Web Analytics Made Easy - Statcounter

روز گذشته بزرگ‌ترین سند سرمایه‌گذاری خارجی کشور به امضا رسید. یک تفاهمنامه 40 میلیارد دلاری بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت گازپروم روسیه منعقد شد که تاکنون در تاریخ صنعت نفت و حتی فراتر از آن، در تاریخ اقتصاد کشور بی سابقه بوده است.

روزنامه ایران: آن هم این حجم سرمایه‌گذاری توسط یک شرکت خارجی در یک صنعت کشور.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با امضای این سند، حجم تفاهمنامه‌ها و قراردادهای داخلی و خارجی صنعت نفت در 10 ماه اخیر از مرز 70 میلیارد دلار عبور کرد؛ 70 میلیارد دلاری که حدود نیمی از نیاز صنعت نفت در زمینه سرمایه‌گذاری را تأمین خواهد کرد و آثار آن در کمتر از 10 سال آینده نمایان خواهد شد.


تفاهمنامه 40 میلیارد دلاری با شرکت گازپروم روسیه در روزی به امضا رسید که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برای نشستی با همتایان ایرانی و ترکیه ای خود وارد تهران می‌‌شد. رسانه‌های بین المللی این موضوع را نقطه عطفی در عرصه نفت و گاز دانستند. رویترز در گزارشی نوشت: «ایران پس از روسیه دومین ذخایر بزرگ گاز جهان را دارد، اما تحریم‌های ایالات متحده مانع دسترسی به فناوری و کندی توسعه صادرات گاز آن شده است. جنگ روسیه و اوکراین قیمت انرژی را به سطوح بالایی رسانده که به افزایش هزینه‌های زندگی و افزایش تورم مصرف‌کننده انجامیده است. گازپروم به شرکت ملی نفت ایران در توسعه میادین گازی کیش، پارس شمالی و جنوبی و همین طور شش میدان نفتی کمک خواهد کرد. گازپروم همچنین در تکمیل پروژه‌های گاز طبیعی مایع (LNG) و ساخت خطوط لوله صادرات گاز مشارکت خواهد داشت. از این رو سفر پوتین به تهران از نزدیک زیر نظر گرفته می‌شود.» 


نیاز 160 میلیارد دلاری صنعت نفت
سال‌هاست که عنوان می‌‌شود صنعت نفت برای آنکه سرپا بماند و توسعه را نیز ادامه دهد به 160 میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد، اما عملاً در 10 سال اخیر حجم سرمایه‌گذاری‌ها در این صنعت به 10 میلیارد دلار هم نرسید؛ بویژه هشت سال دولت قبل که کشور در انتظار اجرای برجام و «اف‌ای‌تی‌اف» ماند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مراسم امضای تفاهمنامه با گازپروم، اظهار کرد: «بر اساس برنامه‌های تولید نفت و گاز، پیش‌بینی شده است که در افق ۱۴۰۸ با انجام ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری، ظرفیت تولید روزانه نفت به ۵.۷ میلیون بشکه و ظرفیت تولید گاز به ۱.۵ میلیارد مترمکعب در روز برسد.»
به گزارش شانا، محسن خجسته‌مهر ادامه داد: «این سرمایه‌گذاری 40 میلیارد دلاری بخشی از آن 160 میلیارد دلار و برای افزایش تولید نفت و گاز است. همچنین بیانگر آن است که ایران و روسیه متعهد به تأمین پایدار انرژی هستند.»


معاون وزیر نفت با اشاره به سابقه همکاری‌های نفتی ایران و روسیه در ماه‌های اخیر تصریح کرد: «هم‌اکنون ۴ میلیارد دلار قرارداد با شرکت‌های مختلف روس برای سرمایه‌گذاری اجرا شده و سرمایه‌گذاری خارجی دولت رئیسی از این بابت با جهشی خیره‌کننده روبه‌رو است.»
خجسته‌مهر عنوان می‌‌کند: «امضای تفاهمنامه با گازپروم جزو بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری خارجی در تاریخ صنعت نفت ایران است و شرکت ملی نفت ایران از هیچ فرصت سرمایه‌گذاری چشمپوشی نمی‌کند.»


