Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-04@17:13:16 GMT

سفر جنجالی رئیس مجلس نمایندگان

تاریخ انتشار: ۶ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۰۸۸۱۱

سفر جنجالی رئیس مجلس نمایندگان

به گزارش جماران به نقل از سی ان ان تماس مورد انتظار در حالی صورت می گیرد که مقامات امنیت ملی بی سر و صدا تلاش می کنند تا پلوسی را در مورد خطراتی که سفر احتمالی او در یک لحظه بسیار حساس بین جزیره خودگردان و چین ایجاد می کند متقاعد کنند. منابع آگاه از برنامه‌های رئیس مجلس می‌گویند که وی در هفته‌های آینده به عنوان بخشی از سفر گسترده‌تر به آسیا برنامه‌ریزی می‌کند و از دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان دعوت کرده است تا او را همراهی کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر او برود، اولین رئیس مجلس نمایندگان خواهد بود که در یک ربع قرن به دیدارش می‌رود.

مقامات امنیت ملی بی سر و صدا تلاش می کنند تا نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان را در مورد خطراتی که سفر احتمالی او به تایوان در یک لحظه بسیار حساس بین جزیره خودگردان و چین ایجاد می کند، متقاعد کنند.

منابع آگاه از برنامه‌های رئیس مجلس می‌گویند که وی در هفته‌های آینده به عنوان بخشی از سفر گسترده‌تر به آسیا برنامه‌ریزی می‌کند و از دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان دعوت کرده است تا او را همراهی کنند. اگر او برود، اولین رئیس مجلس نمایندگان خواهد بود که در یک ربع قرن به دیدارش می‌رود.

این سفر احتمالی نگرانی‌های دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور جو بایدن را در مورد طرح‌های چین در مورد تایوان نشان می‌دهد، زیرا پکن در ماه‌های اخیر لفاظی‌ها و اقدامات تهاجمی خود را نسبت به این جزیره افزایش داده است، از جمله چندین بار هواپیماهای جنگی را به منطقه شناسایی دفاع هوایی تایوان که خود اعلام شده است. مقامات آمریکایی ابراز نگرانی کرده‌اند که این اقدامات می‌تواند پیش‌گامی برای اقدامات تهاجمی‌تر چین در ماه‌های آینده باشد که به منظور اعمال قدرت خود بر جزیره است.

جنگ در اوکراین تنها این نگرانی‌ها را تشدید کرده است، زیرا بایدن و سایر مقامات ارشد با عصبانیت مراقب باشند تا ببینند چین ممکن است از واکنش غرب به تجاوز روسیه چه درس‌هایی بگیرد.

در همین حال، شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین - که بایدن انتظار دارد این هفته با او صحبت کند - زمینه را برای سومین دوره ریاست‌جمهوری بی‌سابقه در پاییز فراهم می‌کند و به ژئوپلیتیک متشنج در منطقه کمک می‌کند. مقامات خاطرنشان کردند که تماس بایدن با شی پیش از علنی شدن سفر احتمالی پلوسی به تایوان در حال انجام بود.

مقامات دولت نه تنها در مورد امنیت پلوسی در طول این سفر نگرانی های خود را به اشتراک گذاشته اند، بلکه نگرانی های خود را در مورد چگونگی واکنش چین به چنین بازدید بلندپایه ای ابراز کرده اند. چندین مقام به سی ان ان گفتند که چین اخیراً بدترین عملکرد اقتصادی خود را در دو سال اخیر گزارش کرده است، شی جینپینگ در آستانه یک نشست مهم در مورد تمدید سلطنت خود در یک مکان حساس سیاسی قرار می گیرد و می تواند از یک پیروزی سیاسی استفاده کند.

