Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-27@23:02:45 GMT

مجید مجیدی: ساخت فیلم دینی دشوار است

تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۳۰۲۷۷

مجید مجیدی: ساخت فیلم دینی دشوار است

سال‌هاست که بر سر تعریف و تعیین حد و حدود فیلم دینی میان مسئولان و نظریه‌پردازان سینمای ایران بحث می‌شود. هنوز هم تعریف مشخص و واحدی از سینمای دینی ـ که همگی روی آن اجماع داشته باشند ـ به‌دست نیامده است.

 به اعتقاد عده‌ای، فیلم دینی فیلمی است که به‌طور مستقیم موضوع یا رویدادی دینی را به تصویر بکشد و به‌عبارتی، تکنیک‌های بیانی سینما را در جهت مفهوم، ایده یا واقعه‌ای دینی و مذهبی به‌کار بگیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر، گروهی دیگر بر این اعتقادند که سینمای دینی الزاما نباید به‌طور مستقیم به موضوعات دینی بپردازد، بلکه هر آنچه در چارچوب اخلاق و معارف والای انسانی قرار بگیرد، می‌تواند به‌عنوان فیلم دینی ارزیابی شود.

در همین راستا، مجید مجیدی که روز گذشته در مراسم رونمایی از پوستر جشنواره فیلم «تصویر دهم» با موضوع فیلم‌های عاشورایی حضور داشت، فیلم دینی را در پاسخ به ایسنا چنین تعریف کرد: «همه آثار ما در حوزه انسان و معارف و اخلاق که هستند در بخش دین تعریف می‌شوند و لازم نیست مستقیم سراغ دین رفت. فکر می‌کنم پرداختن به موضوعات اخلاقی و مسائل اجتماعی‌ای که منتهی به اخلاق و امید می‌شود، جلوه‌هایی از نگاه دینی هستند، اما کار کردن به شکل آنچه برای فیلم محمد رسول(ص) انجام شد، سخت است و اساساً پرداختن به موضوعات مذهبی سخت است و دست و بال ما بسته شده است؛ هم به جهت تصویر و هم متن و هم اجرا؛ یعنی از همه جهت فیلم تاریخی ساختن کار دشواری است. ما 7 سال از عمرمان برای فیلم پیامبر(ص) صرف شد که البته باعث افتخار بود، اما واقعیت این است که خیلی کار دشواری است و حتی اگر مسائل مالی فراهم باشد هم نمی‌توان به آن راحتی کار کرد.» وی در ادامه گفت: «سختی‌هایی که می‌گویم فقط از جهت ممیزی نیست، بلکه به جهت نوع پرداخت آثار نیز هست. به ‌نظرم شرایط سینمای ما اکنون این ظرفیت را ندارد و برای پیامبر(ص) هم که فیلم ساختیم بیشترین تلاش فردی بود؛ وگرنه شاید آن فیلم هم در همان ابتدای راه اتفاق نمی‌افتاد. در این مسیر هیچ‌کس در امان نیست و حتی خود علما هم در امان نیستند، چون گاهی مسائلی پیش می‌آید که گروه‌های مختلف نظرات مختلفی دارند و اینطور نیست که چون کسی را می‌شناسند بدون مشکل کار کنند.»

این صحبت‌های مجیدی را ـ به‌عنوان کارگردانی که سابقه ساخت یکی از مهم‌ترین فیلم‌های دینی تاریخ سینمای ایران را دارد ـ باید به دقت بررسی کرد. ساخت فیلم دینی، حتی درصورتی که عوامل مادی فراهم و مانعی از نظر بودجه و امکانات بر سر راه تولید نباشد، کار بسیار سختی است.

تعدد روایات، حساسیت‌ها در پرداختن به شخصیت‌های مذهبی، درنظر گرفتن اقتضائات سینما و ... همگی مسائلی هستند که تولید فیلم دینی را به کاری دشوار تبدیل می‌کنند. یکی دیگر از نمونه‌های برجسته سینمای دینی فیلم «روز واقعه» (شهرام اسدی، 1373) است که بارها از تلویزیون پخش شده است، اما حتی فیلم «رستاخیز» (احمدرضا درویش، 1391) هم که بعد یک دهه کشمکش بالاخره اکران آنلاین شد، نتوانست توقع علاقه‌مندان به سینمای دینی را در روایت واقعه عظیم عاشورا برآورده سازد. مجیدی در پاسخ به اینکه آیا قرار است سینمای دینی ایران در همین چند فیلم متوقف بماند، گفت: «این دیگر دست متولیان است. متولیان فرهنگی ما اساسا با این مقوله به شکل شعاری آشنا هستند و بنا ندارند برنامه جدی داشته باشند و فقط دستور و ابلاغیه می‌دهند.» مجیدی درباره انگیزه‌اش از ساخت فیلمی درباره زندگی رسول اکرم(ص) گفت: «فیلم پیامبر(ص) اجل از این حرف‌هاست و من آن را به‌خاطر قرائتی که از اسلام در دنیا می‌شد ساختم‌ و نباید سطح آن را پایین آورد.

