Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-01@03:09:05 GMT

حرفه‌ نیمه‌جان هفشجان

تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۸۳۴۰۰

حرفه‌ نیمه‌جان هفشجان

هفشجان از توابع شهرستان شهرکرد در استان چهارمحال و بختیاری نامزد ثبت "شهر ملی سنگ‌تراشی سنتی (حجاری سنتی)" شده است، این در حالی است که حجاران این شهر با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کند و در انتظار مساعدت مدیریت شهری و سایر مسئولان ذی‌ربط هستند تا حرفه چند هزار ساله شهرشان را به ثبت ملی برسانند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، هنر حجاری و سنگ تراشی از دیرباز مورد توجه بشر بوده و نمونه‌های بصری آن در جای جای جهان به چشم می‌خورد، هفشجان شهری با قدمت چند هزار ساله با پیشینه فرهنگی و هنری غنی است که از جلوه‌های بارز آن می‌توان به وجود مشاغل سنگ‌تراشی و حجاری با سابقه دیرینه در میان مردمان این شهر اشاره کرد، این شهر به "شهر شیرهای سنگی " در ایران شهرت دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نمونه‌های بی‌نظیر و در سطح گسترده از هنر حکاکی بر روی سنگ را در قبرستان "بُزلر" شهر هفشجان می‌توان مشاهده کرد، لذا هنر حجاری به ظرفیتی ویژه و خاص برای شهر هفشجان تبدیل شده است.

نقوش به کار رفته بر روی این سنگ قبرها نشانه‌ها و نمادهایی است که تاریخ، فرهنگ و هنر این منطقه را به نمایش در آورده است؛ آثار سنگی از گونه‌های مختلف سنگ ساخته شده و بر اساس نوع اثر و کاربرد آن، نوع گونه سنگ نیز متفاوت خواهد بود، به‌علاوه بوم‌آوردی مصالح برای هنرمندان و صنعتگران این منطقه باعث ایجاد رشد هنری و فنی در ساخت آثار سنگی شده است، بر اساس پیشینه چند هزار ساله و وجود قابلیت‌های کاربردی در هنر سنگ‌تراشی احیا دوباره این صنعت هنری می‌تواند برای شهر هفشجان بسیار مهم باشد و رونق را به این حرفه بسیار قدیمی بازگرداند.

شهر هفشجان در ۱۳ کیلومتری جنوب غرب شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد، "آلن زاگارل" باستان شناس آلمانی در شرح دوره نوسنگی در دشت شهرکرد و پس از تحلیل آثار به دست آمده در قسمت " مرحله فرهنگی اسکندری" می‌نویسد، "اکنون که این مرحله فرهنگی روشن‌تر شده - ولی نه آنقدر که میزان تفاوت آن را با مرحله فرهنگی متناظر آن در نواحی پست مشخص کنیم - بهتر است نامی محلی برای آن برگزینیم. " لذا این شهر به مرکز شیرهای سنگی شهرت دارد شیرهای سنگی بر روی گور پهلوانان، شهدا و جوانان گذاشته می‌شده و در حال حاضر در گورستان این شهر اثری از آثار آنها باقی نمانده است و تنها تعداد کمی از آنها در پارک شهر قرار دارد، روی بدنه تندیس شیر سنگی‌های چهار محال و بختیاری نقش تفنگ، شمشیر، خنجر، بته جقه یا سرو خمیده که نشانه جاودانگی روح است، اسب سوار با شمشیر، اسب زین شده آماده برای رحلت، نیزه و درخت حک شده است.