در حالی که دستیاران بایدن ایده هایی در مورد چگونگی واکنش بالقوه او دارند، اما مطمئن نیستند که رهبر چین کدام جهت را انتخاب خواهد کرد. در مقابل آن پس‌زمینه بسیار پرمخاطره‌ای است که پلوسی پیشنهاد دیدار از تایوان با یک هیئت کنگره را داده است، سفری که او تاکنون از تایید علنی آن خودداری کرده است. اما این مانع از انتقاد چین نشد و گفت که این سفر ناقض سیاست ایالات متحده در قبال این جزیره است.

وزارت دفاع ملی چین روز سه‌شنبه اعلام کرد که سفر پلوسی باید لغو شود و هشدار داد که ارتش چین در صورت مواجهه با «نیروهای خارجی» که استقلال تایوان را تشویق می‌کنند، «قاطعانه از حاکمیت ملی دفاع خواهد کرد». تان کفی، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا روز سه‌شنبه در پاسخ به پرسش‌هایی درباره سفر گزارش شده پلوسی به تایپه گفت: چین از آمریکا می‌خواهد اقدامات مشخصی برای انجام تعهدات خود مبنی بر عدم حمایت از «استقلال تایوان» و عدم هماهنگی برای سفر پلوسی به تایوان انجام دهد.

اگر ایالات متحده بر اتخاذ مسیر خود پافشاری کند، ارتش چین هرگز بیکار نخواهد نشست و قطعاً برای خنثی کردن هرگونه مداخله نیروی خارجی و طرح های جدایی طلب برای «استقلال تایوان» و دفاع قاطعانه از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی، اقدامات قاطعانه ای انجام خواهد داد. "تان اضافه کرد. کاخ سفید روز سه‌شنبه اعلام کرد از آنجایی که پلوسی در صف جانشینی ریاست‌جمهوری قرار دارد، دولت هنگام سفر به خارج از کشور مراقبت بیشتری برای امنیت او انجام می‌دهد.

به گفته جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات در شورای امنیت ملی، این شامل ایجاد ردپایی بر روی زمین بر اساس مکان و محیط، گاهی اوقات با استفاده از منابع نظامی است.

کربی گفت: «ما این تعهدات را جدی می‌گیریم. حتی همانطور که او تکرار کرد پلوسی هیچ برنامه سفری برای سفر به تایوان اعلام نکرده است.

دولت خطرات پلوسی را مشخص می کند

در پشت صحنه، مقامات دولت بایدن در دیدار با پلوسی و تیمش تلاش کرده اند تا خطرات احتمالی سفر را بیان کنند. به گفته افراد آشنا، مقامات پنتاگون هفته گذشته در مورد تایوان و تشدید تنش ها در منطقه به سخنران توضیحاتی دادند. مقامات کاخ سفید نیز در این نشست حضور داشتند. رئیس جمهور هفته گذشته اجازه داد که ارتش آمریکا مخالف سفر پلوسی به تایوان در حال حاضر است، اما کاخ سفید از توضیح اظهارات وی خودداری کرده است. حتی پلوسی هفته گذشته در یک کنفرانس خبری گفت که مطمئن نیست دقیقا منظور بایدن چیست.

من فکر می‌کنم آنچه رئیس‌جمهور می‌گفت این بود که شاید ارتش از سرنگونی هواپیمای من یا چیزی شبیه به آن می‌ترسید. من دقیقا نمی دانم، "او گفت. کاخ سفید روز سه شنبه اعلام کرد که اطلاعاتی در مورد سفر احتمالی پلوسی ارائه می کند. "من به سخنران اجازه می‌دهم در مورد برنامه‌های سفر خود صحبت کند.

البته کار ما این است که مطمئن شویم که او قبل از سفر به هر نقطه‌ای از همه زمینه‌ها و اطلاعات برخوردار است. اما این نوع لفاظی که از طرف چینی بیرون می‌آید به وضوح مفید نیست و کربی در برنامه "روز جدید" شبکه سی ان ان  گفت: ضروری نیست.

