Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ايتنا»
2024-05-04@03:19:52 GMT

نقش خورشید در پیری زودرس سیارک‌ها

تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۴۰۹۴۴

نقش خورشید در پیری زودرس سیارک‌ها

ایتنا - خورشید در سیارک بنو هر چهار ساعت و ۱۸ دقیقه یک‌بار طلوع می‌کند.
دانشمندان از این کشف که گرمای خورشید، تنها بین ۱۰ تا ۱۰۰ هزار سال، احتمالا سنگ‌های موجود در سطح سیارک بنو (Bennu) را می‌شکند «شگفت‌زده» شده‌اند. گامی رو به جلو که نشان می‌دهد سنگ‌های فضایی از آنچه قبلا تصور می‌شد، سریع‌تر پیر می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



به گزارش ایتنا از ایندیپندنت، بر اساس این پژوهش که اخیرا در مجله «نیچر ژئوساینس» (Nature Geoscience) منتشر شده است، تصاویری با وضوح بالا از شکستگی‌های صخره‌ای در سیارک بنو که فضاپیمای اوسیریس-رکس (Osiris-Rex) ثبت کرده‌، مورد تجزیه‌وتحلیل محققان قرار گرفته است.

فضاپیمای اوسیریس رکس (برگرفته از سرواژه‌ اسامی زیر)، اوریجینز (Origins)، اسپکترال اینترپریتیشن (Spectral Interpretation)، ریسورس آیدنتیفیکیشن (Resource Identification)، سکیوریتی (Security)، رگولیت (سنگ‌پوشه) اکسپلورر (Regolith Explorer)، مدار بنو را در ماه مه ۲۰۲۱ ترک کرد و انتظار می‌رود در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ به زمین برسد.

پژوهشگران از جمله محققان «سی‌ان‌آر‌اس» (CNRS) در فرانسه، با استفاده از داده‌های این فضاپیما، می‌توانند بهتر پیش‌بینی کنند که چه مدت زمانی طول می‌کشد تا سنگ‌های روی سیارک‌هایی مانند «بنو» به قطعات کوچک‌تری تقسیم شوند. برخی از این قطعات ممکن است به فضا پرتاب شوند یا روی سطح سیارک باقی بمانند.

مارکو دلبو از دانشگاه «کوت دازور» (Université Côte d’Azur) در فرانسه که یکی از نویسندگان این پژوهش است، می‌گوید: «ما از اینکه روند پیری و هوازدگی [یعنی فرسایش در اثر هوا] در سیارک‌ها ازنظر ژئولوژیک خیلی سریع اتفاق می‌افتد، شگفت‌زده‌ایم... ما تصور می‌کردیم بازسازی سطح سیارک‌ها چند میلیون سال طول می‌کشد.»

پژوهشگران می‌گویند رانش زمین، آتشفشان‌ها و زمین‌لرزه‌ها به‌ تدریج سطح زمین را تغییر می‌دهد و در کنار نیروهای دیگری مانند آب، باد و تغییرات دمایی، لایه‌های سنگ‌ها را می‌شکنند و طی میلیون‌ها سال، سطوح جدیدی را ایجاد می‌کنند.

در سیارک بنو که خورشید در آن، هر چهار ساعت و ۱۸ دقیقه یک‌بار طلوع می‌کند، تغییرات سریع دما، نیرویی داخلی ایجاد می‌کند که موجب شکستن و خرد شدن سنگ‌ها می‌شود. درست مثل یک لیوان سرد که [با قرار گرفتن] زیر آب داغ می‌شکند.

فضاپیمای ناسا اوسیریس-رکس در نخستین بررسی‌های خود از این سیارک، شکاف‌هایی را در صخره‌ها مشاهده کرد.

پژوهشگران می‌گویند به نظر می‌رسد این شکستگی‌ها در یک جهت واحد باشند - «نشانه‌ای آشکار از اینکه این پدیده ممکن است در اثر شوک‌های دمایی بین روز و شب ایجاد شده باشد.»

دانشمندان همچنین طول و زوایای بیش از ۱۵۰۰ شکستگی در سطح صخره‌ها را که در تصاویر اوسیریس-رکس مشاهده شده بود، به روش دستی اندازه‌گیری کردند – ابعاد برخی از این شکاف‌ها کوچک‌تر از یک راکت تنیس و برخی بزرگتر از یک زمین تنیس بود.

آن‌ها دریافتند که این شکاف‌ها اغلب در جهت شمال غربی-جنوب شرقی قرار دارند، یعنی احتمالا خورشید آن‌ها را ایجاد کرده است. بر اساس این پژوهش، نور خورشید احتمالا عامل اصلی تغییر چهره سیارک بنو بوده است.

دکتر دلبو می‌گوید: «زمانی که رانش سطح سیارک یا برخورد سنگ‌های فضایی دیگر با آن، تخته‌سنگ‌ها را جابه‌جا کند و سرعت آن بیشتر از سرعت ترک خوردن سنگ‌ها باشد، شکاف‌ها در جهت‌های تصادفی پدیدار می‌شوند.»

محققان برای بررسی شکستگی‌های حرارتی، از یک مدل رایانه‌ای استفاده کردند تا پراکندگی و خرد شدن تخته‌سنگ‌ها روی سیارک را در بازه‌های زمانی بین ۱۰ هزار تا ۱۰۰ هزار ساله محاسبه کنند.

