Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-01@20:44:54 GMT

رشته «مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست» دایر شد

تاریخ انتشار: ۵ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۹۹۱۶۸

رشته «مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست» دایر شد

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری فارس، با ابلاغ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، برای اولین بار در کشور، مقطع کارشناسی ارشد رشته " مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) Health. Safety. Environment  با رویکرد توانبخشی و سلامت اجتماعی "در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی دایر شد و برای سال جدید تحصیلی دانشجو می‌پذیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 مهرداد فرخی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و رئیس دبیرخانه رصدخانه اجتماعی کووید 19، با اعلام این خبر، گفت: لزوم تربیت نیروی متخصص در این حوزه، برای اولین بار در سال 1397 از سوی گروه آموزشی سلامت در حوادث و بلایا دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی مطرح شد، چرا که برغم وجود این رشته تحصیلی (HSE) در شش دانشگاه کشور، توجه به جنبه های توانبخشی و سلامت اجتماعی در سه حیطه " سلامت، ایمنی و محیط زیست "، تا کنون در کشور وجود نداشت، در صورتی که وجود این رویکرد براساس نیازهای توسعه ای هر کشور، ضرورت دارد.

 فرخی تصریح کرد: در سال 1397، ضرورت توجه به جنبه های توانبخشی و سلامت اجتماعی، همزمان در سه حیطه " سلامت، ایمنی و محیط زیست " در قالب پژوهشی مورد بررسی قرار گرفت و مقاله ای از آن نیز در یک ژورنال معتبر به چاپ رسید که نشان می داد، توجه به استانداردهای توانبخشی و سلامت اجتماعی مربوط به جامعه هدف حوزه توانبخشی، جزو ملزومات پروژه های توسعه ای در هر کشور محسوب می شوند.

 عضو هیات علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی افزود: فارغ التحصیلان این حوزه، کارشناسانی خواهند شد که اثرگذاری توام این سه حیطه را با توجه به شرایط و استانداردهای لازم برای جامعه هدف حوزه توانبخشی مانند افراد دارای معلولیت، بیماران خاص و سالمندان، مورد بررسی قرار می دهند.

 وی اظهار داشت: پس از طرح موضوع « تربیت نیروی متخصص حوزه مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) » در سال 1397 از سوی گروه آموزشی سلامت در حوادث و بلایا دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و جمع آوری مستندات و ارائه ادله لازم به کمیته تخصصی مربوطه در وزارت بهداشت، شیوع کووید 19 در کشور سبب وقفه ای دو ساله در پیگیری این موضوع شد تا اینکه سال گذشته مجددا با طرح موضوع و بازدید اعضای کمیته تخصصی وزارت بهداشت از دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و بررسی همه جانبه، نهایتا در اول مردادماه جاری مجوز راه اندازی این رشته خاص (HSE) از سوی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی ابلاغ شد.

فرخی همچنین به عنوان معاون توسعه مدیریت دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی افزود: با توجه به مجوز کسب شده، امسال از طریق کنکور سراسری و برای سال تحصیلی 1402- 1401 تعداد پنج دانشجو برای اولین دوره کارشناسی ارشد رشته " مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) " پذیرش می شوند تا از مهرماه امسال، تحصیل خود را در این رشته خاص ادامه دهند.

 وی ادامه داد: داوطلبانی که دارای مدرک کارشناسی در رشته های مرتبط مانند مهندسی بهداشت محیط، مهندسی بهداشت حرفه ای، مهندسی تکنولوژی ایمنی، مهندسی صنعتی و مهندسی صنایع هستند، می توانند برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، رشته " مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) " دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی را انتخاب کنند و زیر نظر گروه آموزشی سلامت در حوادث و بلایا این دانشگاه که 30 درصد محتواهای آموزشی آنان در طول تحصیل مربوط به حوزه های توانبخشی و سلامت اجتماعی می شود، ادامه تحصیل دهند.

 وی خاطرنشان کرد:بخشی از حقوق افراد دارای معلولیت در جامعه (براساس قانون معلولین) که مربوط به فراهم آوردن امکانات برابر در جامعه برای این افراد است، از طریق فارغ التحصیلان این رشته که می توانند نقش ارزشمندی در اجرای پروژه های ملی و منطقه‌ای مانند ساخت و تجهیز امکانات شهری، امکانات بین شهری و پروژه‌های مختلف توسعه ای کشور داشته باشند، فراهم می شود.

 لازم به ذکر است، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با 23 گروه آموزشی و  8 مرکز تحقیقات تحت نظارت وزارت بهداشت، علاوه بر تعلیم و تربیت نیروی متخصص در سه مقطع رشته های تخصصی سه حوزه سلامت ( رفاه و سلامت اجتماعی، توانبخشی و سلامت روانی )، در طراحی و اجرای پروژه های ملی و منطقه ای مشارکت دارد.