کربی افزود: هیچ درخواستی برای این نوع لفاظی های افزایشی وجود ندارد. باز هم، هیچ یک از اینها نباید به درگیری تبدیل شود. هیچ چیزی در مورد سیاست های ما در رابطه با چین واحد یا حمایت از توانایی تایوان برای دفاع از خود تغییر نکرده است. بنابراین، هیچ دلیلی برای تشدید این موضوع وجود ندارد، حتی فقط در لفاظی."

سفر احتمالی در لحظه ای پرتنش در چین انجام می شود

مقامات دولت نگران هستند که سفر پلوسی در یک لحظه پرتنش انجام شود، زیرا انتظار می‌رود شی جینپینگ در کنگره آتی حزب کمونیست چین به دنبال یک دوره سوم بی‌سابقه باشد. انتظار می‌رود که مقامات حزب چین در هفته‌های آینده مقدمات برگزاری آن کنفرانس را آغاز کنند و بر رهبری پکن فشار بیاورند تا قدرت خود را نشان دهند.

مقامات همچنین معتقدند که رهبری چین به طور کامل پویایی سیاسی در ایالات متحده را درک نمی کند، که منجر به سوء تفاهم در مورد اهمیت سفر احتمالی پلوسی می شود. مقامات می گویند که چین ممکن است سفر پلوسی را با سفر رسمی دولت اشتباه بگیرد، زیرا او و بایدن هر دو دموکرات هستند. مقامات دولت نگرانند که چین پلوسی را زیاد از بایدن جدا نکند.

در عوض، سیاست پیرامون سفر احتمالی تا حدودی معکوس شده است. تعدادی از جمهوری‌خواهان پلوسی را تشویق کرده‌اند تا به برنامه‌هایش ادامه دهد و استدلال می‌کنند که این یک موضع قوی علیه چین خواهد بود، از جمله مایک پمپئو، وزیر خارجه سابق آمریکا. "نانسی، من با تو خواهم رفت. من در چین ممنوع شده ام، اما نه تایوان آزادیخواه. شما را آنجا می بینم!" پمپئو این هفته توییت کرد. پلوسی مدتهاست که موضع سرسختانه ای در قبال چین ایجاد کرده است. او در ماه ژوئن در سالگرد کشتار میدان تیان‌آن‌من بیانیه‌ای قوی صادر کرد و به همه یادآوری کرد که دو سال پس از قتل عام، بنری را در آنجا باز کردند که روی آن نوشته شده بود: «به کسانی که برای دموکراسی در چین جان باختند».

بایدن به دنبال ثبات است

بایدن که به دنبال تثبیت روابط با چین از طریق مکالمات منظم با همتای خود بوده است، در حال برنامه ریزی برای گفت و گوی تلفنی با شی این هفته است که احتمالاً موضوع تایوان ممکن است مطرح شود. او آخرین بار در ماه مارس با شی صحبت کرد، زمانی که او تلاش کرد تا رهبر چین را متقاعد کند که در بحبوحه تهاجم روسیه به اوکراین از روسیه حمایت نکند. مقامات از نزدیک نحوه واکنش پکن به این تهاجم را مشاهده کرده‌اند و امیدوارند که واکنش عمدتا متحد غرب - از جمله مجموعه‌ای از تحریم‌های اقتصادی و میلیاردها دلار در محموله‌های تسلیحاتی - روشن شود زیرا چین به اقدامات خود در قبال تایوان فکر می‌کند.

کربی روز سه‌شنبه اشاره کرد که چین واکنش جهانی به تهاجم روسیه به اوکراین را در حالی که گام‌های بعدی را در تایوان طراحی می‌کند مشاهده می‌کند، و گفت: "مطمئن هستم که آنها این موضوع را به‌طور واقعی تماشا می‌کنند" اما "هیچ دلیلی برای واگذاری آن وجود ندارد." به هر نوع درگیری." مقامات آمریکایی بر این باورند که این خطر کوچک وجود دارد که چین در پاسخ به سفر پلوسی اشتباه محاسباتی کند. یک مقام آمریکایی به سی ان ان گفت که مقامات دولت بایدن نگران این هستند که چین پیش از سفر احتمالی به دنبال اعلام منطقه پرواز ممنوع بر فراز تایوان به عنوان تلاشی برای متوقف کردن این سفر باشد که به طور بالقوه باعث افزایش تنش ها در منطقه می شود.

