Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-01@09:55:58 GMT

وام ودیعه مسکن و سرگردانی مستأجرها

تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۳۸۷۵۵

وام ودیعه مسکن و سرگردانی مستأجرها

از دو سال پیش و در راستای حمایت از خانوارهای اجاره‌نشین، پرداخت وام ودیعه مسکن در نظام بانکی کشور اجرایی شده و امسال هم ضمن افزایش سقف، بانک‌ها مکلف شده‌اند تسهیلات ۱۰۰، ۷۰ و ۴۰ میلیون تومانی را در تهران، مراکز استان‌ها، شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت و سایر شهرها به مستأجران بپردازند.
مشاهده‌های میدانی خبرنگار ما از فرایند پرداخت این تسهیلات در شعب مختلف بانک‌های تهران اما گویای این حقیقت تلخ است که عمده بانک‌ها به شیوه‌های مختلف از پرداخت تسهیلات به مستأجران سر باز می‌زنند؛ شعبی که نامشان در سامانه وزارت راه‌وشهرسازی برای پرداخت تسهیلات درج ‌شده و براساس آخرین پیامی که از سامانه صادر می‌شود، باید پاسخگوی تقاضای تسهیلاتی مستأجران باشند، اما به لطایف‌الحیل، دور زدن طرح حمایتی دولت و بخشنامه ابلاغی از سوی بانک مرکزی را در دستور کار قرار داده‌اند و گویا اصولاً تسهیلات ودیعه مسکن از زاویه دید نظام بانکی و رؤسای شعب، اسم رمزی است برای «عدم پرداخت» و «سرگردانی» بیش‌ازپیش اجاره‌نشینان.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



مسیری فرسایشی که شروعی دلنشین دارد
ورود به سامانه جامع طرح‌های حمایتی مسکن وزارت راه‌وشهرسازی، نخستین گام برای دریافت تسهیلات ودیعه ۱۰۰میلیون تومانی مسکن است و درنهایت تکمیل فرم‌ها و وارد کردن اطلاعات هویتی و سکونتی دارای کد رهگیری معتبر، مستأجران را به مرحله انتخاب شعبه بانک هدایت می‌کند و پس از انتخاب، شما به‌عنوان یک مستأجر «حائز شرایط» دریافت تسهیلات حمایتی ودیعه با در دست داشتن مدارک اعلامی، از سوی بانک مرکزی به شعبه انتخابی دعوت می‌شوید.
ادامه این فرایند اما به دلنشینی و سرعت عملی که از سامانه دیدید، نیست و صرفاً فرایند دریافت تأیید شعبه و شروع مراحل تکمیل مدارک وام‌گیرنده و ضامن‌ها به منظور دریافت این تسهیلات حمایتی که علی‌القاعده باید پیش از عبور از پیچ تند چانه‌زنی مستأجر با مالک و ناگزیر شدن اجاره‌نشینان به عقد قراردادهای سنگین اجاره‌بها پرداخت شود، برای شهروندان و ازجمله یک خبرنگار-مستأجر، حدود ۳۵ روز به طول می‌انجامد. بر همین اساس مراجعه چندین و چندباره به سامانه وزارت راه‌وشهرسازی، تغییر نام شعبه انتخابی و مراجعه حضوری و تلفنی به شعبه جدید تنها گزینه‌ای است که این روزها پیش روی مستأجران قرار دارد.
مراجعه خبرنگار قدس به ۲۳شعبه از بانک‌های مختلف شهر تهران از ابتدای تیر تا سوم مرداد نشان می‌دهد اعطای تسهیلات با ۱۸درصد سود و بازپرداخت ۱۵۲میلیون تومان در بازه زمانی پنج ساله که پرداخت اقساط ماهانه حدود ۵/۲میلیون تومانی آن برای جامعه حقوق‌بگیر و دارای درآمد ثابت به‌سختی امکان‌پذیر است، برای بانک‌ها نه‌تنها جذاب نیست و چنگی به دل نمی‌زند بلکه حداقل زمان را برای پاسخ‌گویی به متقاضیان صرف می‌کنند و حداکثر سنگ‌اندازی را در این مسیر به خرج می‌دهند.