گاز پروم کدام بخش‌ها را توسعه می‌‌دهد؟
به گفته معاون وزیر نفت، همسو با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، مدیران ارشد گازپروم هفته گذشته در تهران حضور یافتند و مذاکرات سازنده‌ای با شرکت ملی نفت داشتند که نتیجه آن تفاهم در زمان کوتاه و فشرده درخصوص این مذاکرات بود. خجسته‌مهر می‌‌گوید: «این جدیت بیانگر اراده دو طرف برای سرعت بخشیدن به سرمایه‌گذاری در بخش نفت و گاز و زنجیره‌های مرتبط است.»
بر اساس تفاهمنامه، توسعه میدان‌های گازی کیش و پارس شمالی، فشارافزایی میدان پارس جنوبی، توسعه شش میدان نفتی، تکمیل طرح‌های ال‌ان‌جی، سوآپ گاز و فرآورده نفتی، احداث خطوط لوله صادرات گاز و دیگر همکاری‌های علمی و فناورانه از جمله مهم‌ترین محورها هستند.
حالا قرار است با امضای این تفاهمنامه، مذاکرات فنی و اقتصادی در کمترین زمان با سازوکاری که در شرکت ملی نفت ایران و گازپروم دیده شده، آغاز شود. اما گازپروم دقیقاً کدام بخش‌ها را توسعه می‌‌دهد؟
به گفته خجسته‌مهر، توسعه میدان گازی کیش و پارس شمالی از جمله محورهای این تفاهمنامه است که با توسعه و سرمایه‌گذاری حدود ۱۰ میلیارد دلاری در این دو میدان بیش از ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز تولید خواهد شد. فشارافزایی در میدان پارس جنوبی برای نگهداشت و افزایش تولید نیز بسیار مهم و حیاتی است که در بزرگ‌ترین میدان گازی دنیا با حدود ۱۵ میلیارد دلار ارزش انجام می‌شود. سوآپ گاز و فرآورده، تکمیل طرح‌های ال‌ان‌جی، تعریف بسته انتقال فناوری با مراکز فناوری و پژوهشی گازپروم از دیگر محورهای این تفاهمنامه است. توسعه شش میدان از جمله منصوری، آب تیمور، کرنج، آذر و چنگوله نیز در این تفاهمنامه آمده است. این میادین به توسعه هفت میدان که پیش از این طرح توسعه آن با روسیه در قالب قرارداد 4 میلیارد دلاری امضا شده بود، اضافه می‌‌شوند. 


رقابت در جنوب، صف‌آرایی روسی و اروپایی
با امضای این تفاهمنامه ایران می‌‌تواند فشارافزایی در میدان پارس جنوبی، نگه‌داشت و افزایش تولید در این میدان مهم مشترک را دنبال کند. در همین حال گاز تولیدی را با تکمیل طرح‌های ال‌ان‌جی به هر نقطه از جهان صادر کند. تحقق این موضوع، ایران را در برداشت گاز از میدان مشترک با قطر یعنی پارس جنوبی -همگام با رقیب میدان- جلو خواهد برد. اخیراً قطر با پنج شرکت نفتی از جمله شل، توتال انرژی، اِنی، اکسان‌موبیل و کونوکو فیلیپس قرارداد توسعه ۲۹ میلیارد دلاری افزایش تولید از میدان گنبد شمالی (پارس جنوبی) را امضا کرد.
یک مقام آگاه در وزارت نفت که تمایلی به ذکر نام خود در این گزارش نداشت، به «ایران» می‌‌گوید: «حضور گازپروم در جنوب، علاوه بر توسعه و افزایش تولید نفت و گاز کشور، پاسخی راهبردی از سوی روسیه به اروپایی است که دارد قراردادهای راهبردی با قطر می‌‌بندد. ما با روسیه هم رقیب هستیم اما به نوعی همکار نیز هستیم. در بخش گاز همکاری غلبه دارد و در نفت رقابت. البته در نفت هم می‌‌توان همکاری کرد که به دنبال الگوهای همکاری در این بخش هستیم.»