مقامات بایدن خاطرنشان کردند که در پایان، رئیس مجلس تصمیم خود را خواهد گرفت.

شایان ذکر است به میان آوردن احتمال سفر به تایوان از سوی نانسی پلوسی، رئیس دموکرات مجلس نمایندگان کنگره آمریکا، با واکنش خشم‌آلود چین روبرو شده و کاخ‌سفید را در میانه یک تنش جدید میان واشنگتن و پکن قرار داده است.

دولت چین، روز دوشنبه رسما نسبت به «پیامدهای جدی» چنین سفری هشدار داد و گفت چنانچه سفر احتمالی خانم پلوسی، که بعد از جو بایدن و کامالا هریس، سومین مقام سیاسی در حکومت آمریکا را دارد، عملی شود، واشنگتن باید منتظر واکنش قاطع پکن باشد.

هنوز نه دفتر خانم پلوسی و نه وزارت خارجه آمریکا از برنامه رسمی چنین سفری خبر نداده‌اند اما در صورت انجام، نانسی پلوسی بالاترین مقام آمریکایی خواهد بود که از سال ۱۹۹۷ تاکنون به تایوان سفر می‌کند.

با وجود این که چنین سفری هنوز قطعی و رسمی اعلام نشده، اما کاخ‌سفید در چند روز گذشته تلاش کرده از افزایش تنش پیشگیری کند.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، هفته پبش به خبرنگاران گفت که از نظر «مقام‌های ارتش آمریکا، انجام چنین سفری ایده خوبی نیست». همزمان کاخ‌سفید به واکنش تند پکن هم پاسخ داده و آن را «آشکارا غیرسودمند و غیرضروری» خوانده است.

وزارت خارجه آمریکا هم اعلام کرده خانم پلوسی هیچ برنامه سفری را به این وزارتخانه اعلام نکرده و این که سیاست آمریکا در قبال تایوان تغییری نکرده است.

آمریکا به سیاست «چین واحد» پکن که طی آن تایوان بخشی از چین محسوب می‌شود پایبند است اما همزمان تاکید دارد که ساختار سیاسی و دموکراتیک تایوان و نحوه حکومت داری د این جزیره خودمختار نباید از سوی پکن تهدید و مورد مداخله قرار گیرد.

چرا نانسی پلوسی از ایده سفر به تایوان سخن گفته؟

دو حزب سیاسی غالب در آمریکا، دموکرات و جمهوری‌خواه، بر سر مساله تایوان وحدت و اتفاق‌نظر جدی دارند. همزمان نانسی پلوسی در طی ۳۵ سال حضور در کنگره آمریکا، همیشه یکی از مخالفان سرسخت دولت چین بوده است. او بارها با مخالفان دولت چین و فعالان حقوق بشری این کشور همراه و هم صدا شده و حتی در سال ۱۹۸۹ با سفر به میدان تیان آنمن، در مراسم بزرگداشت قربانیان قیام این میدان پکن، همراه شد.

ابتدا قرار بود خانم پلوسی در ماه آوریل گذشته به تایوان سفر کند اما به علت ابتلا به کرونا آن برنامه لغو شد.

یک هفته پیش خانم پلوسی دوباره درباره برنامه سفر خود به تایوان سخن گفت و اگر چه از بیان جزییات و زمان سفر خود چیزی نگفت اما تاکید کرد که از نظر او «مهم است که ما حمایت خودمان از تایوان را نشان دهیم».

