتین پیروز این میدان باشد؛ اما به این دلیل که این کشورها نظام دموکراتیک ندارند، حتی در روابط خود با ایالات متحده و غرب نیز دچار چالش خواهند شد.

عربستان سعودی
عربستان سعودی نمی‌خواهد به‌خاطر دوستانش در واشنگتن شریک خود را در مسکو از دست بدهد. پس از آغاز جنگ کنونی روسیه در اوکراین، مقامات عربستان بیش از آنکه پیامی به دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا ارسال کنند، سعی کرده‌اند از طریق جانبداری موضع خود را مشخص کنند. اگرچه برای مقامات سعودی، متنوع کردن گروه شرکای بین‌المللی به یک سیاست ثابت تبدیل شده است که این موضوع همزمان غرب و روسیه را نیز نگران می‌کند. با وجود دیدارهایی میان سران روسیه و عربستان در 2007 و 2019 پیشرفت در روابط عربستان و روسیه همیشه در سایه روابط پادشاهی با ایالات متحده بوده است. عربستان سعودی منافع مشترک برجسته‌ای با ایالات متحده دارد؛ با این حال نظام سیاسی آن به روسیه نزدیک‌تر است؛ با وجود این ارتباطاتش با روسیه بسیار کمتر بوده و روابط اقتصادی، سیاسی و نظامی بین آنها با سرعت کندتری به پیش می‌رود. واکنش واشنگتن به سیاست‌های عربستان سعودی در دو سال گذشته و همچنین چهارچوب‌بندی هویت کنونی جنگ روسیه و اوکراین این کشور را به اردوگاه روسیه نزدیک‌تر کرده است. این دو کشور دارای منافع ملی مستقل و مواضع اندک اما مهم در سیاست خارجی مانند مسأله یمن هستند. مهمترین آنها توافق اوپک پلاس است که دو دولت آن را رهبری می‌کنند.  عربستان، از مشکل بی‌اعتمادی به امریکا نیز رنج می‌برد؛ روسیه در عمل ثابت کرده که متحد قابل اعتمادتری برای دوستان خود است؛ در حالی که ایالات متحده همواره به راحتی پشت متحدان خود را خالی کرده است. روسیه در عمل نشان داده که حاضر نیست روابطش با ایران را قربانی روابط با عربستان کند و در مقاطعی عربستان را در بازار نفت تحت‌الشعاع قرار داده است.

سوریـه
به‌نظر می‌رسد که بازگشت روابط روسیه و غرب به جهان قبل از جنگ با اوکراین، وجود نخواهد داشت. اما تأثیر آن بر سوریه از نظر ژئواستراتژیک و امنیتی بسیار محدود است. با این حال، آنچه که اکنون بیش از گذشته مسلم است این است که حضور روسیه در سوریه صرفاً یک منفعت صرف برای مسکو نیست، بلکه در تمام مناسبات این کشور نقش راهبردی دارد. نفوذ روسیه در غرب سوریه را باید در دو زمینه بررسی کرد؛ اولی زمینه جنگ سوریه و ابعاد منطقه‌ای آن و دوم موقعیت سوریه مشرف به شرق دریای مدیترانه. روسیه در سال‌های اخیر در سوریه هم به عنوان میانجی و هم به عنوان مذاکره کننده ایفای نقش کرده است. روندهای سیاسی این موضوع با اطلاع سازمان ملل انجام شده است. از سال 2015 حضور روسیه در سوریه، مشرف بر دریای مدیترانه، بسیار استراتژیک بوده است. صرف نظر از پروژه‌های اکتشاف گاز در شرق مدیترانه، روسیه به شیوه‌ای متفاوت از جمهوری‌های شوروی سابق اعمال نفوذ می‌کند که نشان‌دهنده گسست در انزوای روسیه از جامعه بین‌المللی است. این منطقه همچنین در قلب خاورمیانه قرار دارد و زمینه‌های ارتباط مستقیم با کشورهای منطقه از جمله کشورهای عربی خلیج فارس، مصر و ترکیه را فراهم می‌کند. هم روندهای سیاسی سوریه و هم پایگاه نظامی روسیه،  اهمیت زیادی  به مسکو در خاورمیانه می‌دهند. نفوذ روسیه با حمایت از اسد و اتحادهای منطقه‌ای آن به طور فزاینده‌ای در منطقه عربی زیاد شده است که همگی در درازمدت پیامدهای عمیقی خواهند داشت.

