Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@20:59:06 GMT

کنکور سدی پیش‌روی پرورش در مدارس

تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۶۷۶۴۳

کنکور سدی پیش‌روی پرورش در مدارس

ایسنا/همدان عضو هیئت علمی گروه علوم تربیتی دانشگاه بوعلی‌سینا کنکور را سدی پیش روی پرورش در مدارس قلمداد کرد و گفت: تا وقتی کنکور و آزمون های ورودی تیزهوشان و نمونه دولتی وجود دارد، نمی توانیم در مدارس خیلی دنبال تربیت باشیم.

دکتر فرهاد سراجی در گفت‌وگو با ایسنا، در پاسخ به ارزیابی نقش آموزش و پرورش در آینده دانش آموزان و نوع و نحوه آموزش توضیح داد: آموزش و پرورش در جوامع به ویژه جوامع مدرن کارکردهای بسیاری دارد، از جمله اینکه هم قرار است به دانش آموزان دروس را آموزش دهد هم در کنار آن مسئولیت پذیری، رعایت اخلاق، تفکر انتقادی، نقد کردن، اخلاق مدار بودن، تعاملات اجتماعی، آداب معاشرت، کار کردن در جامعه و تشکیل خانواده و مواردی از این قبیل را بیاموزد البته همه این کارکردهای تربیتی تنها به دوش مدرسه نیست بلکه رسانه ها، جامعه و خانواده هم در این امور نقش دارند اما نقش اساسی بر عهده آموزش و پرورش به معنای کلی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: ما در ایران در تحقق این مسئولیت ها مثل مسئولیت پذیری، پرورش اخلاق و تعاملات اجتماعی آنچنان که باید و شاید و در شأن جامعه اسلامی رفتار نکرده ایم، به عبارتی آموزش و پرورش نتوانسته در تحقق این اهداف موفق عمل کند.

سراجی درباره اینکه اصل قانون اساسی خبر از آموزش رایگان داده است اما بعد از مدتی مدارس غیرانتفاعی وارد عرصه آموزش شدند، تبیین کرد: قانون اساسی مطرح کرده آموزش و پرورش رایگان است اما اجباری در آموزش خصوصی نیست یعنی مردم با تمایل خود فرزندانشان را به مراکز خصوصی می برند، حال سوال اینجاست چرا می برند؟ علت آن است که گاهی کیفیت پایین آموزش و جمعیت زیاد در مدارس دولتی موجب رونق مدارس غیرانتفاعی شده است.

وی بیان کرد: مدارس غیرانتفاعی به علت کنکور و آزمون هایی از قبیل تیزهوشان و نمونه دولتی به پایه ششم و دهم کشیده شده است و خانواده ها برای رهایی از این نگرانی ها و اینکه فرزندانشان تیزهوشان و نمونه دولتی قبول شوند مجبور می شوند برای تقویت در بعضی از دروس مثل ریاضی و علوم فرزندان خود را به مدارس غیرانتفاعی بفرستند و هزینه های زیادی را متحمل شوند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: معتقدم در مدارس دولتی و غیرانتفاعی مقوله تربیت مورد غفلت واقع شده است اما بحث آموزش به علت مسائل اقتصادی و جنبه مالی در مدارس غیرانتفاعی روی بعضی دروس بیشتر کار می شود تا بچه ها در آزمون های ورودی تیزهوشان و نمونه دولتی قبول شوند.

وی اظهار کرد: تا وقتی کنکور و آزمون های ورودی تیزهوشان و نمونه دولتی وجود دارد، نمی توانیم در مدارس خیلی دنبال تربیت باشیم بنابراین برای رفع این معضل باید حساسیت بر روی کنکور کمتر شود، شاید بفرمایید حساسیت  کنکور کمتر شده و هر کس کنکور می دهد قبول می شود، از این لحاظ کمتر شده اما چرا والدین هنوز فرزندنشان را به مدارس غیرانتفاعی می فرستند تا در کنکور عملکرد خوبی داشته باشند؟ این نشان می دهد راه را اشتباه رفته ایم.

سراجی افزود: ما دانشگاه های متعدد را توسعه دادیم که وارد شدن بچه ها به دانشگاه راحت باشد در حالیکه باید به جای این کلیات جامعه تأکیدش روی اشتغال باشد، باید تولید و اشتغال در جامعه پا بگیرد. بعضی بچه ها نیاز ندارند به دانشگاه بروند، بعضی بچه ها هم وقتی وارد دانشگاه شدند، نباید از لحاظ شاغل شدن و درآمد تفاوت زیادی داشته باشند.

وی با بیان اینکه وقتی تولید زیاد شود به شکل تصاعدی شغل ایجاد می شود، خاطرنشان کرد: توصیه می‌شود کنکور برداشته شود تا مشکل رفع شود در حالیکه تنها شکل مشکل تغییر خواهد کرد و مشکلی حل نمی شود بنابراین راهکار حساسیت زدایی کنکور در اشتغال و تولید است.