شکستگی‌های حرارتی در بنو ازنظر نحوه شکل‌گیری کاملا شبیه به آن چیزی است که در زمین و مریخ می‌بینیم.

کریستف ماتونتی، یکی دیگر از نویسندگان این پژوهش، می‌گوید: «بسیار جالب است که می‌بینیم این شکاف‌ها وجود دارند و حتی در شرایط فیزیکی بسیار عجیب‌وغریب در مقایسه با مریخ (گرانش کم، بدون جو) باز هم مشابه یکدیگر‌ند.»

اگرچه توپوگرافی «بنو»، جوان است، اما محققان تاکید می‌کنند که سنگ‌های روی سطح سیارک‌ها، میلیاردها سال قدمت دارند و «حاوی اطلاعات ارزشمندی درباره آغاز منظومه شمسی هستند.»

دانشمندان امیدوارند هنگامی که اوسیریس-رکس، در سال ۲۰۲۳ نمونه‌ای از بنو را به زمین بیاورد، بتوانند درباره قدمت سطح آن و همچنین در مورد چگونگی شکل‌گیری سنگ‌های فضایی، اطلاعات بیشتری کسب کنند.

دانشمندان پیش از این محاسبه کرده بودند که این سیارک ۵۰۰ متری ممکن است در سال ۲۱۳۵ به زمین نزدیک شود.

لیندلی جانسون، مدیر (سامانه) دفاع سیاره‌ای ناسا، سال گذشته گفت اگر بنو به زمین ضربه‌ای وارد کند، حیات را از بین نمی‌برد، اما باعث ایجاد دهانه‌ای با ابعاد ۱۰ تا ۲۰ برابر بزرگ‌تر از سیارک می‌شود.

منبع: ايتنا

کلیدواژه: فضا ناسا سیارک سیارک بنو سطح سیارک شکستگی ها سیارک ها شکاف ها سنگ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.itna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ايتنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۴۰۹۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام برنامه های دهه کرامت در هرمزگان/ جشن های زیر سایه خورشید درهرمزگان+عکس

 مصطفی رجبیان مسئول برگزاری هفدهمین دوره جشن‌های مردمی زیر سایه خورشید هرمزگان گفت: برنامه‌های دهه کرامت در استان از ۲۰ تا ۳۱ اردیبهشت برگزار می‌شود.

 رجبیان افزود: برنامه‌های دهه کرامت امسال با شعار «یا امام رضا (ع) با شما سربلندیم» آغاز و با حضور سه کاروان که شامل خادمان و مبلغان استان قدس رضوی و پرچم بارگاه امام رضا (ع) است که در همه شهرستان‌های هرمزگان ادامه می‌یابد.

وی افزود: هدف از برگزاری جشن‌های مردمی زیر سایه خورشید توسعه معنوی و مردمی زیارت امام رئوف است که حضور این سفیران تداعی کننده فضای خاص زیارت بین مردم است.

رجبیان گفت: برنامه‌های زیر سایه خورشید در دو نوبت صبح و عصر در بین مردم خواهد بود و در نوبت صبح حضور در کارخانجات و تولیدی‌های کارآفرین، حضور در مراکز نظامی، عیادت از بیمار‌ها در بیمارستان‌ها و بازدید از برخی ادارات در استان است.

وی افزود: مردمان خطه جنوب، هرمزگانی‌های عاشق اهل بیت عصمت و طهارت علیهم‌السلام، امسال برای هفدمین سال متوالی میزبان کاروان خدام حرم مطهر امام رضا (ع) و پرچم متبرک رضوی هستند.

معاون کانون‌های خدمت رضوی هرمزگان گفت: اجتماع امام رضایی‌ها در شب میلاد امام رضا (ع)، ایستگاه‌های ورزشی با هدف ارایه خدمات ورزشی، کوچه‌های شهدایی و اجرای برنامه فرهنگی ویژه شهدا با همکاری خانواده شهیدی که در همان کوچه سکونت دارد، از شاخص‌ترین برنامه‌های این دهه در استان هرمزگان است.
رجبیان افزود: اجرای پویش ملی نذر آزادی پدران و مادران زندانی، برپایی میز مشاوره در بقاع متبرکه، ارایه خدمات پزشکی (دندانپزشکی) و اجرای برنامه «کبوترانه» ویژه نوجوانان از دیگر برنامه‌های دهه کرامت است.

در پایان این نشست خبری، پوستر هفدمین دوره جشن‌های مردمی زیر سایه خورشید رونمایی شد.

 

 

باشگاه خبرنگاران جوان هرمزگان بندرعباس

دیگر خبرها

  • یک فرد را در چه سنی می‌توان «پیر» دانست؟
  • چرا زنان بیشتر از مردان عمر می‌کنند؟
  • علل شایع پیری زودرس پوست صورت
  • جشنواره «صدای پای خورشید» در همدان
  • خودداری از کوچ زودرس دام‌ها به مراتع
  • لزوم واگذاری امور فرهنگی به مردم/ پیری جمعیت دغدغه جدی است
  • اعلام برنامه های دهه کرامت در هرمزگان/ جشن های زیر سایه خورشید درهرمزگان+عکس
  • نکات حقوقی و قوانین مربوط به دیه
  • صدای خاص رادیو خاموش شد
  • پیری جمعیت امنیت روانی و اجتماعی را به چالش خواهد کشید