Web Analytics Made Easy - Statcounter

اگرچه بدعت در عزاداری ها به عرفی خطرناک تبدیل شده و بارها از سوی کارشناسان مذهبی مذمت شده و رهبر انقلاب نیز نسبت به ان هشدار دادند، اما همه ساله در ایام محرم، رفتارها و کردارهایی صورت می گیرد که نیازمند تجدید نظر و حتی برخورد است. مولانا جلال الدین بلخی در غزلی دل انگیز با مطلع «کجایید‌ای شهیدان خدایی؟»، به ایجاز و با زیبایی هر چه تمام‌تر به تبیین واقعه تاریخی عاشورای سال ۶۱ هجری قمری پرداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنانکه در بیت دوم این غزل آمده است: «کجایید‌ای سبک روحان عاشق/ پرنده‌تر زمرغان هوایی»، هدف و فلسفه قیام عاشورا، سبکباری، رهایی و رستگاری آدمی از هر آنچه که او را به بند می‌کشد و در پیش پای ستمکاران و جباران به کرنش و تعظیم وامی دارد دانسته شده است. همچنین در بیت دیگری از این غزل آمده است: «کجایید‌ای در زندان شکسته/ بداده وامداران را رهایی». بر مبنای این بیت نیز قرار بر این بوده که حسین بن علی (ع) و یاران او شیوه رهایی از زندان و وارستگی از قید‌ها و زنجیر‌های دست و پاگیر بندگی را به انسان بیاموزند و او را از وامداری و بدهکاری به آیین‌ها و رسومی که به ضلالت و بیچارگی وی می‌انجامد رهایی ببخشند.

دشمنی و جهل، دو لبه یک قیچی

امروزه، اما و پس از گذشت ١۴٠٠ سال، متاسفانه همین نهضت رهایی بخش و نجات دهنده بنا به دلایلی که در پی خواهد آمد، در خطر استحاله و تبدیل شدن به کُند و زنجیر و بردگی و بندگی دوباره همان پیروان و روندگان طریقت حسین بن علی (ع) شده است و اگر پاسبانی و پاسداری علمای دین و کارشناسان مذهبی نباشد، نیت‌های زهرآگین دشمنان عاشورای حسینی از یک سو و نادانی و تُنک مایگی برخی سخنرانان و مداحان و عزاداران حسینی از سوی دیگر، همچون دو لبه یک قیچی رشته‌ها و پیوند‌های این آیین الهی و شیعی آگاهی بخش و نجات دهنده را از هم خواهد گسست و خسارتی عظیم و جبران ناپذیر بر جای خواهد گذاشت.

بدعت‌های عاشورا

نقل روایت‌های نادرست و بی اساس از سوی برخی سخنرانان، قرائت ابیات و اشعار غلوآمیز و نامربوط از سوی عده‌ای از مداحان، اصالت دادنِ صرف به شور و اشک و آه، بالا و پایین جهیدن‌های افراطی، خودنمایی‌ها و پیروی از نفسانیات، شبیه خوانی‌های بی شباهت به نهضت عاشورا، مقتل خوانی‌های بیگانه با گودال قتلگاه، استفاده از موزیک‌ها و ریتم‌های شبهه ناک و بیگانه با مضمون و مفهوم واقعه کربلا، پیرایه بستن‌های خرافی و جهالت بار به اصل ماجرای روز واقعه و بسیاری موارد و اتفاقات تاسف بار دیگر باعث شده است که نهضت عاشورا با همه روشنی و شفافیتی که در پیام آن وجود داشت به مرور، به یک حکایت پر شاخ و برگ و هَرَس ناشده تبدیل شود و به جای رهایی بخشی و رستگاری، به دست و پای شیعیان و پیروان حسین بن علی (ع) بپیچد و آن‌ها را از همراهی و پیروی پیشوای آزادگان و سرافرازان تاریخ باز بدارد و در یک کلام این نهضت بزرگ الهی و انسانی را به ضد خود تبدیل کند.

وظیفه سنگین پاسداری از نهضت

از این رو رسالت دغدغه‌مندان و دلسوزان آگاه و فرهیخته عاشورای حسینی امروز بیش از هر زمان دیگری سنگین‌تر و سترگ‌تر است. به نظر می‌رسد ایشان باید با تکیه بر نیروی عقل و ابزار خرد به هَرَس و پیرایش شاخ و برگ اضافی و مزاحم نهضت عاشورا بپردازند و با تمسک به عبارت مشهور «کلما حکم به العقل حکم به الشرع» به هماهنگی هرچه بیشتر میان عقل و شرع و نقل همت بگمارند و زنگار زمان از آیینه واقعه کربلا بزدایند و جلوه‌ای پاک، بی پیرایه و درخشان از این نمایش بی بدیل را به جهانیان عرضه کنند و این خود بهترین و کارآمدترین روش تبلیغ این حکایت شگفت و الهام بخش است. راست و درست گفته اند که نهضت عاشورا و واقعه کربلا در بطن خود آنقدر منطق، حقانیت، اصالت و شور آمیخته با شعور دارد که دیگر هیچ نیازی به آن همه اغراق، غلو و رفتار احساسی و بعضا جفاکارانه نخواهد بود.