 این دانشگاه منحصربفرد، در بعضی از رشته‌ها به عنوان تنها برگزارکننده و در برخی نیز به عنوان اولین برگزارکننده دوره های تحصیلات تکمیلی در داخل و خارج از کشور شناخته شده است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: مدیریت سلامت ایمنی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی توانبخشی و سلامت اجتماعی ایمنی و محیط زیست مدیریت سلامت گروه آموزشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۹۹۱۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرخطرترین مشاغل برای کارگران/ این بیماری ها سلامت کارگران را تهدید می کند

حسن اصیلیان مهابادی،  با بیان اینکه مشاغل گوناگونی در جوامع انسانی وجود دارد، اظهار کرد: بررسی وضعیت مشاغل بیانگر این است که هرکدام از گروه‌های شغلی بنا به ماهیت خود با مشکلات سلامت و ایمنی مواجه هستند.

وی با بیان اینکه سازمان بین‌المللی کار، «سلامت» را در کانون توجه قرار داده، خاطرنشان کرد: به طور قطع، رعایت‌نکردن اصول ایمنی و بهداشت در محیط‌های کار منجر به بروز مشکلات فراوان برای جامعه کارگری می‌شود که در صنایع مختلف مشغول به فعالیت هستند. براساس آخرین برآوردهای سازمان بین‌المللی کار، سالانه حدود ۳ میلیون کارگر به دلیل حوادث و بیماری‌های ناشی از کار، جان خود را از دست‌ می‌دهند.

استاد گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار دانشگاه تربیت‌مدرس ادامه داد: میزان مرگ و میر کارگران به دلیل حوادث و بیماری‌های ناشی از کار در سال جاری میلادی نسبت به سال ۲۰۱۵ بیش از ۵ درصد افزایش یافته است. بنابر بر گزارش سازمان بین‌المللی کار، بیشترین میزان مرگ‌ومیر کارگران به دلیل حوادث و بیماری‌های ناشی از کار مربوط به بیماری‌های شغلی می‌شود که معادل ۲.۶ میلیون از ۳ میلیون مرگ‌ومیر سالانه حوادث و بیماری‌های ناشی از کار در دنیا است. همچنین حوادث ناشی از کار که جزو مقوله ایمنی به حساب می‌آید موجب مرگ ۳۳۰ هزار کارگر در هر سال می‌شود. 

بیماری‌هایی که سلامت کارگران را تحت تاثیر قرار می‌دهند

رئیس انجمن بهداشت حرفه‌ای ایران با بیان اینکه برخی از بیماری‌ها تاثیر بیشتری بر سلامت کارگران دارند، اظهار کرد: بیماری‌های قلبی_عروقی، سرطان و بیماری‌های تنفسی جزو مواردی هستند که سلامت کارگران را تحت تاثیر قرار می‌دهند؛ به نحوی که سه‌چهارم مرگ‌ومیرهای ناشی از کار مربوط به این بیماری‌های است.

وی با بیان اینکه «ساخت‌وساز»، «جنگل‌داری»، «کشاورزی» و «ماهیگیری» جزو پرخطرترین مشاغل  هستند، افزود: ۶۳ درصد از آسیب‌های شغلی منجر به مرگ برای مشاغل «ساخت‌وساز»، «جنگل‌داری»، «کشاورزی» و «ماهیگیری» است. 

وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار در ایران

اصیلیان درباره وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار کشور اظهار کرد: وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار کشور نسبت به روزهای نخست انقلاب از وضعیت خوبی برخوردار است. بررسی وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار ایران در مقایسه با برخی از کشورهای منطقه  بیانگر این است که این مولفه، شرایط نسبتا خوبی دارد اما در مقایسه با کشورهای پیشرفته، با وضعیت مطلوب فاصله زیادی دارد.

لزوم به‌روزرسانی قوانین سلامت محیط کار

وی با بیان اینکه قوانینی در زمینه بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار تدوین شده، افزود: اگرچه قوانین حوزه بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار  کشور طی سال‌های گذشته بهبود یافته، اما با سطح مطلوب فاصله دارد. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور نسبت به ابلاغ قوانین سلامت محیط کار اقدام کرده و علاوه بر قوانین ابلاغی وزارت بهداشت، «قانون کار» نیز تدوین شده است. اگرچه قوانین ابلاغی وزارت بهداشت و قانون کار در کشور اجرا می‌شود اما این قوانین باید به‌روزرسانی شوند. 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه فرهنگ‌سازی در حوزه بهداشت حرفه‌ای و سلامت کار یک موضوع ضروری قلمداد می‌شود، خاطرنشان کرد: به طور قطع، فرهنگ‌سازی سبب بهبود وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار می‌شود. فرهنگ توجه به نکات ایمنی باید در وهله نخست در میان کارفرمایان جاری شود؛ پس از آن، کارگران باید به نکات ایمنی و بهداشتی خود توجه ویژه داشته باشند. فرهنگ‌سازی در زمینه توجه به نکات ایمنی باید در کانون توجه قرار گیرد و تلاش‌های فراوانی در این راستا محقق شود. 