فرسایش روان مستأجران با اطوار بانک‌داران!
در نخستین گام و مطابق فهرستی که سامانه وزارت راه‌وشهرسازی در اختیار مردم قرار می‌دهد، شعبه‌ای از بانک ملی را انتخاب می‌کنم. شماره تلفن شعبه را می‌گیرم و با مسئول تسهیلات مرتبط می‌شوم. پاسخی که از او می‌شنوم نشان از نداشتن اعتبار و محدودیت این بانک در پرداخت تمامی تسهیلات ازجمله تسهیلات ودیعه دارد.  برای بار دوم به سامانه وزارت راه‌وشهرسازی مراجعه می‌کنم و شعبه دیگری از بانک ملی را انتخاب می‌کنم و این حذف و تأیید تا چهار شعبه ادامه پیدا می‌کند و درنهایت پرونده امیدواری به دریافت تسهیلات از بانک ملی را می‌بندم.
گزینه بعدی انتخاب شعبه‌ای از بانک تجارت است. خانمی تقریباً کم‌حوصله به‌عنوان متصدی تسهیلات در مراجعه حضوری‌ام به شعبه می‌گوید: پیش از انتخاب شعبه باید با ما هماهنگ می‌کردید! ما فقط به افراد ساکن در این محدوده تسهیلات می‌دهیم و باید در این شعبه حتماً حساب داشته باشید. می‌گویم: من ساکن همین محدوده هستم و همین امروز حساب باز می‌کنم. در پاسخ اما می‌شنوم: نه... باید از قبل حساب داشته باشید و گردش حسابتان هم بالا باشد! همین سناریو در مراجعه حضوری من به دو شعبه دیگر از بانک تجارت هم تکرار شد.
انتخاب بعدی این خبرنگار-مستأجر دو شعبه از بانک رفاه کارگران است. مسئول تسهیلات این دو شعبه در پاسخ به اینکه «من شعبه شما را برای دریافت تسهیلات انتخاب کرده‌ام و برای تحویل مدارک آمده‌ام» می‌گویند: باید حقوق ماهانه‌تان را از بانک رفاه دریافت کنید تا در اولویت پرداخت وام باشید در غیر این صورت الزامی برای پرداخت نداریم.در گام بعد، خبرنگار ما رفتارهایی ملوکانه در مراجعه به سه شعبه از بانک صادرات و دو شعبه از بانک سپه می‌بیند و لمس می‌کند؛ آن‌هم با شنیدن این جملات که «اعتباری نداریم»، «چیزی به ما ابلاغ نشده» و خلاصه پاسخی از سر بی‌پاسخی می‌دهند.
این روزها واقعیت فرایند فرسایشی حدوداً ۳۵ روزه برای تأیید شدن از سوی شعب و تحویل مدارک برای دریافت تسهیلات ودیعه، غیرقابل‌انکار است، شعب بانک مسکن، ملت و بانک‌های خصوصی برای همراهی با مستأجران، انعطاف بیشتری از خود نشان می‌دهند یا حداقل به نظر می‌رسد بستن مسیر مردم از نقطه شروع، در دستور کارشان نیست چراکه منهای دو شعبه بانک پاسارگاد که درج نامشان در فهرست بانک‌های پرداخت‌کننده تسهیلات را مربوط به سال گذشته و عدم به‌روزرسانی سایت اعلام می‌کنند، بانک‌های دیگری ازجمله سینا، ایران‌زمین، کارآفرین و سامان البته با وضع ضوابطی متفاوت و متناسب با سلایق رؤسای شعب برای متقاضی و ضامن‌ها و به‌شرط عدم تکمیل ظرفیت، نسبت به پرداخت تسهیلات نظر مثبت دارند.
مسیر تکرارشونده و نامهربان حذف شعبه، انتخاب شعبه جدید، مراجعه و ناکامی در تأیید و تحویل مدارک اما نهایتاً در روز سوم مرداد، به شعبه‌ای از بانک پارسیان و تحویل مدارک هویتی و سکونتی اولیه، استعلام در سامانه سمات (سامانه متمرکز الکترونیکی اطلاعات تسهیلات و تعهدات)، افتتاح حساب و دریافت فهرستی از نواقص پرونده و شرایط ضامن‌ها ختم می‌شود.
براساس فهرستی که مسئول تسهیلات شعبه ارائه می‌کند، برای پرداخت، حضور دو کارمند رسمی دولت (منهای بازنشستگان برخی بانک‌ها که امکان ارائه گواهی کسر از حقوق ندارند) یا بازنشسته تأمین اجتماعی که میزان دریافتی و سقف ضمانتشان اجازه پذیرش ضمانت جدید را داشته باشد با گواهی کسر از حقوق، آخرین فیش حقوقی، حکم کارگزینی، صورتحساب سه ماهه واریز حقوق و معرفی و ارائه سند اموالی مانند ملک و خودرو برای تسهیلات ضروری است و این یعنی داستان دریافت وام حمایتی دولت برای مستأجران تازه‌ کلید خورده و بالطبع زمان پرداخت را تأمین نظر شعبه در معرفی دو ضامن مشخص می‌کند و فلسفه اصلی پرداخت این تسهیلات بیش‌ازپیش به حاشیه می‌رود.