هشدار شدیداللحن چین به دولت آمریکا

چین روز چهارشنبه، پنجم مرداد، هشدار داد که اگر نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، از تایوان دیدار کند، آمریکا مسئول «عواقب» این دیدار خواهد بود.

این هشدار در حالی صادر شده است که یک گفت‌وگوی تلفنی برای جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، و شی جی پینگ، همتای چینی او، برای روز پنج‌شنبه، ششم مرداد، در  دستور کار دو رهبرتعیین شده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ارزیابی می‌شود که قصد خانم پلوسی برای دیدار از تایوان یکی از مهم‌ترین موضوع‌ها در مذاکرات تلفنی پیش ‌رو میان روسای جمهوری دو کشور باشد.

خبرگزاری‌ها گزارش دادند که دولت چین پیام‌های خصوصی تندی با لحن هشدار شدید در مورد عواقب سفر خانم پلوسی به تایوان، برای آمریکا ارسال کرده است.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، کاخ سفید نیز نگران است که دیدار نانسی پلوسی از تایوان، هرچند هنوز از سوی کنگره آمریکا تایید نشده، «عبور از خط قرمز چین» باشد.

خانم پلوسی گفته بود که مایل است که این سفر در اوت (ماه میلادی آتی) انجام شود تا نشان حمایت از تایوان باشد.

تصمیم خانم پلوسی که دموکرات است، از حمایت قاطع جمهوری‌خواهان نیز برخوردار است و جایگاه او را در ریاست کنگره تحکیم کرده است.

اما آقای بایدن روز پنجم مرداد به طور تلویحی از هم‌حزبی خود، خانم پلوسی، خواست تا به توصیه‌های ارتش توجه کند.

به گفته جو بایدن، «ارتش فکر می‌کند که انجام این سفر در حال حاضر فکر خوبی نیست».

آمریکا نگران است که هدف چین انزوای هر چه بیشتر جزیره تایوان و سرانجام، تسلط بر آن باشد. چین تایوان را بخشی از قلمرو خود و یک استان چین تلقی می‌کند.

در همین زمینه ویلیام برنز، رئیس سی‌آی‌ای، هفته گذشته اظهار داشت، با وجود این ‌که ارزیابی می‌شد چین از عواقب به بار آمده برای روسیه به خاطر حمله‌اش به اوکراین درس عبرت گرفته باشد، به نظر می‌رسد که رئیس جمهور چین هنوز مصمم است تا از زور علیه تایوان استفاده کند.

ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، که برای هماهنگی با کشورهای هم‌پیمان در حوزه هند و اقیانوسیه در برابر اقدامات احتمالی چین علیه تایوان به آسیای شرقی سفر کرده، این هفته گفت که ارتش چین در پنج سال گذشته در هوا و دریا تهاجمی‌تر عمل می‌کند.

برخی از ناظران جهانی بعید ندانسته‌اند که حمله چین به تایوان و واکنش احتمالی آمریکا به آن، به جنگ جهانی منجر شود.

 

منبع: جماران

کلیدواژه: افغانستان سهام عدالت لیگ برتر لیگ قهرمانان مقدماتی جام جهانی واردات خودرو ویروس کرونا تایوان بایدن پلوسی افغانستان سهام عدالت لیگ برتر لیگ قهرمانان مقدماتی جام جهانی واردات خودرو ویروس کرونا رئیس مجلس نمایندگان پلوسی به تایوان جمهوری خواهان مقامات دولت سفر احتمالی نانسی پلوسی روز سه شنبه خانم پلوسی رئیس جمهور هفته گذشته نگرانی ها چنین سفری سفر پلوسی دولت چین کاخ سفید جو بایدن سی ان ان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۰۸۸۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا «مرکز پژوهش‌های مجلس» هم تحمل نمی‌شود؟