تونـــس
تونس تأثیر جنگ روسیه در اوکراین را از دو جنبه احساس کرده است؛ جنبه اقتصادی و جنبه دیپلماتیک. تونس که اقتصاد آن در حال حاضر تحت فشار شدید قرار دارد، نزدیک به 80 درصد گندم خود را از اوکراین دریافت می‌کند. در نتیجه درگیری‌ها، قیمت گندم در تونس به بالاترین میزان خود در 14 سال گذشته رسیده است و این امر باعث می‌شود که خانواده‌های تونسی نان و سایر کالاهای اساسی را با مشکلاتی تهیه کنند. مردم تونس نیز رنج ناشی از افزایش جهانی قیمت نفت را احساس می‌کنند. دولت تونس که به سوخت یارانه می‌دهد، بودجه خود را در حدود قیمت نفت 75 دلار در هر بشکه برنامه‌ریزی کرده بود، اما با قیمت نفت حدود 100 دلار در هر بشکه، دولت مجبور شد در ماه فوریه قیمت سوخت را دو بار افزایش دهد تا کسری بودجه گسترده این کشور را مهار کند.  تصاحب قدرت توسط رئیس جمهور قیس سعید در 25 ژوئیه 2021 و رابطه او با غرب، در پی واکنش دیپلماتیک تونس به تهاجم روسیه بدتر شده است. تونس، در تلاش است روابط خود با روسیه را حفظ کند، زیرا برای گردشگری و همچنین تجارت بشدت به این کشور متکی است؛ در عین حال سعی دارد از بیگانگی با ایالات متحده و اروپا جلوگیری کند، زیرا از لحاظ مالی و دیپلماتیک تحت تأثیر آنها است. در 28 فوریه، سفیر اتحادیه اروپا در تونس از تلاش این کشور برای بی‌طرفی انتقاد کرده بود. تونس به قطعنامه دوم مارس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در محکومیت حمله روسیه به اوکراین رأی مثبت داد. اما چند روز بعد، عثمان الجرندی، وزیر امور خارجه تونس، پس از دریافت سفیر جدید روسیه در تونس بر اهمیت روابط دوجانبه بین دو کشور و تمایل تونس برای تقویت این روابط تأکید کرد که این برخلاف میل غرب بود.

ترکیـــه
با ادامه جنگ روسیه و اوکراین، استراتژی اصلی ترکیه کنترل خط ساحلی دریای سیاه است. روسیه قبل از حمله به اوکراین، حضور دریایی خود را در دریای سیاه تقویت و پس از الحاق کریمه در سال 2014، قابلیت‌ها و سامانه‌های موشکی ضد دسترسی و منع منطقه (A2/AD) را در آنجا مستقر کرده بود که تا حد زیادی برتری در دریا را برای این کشور ایجاد کرد؛ این تسلط اکنون با در اختیار داشتن حوزه‌های هوایی بیشتر هم شده است. این مسأله برای ترکیه به عنوان یک متحد منطقه‌ای ناتو چالش برانگیز است. در سال 2016 رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه از تسلط روسیه به دریای سیاه انتقاد کرد و از ناتو خواست حضور خود را بیشتر کند. با این حال، روابط ترکیه با روسیه از آن زمان به‌طور قابل توجهی برقرار بوده است و امروز هم آنکارا ترجیح می‌دهد در این مورد سکوت اختیار کند.
حضور روسیه در اوکراین، برنامه‌های ترکیه برای گسترش تعامل خود با اوکراین، از جمله در صنایع دفاعی را با چالش‌هایی مواجه کرده است. اقتصاد ترکیه در بحران است و ترکیه، هم از طریق وابستگی به انرژی و هم به واسطه حضور پررنگ روسیه در سوریه که نیرو‌های ترکیه را به حاشیه می‌برد، در معرض تخاصم روسیه قرار دارد. با وجود اینکه ترکیه اقدام روسیه را جنگی خوانده است اما سعی کرده از تحریم‌ها دور بماند تا پل‌های ارتباطی با مسکو را نسوزاند؛ اما همچنان به نظر می‌رسد استراتژی این کشور یعنی کنترل خط ساحلی دریای سیاه راه به جایی نبرده است.