فقط ۴درصد متقاضیان تسهیلات گرفته‌اند
حضور هر شعبه به‌مثابه یک امپراتوری مستقل در دل نظام بانکی، وضع ضوابط و قیدوبندهای متنوع برای سد کردن مسیر ارائه تسهیلات حمایتی به مردم و نادیده گرفتن فشارهای تورمی وارد آمده بر جامعه مستأجران در شرایطی این روزها و در فرایند پرداخ�� تسهیلات ودیعه مسکن، به اوج رسیده که منابع متعدد خبری اعلام کرده‌اند تاکنون
 ۴۱۱هزار و ۹۳۷ خانوار در سامانه دریافت تسهیلات ودیعه نام‌نویسی کرده‌اند اما تا ابتدای مرداد تنها به ۴۰درصد متقاضیان واجد شرایط (۲۰۲هزار و ۴۷۹ خانوار) تسهیلات پرداخت ‌شده است.
عملکرد نامناسب بانک‌ها در اعطای این تسهیلات در حالی است که در بخشنامه بانک مرکزی «بانک‌های عامل موظف‌اند تا زمان تکمیل سهمیه ابلاغی از سوی بانک مرکزی در سال۱۴۰۱ فرایند پرداخت تسهیلات به متقاضیان را ادامه دهند» و بنا به تأکید مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه‌وشهرسازی «اگر شعب از پرداخت تسهیلات امتناع کنند، مشمول ۲۰درصد جریمه‌ مالیاتی می‌شوند». به گفته پروانه اصلانی «امسال همه تسهیلات بخش مسکن از محل قانون جهش تولید تأمین می‌شود که این مبلغ در سال گذشته ۳۶۰هزار میلیارد تومان (معادل ۲۰درصد تسهیلات پرداختی بانک‌ها) بود و امسال هم از همین محل ۴۰هزار میلیارد تومان به وام ودیعه مسکن تخصیص داده‌ شده که بانک مرکزی پرداخت این تسهیلات را به تفکیک بانک، استان و شعب بانکی ابلاغ کرده است».

خبرنگار: فرزانه غلامی

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: وام بانکی مستأجرها مسکن اجاره نشین بانک سامانه وزارت راه وشهرسازی پرداخت تسهیلات دریافت تسهیلات تسهیلات ودیعه شعبه از بانک تحویل مدارک انتخاب شعبه بانک مرکزی ودیعه مسکن بانک ها دو شعبه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۳۸۷۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرداخت تسهیلات پروژه‌های خودمالکی مسکن متوقف نشده است

امتداد - طبق اعلام مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی پرداخت تسهیلات پروژه‌های خودمالکی مسکن متوقف نشده است.

به گزارش پایگاه خبری امتداد ، مدیر کل طرح ریزی و پایش طرح‌های مسکن اخیرا مدعی شده بود که اداره اعتبارات بانک مرکزی، جلوی پرداخت تسهیلات پروژه‌های خودمالک تا سقف ۵۵۰ میلیون تومان که مصوب شورای پول و اعتبار بوده را گرفته است و بانک مرکزی با توجیه اینکه پروژه‌های خود مالک باید تا سال ۱۴۰۲ پایان می‌یافت، نامه‌ای به بانک‌ها نوشته تا از انعقاد قرارداد متمم پروژه‌های خود مالک جلوگیری کنند.