عضو هیئت علمی گروه علوم تربیتی دانشگاه بوعلی سینا درباره اینکه که بیشترین تمرکز در مدارس آموزش دروسی است که کاربردی در زندگی افراد ندارد، مطرح کرد: در مدارس حواس و تمرکز بچه ها به سمت تست و کنکور سوق داده می شود این در حالیست که آموزش و پرورش باید آیینه زندگی باشد نه یک چیز توهمی و ناکارآمد.

وی اضافه کرد: نباید برای هر چیزی کتاب درسی تعیین کنیم، به عنوان مثال کتاب تفکر و سواد رسانه ای در مدارس آورده شده است اما آموزش آن به معلمی سپرده می شود که خود سواد رسانه‌ای بلد نیست و آن درس نابود می شود. در زمان ریزش ساختمان پلاسکو و مشاهده‌ بعضی افراد که در حال  فیلم گرفتن از حادثه بودند مطرح شد به بچه ها ایثار و ازخودگذشتگی را آموزش دهیم و کتابی با همین عنوان در مدارس تدریس شود اما این راهش نیست.

سراجی در ادامه یادآور شد: ما باید در سه جا تغییر ایجاد کنیم؛ ابتدا باید اشتغال و تولید ایجاد شود، سپس ببینیم چه مواردی را باید بچه ها در مدارس بیاموزند، آنها را آموزش دهیم و در نهایت باید روی معلمان کار کنیم چراکه در مدرسه معلم می تواند به بچه ها آداب معاشرت و اعتماد به نفس یاد بدهد، خلاصه اینکه معلم می تواند هم در تدریس و هم در ارزشیابی همه آن چیزی که‌ ما به عنوان تربیت اشاره کردیم را آموزش دهد.

وی در پاسخ به اینکه با توجه به نقشی که آموزش و پرورش در آینده بچه ها دارد، به این  سیستم چه نمره ای می دهید؟ گفت: نمره دادن را خیلی قبول ندارم اما وضعیت مطلوبی ندارد، ما تحصیلکرده های آموزش و پرورش را می بینیم که خوب نمی توانند فکر و تحلیل کنند، مسئولیت پذیری خوبی ندارند، همه اینها نشان دهنده این است که ما در آموزش و پرورش وضعیت مطلوبی نداریم.

سراجی درباره اینکه این اوضاع رو به بهبود است یا خیر؟ خاطرنشان کرد: سه لایه جامعه، مدرسه و معلمان در این امر دخیل هستند و می توانند اگر مسیر به بیراهه می رود را به راه اصلی برگردانند. سیاست گذاران اجتماعی و حکمرانان نیز با حمایت های خود از آموزش و پرورش، تولید و اشتغال و حذف فساد و تبعیض می توانند اثرگذار باشند.

وی با بیان اینکه آموزش و پرورش باید شایسته سالاری داشته باشد یعنی به افراد شایسته برای آوردن تربیت در برنامه های درسی بها داده شود، گفت: در حال حاضر بخشی از  زندگی ما در بستر رسانه هاست، به عبارت دیگر فناوری و ارتباطات و هوش مصنوعی که مسئولان کشور بر روی توسعه آنها تأکید می‌کنند، به شدت در آموزش و پرورش نقش دارد و باید به آن بها داده شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی کنکور سراسری آموزش و پرورش كنكور مدارس غیرانتفاعی مدرسه مدارس تربيت خانواده تیزهوشان و نمونه دولتی مدارس غیرانتفاعی آموزش و پرورش بچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۶۷۶۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۵۰۰ نفر جذب آموزش و پرورش استان کرمانشاه شدند

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمانشاه گفت : سال گذشته ۱۵۰۰ نفر جذب آموزش و پرورش استان شدند و امسال هم بنا داریم بیش از ۱۵۰۰ نفر دیگر را جذب کنیم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمانشاه، سلمان محمدی امروز _دوشنبه دهم اردیبهشت_ در نشست خبری به مناسبت هفته بزرگداشت مقام معلم در کرمانشاه، با بیان اینکه بیش از ۲۰ برنامه مختلف فرهنگی، ورزشی و… برای برگزاری در هفته معلم در استان تدارک دیده شده، اظهار کرد: می‌خواهیم فضای شهر و استان در این هفته به‌گونه‌ای باشد که معلم‌ها تکریم شوند.

وی با بیان اینکه ارتقای مقام و منزلت معلم را در برنامه استان داریم، افزود: هفته معلم فرصتی است که بیشتر قدردان معلم‌ها باشیم، وگرنه در همه روزهای سال باید معلم ها را تکریم کنیم.

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمانشاه گفت: برگزاری ویژه برنامه سپاس معلم، اعزام معلمان نمونه برای دیدار با رهبر معظم انقلاب، تجلیل از معلمان نمونه استان، دیدار و سرکشی از پیشکسوتان فرهنگی و … از برنامه‌های در نظر گرفته شده برای هفته معلم در کرمانشاه است.

وی در ادامه با اشاره به اهتمام دستگاه تعلیم و تربیت برای اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش گفت: هم اکنون نقشه راه این سند تهیه شده و الگوی مدرسه در تراز سند تحول بنیادین آموزش و پرورش مشخص شده است.