انتهای پیام/

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: ایالات متحده روسیه در اوکراین روسیه و اوکراین روسیه در سوریه عربستان سعودی روسیه و غرب دریای سیاه علیه روسیه بین المللی رئیس جمهور سازمان ملل جنگ روسیه خلیج فارس دولت مصر تحریم ها گندم خود قیمت نفت هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۲۴۲۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با سقوط اوکراین آمریکا وارد جنگ می شود؟/ اوکراین: ترور زلنسکی توسط روسیه خنثی شد/ تهدید بلاروس به اقدام نظامی علیه لهستان

بین الملل تابناک: هفتصد و هشتاد و نهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور می‌گذرد؛ تهاجمی که رویداد‌های بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.

اوکراین: ترور زلنسکی توسط روسیه خنثی شد ۱۴۰۳/۰۲/۱۸ - ۲۱:۱۹

سرویس امنیت اوکراین مدعی شد که طرح سرویس امنیت فدرال روسیه برای ترور رییس‌جمهور این کشور را خنثی کرده است.

ماموران اطلاعاتی اوکراینی مدعی شدند که یک طرح ترور روسیه علیه «ولودیمیر زلنسکی» رییس جمهور این کشور را خنثی کرده‌اند.

نشریه آنلاین ایندیپندنت در این باره گزارش داد، سرویس امنیتی اوکراین ادعا کرد که ماموران روس را در سرویس گارد دولتی اوکراین دستگیر کرده است که برای ترور رئیس‌جمهور اوکراین و دیگر مقامات ارشد دولتی برنامه‌ریزی می‌کردند.

سرویس امنیتی اوکراین در پستی در کانال تلگرامی خود نوشت: کارآگاهان ضداطلاعاتی و سرویس امنیت اوکراین طرح سرویس امنیت فدرال روسیه برای حذف رییس‌جمهور اوکراین و دیگر مقامات ارشد نظامی و سیاسی را خنثی کردند.

این نهاد اوکراینی همچنین مدعی شد که یک مامور مخفی مشخصات مربوط به یک خانه امن را پیش از یک حمله موشکی برنامه‌ریزی‌شده منتقل کرده بود.

همچنین به گفته این نهاد، روسیه برنامه داشته است تمامی بقایای پهپادی را که قرار بود رییس‌جمهور اوکراین را هدف قرار دهد، طی حمله موشکی دیگری از بین ببرد.

در پیام این نهاد امنیتی اوکراین همچنین آمده است: دشمن به طور فعالانه در حال برنامه‌ریزی برای حذف رییس‌جمهور ولودیمیر زلنسکی بود. یکی از ماموریت‌های شبکه سرویس امنیت فدرال روسیه جست‌وجوی عوامل نظامی نزدیک به حفاظت از رییس‌جمهور بود که بتوانند او را گروگان بگیرند، سپس بکشند.

سرویس امنیت اوکراین همچنین مدعی شد: افزون بر زلنسکی، دشمن برنامه داشت «واسیل مالیونک» رییس سرویس امنیت اوکراین، «کایرلو بودانوف» رییس اطلاعات نظامی اوکراین و دیگر مقامات بلندپایه را نیز حذف کند.»

