Web Analytics Made Easy - Statcounter

آمارهای تجاری نشان می‌دهد سهم محصولات ایرانی در بازار کشورهای همسایه پایین است، برای شناخت مقاصد هدف تجارت در حوزه صادرات بهترین راه استفاده از ظرفیت رایزن‌های بازرگانی است که طبق برنامه سازمان توسعه تجارت در افق 1404، تعداد رایزن‌های تجاری باید به 120 نفر برسد.

به گزارش ایران اکونومیست، افزایش صادرات غیرنفتی همواره به عنوان یکی از الزامات اقتصاد مقاومتی و راهکار اصلی کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی توسط کارشناسان اقتصادی مطرح شده است، اما بررسی آمارهای تجاری نشان می‌دهد سهم محصولات ایرانی در بازار کشورهای همسایه بسیار پایین است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

   

هر چند عوامل مختلفی برای «شناخت مقاصد هدف تجارت در حوزه صادرات» از جمله شرایط جغرافیایی، اقلیمی، منابع انسانی، منابع طبیعی، فرهنگی و اجتماعی و غیره وجود دارد، اما بهترین راه شناخت و دسترسی به این عوامل، استفاده از ظرفیت‌های رایزن‌های بازرگانی است، ظرفیتی که در سال‌های گذشته و به طور مشخص در دولت دوازدهم به آن کوچکترین اعتنایی نشده بود.

* توسعه صادرات‌ مهم‌ترین هدف رایزن اقتصادی

رایزن‌های بازرگانی در توسعه و گسترش روابط تجاری میان کشور‌های مختلف نقش بسیار مهمی ایفا می‌کنند، هر چند وظیفه اصلی رایزن اقتصادی در وهله نخست، توسعه صادرات کشور خود است اما بدیهی است که یک رایزن اقتصادی نه‌تنها به امور مربوط به تجارت بین‌المللی، صادرات و واردات رسیدگی می‌کند، بلکه به سایر مسائل اقتصادی مرتبط با کشور خود و کشور میزبان نیز باید توجه داشته باشد.

* ‌تعداد رایزن‌های بازرگانی کشور باید به 120 نفر برسد

‌داشتن یک بازار بزرگ منطقه‌ای با وجود ۱۵ همسایه خشکی و دریایی با بیش از ۶۰۰ میلیون جمعیت و سواحل دریایی طولانی، موقعیت مناسب و بازاری پربار برای استفاده از تولیدات داخلی کشورمان است، اما بدون حضور رایزنان بازرگانی استفاده درست و کامل از این ظرفیت‌ها میسر نیست؛ به عبارتی یکی از مسیرهای اصلی توسعه تجارت اعزام رایزن‌های تجاری به سایر کشورها است.

از همین رو، بسیاری از کشورها به بهترین شکل از امتیاز ظرفیت رایزنان اقتصادی بهره‌مند می‌شوند ولی متأسفانه ایران هنوز استفاده چندانی از این امتیاز نبرده است.

در حال حاضر تعداد رایزن‌های بازرگانی کشور به ۱۲ رایزن رسیده که در کشورهایی مانند روسیه، چین، عراق، عمان، ارمنستان، قطر، آذربایجان و پاکستان در حال فعالیت هستند؛ البته این تعداد به نسبت کشورهای فعال در زمینه دیپلماسی اقتصادی مانند سوئد ۲۳۵ نفر (۳۹ برابر ایران)، چین ۲۲۱ نفر (۳۷ برابر ایران)، آلمان ۲۱۳ نفر (۳۶ برابر ایران)، هند ۱۹۸ نفر (۳۳ برابر ایران)، فرانسه ۱۵۶ نفر (۲۶ برابر ایران)، آمریکا ۱۵۰ نفر (۲۵ برابر ایران) عدد بسیار پایینی است.

بر اساس آنچه مطرح شد، «تعداد محدود رایزن‌های بازرگانی ایران» می‌تواند نشانگر عدم توجه کافی به موضوع صادرات و یا اولویت نداشتن آن در کشور باشد؛ البته با توجه به هدف‌گذاری‌های انجام شده سازمان توسعه تجارت در افق 1404، قرار است تعداد رایزن‌های تجاری کشور به 120 نفر برسد.

‌رئیس سازمان توسعه تجارت در این‌باره می‌گوید: تعداد رایزن‌های بازرگانی کشور اخیرا به عدد ۱۲ رسیده است،‌ بررسی عملکرد کشورهای فعال در زمینه دیپلماسی اقتصادی نشان می‌دهد این تعداد رایزن عدد بسیار پایینی محسوب می‌شود.

به گفته پیمان‌پاک در تعیین افراد برای استخدام رایزن‌های تجاری، با قوانین و مقررات سخت‌گیرانه‌ای روبه‌رو هستیم‌ از ابتدای دی‌‎ماه سال گذشته، نزدیک به ۴۰۰ نفر را برای معرفی به‌عنوان رایزن بازرگانی گزینش کردیم و در نهایت از میان آنها ۳ رایزن تعیین شد.