شغل حجاری در زمان شکل‌گیری هفشجان جدید رونق قابل توجهی یافته است، مردم این شهر که به کارهای سنتی و دستی علاقه وافری دارند، هنر حجاری را با توجه به نمونه‌های بازمانده در منطقه به پیشرفت قابل توجهی رساندند و این پیشه تا دوره حاضر همچنان ادامه دارد، از جمله وسایلی که توسط استادکاران حجار ساخته شده است می‌توان به آسیاب‌های سنگی، کارخانه‌های روغن کشی (عصارخانه) و وسایل خانگی همچون آسیاب‌های دستی و سینی‌های سنگی اشاره کرد همچنین از هنر حجاری برای ساخت عمارت‌ها و قلعه‌ها نیز استفاده می‌شده است که حکاکی قسمت‌هایی مانند ستون‌ها، سرستون‌ها، گلدان‌ها و حوض‌ها توسط حجاران این شهر انجام شده است، از جمله بناهایی که حجاران هفشجانی در ساخت آنها نقش داشتند، می‌توان به صمصام‌السلطنه در شلمزار، قلعه یوسف خان امیر مجاهد در شمس‌آباد، قلعه لطفعلی خان امیرمفخم در دزک، قلعه نصیرخان، سردار جنگ در سورک، قلعه اسفندیار خان سردار اسعد اول در فرخشهر، قلعه ابراهیم خان ضرغام‌السلطنه در فرادنبه و قلعه چالشتر اشاره کرد.

دغدغه سنگ‌کاران هفشجانی چیست؟

عزت‌الله، باقری یکی از سنگ‌کاران هفشجانی در خصوص مشکلات هنر حجاری در هفشجان به خبرنگار ایمنا، می‌گوید: نبود مکان مناسب و درآمد ثابت برای افرادی که از یک سنگ بی‌ارزش اثری زیبا خلق کردند، از جمله چالش‌های سنگ‌کاران این شهر است و مسئولان ذی‌ربط آن طور که باید برای هنر هفشجان ارزشی قائل نمی‌شوند، به دلیل وجود مشکلات موجود جوانان گرایشی به این هنر چند هزار ساله ندارند، زیرا حفظ این صنعت تاریخی دغدغه مسئولان نیست و هیچ اقدامی جهت گسترش و بقای آن نکرده‌اند.

وی ادامه می‌دهد: این شغل دارای آلودگی صوتی و گرد و خاک فراوان است و باید مکانی مناسب برای فعالان این شغل فراهم شود، این موضوع به حفظ این هنر کمک می‌کند؛ گرد و خاک و سختی شغل برای سلامتی سنگ‌کاران مضر است، این در حالی است موضوع بیمه از مشکلات سنگ‌کاران است و باید در حوزه مشاغل سخت قرار گیرد، لذا ادامه این حرفه قدیمی با شرایط اقتصادی فعلی و نداشتن بیمه به صرفه نیست.

این حجار هفشجانی با بیان اینکه نیازمند مکانی ثابت برای گسترش این حرفه هستیم و نیاز است شرایط به گونه‌ای فراهم شود تا جوانان علاقه‌مند بتوانند وارد به این حرفه و در آن ماندگار شوند، تصریح می‌کند: بیش از چهل سال است در این حرفه هستم، اما چالش‌هایی موجود فرصت گسترش این صنعت تحت تأثیر قرار داده است.

حمایت مدیریت شهری از حجاران هفشجانی

رجب‌علی کیوانی، رئیس شورای اسلامی شهر هفشجان در خصوص هنر و صنعت حجاری در این شهر به خبرنگار ایمنا، می‌گوید: هنرمندان این شهر نقش‌های خاص را بر روی سخت‌ترین سنگ‌ها، حجاری و آثار فاخری خلق می‌کنند؛ ردپای هنرمندان سنگ‌تراش سنتی (حجاری سنتی) هفشجان در بسیاری از آثار تاریخی و فرهنگی استان چهارمحال و بختیاری، کشور و دنیا مشهود است.

وی می‌افزاید: مدیریت شهری هفشجان برای احداث اکوپارک و موزه سنگ در این شهر همکاری لازم را با میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری خواهد داشت، به‌همین منظور ارتقای کمی و کیفی آموزش‌ها، رونق کارگاه‌های تولیدی و تحول در فروشگاه‌های عرضه تولیدات آثار حجاری سنتی هفشجان ضروری است؛ توجه به این شاخص‌ها در افزایش اشتغال‌زایی، کاهش نرخ بیکاری، جلوگیری از مهاجرت‌ها، رونق اقتصادی، بهبود وضعیت معیشت مردم و تحول در حوزه گردشگری نقش‌آفرینی می‌کند.