ظرفیت توسعه همکاری با روس‌ها به میزان 40 میلیارد دلار دیگر
اگرچه شرکت‌های روس در ماه‌های اخیر نزدیک به 45 میلیارد دلار تفاهمنامه و قرارداد برای حضور در صنعت نفت ایران را امضا کرده‌اند اما باز هم ظرفیت توسعه همکاری‌ها وجود دارد.
در این باره، احمد اسدزاده، معاون وزیر در امور بین‌الملل و بازرگانی در گفت‌وگو با «ایران» بیان می‌‌کند: «برآورد می‌‌شود که همکاری‌ها میان ایران و روسیه را تا ۴۰ میلیارد دلار دیگر فقط در بخش بالادستی صنعت نفت، فروش کاتالیست و محصولات پتروشیمی می‌‌توان گسترش داد. تجارت گاز در منطقه و انتقال فناوری سرفصل بسیار مهمی در روابط ایران و روسیه است.»
بر این اساس، کارشناسان بر این باورند با تفاهمنامه‌ای که روز گذشته به امضا رسید، از این پس روسیه یکی از شرکای راهبردی صنعت نفت کشور خواهد بود و بخش قابل توجهی از عقب‌ماندگی توسعه‌ای سال‌های اخیر را جبران خواهد کرد. اگرچه درهای صنعت نفت به روی تمام کشورها و سرمایه‌گذاران بین‌المللی باز است.

انتهای پیام/

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: شرکت ملی نفت ایران میلیارد دلاری ایران و روسیه میلیارد دلار افزایش تولید سرمایه گذاری پارس جنوبی خجسته مهر همکاری ها نفت و گاز صنعت نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۳۴۳۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است

به گزارش صدای ایران از ایرنا، عباس علی‌آبادی، در افتتاحیه ششمین نمایشگاه ایران اکسپو، با بیان اینکه اکنون ایران با وجود تحریم‌ها یکی از قطب‌های اقتصاد و صنعت منطقه است، اظهار داشت: بالغ بر ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی کشور شامل صادرات غیرنفتی، نفتی و واردات است که از این رقم نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار مربوط به صادرات غیرنفتی است.

وی افزود: کشور‌های همسایه افریقایی، کشور‌های اسلامی و دوست در اولویت توسعه روابط و همکاری اقتصاد با جمهوری اسلامی ایران هستم ضمن اینکه عضو ناظر تجارت جهانی هستیم و با حضور در پیمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی تعامل سازنده‌ای با این پیمان‌های این کشور‌ها داریم.

علی‌آبادی بیان داشت: در سازمان همکاری اکو با ۹ کشور همسایه و منطقه همکاری داریم و موافقتنامه تجاری در حال پیگیری است با هشت کشور اسلامی در حال توسعه، موافقتنامه تجارت ترجیحی امضا کرده و در حال اجرا هستیم. همچنین در سازمان همکاری اسلامی با کشور‌های عضو موافقتنامه تجارت ترجیحی داشته و همکاری‌های تجاری را برنامه‌ریزی و اجرا می‌کنیم.

وی خاطرنشان کرد: با کشور‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا، موافقتنامه تجارت آزاد و با تعدادی دیگر از کشور‌ها موافقتنامه تجارت ترجیهی به امضا رسیده و با برخی دیگر از کشور‌ها در حال مذاکره هستیم، ما آماده عامل هستیم و دست همکاری اقتصادی با کشور‌ها و ملت‌های جهان را می‌فشاریم.

توسعه روابط تجاری با کشور‌های شرکت‌کننده در نمایشگاه اکسپو

وزیر صنعت، معدن و تجارت، با اشاره به برگزاری نمایشگاه ایران اکسپو ۱۴۰۳ گفت: تلاش می‌کنیم این نمایشگاه بتواند با ارائه شفافیت توانمندی‌ها و شناسایی نیازمند‌های طرفین گام جدی را در توسعه اقتصادی بردارد.