تهدید بلاروس به اقدام نظامی علیه لهستان ۱۴۰۳/۰۲/۱۸ - ۲۱:۱۸

وزیر خارجه بلاروس در مصاحبه‌ای گفت مینسک اقدامات تلافی جویانه‌ای را علیه ظرفیت‌های تهاجمی در لهستان و کشورهای حوزه بالتیک انجام می‌دهد.

«سرگئی آلینیک» وزیر خارجه بلاروس در گفت‌وگویی با خبرگزاری نووستی گفت: «ما شاهد نظامی سازی کاملا آشکار در داخل مرزها هستیم. ما شاهد افزایش پتانسیل‌های نظامی تهاجمی هم از جانب لهستان و هم از طرف کشورهای حوزه بالتیک هستیم. ما این روندها را با نگرانی رصد می‌کنیم. البته اقدامات واکنشی را با هدف حفاظت از حاکمیت، استقلال و حفظ توان دفاعی مناسب کشورمان انجام خواهیم داد.»

به گفته این دیپلمات ارشد بلاروس، لفاظی‌های غرب بسیار خصمانه هستند. زمان همه چیز را مشخص می‌کند. به هر حال، فعالیت نظامی که ما امروز شاهدش هستیم باعث نگرانی بلاروس و روسیه است. به عبارت دیگر، همانطور که خیلی وقت‌ها گفته‌ایم قادر به دفاع و حفاظت از کشور خود هستیم.»

این مقام مسؤول بلاروسی همچنین به افزایش نظامی گری کشورهای همسایه و فعالیت‌های نظامی آنها در مرز با بلاروس اشاره و تاکید کرد: «ما به خوبی می‌دانیم که آنها آرامش ما را برهم می‌زنند. ما در این مسیر آرام و شایسته حرکت خواهیم کرد و با تمام تلاش‌ها برای مداخله در امور داخلی خود مخالفت خواهیم کرد. امیدواریم که این روش مورد حمایت اکثر کشورهای جامعه بین‌المللی قرار گیرد.»

وزیر خارجه بلاروس در ادامه صحبت‌هایش گفت مینسک آماده انجام اقدامات مقابله‌ای در مواجهه با دخالت غربی‌ها در امور داخلی کشور است.

وی خاطرنشان کرد: «انتظار این دخالت را داریم. ما آن را در تمام مبارزات انتخاباتی که در دهه‌های اخیر در بلاروس برگزار شده، احساس کرده‌ایم. لفاظی‌هایی را که کشورهای غربی به کار می‌برند به خوبی می‌بینیم. همه بسته‌های تحریمی بزرگ علیه کشورمان را به خوبی می‌بینیم. تا کنون در مجموع ۳۷۰۰ تحریم علیه بلاروس اعمال شده است.»

وزیر خارجه بلاروس همچنین افزود: «صمیمانه امیدواریم که دیر یا زود شرکای غربی و همسایگان به خود بیایند و به نظراتی که به طور فزاینده‌ای از مردم شامل انجمن‌های عمومی و تحلیلگران سیاسی مختلف شنیده می‌شود، توجه کنند که خواستار تنش‌زدایی و برقراری گفت‌وگو و حل مسالمت آمیز کل مشکلاتی است که در سال‌های اخیر در منطقه ما انباشته شده است. ما به این مساله خوشبین هستیم.»

شولتس: از هر وجب از خاک ناتو دفاع می‌کنیم ۱۴۰۳/۰۲/۱۸ - ۲۱:۱۶

شولتس با حمایت از پیشنهاد اولیه اتحادیه اروپا در استفاده از عایدات حاصل از دارایی‌های روسیه برای تقویت نظامی اوکراین گفت، حدود ۹۰ درصد از این عایدات از دارایی‌های مسدود شده روسیه باید صرف هزینه خرید تسلیحات برای کی‌یف شود. او همچنین به شرکای ناتو در منطقه دریای بالتیک تضمین داد که از آنها دفاع می‌کند.

 «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان پس از دیدار با اعضای سه کشور حوزه بالتیک در ریگا به خبرنگاران گفت: «مهم است که ما توافق کنیم این پول را می‌توان در خرید تسلیحات برای اوکراین صرف کرد.»