رئیس شورای اسلامی شهر هفشجان تصریح می‌کند: یکی از حرفه‌های اصلی شهر هفشجان سنگ‌تراشی است و سابقه‌ای ۸۰۰ ساله دارد، اما این عدد مربوط به تاریخ قبرستان جدید بوده و قبل از آن نیز سنگ کاری در هفشجان رونق داشته است که ساخت شیرهای سنگی در کشور، ساخت پایه‌های سنگی در قلعه‌های تاریخی استان از جمله قلعه دزک و چالشتر هنر دست مردان این شهر و نشان‌دهنده تاریخ این حرفه است.

هفشجان، نامزد شهر ملی حجاری سنتی

وی ادامه می‌دهد: هیچ ارگانی متولی این هنرمندان نیست و اکنون برای بیمه نیز دچار مشکل هستند؛ به دنبال اختصاص زمینی برای سنگ‌کاران هفشجانی هستیم تا به دلیل آلودگی صوتی از شهر خارج شوند، اما هنوز حمایتی نشده و تمام بار به دوش مدیریت شهری است، در سفر ریاست جمهوری نیز دنبال ثبت هفشجان به عنوان شهر ملی سنگ‌کاران و حجاران کشور بوده‌ایم.

کیوانی خاطرنشان می‌کند: در تمام کشور حرفه سنگ تراشی وجود دارد، اما ریشه و اصالت آن از شهر هفشجان نشأت می‌گیرد، اکنون این شهر دارای سنگ راشان ماهر با ۷۰ کارگاه فعال است و از همه مهم‌تر سنگ بُزلَر خاص کوه هفشجان و از سخت‌ترین سنگ‌ها است که با هنر دست سنگ‌تراشان این شهر به آثاری زیبا تبدیل می‌شود؛ وجود موزه سنگ در هفشجان از ضروریات است، اما هیچ متولی برای حمایت این هنر چند هزار ساله وجود ندارد و به دلیل نبود حمایت سنگ‌تراشان این شهر به اجبار سنگ قبر می‌تراشند تا بتوانند امرار معاش کنند و از شغل خود دلسرد شدند؛ خانواده‌های باقری و فرهادی از قدیم تاکنون حرفه سنگ‌تراشی را در شهر هفشجان ادامه داده‌اند، هفشجان از توابع شهرستان شهرکرد در استان چهارمحال و بختیاری و نامزد ثبت "شهر ملی سنگ‌تراشی سنتی (حجاری سنتی)" شده است.

اهمیت حفظ و گسترش هنر حجاری در شهر هفشجان

مسلم فرهادی، رئیس انجمن سنگ‌تراشان سنتی (حجاران سنتی) هفشجان با اشاره به اینکه هفشجان به‌عنوان "شهر ملی سنگ‌تراشی سنتی (حجاری سنتی) " مطرح شده است، به خبرنگار ایمنا، می‌گوید: اکنون حدود ۷۲ هنرمند فعال هفشجانی در این رشته مشغول به‌کار هستند؛

وی ادامه می‌دهد: در صورت نام‌گذاری و معرفی هفشجان به‌عنوان "شهر ملی سنگ‌تراشی سنتی (حجاری سنتی) " می‌توان از سال آینده نسبت به افزایش کارگاه‌ها، رونق مجسمه‌سازی سنگی، راه‌اندازی اکوموزه سنگ، احداث اکوپارک و فعال کردن کارگاه‌های مرتبط با سایر تولیدات صنایع‌دستی و هنرهای سنتی در این شهر اقدام کرد تا این هنر زنده بماند و به تمام کشور و دنیا معرفی شود.

کد خبر 580848

منبع: ایمنا

کلیدواژه: چهارمحال و بختیاری پارلمان شهری سنگ تراشی هفشجان شهر هفشجان هنر حجاری سنگ مدیریت شهری معضلات شهري شورای ششم شهرکرد شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق استان چهارمحال و بختیاری خبرنگار ایمنا چند هزار ساله مدیریت شهری شیرهای سنگی حجاری سنتی شهر هفشجان سنگ کاران هنر حجاری بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۸۳۴۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشته روانشناسی از شکل سنتی فاصله می‌گیرد/ افزایش تعداد کلینیک‌های درمانی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، مراسم بزرگداشت «روز روانشناس و مشاور» با حضور سعید رازقی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر، اعضای هیئت رئیسه، استادان و دانشجویان رشته تحصیلی مشاوره و روانشناسی در این دانشگاه برگزار شد.

