Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-01@23:00:38 GMT

فرونشست در شهر اصفهان به ۲۲ سانتیمتر رسید

تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۲۴۸۵۷

فرونشست در شهر اصفهان به ۲۲ سانتیمتر رسید

به گزارش خبرنگار مهر، در روزهای اخیر رئیس اداره ترازیابی دقیق، اداره کل زمین‌سنجی و نقشه‌برداری سازمان نقشه‌برداری کشور در مصاحبه‌ای با یکی از رسانه‌ها مدعی کاهش قابل توجه نرخ فرونشست در شهر اصفهان شد. به گفته معصومه آمیغ پی، در مطالعات بازنگری سازمان نقشه‌برداری کشور شهر اصفهان به عنوان یکی از مناطقی که به طور گسترده با پدیده فرونشست زمین مواجه است، در اولویت قرار گرفت زیرا فرونشست بخش زیادی از حریم این شهر را تحت تأثیر قرار داده است و برخی از شهرک‌های مسکونی تخلیه شدند و فرونشست به لبه مرزی آثار باستانی شهر اصفهان به‌ویژه "نقش جهان" رسیده و آثار تاریخی مانند منار جنبان در مسیر فرونشست قرار دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی بیشینه نرخ فرونشست در این شهر را ۱۵ سانتی‌متر در سال در بازه سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ عنوان کرد و یادآور شد: در مطالعات به روز رسانی نقشه‌های فرونشست اصفهان شاهد این بودیم که بیشینه نرخ فرونشست شهر اصفهان به ۱۱ سانتی‌متر در سال رسیده است و این عدد نشان می‌دهد که نرخ فرونشست به میزان قابل توجهی کاهش یافته و اینکه این کاهش نرخ فرونشست مربوط به مرگ آبخوان‌ها می‌شود یا بر اثر اجرای سیاست‌های سازگاری با کم آبی، موضوعی است که مطالعات آن در دستور محققان این سازمان قرار دارد.

نرخ فرونشست مانند نرخ تورم است

در همین پیوند بهرام نادی دکتری عمران و ژئوتکنیک و عضو کارگروه تخصصی فرونشست استان اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: نرخ فرونشست یکی از عواملی که میزان فرونشست را اندازه گیری می‌کند. سازمان نقشه برداری با استفاده از داده‌های ماهواره‌ای تغییر شکل زمین را به صورت متوسط (ناحیه‌ای) اندازه‌گیری می‌کند و اینکه عنوان شده نرخ فرونشست در اصفهان به ۱۱ سانتیمتر در سال کاهش یافته باید دید این سازمان کدام منطقه را به صورت ناحیه‌ای متوسط‌گیری کرده است.

وی ادامه داد: باید توجه داشت اگر سطوحی در این متوسط‌گیری اعداد و ارقام باشد که مانند محدوده کوه صفه اصفهان فرونشست نداشته باشند قاعدتاً نرخ این پدیده را کم می‌کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد نجف آباد خاطرنشان کرد: نرخ فرونشست مانند نرخ تورم است؛ زمانی گفته می‌شود نرخ تورم ۵۰ درصد است و زمانی ۴۰ درصد، اما این اعداد بیانگر کنترل تورم نیست، از این رو هنگامی که گفته می‌شود نرخ نشست زمین در اصفهان ۱۸.۵ سانتیمتر یا ۱۱ سانتیمتر است هر دو فاجعه‌بار است مگر اینکه بخواهیم این ذهنیت را ایجاد کنیم که فرونشست کنترل شده؛ در حالی که نشست زمین حتی یک سانتیمتر در سال به معنای از بین رفتن آبخوان است و تفسیر این شرایط که نرخ کاهش پیدا کرده، اشتباه است.

فرونشست زمین ناشی از افت آب زیرزمینی است

نادی با بیان اینکه فرونشست زمین ناشی از افت آب زیرزمینی است، افرود: ممکن است آب در لایه‌ای از زمین فرورفته باشد که آن لایه مقاوم‌تر است و با کاهش و پایین رفتن آب، خیلی تغییر شکل در زمین نشان نمی‌دهد.

وی اضافه کرد: می‌دانیم که جمعیت اصفهان در سال‌های اخیر افزایش یافته و توسعه صنعت و ساخت و ساز مسکن نه تنها کاهش نداشته که شاهد شهرک‌سازی‌های بیشتر در قالب طرح‌هایی مانند مسکن مهر و طرح نهضت ملی مسکن هستیم و بنابراین مصرف آب افزایش یافته است.

