Web Analytics Made Easy - Statcounter

شرکت شیائومی با مشکلاتی در دریافت تاییدیه نظارتی رگولاتوری برای انجام پروژه خودروی الکتریکی خود در چین مواجه شده است. وجود این مشکلات یک مانع غیرمنتظره برای پروژه ۱۰ میلیارد دلاری شیائومی است.

به گزارش bloomberg، شیائومی یکی از شرکت‌های بالقوه جدید در بخش خودرو‌های الکتریکی چینی است. این شرکت امیدوار است به بزرگ‌ترین بازار خودروهای الکتریکی جهان تبدیل شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شیائومی، این شرکت چینی دارای رقبایی است که هر چه در انجام تائیدیه مجوز تاخیر داشته باشد، رقبای آن بیشتر خواهند شد.

شیائومی، سازنده گوشی‌های هوشمند و لوازم الکترونیکی، پس از ثبت اولین کاهش فروش خود در سه ماهه اول، حوزه‌های رشد جدیدی را دنبال می‌کند. یکی از افرادی که خواستار فاش نشدن نام خود بود، گفت: برخی افراد به دنبال تجربه حوزه‌های رشد جدید هستند و برخی دیگر نگران سقوط و کاهش رشد آن هستند. از این رو سهام شرکت شیائومی در روز جمعه در هنگ کنگ تا ۵.۴ درصد سقوط کرد.

طبق گزارش بلومبرگ، دشواری شیائومی در تضمین مجوز ساخت خودرو در چین، می‌تواند مانع توسعه خودرو‌های برقی این شرکت شود و اولین زمان برنامه‌ریزی شده این شرک برای سال ۲۰۲۴ را به تعویق بیندازد.

در اوایل سال ۲۰۲۱، لی جون، مدیر اجرایی شیائومی متعهد شد که در مدت ۱۰ سال حدود ۱۰ میلیارد دلار برای ساخت خودرو‌های با برند شیائومی سرمایه گذاری کند. درحال حاضر، بازار خودرو‌های برقی چین شلوغ است و شرکت‌های تسلا، نیو و وارن بافت، بی وای دی، از بزرگترین بازیگران این صنعت هستند.

بیشتر بخوانید

رونمایی از یک خودروی الکتریکی به اندازه موتور سیکلت باشگاه خبرنگاران جوان فضای مجازی دريچه فناوری

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: خودروی برقی شیائومی ردمی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۲۱۸۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پس از پراید وانت نوبت به بی‌ام‌و وانت رسید!

پروژه‌های خاص خودرویی همیشه طرفداران ویژه خود را داشته است. تبدیل برخی از خودروهای پرطرفدار به سگمنت دیگر در چند سال اخیر توجه ماشین‌بازهای بسیاری را به سمت خود جلب کرده است. معرفی پیکاپ یا همان وانت بی‌ام‌و M۴، یکی از این پروژه‌های خاص بوده و شباهت جالبی به ماجرای تولید نسخه وانت پراید در کشورمان دارد!

به گزارش خبرآنلاین، این خودرو که بی‌ام‌و M۴ Maloo نام دارد، دارای روکش ضد خش جدید با روکش آینه‌ای است. اما بدون شک جذاب‌ترین ویژگی این خودرو، بدنه ute است که آن را به اولین پیکاپ M۴ در جهان تبدیل کرده است.

این تبدیل توسط DinMann تکمیل شد که مسلماً کار بسیار منظمی را انجام داده و با اقداماتی نظیر برش بخش عقبی سقف، جدا کردن کابین، اضافه کردن قسمت بار و قاب فلزی سفارشی و یک درب عقب کاربردی همراه شده است. کل این فرایند تبدیل شش هفته طول کشیده است.

قطعات فیبرکربنی روی سپرها و رکاب‌های جانبی دیده می‌شوند. به‌روزرسانی‌های دیگری مانند روکش موتور جدید و ادوات فیبرکربنی روی داشبورد به کار برده شده‌اند. بخشی از صندلی ردیف عقب هنوز در داخل کابین وجود دارد.

نشان Competition به این معنی است که موتور ۳.۰ لیتری شش‌سیلندر توئین توربو، ۵۰۳ اسب بخار قدرت و ۶۵۰ نیوتن متر گشتاور تولید می‌کند. قدرت تولیدی از طریق یک گیربکس هشت‌سرعته اتوماتیک با کمک سیستم xDrive به هر چهار چرخ منتقل می‌شود.

دیگر خبرها

  • پس از پراید وانت نوبت به بی‌ام‌و وانت رسید!
  • نسل جدید خودروهای برقی چین در راه بازار
  • آمریکا مانع صدور گواهی تجهیزات مخابراتی توسط هواوی می‌شود
  • اختلاف سلیقه‌ها مانع از تصمیم‌گیری در شورای شهر بندرعباس نیست
  • گوشی شیائومی 14 SE ماه آینده عرضه می‌شود
  • مانیتور شیائومی ردمی G27Q 2025 با چه قیمتی عرضه می‌شود؟
  • قطع سهمیه خودرویی «مادران» و «فرسوده‌ها»؟
  • دستور رئیس کل دادگستری تهران برای بررسی و رفع یک مشکل مهم در معاملات خودرویی
  • قیمت گوشی سامسونگ، شیائومی و آیفون ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳/ آیفون ۱۳ چند؟
  • «خودروی برقی» راه‌حلی بدون جایگزین