رازقی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر در این جلسه با بیان اینکه روانشناسی از مباحث مورد علاقه‌ام است و بیشتر علاقه‌مند به شنیدن مباحث پیرامون این علم مهم دارم، گفت: جامعه امروز دچار تغییرات سریع و آنی مباحث تکنولوژی و به‌روز شدن علوم مختلف، فضای مجازی و تبادل اطلاعات در این فضاست که باید برای کاهش آسیب‌ها در این فضا، جامعه را مدیریت و آماده پذیرای این تغییرات کرد.

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر هم عنوان کرد: دانشجویان، آینده‌ساز جامعه هستند، اما برای تحقق این مهم، نیازمند پیر، مرشد و استاد هستند تا این مسیر حساس را با موفقیت پشت‌سر بگذارند.

انسیه ماهینی با اشاره به وجود تمامی مقاطع تحصیلی شته روانشناسی در واحد بوشهر عنوان کرد: هر دانشگاهی تا رسیدن به استاندارد ایده‌آل و مطلوب خود با چالش‌هایی مواجه است که خلأ‌های محدود موجود در این دانشگاه به‌واسطه حضور استادان توانمند و باتجربه به خوبی از بین رفته است.

وی با ارائه توضیحاتی درباره مرکز مشاوره امین عنوان کرد: مرکز مشاوره امین دانشگاه به‌خوبی توانسته مشاوره‌های مختلفی در عرصه‌های تحصیلی، ازدواج، خانوادگی، همسرداری، سوگ درمانی و ... به دانشجویان ارائه کند.

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر افزود: همچنین مرکز مشاوره امین دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر با ایجاد زیرساخت‌های مناسب درحال گسترش فعالیت و ارائه خدمت به عموم جامعه است که با حضور پربار و پرانگیزه دانشجویان می‌تواند خدمات مطلوب‌تری را ارائه کند.

تشریح اهمیت شغل روانشناس در جامعه

مولود کیخسروانی مدیر گروه رشته روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر با اشاره به اهمیت شغل روانشناس در جامعه تأکید کرد: افرادی که به روانشناس مراجعه می‌کنند، گا‌هی بیمارانی هستند که اتاق درمان را آخرین نقطه امن برای خود می‌بینند، بنابراین هر دانشجو باید خود را در مسیری ببیند که با اقدامات مناسب می‌تواند یک زندگی، یک جان، یک آینده، یک فرزند با آینده نامعلوم را نجات دهد.

استاد گروه روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر هم با بیان اینکه در دنیای امروز، روانشناسی نیازم مبرم جامعه است، ادامه داد: افزایش تعداد کلینیک‌های درمانی، نشان‌دهنده این اهمیت و مراجعه افراد به آنان بیانگر اعتماد و نیاز مردم به مشاور برای کمک به آنان است.

رامین بی‌باک با بیان اینکه بهداشت جهانی در تعریف خود از علم روانشناسی بر ارتقای سلامت روان علاوه بر درمان تأکید دارد، توضیح داد: همه افراد جامعه به‌نوعی آسیب‌های روحی و روانی مختلفی را در سنین مختلف تجربه می‌کنند که علاوه بر درمان، نیاز به ترمیم آن در جامعه وجود دارد؛ چراکه زمینه پیشرفت در هر امری به نیروی انسانی وابسته است و سلامت روان، اثرمستقیمی بر آن دارد.

روانشناسی علم مطالعه رفتار است

مدیر مرکز مشاوره امین دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر هم با تأکید بر اهمیت وجود مراکز مشاوره در جهان تشریح کرد: روانشناسی علم مطالعه رفتار است، انسان از زمان تولد با رفتار، خود را نشان می‌دهد، بنابراین در هرجایی که انسان وجود دارد، رفتار نیز وجود خواهد داشت که می‌طلبد این رفتار‌ها از بدو تولد به صورت علمی مورد بررسی قرار گیرد.