فرارو- خبرگزاری دولت دراقدامی نادر به مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی حمله کرده و نوشته است: «در دو سال گذشته شاهد تغییر رویکرد مرکز پژوهش‌های مجلس از یک نهاد مطالعاتی به مرکزی برای فعالیت‌های رسانه‌ای هستیم. گزارش‌های جهت‌دار این مرکز، بازوی پژوهشی مجلس را به یک رسانه سیاسی البته با کارکردی مطابق میل رسانه‌های ضدانقلاب تبدیل کرده است. نکته مهم آن است که گردانندگان مرکز پژوهش‌های مجلس شاید به دنبال انتقاد از دولت باشند، اما خروجی کار آن‌ها تهیه خوراک برای رسانه‌های ضدانقلاب بوده است.»

به گزارش فرارو، در بخش‌هایی از این گزارش مفصل که مشابه با آن را روزنامه ایران نیز منتشر کرده است می‌خوانیم که مرکز پژوهش‌ها در حوزه‌های اقتصادی و سیاسی دست به اقداماتی مثل ترامپ هراسی و سیاه نمایی در حوزه وضعیت اقتصادی زده است. این اتهامات که اغلب با مثال‌هایی از بازتاب گزارش‌های مرکز پژوهش‌ها در برخی رسانه‌های داخل و خارج از کشور همراه بود با پاسخی از سوی مجلس شورای اسلامی مواجه شد.

خانه ملت، خبرگزاری رسمی مجلس در این باره نوشت: «رسانه‌های دولت، همچون ایرنا و ایسنا، سراسیمه و آشفته به‌جای توجه به اصل گزارش، خوانش آن و داشتن رویکرد حل مسئله، حمله به مرکز پژوهش‌های مجلس را در دستور کار خود قرار دادند. خبرگزاری ایرنا در اقدام اخیر خود حتی پا را فراتر نهاده و هدف اصلی خود از این رویکرد را عیان کرده است، یعنی تلاش برای دخالت در فرایند انتخاب رئیس مجلس. این خبرگزاری نوشته است «انتظار می‌رود با تشکیل مجلس جدید و تغییر مدیریت مرکز پژوهش‌های مجلس، این نهاد تحقیقاتی به وظیفۀ اصلی خود بازگردد و مجدداً به بازوی مشورتی نمایندگان مجلس برای بررسی لوایح و طرح‌ها تبدیل شود. برای فعالیت‌های سیاسی، فضای کافی در کشور وجود دارد و نیازی به آلوده‌کردن مرکز پژوهش‌ها نیست».»

علی ربیعی سخنگوی دولت دوازدهم نیز در این باره نوشت: «ستیز با اندیشمندان ساحت علوم انسانی، اخراج اساتید و بورسیه سازی‌ها برای ندیدن و نشنیدن حقایق، بی‌تردید نتایج تلخی در پی خواهد داشت. با بستن در هر اندیشکده و مرکز تحقیقات، دری به سوی انواع بحران‌ها گشوده می‌شود. نتایج سنجش‌ها را نه کتمان و نه با آن بازی کنید!»

این کنش و واکنش میان مجلس شورای اسلامی و دولت با پرسش‌هایی همراه است از جمله این که هدف از تاسیس و فعالیت مرکز پژوهش‌های مجلس چیست و این مرکز تا چه حد مستقل و یا حزبی کار می‌کند؟ فرارو در راستای پاسخ به این پرسش ها، با مرتضی افقه، استاد اقتصاد دانشگاه چمران اهواز و اقتصاددان گفتگو کرده است:

وجود مرکز پژوهش‌ها در کشور ما الزام است

مرتضی افقه به فرارو گفت: «مرکز پژوهش‌ها یک نهاد اجتناب ناپذیر و کاملا ضروری برای سیستم پارلمانی ایران است که یک پارلمان دارد. در برخی کشور‌ها مجلس سنا و عوام وجود دارد، اما در کشور ما فقط مجلس عوام وجود دارد. در نتیجه کاملا طبیعیست که برخی از نمایندگان از تخصص لازم برای پژوهش‌های گسترده برخوردار نباشند و این در حالیست که کوچکترین تصمیم نمایندگان به شکل مستقیم بر معیشت و زندگی مردم تاثیرگذار است؛ بنابراین با توجه به شرایط موجود در کشور، این یک موضوع بسیار مهم است که در کنار مجلس یک نهاد دیگر نیز حضور داشته باشد که با انتقال اطلاعات خود به تصمیم گیری‌های مجلس یاری برساند و در سیاست گذاری ها، بررسی بودجه و سایر طرح‌های مهم اثربخش باشد. حتی در یک پله بالاتر، من معتقدم مرکزپژوهش‌ها می‌تواند در روند تعیین وزرا نیز اعمال نظر کند. این مرکز ایجاد شده تا بازوی تخصصی نمایندگان مجلس باشد

وی افزود: «دولت و مجلس در بسیاری از موارد کاملا همسو هستند و اکنون اگر گزارش یا گزارش‌های اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس تا حدودی استقلال نظر از دولت را نشان می‌دهد و این مرکز جهت گیری به سمت مردم گرفته، اتفاق مبارک و ارزشمندی است. نه فقط در این دولت، بلکه در زمان هر دولتی، اگر مرکز پژوهش‌ها همراستا و وابسته به دولت نباشد به جای این که بد باشد، اتفاقا خوب است. دولت نیز باید از نقد‌ها استقبال کند. این هم اشکالی ندارد و منطقی است که دولت به نقدها، در قالب پژوهش یا مقاله پاسخ دهد، همانطور که اخیرا به آقای قالیباف پاسخ داده و اتفاقا انتقاد‌ها و پاسخ‌های متقابل دولت و مجلس مفید است. اما اگر قرار باشد انتقاد‌ها تبدیل به دعوا‌های سیاسی شود و تبدیل به قشون کشی شود، سودی ندارد و زیان گسترده‌ای به مردم وارد می‌کند. درواقع در شرایط مذکور، خطر ترجیح منافع حزبی یا شخصی به منافع ملی و جمعی در کمین است.»

دستاورد‌های مرکز پژوهش‌ها به تصمیم گیری‌های مجلس کمک می‌کند

این اقتصاددان در ادامه گفت: «در دوره‌ای که من با مرکز پژوهش‌ها در ارتباط بودم، جهت گیری سیاسی خاصی در این مرکز ندیدم که برای مثال بگوییم مرکز پژوهش‌ها بر اساس منافع اصلاح طلبان یا اصولگرایان پژوهش انجام می‌دهد و اغلب پژوهشگرانی که با این مرکز همکاری می‌کنند نیز اغلب فارغ از جهت گیری سیاسی کار می‌کنند و بر کار و پژوهش خود متمرکز هستند. اتفاقا اگر قرار باشد مرکز پژوهش‌ها را به یک طیف نسبت بدهیم، در دوره‌ای که طیف غالب مجلس اصولگرایان هستند، عجیب است که مرکز پژوهش‌ها را وابسته به اصلاح طلب‌ها و نه اصولگرا‌ها بدانیم. بعد از مجلس ششم اصلا اصلاح طلب‌ها سلطه و غلبه‌ای در مجلس نداشته اند. هرچند که باز هم تاکید می‌کنم که حتی شبهه این که گرایش اصلاح طلبی یا اصولگرایی در مرکز پژوهش‌ها اعمال نظر کند مردود است.»