علی‌آبادی ادامه داد: مهم‌ترین هدف این نمایشگاه توسعه روابط تجاری با کشور‌های شرکت‌کننده است، ایران در حوزه تجارت مزایای نسبی بسیاری دارد که می‌تواند تسهیل گر بسیاری از تعاملات در سطوح مختلف راهبردی باشد.

وی بیان کرد: زمینه‌های همکاری را تسهیل می‌کند ایران در حوزه تجارت مزایای نسبی دارد که می‌تواند تسهیل گر در حوزه راهبردی باشد همچنین چهره واقعی بخشی از توانمندی‌های ایران در این نمایشگاه‌ها معرفی می‌شود و زمینه برای همکاری‌های اقتصادی فراهم می‌گردد.

حضور بازرگانان و تجار از ۱۰۰ کشور دنیا

وزیر صنعت، معدن و تجارت، با اشاره به حضور بازرگانان و تجار از ۱۰۰ کشور دنیا گفت: توجه به جایگاه ایران در کنار ظرفیت معدنی و کشاورزی و صنعتی فرصت‌های زیادی را فراهم می‌کند در این راستا رویکرد اصلی برنامه‌های وزارت صمت مبتنی بر تعاملات در عرصه بین‌الملل و کسب و کار دانش بنیان است.

وی بیان داشت: برنامه ما در مرحله اول جهت‌دهی توسعه اقتصادی بر پایه رشد اقتصادی پایدار با تعاملات بین‌المللی با محصولات فناورانه است، دوم توسعه زیرساخت‌های تجاری و افزایش سهم کشور از تجارت بین‌المللی از دیپلماسی اقتصادی است.

اولویت به دیپلماسی اقتصادی با هدف ورود به بازار‌های جهانی و فناوری

علی‌آبادی با بیان اینکه اولویت‌دادن به دیپلماسی اقتصادی با هدف ورود به بازار‌های جهانی و فناوری است گفت: تعامل سازنده با کشور‌های منطقه در انتقال فناوری و صنعتی مهم‌ترین اقدام است، فعال‌سازی میز‌های کالایی کشور و استانی با هدف شناسایی ظرفیت صادرات به کشور‌های هدف با همکاری وزارت امور خارجه و بهره‌مندی حداکثری از روابط سیاسی در ایجاد بازار‌های جدید و حوزه تامین است.

وی اضافه کرد: افزایش کارایی و فعال کردن رایزنان بازرگانی در حرکت رقبای ایران، ارائه اطلاعات کامل به بازرگانان ایرانی و تنوع‌بخشی به تجارت با کمک ارز‌های محلی، توسعه بازار‌های مرزی جهت افزایش صادرات و منابع خارج از کشور، بهره‌گیری از ظرفیت اتاق‌های بازرگانی با سایر کشور‌ها و بخش خصوصی در روابط خارجی و گسترش بازار‌های صادراتی از مهم‌ترین اقدامات است.

دیگر خبرها

  • امضای تفاهم‌نامه‌ همکاری شرکت ملی نفت برای توسعه میدان‌های گازی
  • امضا تفاهم‌نامه‌ همکاری شرکت ملی نفت برای توسعه میدان‌های گازی
  • جهش ۴۳درصدی تولید طلای سیاه ایران در دولت سیزدهم
  • استقبال وزارت صنعت امارات از توسعه همکاری‌ فناوری با ایران
  • امارات ولش کن، ما اماراتش کردیم | کدام کشورهای همسایه را آباد کردیم؟ | فیلم
  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • گام بلند استارتاپ «طرح تو طرح» برای نوآوری دیجیتال در معماری
  • مشارکت دانشگاه آزاد در ایجاد پایانه صادراتی مهران
  • چگونگی مردمی‌سازی توسعه بالادست صنعت نفت و گاز با توان بخش خصوصی و سرمایه‌های خرد مردمی
  • پیش بینی رئیس اتاق ایران و عراق از قیمت دلار