به نقل از خبرگزاری رویترز، در مارس سال جاری میلادی «جوزپ بورل» رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیشنهاد کرد که ۹۰ درصد از عایدات سرمایه‌ها و دارایی‌های مسدود شده روسیه در اروپا به صندوقی تحت اداره این اتحادیه منتقل شود تا منابع مالی برای تامین و خرید سلاح برای اوکراین فراهم شود.

حدود ۷۰ درصد از تمامی دارایی‌های روسیه در غرب در سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار موسوم به «یوروکلیر» (Euroclear) در بلژیک نگهداری می‌شود که معادل ۱۹۰ میلیارد یورو (۲۰۴.۶۷ میلیارد دلار) اوراق بهادار و پول نقد بانک مرکزی روسیه است.

شولتس ادامه داد، آلمان و سه کشور حوزه بالتیک به دنبال افزایش تولید تسلیحات در اروپا هستند و تولید مهمات و سیستم‌های دفاع هوایی نیز افزایش یافته است.

«اینگریدا سیمونیته» نخست وزیر لیتوانی هم گفت صنعت دفاعی اروپا با مشکلات مالی و عدم اطمینان برای ظرفیت تولید بلندمدت دست و پنجه نرم می‌کند، اما این را بیان کرد که نسبت به فعالیت کارخانه برنامه‌ریزی شده «راین متال» در لیتوانی خوش‌بین است.

شولتس همچنین به شرکای ناتو در منطقه دریای بالتیک تضمین داد که از آنها دفاع می‌کند و با بیان اینکه آنها می‌توانند بر روی پشتیبانی دفاع نظامی قابل قبول آلمان حساب کنند، گفت: «از هر وجب از خاک ناتو دفاع می‌کنیم.»

وی همچنین به طرح‌های روسیه برای برگزاری رزمایش هسته‌ای تاکتیکی که در غرب آن را تلاشی برای ارعاب می‌بینند، واکنش نشان داد و افزود: «همیشه بیان کردن این مساله از تسلیحات هسته‌ای نباید در این جنگ استفاده شود، مهم بوده است. روسیه با حمله به اوکراین اشتباه محاسباتی کرده است.»

صدراعظم آلمان همچنین گفت، حمله روسیه به اوکراین به جای تضعیف ناتو و تقسیم اروپا، ائتلاف را قوی و متحد کرده است.

سه رهبر حوزه بالتیک از شرکای خود در اتحادیه اروپا و ناتو خواسته‌اند تا پول بیشتری را در حوزه نظامی و در مواجهه با تهدیدهای روسیه هزینه کنند.

«اویکا سیلینا» نخست‌وزیر لتونی به همراه «کایا کالاس» نخست‌وزیر استونی و «اینگریدا سیمونیته» همتای وی از لیتوانی از حمایت نظامی آلمان برای کشورهایشان استقبال کردند.

سیمونیته مدعی شد: «می‌دانیم که اهداف روسیه و جاه‌طلبی‌های بدون توجیهش فراتر از مرزهای اوکراین است. امنیت کشورهای حوزه بالتیک مستقیما به پیروزی اوکراین بستگی دارد.»

این سه کشور بالتیک که همگی اعضای ناتو و اتحادیه اروپا هستند، در میان حامیان جدی کی‌یف به شمار می‌روند و نگرانند که حمله روسیه به اوکراین فقط در به این کشور محدود نشود. همه این کشورها مرز مشترک با روسیه دارند و زمانی بخشی از شوروی بودند.

سفیر چین: در کنفرانس صلح اوکراین، روسیه هم باید حضور داشته باشد ۱۴۰۳/۰۲/۱۸ - ۲۱:۱۶

سفیر چین در روسیه امروز سه‌شنبه گفت پکن به شرط حضور تمامی طرف‌ها، از کنفرانس صلح درباره جنگ اوکراین حمایت می‌کند.

