Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس اقتصادی، ایجاد انحراف در آمار‌های اقتصادی را عاملی موثر در تصمیم‌گیری غلط در عصه سیاست‌گذاری‌های کلان اقتصادی بیان کرد.

گروه اقتصاد کلان بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ پژوهشگران و صاحب نظران اقتصادی ایران مدت هاست که در جریان بررسی شاخص‌های کلان اقتصادی کشور با گزارش‌های ناهمگون دو مرجع آماری بانک مرکزی و مرکز آمار ایران مواجه هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در طول چند دهه اخیر تعدد مرجع آمار‌دهی اقتصادی باعث شده است تا این افراد برای دسترسی به آمار‌های اقتصادی مطمئن، چالش‌های متعددی را تجربه کنند؛ چرا که اختلاف‌های آماری میان گزارش‌های منتشرشده از سوی بانک مرکزی و مرکز آمار، یک امری متداول محسوب می‌شود.


در حال حاضر این موضوع می‌تواند به ارائه دو تصویر متفاوت از اقتصاد ایران منجر شود که پدیده مطلوبی تلقی نمی‌شود؛ چرا که دو مولفه اطمینان از کیفیت آمار‌ها و سرمایه اجتماعی این نهاد‌های آماری را نزد افکار عمومی و جامعه نخبگان کشور تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.


در جدیدترین وقایع پیش آمده حول محور این موضوع، مرکز آمار ایران میانگین قیمت مسکن در تهران را رقم بالغ بر ۴۵ میلیون تومان اعلام کرده بود، اما روز گذشته بانک مرکزی گزارش مشابه را به رقمی بالغ بر ۴۲ میلیون تومان بیان کرده بود.


البته این موضوع چندان هم از عنصر تازگی برخوردار نبوده و در ماه گذشته نیز چنین اتفاقی در محیط اقتصادی ایران از سوی دو نهاد اقتصادی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران به وقوع پیوسته بود؛ در طول سالیان اخیر بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی کشور نسبت به این موضوع انتقاداتی را به عمل آورده بودند، اما تا کنون توجهی به این دست مسائل از سوی دولت‌ها منعکس نگردیده است.


ریشه این شکاف آماری در کجاست؟


در طول یک دهه اخیر، همزمان با بغرنج شدن وضعیت شاخص‌های کلان اقتصاد کشور، بسیاری از اقتصاددان کشور در صدد حل این خلاء آماری برآمدند؛ این صاحب نظران در نهایت پس از بررسی تطبیقی و مطالعات علمی متعدد ریشه این شکاف آماری را ناشی از «تفاوت منابع آماری»، «عدم‌ا نطباق در طبقه بندی ها»، «روش‌های محاسباتی متفاوت»، و «عدم‌امکان مقایسه بخش‌ها در حساب‌های ملی مرکز ایران» بیان کردند.


هر یک از این مولفه‌های مذکور از نقش پر رنگ در تعیین وسیاست‌گذاری‌های کلان اقتصادی کشور برخوردار هستند، لذا وقوع انحراف در هر یک از مولفه‌ها باعث می‌شود که پژوهشگران و تصمیم‌گیران ارشد کشور برای سیاست‌گذاری‌های کلان با خطا‌های فاحش رو به رو شوند که نتایجی غیر قابل جبران برای اقتصاد ایران به همراه خواهد داشت.


تجمیع نهاد‌ها آماری، راهکاری برای حل شکاف آماری


«میثم مهرپور» کارشناس اقتصادی در گفتگو با بازارنیوز پیرامون راهکار‌های موثر برای برطرف‌سازی شکاف آماری نظام اقتصادی ایران اظهار کرد: موضوع اختلاف نظر گزارش‌های آماری مرکز آمار ایران و بانک مرکزی گسترده از موضوع میانگین قیمت ماهانه مسکن بوده و نه تنها در این موضوع بلکه در بسیاری از شاخص‌های مهم اقتصادی کشور ما شاهد بروز چنین اختلافاتی فاحش میان بانک مرکزی و مرکز امار بوده‌ایم.


این کارشناس اقتصادی همچنین اختلاف نظر موجود میان این دو نهاد را ابزاری در دست دولت‌ها بیان کرد و گفت: در طول چند دهه اخیر بسیاری از دولت‌ها برای موفق جلوه دادن سیاست‌های خود گا‌ها به آمار‌های نهادی همچون بانک مرکزی تکیه می‌دادن، اما از سوی دیگر برای توجیه کردن و یا مخفی سازی برخی از ناکامی‌های اقتصادی خود به آمار‌های نهاد مقابل بانک مرکزی یعنی مرکز آمار ایران استناد می‌کردند.