معتقد بودم قرائتی که از اسلام در دنیا می‌شود غلط و بخش عمده آن سیاسی است. به‌عنوان هنرمند براساس باورها و اعتقاداتم احساس کردم باید تلاش کرد تا مقابل آن جریان یک نگاه دیگر را ارائه کنیم نه اینکه فقط شعار بدهیم و محکوم کنیم.» وی درباره فیلم موهن «عنکبوت مقدس» هم تصریح کرد: «درباره فیلم عنکبوت مقدس هم به‌نظرم خیلی بی‌سلیقگی کردیم. البته من‌ فیلم را ندیدم و از نظر هنری قضاوتی ندارم، اما براساس نظر دوستانی که دیده‌اند مطمئن هستم اثری سخیف است. معتقدم ما اشتباه کردیم و بیشتر از همه مبلغ آن فیلم شدیم.»‌صحبت‌های مجیدی به‌عنوان فیلمسازی که هم تعهدش اثبات شده است و هم در محافل سینمایی جهان صاحب جایگاه و اعتبار است، فقط قابل تامل نیست بلکه باید آن را همچون بازخوانی سیاست‌های سینمایی در چند دهه گذشته درنظر گرفت که گاه به تنزل جایگاه سینمای ایران انجامیده است. استفاده از تجارب و ایده‌های فیلمسازانی همچون مجید مجیدی، رضا میرکریمی، محمدمهدی عسگرپور و سایر سینماگرانی که به اعتلای نام ایران می‌اندیشند، می‌تواند به درخشش نام سینمای ایران در جهان کمک شایانی کند.

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: سینمای ایران سینمای دینی فیلم دینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۳۰۲۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصمیم فرهاد مجیدی برای پایان دادن به همه شایعات | چهره محبوب آبی‌ها به ایران برمی‌گردد؟

به گزارش همشهری آنلاین، فرهاد مجیدی در ۳ مقطع زمانی مختلف سکان هدایت استقلال را برعهده گرفت که مهم‌ترین دوران سرمربیگری او در جمع آبی‌پوشان پایتخت، در لیگ بیست‌ویکم اتفاق افتاد. مجیدی که در ۲ نوبت در قامت جانشین موقت به جای وینفرد شفر و آندره‌آ استراماچونی روی نیمکت استقلال حضور پیدا کرد، روزهای پرفرازوفرودی را در جمع آبی‌پوشان پایتخت گذراند اما در دوره سوم حضورش در استقلال که بعد از پایان همکاری آبی‌ها با محمود فکری بود، شرایط کاملاً متفاوت پیش رفت.

استقلالی‌ها هم در آسیا با فرهاد مجیدی عملکرد قابل‌قبولی را از خود به جای گذاشتند و هم در اولین فصلی که مجیدی از ابتدای فصل روی نیمکت استقلال نشست، آبی‌پوشان پایتخت رکوردهای تاریخی را از خود به جای گذاشتند و بدون باخت و با ثبت بیشترین امتیاز در تاریخ لیگ برتر به مقام قهرمانی رسیدند. در کنار روزهای پراتفاق اما شیرین مجیدی در استقلال، باید اشاره‌ای هم به دوران سرمربیگری او در تیم امید ایران و اتحاد کلبا داشته باشیم که سرمربی ایرانی روزهای پرتلاطمی را در فوتبال امارات در نقش سرمربی اتحاد کلبا گذراند و در نهایت به شکلی توافقی از این تیم اماراتی جدا شد.

مجیدی برای دست‌نخورده‌ماندن رکورد تاریخی‌اش در استقلال، تصمیم هوشمندانه‌ای گرفت و بعد از یک فصل شکست‌ناپذیری همراه استقلال و کسب قهرمانی تاریخی، در قامت لژیونر در عرصه سرمربیگری کارش را پیش برد و حالا همواره نام او به عنوان جدی‌ترین آلترناتیو نیمکت استقلال مطرح است. با توجه به پایان همکاری فرهاد مجیدی و اتحاد کلبا، در طول ۲ اخیر بارها نام او برای حضور در تیم‌های مختلف در فوتبال ایران به میان آمده اما این سرمربی جوان در مقطع کنونی هیچ تصمیمی برای مربیگری در فوتبال ایران ندارد.