 «ژانگ هانهویی» سفیر چین در روسیه طی مصاحبه‌ای با خبرگزاری نووستی بیان کرد: «چین از برگزاری به موقع کنفرانس بین‌المللی صلح در صورتی که مورد تایید روسیه و اوکراین با مشارکت برابر همه طرف‌ها و هم‌چنین بحث عادلانه درباره همه گزینه‌های صلح باشد، حمایت می‌کند.»

خبرگزاری رویترز گزارش داد، سوئیس در تاریخ ۱۵ الی ۱۶ ژوئن (۲۶ و ۲۷ خرداد) کنفرانس سطح بالای دو روزه‌ای را با هدف دستیابی صلح در اوکراین برگزار خواهد کرد اما مسکو هنوز دعوت نشده است.

سفیر چین در روسیه تاکید کرد: «پکن آماده است تا برای حل‌وفصل بحران اوکراین به نقش خود در این خصوص ادامه دهد. جهت جلوگیری از تشدید این درگیری و غیرقابل کنترل شدن آن، تمامی طرف‌ها باید تلاش مشترکی را برای احیای هر چه سریعتر صلح انجام دهند.»

با سقوط اوکراین آمریکا وارد جنگ می شود؟

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه تاکید کرد که واشنگتن قصدی برای اعزام نیروی نظامی به اوکراین ندارد.

به گزارش "تاس" وی در توضیح اظهارات حکیم جفریس، رهبر دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا که گفته بود در صورت شکست خوردن کی یف، واشنگتن احتمالا مجبور به استقرار نیرو در اوکراین خواهد شد گفت: من در مورد اظهارات اعضای کنگره اظهار نظر نمی کنم. رئیس جمهور آمریکا به صراحت اعلام کرده است که نیروهای آمریکایی را برای جنگ در اوکراین اعزام نخواهد کرد.

جفریس در مصاحبه با شبکه سی بی اس گفت: ما نمی توانیم اجازه دهیم اوکراین سقوط کند، زیرا اگر سقوط کند، احتمال زیادی وجود دارد که آمریکا مجبور شود با اعزام نیرو وارد جنگ شود.

قهرمان وزنه‌برداری اوکراین در جنگ کشته شد

فدراسیون وزنه‌برداری اوکراین اعلام کرد، اولکساندر پیلیشنکو وزنه‌بردار این کشور که دو بار قهرمان اروپا شده است، در جنگ با روسیه کشته شد.

 فدراسیون وزنه‌برداری اوکراین دوشنبه در بیانیه‌ای گفت: با اندوهی بزرگ اعلام می‌کنیم که قلب اولکساندر پیلیشنکو ورزشکار بزرگ اوکراینی از تپیدن ایستاده است.

ویکتور اسلوبودیانیوک مربی تیم ملی وزنه‌برداری اوکراین در پیامی در فیسبوک نوشت که پیلیشنکو در راه «دفاع از اوکراین و همچون یک قهرمان کشته شد.»

بنا بر اعلام کمیته المپیک اوکراین، پیلیشنکو در فوریه ۲۰۲۲ یعنی از همان آغاز حمله روسیه، به ارتش اوکراین پیوست.

پیلیشنکو ۳۰ ساله پیش از این در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ در مسابقات اروپایی مدال طلا گرفته بود. وی در المپیک ۲۰۱۶ ریو نیز در وزن ۸۵ کیلوگرم مقام چهارم را کسب کرد.

ماکرون: فرانسه خواهان «تغییر رژیم» در روسیه نیست

رئیس‌جمهور فرانسه تاکید کرد که ایالات متحده و متحدانش به دنبال «تغییر رژیم» در روسیه نیستند.

 امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه روز دوشنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین گفت پاریس همچنان به ارائه کمک به کی‌یف در مناقشه ادامه‌دار خود با مسکو تا زمانی که «ضروری» باشد، ادامه خواهد داد. او همچنین گفت ایالات متحده و متحدانش از جمله فرانسه به دنبال «تغییر رژیم» در روسیه نیستند.