وی تعیین نهادی واحد برای ارائه آمار‌های اقتصادی منسجم را راهکاری مناسب برای بهبود این شکاف آماری بیان کرد گفت: پیش بینی می‌شود که با تعیین مرکز آمار ایران به عنوان نهادی مرجع برای گزارش‌دهی‌های اقتصادی، این شکاف آماری حل گردد لذا بهتر است که دولت برای حل این مسئله مرکز آمار را به عنوان اصلی‌ترین مرجع پاسخگویی و گزارش‌دهی وقایع اقتصادی کشور معرفی کند.


انحراف در آمار، اشتباه در سیاست‌گذاری


مهرپور در ادامه انحراف در آمار‌های اقتصادی را عاملی موثر در سیاست‌گذاری‌های غلط و نادرست بیان کرد و توضیح داد: فلسفه ذاتی داده‌های آماری هدایت کردن سیاست‌گذار در امر تصمیم‌گیری است لذا زمانی که مبنای آمار‌های اقتصادی غلط باشد، سیاست‌گذار با اتخاذ تصمیمات نادرست هزینه‌های گزافی برای اقتصاد کشور به ارمغان می‌آورد.


به گزارش بازارنیوز، در شرایط اقتصادی فعلی کشور، آمار‌ها‌ی صحیح اقتصادی نقش مهمی را در جریان سیاست‌گذاری‌های کلان اقتصادی بازی می‌کنند؛ این داده‌ها به‌مثابه چشم و گوش پژوهشگران اقتصادی و سیاست‌گذاران اقتصادی برای درک شرایط کلان اقتصاد کشور است.


یقینا بدون در دست داشتن داده‌های به‌روز، کارآمد و دقیق، سیاستگذاری و برنامه‌ریزی‌های کلان اقتصادی غیر‌ممکن بوده و این امر در نهایت سبب می‌شود که امکان پیش‌بینی راه‌حل برای مشکلات اقتصادی موجود سلب گردد.


وجود دو مرجع آماری بانک مرکزی و مرکز آمار در کشور باعث شده است تا پژوهشگران اقتصادی در سردرگمی‌های مختلفی پیرامون وضعیت آماری کشور قرار بگیرند لذا دولت برای حل این مشکل باید تنها یک نهاد را به عنوان مرجعی رسمی برای اعلام و انتشار گزارش‌های اقتصادی کشور معرفی کند.



پایان پیام//

برچسب ها: مرکز آمار ایران ، بانک مرکزی ، داده های آماری ، اطلاعات اقتصادی ، وزارت اقتصاد و امور دارایی ، سیاست‌گذاری اقتصادی لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000RuK

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: مرکز آمار ایران بانک مرکزی داده های آماری اطلاعات اقتصادی وزارت اقتصاد و امور دارایی سیاست گذاری اقتصادی بانک مرکزی و مرکز آمار سیاست گذاری های کلان آمار های اقتصادی کلان اقتصادی کلان اقتصاد مرکز آمار ایران اقتصادی کشور آمار ها داده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۳۹۱۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موافقت وزیر اقتصاد عربستان با ۵ پیشنهاد ایران

سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی که برای شرکت در اجلاس ۵۰ امین سال تاسیس بانک توسعه اسلامی به عربستان سفر کرده است، در صفحه خود در فضای مجازی نوشت: «در عربستان گفتگوی بسیار سازنده‌ای با همتای سعودی داشتیم. جناب فیصل ابراهیم با هر ۵ پیشنهاد ایران موافقت نمود و بر تدوین نقشه‌ راه همکاری‌های اقتصادی بخش دولتی - خصوصی و سرعت در اجرای آن تاکید کرد.»

منبع: فارس

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی

دیگر خبرها

  • موافقت وزیر اقتصاد عربستان با ۵ پیشنهاد ایران
  • بهبود اقتصادی؛ از میدان «واقعیت» تا میدان «تصویر»
  • چرا ایران تحریم‌ناپذیر است؟
  • رشد اقتصادی ایران در ۲۰۲۳ بر اثر دانش‌بنیان شدن صنعت نفت و گاز به دست آمد/ استفاده حداکثری از توان دانش بنیان‌ها جواب داد
  • پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟
  • پیشرفت اجتماعی ایران از سال ۲۰۱۹ کم و در سال ۲۰۲۳ منفی شد / در بخش فرصت ها وضعیت ایران خطرناک است / قربانی‌شدنِ پیشرفت اجتماعی در ساحتِ سیاست و اقتصاد
  • جذب ۵ قاضی و ۲۴ کارمند در دادگستری فلاورجان
  • موضوع چای دبش را لاپوشانی کردند | واقعیت سفره مردم را هم منعکس نمی‌کنند
  • عملیات «وعده صادق» نشان داد جنگ‌هراسی در اقتصاد تاثیرگذار نیست
  • افغانستان در اقتصاد و سیاست رو به پیشرفت است