استقلال سرمربی دارد، حضور در تراکتور را نمی‌خواهد!
جواد نکونام سرمربی کنونی آبی‌پوشان پایتخت توانسته عملکردی درخشان را از خود به جای بگذارد و صدرنشینی در لیگ بیست‌وسوم و قدم زدن در مسیر کسب عنوان قهرمانی باعث شده تا سایه فرهاد از نیمکت آبی‌ها دور باشد؛ هر چند که در طول ماه‌های اخیر شایعاتی درباره حضور احتمالی مجیدی به جای نکونام به میان آمد اما بررسی دقیق‌تر نشان می‌دهد که هم نکونام قراردادی ۳ ساله با استقلال دارد و هم اینکه در شرایط فعلی، فرهاد مجیدی علاقه‌ای به حضور دوباره در فوتبال ایران و تیم استقلال نشان نداده است.

فرهاد مجیدی البته برای بازگشت به چرخه سرمربیان لیگ برتری، پیشنهادی از تیم تراکتور تبریز هم روی میز خود داشت و مدیران باشگاه تراکتور تایید کردند که برای جانشینی پاکو خمس به سراغ استخدام مجیدی رفته‌اند اما با این وجود، فرهاد مجیدی به پیشنهاد تراکتوری‌ها پاسخ منفی داده و تمایلی برای حضور روی نیمکت سرخ‌پوشان تبریزی نشان نداده است. پاسخ منفی مجیدی به پیشنهاد تراکتوری‌ها باعث شده تا دوری این سرمربی جوان از چرخه سرمربیان لیگ برتری به ۲ سال نزدیک شود و به نظر می‌رسد که این دوری تداوم خواهد داشت.

فرهاد حتی هدایت تیم امید را هم نمی‌خواهد
مسئولان فدراسیون فوتبال در حال برنامه‌ریزی برای معرفی اعضای جدید کادرفنی تیم‌های پایه ملی هستند و در این زمینه، برای هدایت تیم امید ایران نام فرهاد مجیدی به میان آمد؛ آن‌هم در حالی‌که مجیدی تجربه کوتاه سرمربیگری در تیم امید را در کارنامه خود دارد اما با این وجود، او در مقطع فعلی هیچ تمایلی به حضور در تیم امید ندارد و گفته می‌شود که مجیدی تنها در شرایطی علاقه‌مند به فعالیت در عرصه ملی است که پیشنهاد تیم ملی بزرگسالان به او ارائه شود تا پرونده حضور احتمالی‌اش در تیم امید هم در مقطع کنونی بسته شود.

مجیدی از تیم جدیدش در امارات رونمایی می‌کند!
سرمربی سابق استقلال که قهرمانی‌ای تاریخی را از خود در فوتبال ایران به جای گذاشته، بعد از آنکه همکاری‌اش با اتحاد کلبا به پایان رسید، سیاست سکوت را در پیش گرفت و نسبت به شایعات مطرح شده سعی کرد که واکنشی نداشته باشد. فرهاد مجیدی در سکوت خبری در حال گذراندن دوره‌های دانش‌افزایی است و پیگیری‌های بیشتر نشان می‌دهد که فرهاد تصمیم نهایی خود را گرفته و او قصد دارد تا در فوتبال امارات به کارش ادامه بدهد. براساس آخرین خبرها، مجیدی مشغول مذاکره با مدیران یکی از تیم‌های اماراتی است و اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، او به‌زودی از تیم جدیدش در فوتبال امارات رونمایی می‌کند تا در نقش سرمربی لژیونر به کارش ادامه بدهد و نامش برای نیمکت تیم‌های ایرانی در حد آلترناتیو بماند.

کد خبر 847184 برچسب‌ها ویژه ورزشی فرهاد مجیدی باشگاه استقلال

دیگر خبرها

  • کودکان سینمای ایران که امروز بازیگران معروفی هستند (فیلم)
  • مجید و آقا معلم قصه‌های مجید پس از ۳۴ سال (فیلم)
  • مسیر دشوار والیبال ایران برای المپیکی شدن
  • (ویدیو) کودکان سینمای ایران که امروز بازیگران معروفی هستند
  • رکوردشکنی شمس و مولوی در سینمای ایران
  • آخرین دیدار مجید با بی بی قبل از فوتش (فیلم)
  • عکس‌| جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات
  • تصمیم فرهاد مجیدی؛ او به ایران برمی‌گردد؟
  • تصمیم فرهاد مجیدی برای پایان دادن به همه شایعات | چهره محبوب آبی‌ها به ایران برمی‌گردد؟
  • فرهاد مجیدی تصمیم نهایی را گرفت: در امارات می‌مانم!