ماکرون در جریان سفر رهبر چین به پاریس از شی در کاخ الیزه استقبال کرد و رئیس‌جمهور چین در آنجا با رئیس‌جمهور فرانسه و اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا دیدار کرد. شی و ماکرون در مورد طیف وسیعی از موضوعات از جمله جنگ اوکراین و همچنین روابط تجاری و اقتصادی دوجانبه گفت‌وگو کردند.

در این گفت‌وگوها، رئیس‌جمهور فرانسه از رهبر چین خواست مطمئن شود که کشورش هیچ کمکی به مسکو ارائه نمی‌کند که بتوان از آن در درگیری با کی‌یف استفاده کرد. ماکرون گفت از تعهدات پکن برای «خودداری از فروش هرگونه تسلیحات» یا ارائه «هرگونه کمک» به روسیه در این وضعیت استقبال می‌کند.

فون در لاین همچنین گفت «تلاش بیشتری برای محدود کردن تحویل کالاهای دو منظوره به روسیه که راه خود را به میدان نبرد پیدا می‌کنند، نیاز است» و در عین حال اذعان کرد که «این روی روابط اتحادیه اروپا و چین تأثیری نمی‌گذارد.»

ماکرون ادامه داد: «توضیح تأثیر این درگیری بر امنیت اروپا و عزم ما برای حمایت از اوکراین تا زمانی که لازم است، مهم است.» او در عین حال اظهار داشت که غرب «هدف مشترکی برای تغییر رژیم در مسکو ندارد.»

رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا از پکن خواست تا از تمام نفوذ خود بر روسیه استفاده کند تا درگیری‌های جاری را متوقف کند. ماکرون گفت که مایل به «حفظ گفت‌وگوی نزدیک» است و از تصمیم شی برای سفر به فرانسه برای «هماهنگی» مواضع دو کشور قبل از سفر برنامه‌ریزی شده ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه به چین در اواخر ماه مه استقبال کرد.

او گفت که دیدار با رهبر چین «به ما اجازه می‌دهد تا یک دستور کار مشترک را دنبال کنیم و مشخص کنیم که آیا اراده‌ای برای صلح پایدار وجود دارد یا خیر.» شی جین‌پینگ هم به نوبه خود از غرب به دلیل تخریب وجهه کشورش در جریان این جنگ انتقاد کرد و در کنفرانس مطبوعاتی مشترک گفت: «چین بحران اوکراین را ایجاد نکرد و یکی از طرفین این جنگ نیست.»

او گفت: «ما استفاده از بحران اوکراین برای مقصر دانستن دیگران، بدنام کردن کشورهای ثالث و آغاز جنگ سرد جدید را رد می‌کنیم. همانطور که تاریخ بارها نشان داده است، مناقشات تنها با مذاکره حل می‌شوند. پکن همیشه نقش مثبتی برای ایجاد صلح ایفا کرده است.»

 

دیگر خبرها

  • با سقوط اوکراین آمریکا وارد جنگ می شود؟/ اوکراین: ترور زلنسکی توسط روسیه خنثی شد/ تهدید بلاروس به اقدام نظامی علیه لهستان
  • روسیه در واکنش به تهدید انگلیس، حمله به تاسیسات این کشور را حق خود دانست
  • وزیر اسبق زلنسکی در فهرست تحت تعقیب روسیه قرار گرفت
  • اوکراین و غرب آمادگی گفت‌وگوی جدی با روسیه را ندارند
  • لاوروف: غرب و اوکراین برای مذاکره جدی با روسیه آماده نیستند
  • سوئیس: به اوکراین سلاح نمی‌دهیم
  • روسیه بلافاصله پس از شکست اوکراین، بیخ گوش ما موشک مستقر می‌کند
  • انتقاد روسیه از مواضع نخست‌وزیر انگلیس نسبت به اوکراین
  • اوکراین : جنگنده سوخوی 25 روسیه را سرنگون کردیم
  • روسیه وزیر دفاع سابق اوکراین را تحت تعقیب قرار داد