اصیلیان گفت: سازمان بین‌المللی کار،  موضوع فرهنگ‌سازی توجه به سلامت را با توجه به میزان مرگ‌ومیر بیماری‌های و حوداث ناشی از کار در کانون توجه قرار داده و در این مسیر گام برمی‌دارد. سازمان بین‌المللی کار با توجه به ضرورت و اهمیت بهداشت حرفه‌ای و سلامت کار، ۲۷ آوریل را به عنوان روز جهانی «ایمنی و بهداشت حرفه‌ای» لحاظ کرده و هر ساله شعاری برای این روز تعیین می‌کند. سال گذشته، شعار «محیط کار سالم و ایمن، حق مسلم هر نیروی کار است» را انتخاب کرد.

تاثیر تغییرات اقلیمی بر محیط کار

وی درباره شعار روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه‌ای نیز اظهار کرد:  «تغییرات آب و هوایی» در کانون توجه شعار سال جاری قرار گرفته است. دخل ‌و تصرف و توسعه فعالیت‌های انسانی در کره زمین سبب تغییرات اقلیمی و گرم‌شدن کره زمین شده و سبب بروز سیلاب، طوفان، کولاک و سونامی در نقاط مختلف کره‌زمین شده است. افزایش دمای کره زمین، تغییرات اقلیمی، افزایش اشعه ماورای بنفش خورشید و همچنین افزایش حشرات که عامل بیماری به حساب می‌آیند، می‌تواند برخی از محیط‌های کاری را تحت تاثیر قرار دهد.  

رئیس انجمن بهداشت حرفه‌ای ایران ادامه داد: کارگرانی که در مناطق رو باز فعالیت می‌کنند تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار می‌گیرند. موضوع تاثیر تغییرات اقلیمی بر محیط‌های کار در کانون توجه سازمان بین‌المللی کار قرار گرفته است و با توجه به اهمیت این موضوع باید در داخل کشور نیز مهم قلمداد شود. سازمان محیط زیست، وزارتخانه‌های «بهداشت» و «کار» و انجمن بهداشت حرفه‌ای می‌توانند دست به دست یکدیگر دهند و در این زمینه اقداماتی انجام دهند. 

وی در پایان گفت: طرح جدید سازمان بین‌المللی کار، محیط کار سالم از سال جاری تا سال ۲۰۳۰ اجرا می‌شود و برای تحقق این منظور سه هدف در نظر گرفته است. نخستین راهبرد برای تحقق این موضوع، «بهبود چارچوب ایمنی و بهداشت کار» است. همچنین ۲ راهبرد «تقویت هماهنگ، مشارکت و سرمایه‌گذاری در زمینه ایمنی و بهداشت کار» "OSH" و "تقویت OSH"  نیز به عنوان دیگر راهبردهای سازمان بین‌المللی کار در زمینه ارتقای سلامت محیط کار به حساب می‌آید. اگر به سه راهبرد سازمان بین‌المللی کار توجه کنیم به حد مطلوبی در زمینه بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار نایل می‌آییم. 

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • مدل دانشگاه آزاد برای رسیدن به توانایی گروهی، شبکه سرای نوآوری است
  • بهره‌برداری از بیمارستان ۴۲۱ تخت‌خوابی رشت از مطالبات نظام سلامت است
  • درخشش دانشجوی دانشگاه صنعتی بهبهان در جشنواره محیط زیست کشور+فیلم
  • افزایش تعداد رشته‌های دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه
  • هشدار رئیس دانشگاه آزاد به ناهنجاری در انتخاب رشته دانشگاهی
  • پرخطرترین شغل ها برای کارگران
  • بیماری‌های مُخِل سلامت کارگران
  • پرخطرترین مشاغل برای کارگران/ این بیماری ها سلامت کارگران را تهدید می کند
  • نشست سراسری مدیران گروه‌ها و اعضای هیئت علمی رشته علوم اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی
  • ضرورت ایجاد ساختار مناسب برای پیاده‌سازی علوم انسانی با جهان‌بینی الهی