این استاد دانشگاه و عضو کارگروه تخصصی فرونشست زمین استان اصفهان افزود: در سال‌های اخیر نیز عنوان شده که نزولات جوی در به سبب گرمایش هوا کاهش یافته است و منبع آب اصفهان که برای شرب صنعت و کشاورزی آن استفاده می‌شود یا از آب سطحی یعنی زاینده رود است یا آب‌های زیرزمینی. به بیان دیگر وقتی آب سطحی کم شده افزایش مصارف از آب زیرزمینی تأمین می‌شود. در این شرایط آیا زمانیکه برداشت آب زیرزمینی را افزایش دادیم فرونشست ممکن است کاهش یابد؟

نادی خاطرنشان کرد: در حالتی ممکن است این اتفاق رخ دهد که این پدیده به انتها یعنی مرگ آبخوان می‌رسد یا اینکه آب در لایه‌هایی فرورفته که تغییر شکل زمین کمتر است اما اینکه گفته شود فرونشست کم و کنترل شده، به هیچ وجه اینگونه نیست چون هیچ گونه اقدامی نشده و نمی‌توانیم کنترل کنیم زیرا وقتی مصارف و بارگذاری افزایش یافته و آب سطحی کم باید کسری را از منابع آب زیرزمینی تأمین کرد.

وی با بیان اینکه نمی‌توان این شرایط را تفسیر به مدیریت و کنترل فرونشست کرد، گفت: از این رو یا متوسط گیری فرونشست تغییر داده شده یا نشست در لایه‌های سخت‌تر خاک رخ داده و یا در حالت سوم و بدتر اینکه مرگ آبخوان اتفاقاً افتاده است و آب در قسمت‌هایی آنقدر پایین رفته که نقاط پیرامون دشت جزو اعداد و ارقام متوسط‌گیری به حساب نمی آیند.

عضو کارگروه تخصصی فرونشست استان اصفهان ابراز داشت: با وجود این ما به صورت مستقل و نقطه‌ای در حال اندازه گیری میزان فرونشست دشت اصفهان- برخوار هستیم و آنچه که شاهد بودیم متأسفانه در برخی نواحی افزایش فرونشست نقطه‌ای را طی یک سال اخیر داشتیم.

نادی افزود: اگر در منطقه‌ای از دشت اصفهان- برخوار نرخ نشست زمین سال گذشته ۱۸.۵ سانتیمتر بوده امسال به ۲۰ تا ۲۲ سانتیمتر در مناطقی مانند شمال خوراسگان رسیده است و بیشترین نرخ مربوط به این نقطه یعنی شمال خوراسگان است.‌

ما در بخش مرکزی شهر نفوذ زبانه‌های فرونشست را مشاهده می‌کنیم

این دکتری عمران و ژئوتکنیک ادامه داد: در عین حال اگر تا دو سال پیش به صورت موضعی شاهد فرونشست در دشت اصفهان- برخوار بودیم و این پدیده قسمتی از رهنان، بخشی از خانه اصفهان و برخوار و قسمتی از شمال خوراسگان را درگیر کرده بود و این نقاط قبلاً به صورت منفصل بود به تازگی نقاط در حال به هم پیوستن است.

وی ابراز داشت: در عین حال ما در بخش مرکزی شهر نفوذ زبانه‌های فرونشست را مشاهده می‌کنیم؛ به بیان دیگر این نفوذ ولو اینکه ۱۱ سانتیمتر یا حتی پنج سانتی متر در سال باشد وقتی به درون شهر کشیده شود فوق العاده مشکل ساز است کمااینکه ما در مسجد سید و مسجد علی قلی آقا و سازه‌های پیرامون آن ترک‌ها را می‌بینیم و این اتفاق افتاده است.