* ‌معاون وزیر خارجه‌: ۲۵ رایزن بازرگانی تا پایان سال به خارج از کشور اعزام می‌شوند

در این‌باره، به تازگی مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه در گفت‌‌وگو با فارس از استقرار ۱۱ رایزن بازرگانی وابسته به وزارت صمت در خارج از کشور خبر داد و گفت: رایزنان بازرگانی در بلاروس، لبنان، کنیا و امارات نیز بزودی اعزام می‌شوند و انتظار می‌رود تا پایان سال تعداد آنها به ۲۵ نفر افزایش یابد.

* عملکرد سازمان توسعه تجارت بهبودیافته است

در همین راستا، مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین، در خصوص بهبود عملکرد سازمان توسعه تجارت در مدیریت جدید به خبرنگار فارس گفت: در طی چندماهه اخیر اختیارات و فعالیت‌های سازمان افزایش داشته و ارتباط بیشتری با بخش خصوصی برقرار کرده است و همچنین نقشه راه سازمان نسبت به گذشته مشخص‌تر شده است؛ به طور مثال می‌توان به فعال‌کردن دیپلماسی اقتصادی در حوزه کشورهای همسایه، تشکیل کمیسیون‌های مشترک و سفرهای متعدد به کشورهای همسایه اشاره کرد.

وی درباره محدودیت‌های اعزام رایزن‌های بازرگانی بیان کرد: در شرایط فعلی محدودیت بودجه و همچنین تردد رایزن‌های اقتصادی به بسیاری از کشورها وجود دارد به همین خاطر مهم‌تر از اعزام رایزن‌های اقتصادی به سایر کشورها، تشکیل و فعالیت دفاتر تجاری ایران در کشورهای مختلف است.

ضرورت ارائه آموزش‌های کاربردی به رایزنان اقتصادی

به گزارش فارس، یقیناً، مهم‌ترین عامل صادرات و توسعه تجارت خارجی در کشورها، وجود اطلاعات بازارهای هدف و شناسایی چگونگی ورود به آن‌ها و همچنین تسهیل توافقات دوجانبه است که موفقیت در این حوزه‌ها تماماً به نقش حمایتی و تسهیل‌گری دولت‌ها، سفارتخانه‌ها، رایزن‌های بازرگانی و مسئولان اقتصادی هر کشور بستگی خواهد داشت.

به همین منظور برای بالابردن مهارت و افزایش توانمندی‌های بازرگانان کشور در عرصه تجارت جهانی نیاز است تا به کمک استخدام اساتید متخصص آموزش‌های کاربردی ارائه شود و بنگاه‌های اقتصادی و تجاری با روش‌های نوین تبلیغات، بازاریابی و مبادلات تجاری آشنا شوند.

* آموزش‌های سطح پایین راهگشا نیستند

‌در حال حاضر آموزش‌های سازمان توسعه تجارت به‌صورت یک دوره تخصصی تشکیل نشده بلکه به‌صورت تک کلاس و به مدت‌زمان 2 الی 3 ساعت برگزار می‌شود؛ بنابراین این کلاس‌ها از محتوای کافی و لازم برای توسعه و گسترش روابط تجاری میان کشور‌های مختلف برخوردار نیست.

‌بررسی‌ها نشان می‌دهد که در خصوص تشویق واحدهای تولیدی - تجاری و بنگاه‌های اقتصادی کشور به گسترش فعالیت‌های برون‌مرزی و صادراتی و ارائه هرگونه کمک و خدمات لازم به آن‌ها هیچ‌گونه فعالیتی مشخصی انجام نشده است.

‌سازمان توسعه تجارت تنها به بنگاه‌هایی که قصد صادرات دارند، به‌صورت محدود خدمات ارائه داده و در زمینه تشویق بنگاه‌های تولیدی اقدامی انجام نداده است، البته باید به این نکته اشاره کرد که روند تغییرات مثبت با  روی کار آمدن دولت و تیم جدید مدیریتی در سازمان توسعه تجارت سرعت گرفته است.

انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری فارس

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: سازمان توسعه تجارت رایزن های بازرگانی بازرگانی کشور دیپلماسی اقتصادی رایزن های تجاری تعداد رایزن کشورهای همسایه برابر ایران نشان می دهد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۹۴۱۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گفت‌وگو پیش‌نیاز و ابتدایی‌ترین ابزار تجارت است

رئیس اتاق بازرگانی اصفهان گفت: گفت‌وگو پیش‌نیاز و ابتدایی‌ترین ابزار تجارت بوده و تجارت علاوه بر مبادله کالا و سرمایه، تبادلات فرهنگی را نیز به دنبال دارد بنابراین می‌تواند عاملی برای توسعه گفت‌وگو و بستری برای صلح و ثبات باشد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، امیر کشانی ضمن خوشامدگویی به مهمانان، رؤسا و نمایندگان اتاق‌های بازرگانی کشورهای آسیایی، اعضای هیئت‌رئیسه اتاق ایران، رؤسا و نمایندگان اتاق‌های بازرگانی ایران، مسئولین کشوری و استانی که مهمان اصفهان هستند، اظهار کرد: پیش‌نیاز رشد و پیشرفت در تمام عرصه‌های اجتماعی، فرهنگی، علمی و اقتصادی در هر جامعه‌ای صلح و آرامشی است که از راه گفت‌وگو بین جوامع و فرهنگ‌های مختلف محقق می‌شود.