بهمن توفیقی افزود: روانشناسی علم روز جهان است و نقشی که این علم در کاهش آلام و درد‌ها دراد، بر هیچکس پوشیده نیست.

استاد گروه روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر هم با اشاره به سابقه این رشته تحصیلی در این واحد دانشگاهی، عنوان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر، نخستین مرکز آموزش عالی است که مقاطع تحصیلات تکمیلی را در استان فعال کرد و به‌نوعی محوریت و مرکزیت رشته روانشناسی است.

علی پولادی ریشهری با اشاره به فعالیت سازمان نظام روانشناسی در استان بوشهر توضیح داد: با تسهیل امور در این سازمان، دانش‌آموختگان مقطع کارشناسی ارشد رشته روانشناسی می‌توانند پس از کارورزی، آزمون و انجام مصاحبه اقدام به کسب پروانه فعالیت و سپس به انجام مشاوره‌های مختلف بپردازند.

وی با بیان اینکه ۷۰ رشته روانشناسی در جهان وجود دارد، ادامه داد: رشته روانشناسی چشم‌انداز خاصی در جهان دارد که این رشته در پرتو علوم روز و تکنولوژی‌های نوین، به‌زودی از شکل سنتی خود فاصله خواهد گرفت.

استاد رشته روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر با بیان توصیه‌هایی برای دانشجویان و نسل جوان گفت: ابتدا توصیه می‌کنم همواره ارتباط خود را با خالق هستی، متصل نگه دارید که این اتصال و ارتباط، عاملی برای جلوگیری از بسیاری کج‌روی‌هاست.

محسن دربندی افزود: دانشجویان باید با والدین خود ارتباط صمیمانه‌ای داشته باشند و با احترام با آنان رفتار کنند که وجود این نعمت الهی، آرامش‌بخش بسیاری از ناملایمات است و دیگر اینکه هدفمند زندگی کنند و همواره اهل مطالعه باشند.

ذاکری از استادان گروه روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر هم با تأکید بر اینکه دانشجویان همواره سعی کنند خود را در زمینه‌های مختلف توانمند سازند، خطاب به دانشجویان افزود: مهارت‌های زندگی اجتماعی را یاد بگیرید، عوامل استرس‌زا را برای خود و جامعه بشناسید و برای کنترل آن تلاش کنید. مطالعات خود را حداقل در یک زمینه تخصصی با جدیت دنبال کنید و به رسالت خود در رابطه با ارتقاء سطح روان جامعه، پایبند باشید.

باقر گرگین رئیس دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر هم با بیان اینکه شخصیت و هویت افراد در ارتباط با دیگران و حل مشکلات آفراد شکل می‌گیرد و نشان داده می‌شود، ادامه داد: در این صورت است که انسان نه یک فرد، بلکه بخشی از یک مجموعه‌ای که با آن در ارتباط است نشان داده می‌شود و در حقیقت در گستره بیشتر، بروز، ظهور و فعالیت می‌کند.

در پایان این آیین از استادان گروه روانشناسی و مشاوره و دانشجویان و مشاورین فعال در مرکز مشاوره امین دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر تجلیل شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • پانی پوری ؛ غذای سنتی خیابانی در هند با رعایت کامل بهداشت! (فیلم)
  • رشته روانشناسی از شکل سنتی فاصله می‌گیرد/ افزایش تعداد کلینیک‌های درمانی
  • مراسم آیینی سنتی کومسای در منطقه جهانی هورامان برگزار می‌شود
  • سقف حمایت انجمن سینمای جوانان از فیلم‌کوتاه ۲۵۰ میلیون تومان شد
  • نظارت بهداشتی بر تولید فرآورده‌های غذایی در کارگاه‌های سنتی
  • تعطیلی مرکز غیرمجاز طب سنتی در قم
  • دومین جشنواره غذاهای سنتی (آش نغوزه) در چناران برگزار می‌شود
  • گیاه جوانی در طب سنتی هند
  • کشف و ضبط بیش از ۴ تن لبنیات سنتی غیربهداشتی در کرمانشاه
  • کوالالامپور؛ خواهر مدرن اما سنتی اصفهان