 در همین راستا، مهدی صحابی، مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی ضمن رد این اظهارات به خبرنگار ایبنا گفت: با وجود اظهارات این مقام مسئول در خصوص مصوبه شورای پول و اعتبار باید گفت که این مصوبه صراحت دارد که افزایش سقف تسهیلات صرفا به پروژه‌های حمایتی طرح نهضت ملی مسکن تعلق می‌گیرد.

 وی ادامه داد: با توجه به محدودیت‌های منابع موجود شبکه بانکی برای اختصاص تسهیلات، این منابع باید به پروژه‌های بیشتر و به افرادی با درآمد کمتر در دهک‌های درآمدی هدف با آورده‌های کمتر تعلق گیرد. برهمین اساس مصوبه شورا صراحت دارد این تسهیلات صرفا مشمول پروژه‌های حمایتی طرح ملی مسکن با زمین‌های ۹۹ ساله می‌شود که از سوی وزارت راه و شهرسازی در اختیار این پروژه‌ها قرار داده شده است. در نتیجه طبق مصوبه شورای پول و اعتبار عملا افزایش سقف برای پروژه‌های خودمالکی در نظر گرفته نشده است.

 مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی تصریح کرد: به هر حال با توجه به لزوم حمایت بیشتر از رونق تولید مسکن و به رغم محدودیت‌های موجود، سال گذشته تصمیم گرفته شد تا پروژه‌های خود مالکی که در سال ۱۴۰۲ تکمیل شود و به مرحله فروش اقساطی یعنی دریافت دفترچه قسط توسط متقاضی تسهیلات برسد، شامل افزایش سقف شوند. این در حالیست که پروژه‌ها به رغم اینکه خود مالکی هستند، با مساعدت شورای پول و اعتبار می‌توانند با برخورداری از این شرایط مشمول افزایش سقف شوند.

 صحابی اظهار کرد: بنابراین اظهارات مدیر کل طرح ریزی و پایش طرح‌های مسکن که معتقد است اداره اعتبارات بانک مرکزی جلوی این مساله را گرفته، صحیح نیست و اتفاقا این اداره در راستای مساعدت بیشتر در سال گذشته، حتی فراتر از مصوبه شورای پول و اعتبار نیز تسهیلات موجود را مصوب و پرداخت کرده است. بدین ترتیب این ادعا که اداره اعتبارات مانع شده و با بانک‌ها مکاتبه کرده تا این اتفاق رخ ندهد، به هیچ عنوان درست ندارد.

وی گفت: ضمن اینکه اصلا افزایش سقف تسهیلات برای سال ۱۴۰۳ بابت پروژه‌های خودمالکی وجود ندارد. حال اگر وضعیت منابع بانکی اجازه دهد، افزایش سقف با توجه به نیاز و مشکلات پروژ‌های خود مالکی در سال ۱۴۰۳ باید مورد بررسی قرار گیرد. بدیهی است اگر امکانات فراهم شود قطعا اقدام عملی در این خصوص صورت خواهد گرفت، ولی تا این لحظه، افزایش سقف تسهیلات فقط به پروژه‌های حمایتی نهضت ملی مسکن تعلق می‌گیرد و به پروژه‌های خود مالکی نیز بر اساس سقف قبلی پرداخت می‌شود.

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • متقاضیان مسکن ملی بخوانند/ آخرین وضعیت وام نهضت ملی مسکن اعلام شد (+ جزییات)
  • امضای بیش از ۵۷ درصد از کل تعهدات پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن در بانک مسکن
  • متقاضیان مسکن ملی بخوانند؛ آخرین وضعیت وام نهضت ملی مسکن
  • چرا بانک‌ها از پرداخت تسهیلات مسکن طفره می‌روند؟/ فرار بانک ها از تله وام مسکن
  • اعلام آخرین وضعیت وام نهضت ملی مسکن
  • گلایه مستاجران قمی از مشکلات دریافت وام ودیعه مسکن
  • آخرین وضعیت وام نهضت ملی مسکن اعلام شد+ جزییات
  • آخرین وضعیت وام نهضت ملی مسکن اعلام شد + جزییات
  • پرداخت تسهیلات پروژه‌های خودمالکی مسکن متوقف نشده است
  • ۷۷ درصد از مستاجران تهرانی موفق به دریافت تسهیلات ودیعه مسکن شدند