وی افزود: «گزارش‌های اخیر مرکز پژوهش‌ها در حوزه‌های فقر و وضعیت اقتصاد کشور نشان می‌دهد، وضعیت تا حدی غیرقابل دفاع شده که حتی مرکز پژوهش‌ها برای حفظ استقلال پژوهشی خود و مبتنی بر واقع بینی اطلاعات پژوهشی خود را منتشر کرده است. مرکز پژوهش‌ها در همه حوزه‌ها و بخش‌های متعددی که مجلس در آن حوزه‌ها قانون تصویب می‌کند، به شکل تخصصی و با کمک افراد متخصص، پژوهش انجام می‌دهد. کار کمیسیون‌های مجلس اصلا پژوهش نیستند، بنابراین مطرح کردن این فرضیه که چرا خود مجلس بدون کمک مرکز پژوهش‌ها کار نمی‌کند از اساس غلط است، ضمن این که پرسشی که مطرح می‌شود این است که مگر مرکز پژوهش‌ها از مجلس منفک است؟ نتایج پژوهش‌های مرکز پژوهش‌ها همواره در مجلس مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد و بر همان اساس نیز بسیاری از تصمیم گیری‌ها انجام می‌شود. برخی نماینده‌های مجلس توان و اغلب آنان فرصت پژوهش‌های مستمر و گسترده را دارند. نمایندگان مشغول حوزه‌های انتخابیه، حضور در صحن مجلس، فعالیت‌های مختلف و امثالهم هستند. این در حالیست که انجام پژوهش، ان هم در این سطح، نیاز به زمان و انرژی بسیار بالایی دارد. افراد فعال در پروژه‌های پژوهشی باید با ذهنی باز و فارغ از اندیشه‌های شغلی دیگر، به شکل متمرکز در موضوع پژوهش کار کنند. فراکسیون‌ها که کارشان سیاسی است و کمیسیون‌ها هم که از نتایج استفاده می‌کنند، بنابراین، مرکز پژوهش‌ها مولود خود مجلس است و رئیس آن نیز توسط مجلس انتخاب می‌شود.»

این استاد دانشگاه گفت: «این که بگوییم، چون نتایج مرکز پژوهش‌ها به مذاق عده یا گروهی خوش نیامده می‌توان این مرکز را تعطیل کرد یا در روند فعالیتش اختلالی ایجاد کرد، ایده‌ای غیرممکن است. اکنون که قدرت در اختیار یک گروه سیاسی است، اختلافات داخلی چندان عجیب نیست. تنها حدسی که می‌توان زد این است که شاید در مجلس آتی، فردی را در راس مرکز پژوهش‌ها بگمارند که افکاری نزدیک‌تر به طیف غالب مجلس داشته باشد، اما این موضوع نیز در ضدیت با دولت نخواهد بود. در نهایت، مرکز پژوهش‌ها به عنوان یک نهاد پژوهشی که به طور مستقل عمل کرده مقصر اعداد و ارقام اقتصادی و امثالهم نیست، اما اتفاقا مجلس و نمایندگان هستند که باید خود را مسئول وضعیت اقتصادی بدانند و سهم خود را در بهبود وضع معیشت مردم ایفا کنند.»

دیگر خبرها

  • جوکار: طبق قانون " شفافیت قوای سه گانه " آراء نمایندگان باید در دسترس عموم قرار گیرد + فیلم
  • درخواست نمایندگان کنگره آمریکا برای ممنوعیت فروش سلاح به تل آویو
  • چرا «مرکز پژوهش‌های مجلس» هم تحمل نمی‌شود؟
  • تصویب طرحی در آمریکا برای جرم‌انگاری انتقاد از اسرائیل
  • ۷ نفر برای ریاست مجلس رقابت می‌کنند
  • ۷ نفر برای ریاست مجلس رقابت می‌کنند/ سهم مستقلین در مجلس دوازدهم
  • رئیس مجلس نمایندگان آمریکا: این اعتراضات دانشجویی نیست، تروریسم است
  • رقابت جدی ۷ نفر برای کرسی ریاست مجلس به روایت نوری قزلجه /اصولگرایان مجلس دوازدهم «یک فراکسیون سیاسی» نخواهند داشت
  • ۷ نفر برای ریاست مجلس رقابت می‌کنند/ سهم مستقلین در مجلس دوازدهم
  • «شویگو» دستور افزایش تولید تسلیحات در روسیه را صادر کرد