Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-30@07:48:31 GMT

نقش ما در جاری شدن سیل چیست؟

تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۲۵۸۰۴

نقش ما در جاری شدن سیل چیست؟

به گزارش جماران؛ روزنامه هم میهن نوشت: رخ دادن سیل و زلزله و حوادث مشابه، امری طبیعی و جهانی است، ولی کیفیت نقش انسان در پیشگیری و تشدید و مقابله با آن طبیعی و اجتناب‌ناپذیر نیست.

تقریباً هر کدام از سیل‌هایی که رخ می‌دهد، به‌نحوی نقش انسان در اصل رخداد با کیفیت و ابعاد و خسارات آن برجسته است؛ از ساخت‌و‌ساز در حریم رودخانه تا بی‌توجهی مردم به هشدارها یا پیش‌بینی نکردن و تذکر ندادن نهادهای مربوط به حادثه و بالاخره عدم آمادگی نیروها برای مقابله و نجات و امداد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان به یک ویژگی مهم اشاره می‌شود که در میان همه دولت‌ها کمابیش مشترک بوده و به تعبیر دیگر فصل مشترک مدیریت چند دهه اخیر است که به نوعی ناشی از کلیت سیاسی و ساختاری است. فقدان توجه به آینده، به‌ویژه آینده بلندمدت؛ این فصل مشترک رفتاری است. حتی در مواردی هم که به این آینده توجه داشتند در عمل خود را ملزم به رعایت آن ندانستند. نمونه؟ سند چشم‌انداز ۲۵ ساله ایران که تا سه سال دیگر به پایان آن می‌رسیم، بهترین نمونه است، دریغ از تحقق یک مورد از اهداف تعیین‌شده در آن سند. چرا؟ برای اینکه توجه به آینده مستلزم دو ویژگی است.

اول به رسمیت شناختن حق آیندگان در تصمیمات فعلی ما. دوم رعایت اصول علمی شناخته‌شده در تصمیمات و برنامه‌ها. ما هیچ‌یک از دو ویژگی را به‌نحو مطلوب نداریم. نگاهی به نحوه استخراج و مصرف انرژی در ایران نشان می‌دهد که گویی هیچ تصویر و چشم‌اندازی به عنوان آینده نداریم. در مورد عدم رعایت اصول علمی در تصمیمات نیز شواهد فراوان است، نمونه آن همین منطقه امامزاده داوود است. هر دو مشکل در این سیل خود را نشان داد. آینده‌نگری نداریم، چون توجه نمی‌کنیم که در یک بازه ۵۰ تا ۱۰۰‌ساله سیل‌هایی می‌آید که در شرایط عادی در ذهن ما قابل تصور نیست. این سیل‌ها هر روز نمی‌آیند که، اگر هر روز می‌آمدند دیگر سیل نبودند. مثلاً اگر حداکثر دِبی یا میزان آب در سیل‌های سالانه، یک متر مکعب در ثانیه باشد، در هر ۱۰‌سال احتمالاً یک بار به سه متر مکعب در ثانیه می‌رسد. در هر ۲۰ سال به هفت متر مکعب و در هر ۵۰ سال به ۱۵ مترمکعب بر ثانیه می‌رسد.

اگر ما آینده‌نگر باشیم، طبعاً تأسیسات خود را براساس این ۱۵ متر مکعب در ثانیه و بیشتر طراحی و احداث می‌کنیم، نه براساس سه متر مکعب سیل ۱۰‌ساله. روشن است که چندین دهه خبری از آن سیل اصلی نیست، بعد که یک‌باره می‌آید همه چیز را خراب می‌کند. نگاهی به ساختمان‌های احداث‌شده در امامزاده داوود نشان می‌دهد که قریب به اتفاق مجرای رودخانه ساخته و بسته شده است و کانال آب آن احتمالاً فقط برای سیل‌های عادی جوابگو است.