محمدی با بیان اینکه قرار شده الگوی مدرسه در تراز سند تحول بنیادین در یک برنامه سه ساله در همه مدارس پیاده شود، گفت: مهر ماه امسال این الگو در ۲۰ درصد مدارس دولتی اجرا خواهد شد و در سال تحصیلی بعد ۴۰ درصد و سال بعد از آن هم ۴۰ درصد دیگر مدارس زیر پوشش این طرح خواهند رفت.

وی ادامه داد: مهر ماه امسال همچنین قرار شده ۵۰ درصد مدارس غیر دولتی و خاص هم بر اساس الگوی مدرسه در تراز سند تحول بنیادین آموزش و پرورش اداره شوند.

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمانشاه سپس با اشاره به فعال شدن قرارگاه عدالت آموزشی و نصیب آموزشی برابر با نگاه محرومیت زدایی در مجموعه آموزش و پرورش استان، گفت: از جمله اقداماتی که از قبل فعال شدن این قرارگاه در استان انجام شده می‌توان به تجهیز مدارس به امکانات ورزشی، تجهیز ۳۰ میلیارد تومانی هنرستانهای مناطق محروم، برنامه‌ریزی برای جمع آوری مدارس کانکسی با بیش از ۱۰ دانش‌آموز و … اشاره کرد.

وی تقویت مدارس دولتی را یکی از مهم‌ترین اولویت‌های استان در سال تحصیلی جدید عنوان کرد و افزود: در تلاش هستیم تا مدارس دولتی را به لحاظ فضا، تجهیزات، نیروی انسانی و … تقویت کنیم؛ در این راستا می‌خواهیم معلم‌های برتر استان نیمی از موظفی خود را در مدارس دولتی تدریس کنند تا همه دانش‌آموزان فرصت برخورداری از معلم‌های برتر را داشته باشند.

محمدی با اشاره به برنامه‌ریزی برای بالا بردن معدل امتحانات نهایی دانش‌آموزان استان، گفت: سال گذشته رشد حدود سه پله‌ای معدل دانش‌آموزان در امتحانات نهایی را در استان شاهد بودیم و برنامه‌ریزی کرده‌ایم ظرف امسال و سال بعد حداقل دو نمره به معدل امتحانات نهایی دانش‌آموزان استان اضافه شود.

وی ادامه داد: در تلاشیم با افزایش کیفیت آموزش و نیز برگزاری امتحانات شبه نهایی، کیفیت آموزش را ارتقا داده و معدل دانش آموزان استان را بالا ببریم.

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمانشاه اشاره‌ای هم به برنامه توزیع توازن رشته‌ای داشت و گفت: در تلاشیم دانش‌آموزان متوسطه دوم را به سمت تحصیل در رشته‌های فنی و حرفه‌ای، کار دانش، ریاضی و انسانی ببریم.

وی در ادامه اشاره‌ای هم به روند ترمیم معدل داوطلبان آزمون سراسری داشت و گفت: داوطلبان متقاضی ترمیم معدل شامل دانش‌آموزان سال گذشته و بزرگسال و پشت کنکوری‌ها با مراجعه به سامانه آموزش و پرورش می‌توانند در جهت ارتقاء معدل دروسی که می واهند، اقدام کنند.

محمدی با اشاره به تاثیرگذاری معدل در قبولی دانش‌آموزان استان در آزمون سراسری، گفت: با توجه به تاثیرگذاری بالای معدل امتحانات نهایی در پذیرش داوطلبان در آزمون سراسری از امسال همه امتحانات پایه دهم، یازدهم و دوازدهم به صورت نهایی برگزار می‌شود.

وی در ادامه اشاره‌ای هم به استخدامی‌های جدید آموزش و پرورش در استان داشت و گفت: سال گذشته ۱۵۰۰ نفر جذب آموزش و پرورش استان شده و امسال هم بنا داریم بیش از ۱۵۰۰ نفر دیگر را جذب کنیم.

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمانشاه در ادامه اشاره ای هم به آغاز اجرای پروژه مهر از بهمن ماه سال گذشته در آموزش و پرورش استان داشت و گفت: هدف از اجرای این پروژه این است که شرایط را به‌گونه‌ای مهیا کنیم که اول مهر هیچ مدرسه‌ای در استان بدون معلم و هیچ معلمی بدون کلاس نباشد.

کد خبر 749187

دیگر خبرها

  • جزئیات ترمیم معدل داوطلبان کنکور اعلام شد
  • ۹۰ هزار معلم جدید، اول مهر به مدارس می‌روند
  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه این استان
  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه در این استان
  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه اصفهان
  • نواخته شدن زنگ سپاس از معلم در مدارس گلستان
  • ۱۴۰ نیروی فنی جذب هنرستان‌های زنجان می‌شوند
  • صحرایی: غول کنکور در دولت سیزدهم جادو شد
  • غول کنکور در دولت سیزدهم جادو شد/ معلم ستون فقرات نظام آموزشی است
  • ۱۵۰۰ نفر جذب آموزش و پرورش استان کرمانشاه شدند