عضو کارگروه تخصصی فرونشست اصفهان با اشاره به شدت گرفتن پدیده چرخش سازه‌ها در این کلانشهر، گفت: اکنون متأسفانه سازه‌هایی با پی بتُنی یکپارچه مانند ساختمان‌های ۱۱ طبقه در حال چرخش است در حالی که سه سال قبل این پدیده را نداشتیم و طی دو سال اخیر این اتفاق افتاده و ساختمان‌های جدید نیز دچار چرخش می‌شود.‌

نادی ابراز داشت: نمی‌توان به این شرایط خوشبین بود و با نقشه برداری ماهواره‌ای گفت که فرونشست اصفهان کاهش یافته است؛ باید سعی و تلاش کرد که فرونشست را کنترل کنیم و چاره‌ای جز کنترل آب زیرزمینی نیست.

وی خاطرنشان کرد: در عین حال عدد ۱۱ سانتیمتر نیر عدد عجیب غریبی است زیرا در سراسر جهان یک سانتیمتر نشست زمین خطر است و اینکه ما درمورد ۱۱ سانتیمتر خوشبین باشیم فکر می‌کنم شرایط مناسبی نباشد و باید نگران بود.

کد خبر 5541745

منبع: مهر

کلیدواژه: فرونشست زمین اصفهان آب زیرزمینی زاینده رود عید غدیر 1401 عید غدیر خم بوشهر کرمانشاه ویروس کرونا خطبه های نماز جمعه آمار کرونا غدیر خم عکس استانها مهمونی 10 کیلومتری شیراز شورای نگهبان خراسان رضوی شهر اصفهان فرونشست زمین ۱۱ سانتیمتر آب زیرزمینی نقشه برداری نرخ فرونشست کاهش یافته متوسط گیری نشست زمین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۲۴۸۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۶۰۰ معلم در اصفهان استخدام می‌شود/تخلیه ۴۲ مدرسه به دلیل فرونشست

به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا ابراهیمی صبح سه‌شنبه در نشست خبری به مناسبت روز معلم اظهار کرد: اهمیت آموزش و پرورش بر کسی پوشیده نیست و اگر بخواهیم آینده را پیش بینی کنیم باید سری به مدارس بزنیم چرا که نبض آینده جامعه در مدارس نقش می‌گیرد.

وی هر گونه توجه به آموزش و پرورش را سرمایه‌گذاری ویژه برای آینده دانست و افزود: میزان توجه به آموزش و پرورش یکی از شاخص‌های توسعه یافتگی جوامع است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان با بیان اینکه با اقدامات ویژه در دولت سیزدهم و مجلس و قوای سه گانه حال آموزش و پرورش خوب است، ادامه داد: اقدامات خوبی انجام شده اما هنوز کافی نیست، تاحدودی کمبودها در حوزه تجهیزات و فضا و نیروی انسانی جبران شده است اما جای کار وجود دارد.

وی با بیان اینکه کار ما فرهنگی است و باید برای انجام آن علاقه و هدف متعالی داشته باشیم، ابراز کرد: تعمیق آگاهی از سوی رسانه‌ها در این ارتباط امری ضروری است، رسانه‌ها باید رابطه و واسطه‌ای بین مسوولان و مردم باشند، دستاوردهای نهاد و سازمان باید عرضه شود و از سویی نیز کمبودها نیز گزارش شود.

ابراهیمی با بیان اینکه ما نباید در شهرک‌ها و مناطق انبوه نشین مشکل مدرسه داشته باشیم، افزود: اگر ماده ۱۸ قانون شوراها اجرا می‌شد این مشکلات را نداشتیم.

سال گذشته ۴۰ میلیون نفر ساعت آموزش اصفهان کم رمق بود

وی تحقق مسوولیت‌های اجتماعی نهادهای کلان تولیدی در قبال بهبود شرایط آموزش و پرورش را امری ضروری دانست و افزود: باید توجه داشت در سال گذشته مدارس اصفهان ۱۱ روز غیرحضوری شد و تعطیلی ۶۰۰ هزار دانش آموز خسارت بزرگی است چرا که حدود ۴۰ میلیون نفر ساعت ما کم رمق شده است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان افزود: تعمیق بخشی ۲ واژه مقدس تعلیم و تربیت باید در دستور کار رسانه‌ها باشد و اجازه دهند این آموزش تحت تاثیر کم کاری دیگران قرار گیرد.

وی با بیان اینکه تنوع مدارس در جامعه وجود دارد و این تنوع مخالفان وموافقانی دارد، ادامه داد: کارگروهی بیش از یک سال است که در خصوص بررسی روند فعالیت تنوع مدارس فعالیت می‌کند و در آینده نزدیک در خصوص کاهش تنوع مدارس اقدام خواهد شد.