رودخانه حریمی ندارد. ساختن این بناها در آن نقطه در ارتفاع ۲۶۰۰‌متری از سطح دریا هیچ توجیه منطقی و علمی ندارد. احتمالاً برای گسترش اماکن زیارتگاهی و نیز تامین منافع عده‌ای، این اتفاق رخ داده است. در داخل رود کارون و تجاوز به حریم آن نیز عیناً همین کار را کرده‌ایم.

تا هنگامی که آینده‌نگر نباشیم و تن به اصول علمی و تجربی روز ندهیم، این وضع تکرار خواهد شد، هر روز، یک جا و هر جا به یک شکلِ خاصِ خود بروز پیدا خواهد کرد. این دو مورد به نوعی کلید دروازه و رمز توسعه بلندمدت و پایدار در ایران نیز هست. گفتنش ساده است ولی عمل کردنش بسیار سخت است.

منبع: جماران

کلیدواژه: افغانستان سهام عدالت لیگ برتر لیگ قهرمانان مقدماتی جام جهانی واردات خودرو ویروس کرونا سیل سیل در ایران سیل ایران افغانستان سهام عدالت لیگ برتر لیگ قهرمانان مقدماتی جام جهانی واردات خودرو ویروس کرونا متر مکعب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۲۵۸۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۶۴ درصد حجم سدها پر شد/ بارش‌ها چقدر بالا رفت؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،میزان ورودی مخازن کل کشور از ابتدای سال آبی (ابتدای مهرماه) تا هشتم اردیبهشت‌ماه معادل ۲۶.۵۷ میلیارد متر مکعب بوده که در قیاس با سال گذشته که عددی معادل ۲۹.۰۳ میلیارد مترمکعب بود، ۸ درصد کاهش داشته است؛ همچنین میزان کل خروجی سدهای کشور نیز با عدد ۱۶.۵۲ میلیارد متر مکعب نسبت به سال قبل یک درصد کاهش داشته است.

به‌گزارش ایسنا،حجم آب موجود مخازن اکنون ۳۱.۵۶ میلیارد متر مکعب ثبت شده که این عدد نسبت به سال قبل که عددی معادل ۳۱.۶۰ میلیارد متر مکعب بوده نیز تغییری نداشته است. همچنین حجم پرشدگی سدهای کشور نیز تا این تاریخ ۶۴ درصد است.

وضعیت برخی از سدهای مهم کشور بیانگر این است که در ۱۱سد درصد پرشدگی ۱۰۰درصد است، به‌طوری‌ که سد ارس آذربایجان شرقی، سد شهید قنبری استان آذربایجان غربی، سد جگین استان هرمزگان، سد کوثر کهگیلویه و بویراحمد، سد رودبار استان لرستان، سد ایلام و سد قشلاق و آزاد استان کردستان و سدهای پیشین، ریزدان، خیرآباد، ماشکیدعلیا ۱۰۰ درصد پر هستند.

همچنین ارتفاع کل ریزش‌های جوی کشور معادل ۲۰۰.۱ میلیمتر است. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دوره‌های مشابه درازمدت (۲۱۵.۲میلیمتر) ۷ درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۱۸۳.۱میلیمتر) ۹ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

۲۲۰

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900458

دیگر خبرها

  • جمع آوری ۱۰۰ میلیون فوت مکعب گاز از مشعل‌های گازی کشور
  • پس از عملیات «وعده صادق» نگاه دنیا به ایران تغییر کرد
  • دیدار معاون علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور با آیت الله حسینی بوشهری
  • بروز مشکلات تنفسی در خوزستان در پی گرد و غبار
  • افغانستان حقابه را می دهد؟
  • سند بسیار مهم درباره سفره‌های آب زیرزمینی؛ چرا همه سکوت کرده‌اند؟!
  • مایک منیان و تردید در مورد آینده‌اش در میلان
  • ۶۴ درصد حجم سدها پر شد/ بارش‌ها چقدر بالا رفت؟
  • ذخیره ۲و نیم میلیون متر مکعب آب در پشت سد‌های خاکی زرند
  • ۱۸۵ میلیون متر مکعب آب شرب در لرستان تولید شد