وی اصفهان را «شهر صلح خاورمیانه» نامید و با بیان اینکه اصفهان از دیرباز محل هم‌زیستی مسالمت‌آمیز بین ادیان بوده است، افزود: قرن‌هاست مسلمانان، مسیحیان، یهودیان و زرتشتیان در کنار یکدیگر در اصفهان زندگی کرده و تاریخ هیچ منازعه‌ای بین ادیان را در این شهر ثبت نکرده است.

رئیس اتاق بازرگانی اصفهان با بیان اینکه کشورهای عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا ۵۶ درصد جمعیت و ۳۵ درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) جهان را در اختیار دارند، تصریح کرد: این آمار و ظرفیت نشان می‌دهد که با همکاری اتاق‌های بازرگانی و همراهی دولت‌ها می‌توان امیدوار بود ملت‌های آسیایی با هم‌افزایی به توسعه همه‌جانبه دست یابند.

کشانی ادامه داد: گفت‌وگو پیش‌نیاز و ابتدایی‌ترین ابزار تجارت بوده و تجارت علاوه بر مبادله کالا و سرمایه، تبادلات فرهنگی را نیز به دنبال دارد بنابراین می‌تواند عاملی برای توسعه گفت‌وگو و بستری برای صلح و ثبات باشد.

وی خاطرنشان کرد: دومین اجلاس اتاق‌های بازرگانی عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا با شعار «آسیایی توانمندتر و منسجم‌تر از طریق فناوری‌های نوین» امروز (۲۹ آوریل ۲۰۲۴) به‌منظور گفت‌وگو بین اتاق‌های بازرگانی کار خود را آغاز می‌کند.

رئیس اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به برگزاری نشست رؤسا و نمایندگان اتاق‌های بازرگانی و نشست ارتقای سرمایه‌گذاری در آسیا در روز اول این اجلاس، تصریح کرد: در روز دوم نیز چهار میزگرد پیرامون «فناوری نو»، «گردشگری»، «امنیت غذایی و کشاورزی» و «توسعه پایدار» برگزار می‌شود که از مهمانان اجلاس برای حضور در این میزگردها و ارائه نظرات خود برای توسعه آسیا دعوت می‌کنم.

کشانی با بیان اینکه در اختتامیه نیز بیانیه و گزارش کار این اجلاس به‌عنوان سند نهایی منتشر خواهد شد، از مهمانان دعوت کرد از نمایشگاه توانمندی‌های استان اصفهان بازدید کنند. رئیس اتاق بازرگانی اصفهان از تلاش‌های وزارت امور خارجه در برگزاری این اجلاس و حضور مهمانان خارجی تقدیر کرد.

مجمع گفتگوی همکاری آسیاAsia Cooperation Dialogueبا هدف ارتقای همکاری و همگرایی منطقه‌ای بین دولت‌ها و سازمان‌های منطقه‌ای آسیا در ژوئن ۲۰۰۲ در چاآم تایلند تأسیس شد و اکنون ۳۵ کشور در آن عضویت دارند. ایران در ژوئن ۲۰۰۴ به این مجمع پیوست و در سال ۲۰۰۹ به عنوان کشور پیشگام همکاری فرهنگی انتخاب شد. در حال حاضر ریاست این مجمع بر عهده ایران است. کشورهای بحرین، بنگلادش، برونئی دارالسلام، کامبوج، چین، هند، اندونزی، ژاپن، کره جنوبی، لائوس، مالزی، میانمار، پاکستان، فیلیپین، قطر، سنگاپور، تایلند، ویتنام، قزاقستان، کویت، عمان، سیریلانکا، بوتان، مغولستان، امارات، روسیه، عربستان، تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان، افغانستان، ترکیه، نپال و فلسطین عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا ACD هستند.

کد خبر 749117

دیگر خبرها

  • برنامه های متنوعی برای تسهیل تبادلات مالی با چین داریم
  • تجارت ایران و چین می تواند به ۵۰ میلیارد دلار برسد
  • ظرفیت ۵۰ میلیارد دلاری تجارت ایران و چین
  • تاکید ایران و قطر بر توسعه روابط تجاری و سرمایه گذاری
  • توسعه روابط تجاری و اقتصادی با مالزیایی ها در نمایشگاه اکسپو
  • برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات بعد از ۱۰ سال
  • بخش‌خصوصی به‌شرط وجود زیرساخت‌ها، تجارت خارجی کشور را توسعه می‌دهد
  • رویدادی در جهت تقویت دیپلماسی تجاری و توسعه صادرات رقم خورد
  • گفت‌وگو پیش‌نیاز و ابتدایی‌ترین ابزار تجارت است
  • ریل ذوب آهن اصفهان پشتیبان توسعه تجارت کشور با جهان