ابراهیمی در خصوص کیفیت آموزش در مدارس دولتی نیز ابراز کرد: برای این امر ما از برخی معلمان نمونه درخواست دریافت ساعت آموزشی در مدارس دولتی را داشتیم که این امر منجر به کسب رتبه دوم کیفیت آموزش در کشور شدیم.

وی در ادامه با اشاره به اینکه استان اصفهان حدود یک میلیون نفر دانش آموز دارد، افزود: رشد دانش آموزی در استان اصفهان تقریباً چندین دهه است که صعودی است، اصفهان، کاشان، نجف‌آباد، خمینی‌شهر، شهرضا و … شاهد افزایش تعداد دانش آموز هستیم و در مناطق روستایی و شهرهای کوچک‌تر شاهد کاهش تعداد دانش آموز هستیم.

۱۵۰ مدرسه در اصفهان تحت تاثیر فرونشست است

مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان با بیان اینکه در شهرها دچار کمبود فضای آموزشی هستیم، گفت: ۱۵۰ مدرسه در استان تحت تاثیر فرونشست قرار گرفته‌اند، بخش عمده‌ای از آنها با اقدامات فنی، مهندسی انجام شده در حال استفاده است و ۴۲ مدرسه از روند آموزشی خارج شده که فضای برخی جبران شده است.

وی ادامه داد: ناحیه ۵ آموزش و پرورش اصفهان در خانه اصفهان، ناحیه چهار آموزش و پرورش و برخوار بیشترین مدارس آسیب دیده از فرونشست را دارند.

ابراهیمی در خصوص آثار کرونا بر روی سیستم آموزش و پرورش گفت: همه جهان از این پدیده تاثیرگرفت، آثار این پدیده کوتاه مدت تمام نمی‌شود، بنابراین در بعد آموزش دانش آموزی که سال اول و دوم را به صورت آنلاین آموزش دریافت کرده دچار مشکل آموزشی و پرورشی می‌شود، بنابراین ما سعی کردیم هرچه زودتر مدارس را بازکنیم که چالش‌های زیادی را داشتیم.

وی اضافه کرد: اولین اقدامی که در این زمینه انجام دادیم، تشکیل ستاد پسا کرونا بود که اقدامات خوبی انجام شد و شکل و کیفیت آموزشی متفاوت شده است، نوع آموزش متفاوت شده است، از فضای مجازی به عنوان مکمل استفاده می‌کنیم.

مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان با بیان اینکه کمبود نیرو در استان اصفهان به عنوان ابر چالش تعریف شد، ادامه داد: این در حالی است که در دولت سیزدهم دانشگاه فرهنگیان را تقویت کرده و در استان اصفهان ۲ هزار و ۳۰۰ دانشجو معلم را پذیرفتیم در سال ۱۴۰۰، در سال ۱۴۰۱ حدود ۲ هزار و ۷۰۰ نفر و در سال جاری سهمیه اصفهان برای استخدام در استان اصفهان ۳ هزار و ۸۶۰ نفر، البته این عدد به صورت کامل محقق نمی‌شود چرا که در برخی از مناطق کد رشته‌ها به حد نصاب نمی‌رسد.

وی ادامه داد: انتظار ما این است که در سال آینده حدود سه هزار و ۶۰۰ نفر جذب شوند.

تکمیل می شود…

کد خبر 6092888

دیگر خبرها

  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه این استان
  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه در این استان
  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه اصفهان
  • خطر فرونشست در کمین ۱۵۰ مدرسه اصفهان
  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه اصفهان/ ۴۲ مدرسه تعطیل شد
  • ۳۶۰۰ معلم در اصفهان استخدام می‌شود/تخلیه ۴۲ مدرسه به دلیل فرونشست
  • کودکان هم در اصفهان فهمیدند شهر در خطر فرونشست است/ مسوولان هنوز نفهمیدند یا نمی‌توانند جلوی برداشت‌های بی‌رویه آب را بگیرند (فیلم)
  • سند بسیار مهم درباره سفره‌های آب زیرزمینی؛ چرا همه سکوت کرده‌اند؟!
  • هشدار دانشمندان در مورد «سندرم غرق شدگی» شهر‌های ساحلی جهان 
  • فرونشست دومتری منطقه جنوب غرب کشور طی ۹ سال