عاشورا، پرتو رخشان جلوه الهی

خطر قشری گری و تقلیل واقعه عظیم کربلا به یک اتفاق احساسی و سوزناک و غفلت از هدف و فلسفه اصلی آن، بار‌ها و بار‌ها از سوی علمای سَلَف و روحانیون و کارشناسان برجسته دینی و همچنین مقامات بلند پایه نظام همچون امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی و آیت الله خامنه‌ای رهبر انقلاب گوشزد گردیده و شیعیان و دلدادگان عاشورای حسینی را از در غلتیدن به حاشیه‌ها و اسارت در بند بدعت‌ها و خرافات و پیرایه‌های بی اساس آن بر حذر داشته اند، اما به نظر می‌رسد به موازات این هشدار‌ها و بر حذر داشتن ها، یک پروژه و جریان نیرومند بیگانه با همدستی برخی عناصر خائن داخلی از طریق تولید مطالب و محتوای انحرافی و منابع قابل توجه مالی سعی در اصالت بخشیدن به عزاداری‌های بی محتوا و فاقد منطق و عقلانیت و انحراف نهضت اصیل عاشورا از مدار و محور اساسی و حقیقی آن است. با این همه، از آنجا که در بینش شیعی، قیام حسین بن علی (ع) در روز عاشورا، پرتوی از جلوه رخشان الهی است و به حکم عبارت قرآنی: «یرِیدُونَ لِیطْفِؤُا نُورَ الله بِأَفْواهِهِمْ وَاللهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ کرِهَ الْکافِرُونَ»، لذا بایستی امیدوار بود که در نهایت کافران و دشمنان معارف نورانی نهضت حسینی، بازنده حتمی این عرصه و آوردگاه خواهند بود، به تعبیر دیگر: «چراغی را که ایزد برفروزد/ هرآن کس پف کند ریشش بسوزد».

مسعود یوسفی / روزنامه نگار

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: محرم عزاداری بدعت عاشورا حسین بن علی ع نهضت عاشورا حسین بن علی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۴۵۱۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشتازی خاندان‌های نصف‌جهان؛ از تحریم تنباکو تا رهایی از وابستگی غرب در دوران مشروطه

اصفهان همواره مهد اولین‌ها بوده و بر این اساس بسیاری در این خطه حضور داشتند که اولین‌ها را رقم زدند و پیش‌قراول مسیری بودند که تا امروز و پس از گذشت قرن‌ها ادامه‌دار بوده، از پیشگامی در نهضت تنباکو تا تلاش برای رهایی از وابستگی به غرب آن‌ هم در زمانی که شاید این مفاهیم، رواج چندانی نداشته است‌.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، اصفهان و نصف‌جهان همواره مهد اولین‌ها بوده و بر این اساس بسیاری در این خطه حضور داشتند که اولین‌ها را رقم زدند و پیش‌قراول مسیری بودند که تا امروز و پس از گذشت قرن‌ها ادامه‌دار بوده است؛ به‌عنوان مثال پیش از موضوع نهضت تنباکو سیاست فهم احساس خطر کردند و بر همین اساس اولین شخصی که متوجه خطر این موضوع شد، آقانجفی از علمای سرشناس اصفهان بود؛ راهکار او این بود که فتوا دهد و خریدوفروش تنباکو را برای مردم حرام اعلام کند.

بر این اساس بسیاری از ما نام خاندان‌های فراوانی از جمله آقانجفی، امین، کلباسی، اژه‌ای و… را شنیدیم که نقش‌آفرینی فراوانی در تاریخ این شهر داشته‌اند و بر همین اساس محمود فروزبخش نویسنده و اصفهان‌پژوه به خبرنگار ایمنا اظهار کرد: مهم‌ترین خاندان علمی اصفهان خاندان نجفی است که از شیخ محمدتقی رازی استاد میرزای شیرازی آغاز می‌شود.

وی با بیان اینکه پسر او محمدباقر نجفی است که رئیس حوزه علمیه اصفهان بوده و فرزندانش نیز آقانجفی، شیخ محمدحسین، حاج آقا نورالله و شیخ جمال هستند، افزود: آقا نجفی زعیم حوزه اصفهان بود که اولین فتوای تحریم تنباکو در اصفهان را داد، همچنین مبارزه با بهائیت را در دستورکار داشته است.

این نویسنده و اصفهان‌پژوه تصریح کرد: شیخ محمد حسین نیز در نجف فوت می‌کند و پسر او شیخ محمدرضا است که استاد امام خمینی (ره) و نویسنده کتاب نقد فلسفه داروین و نگه‌دارنده حوزه علمیه در زمان اختناق رضاشاه است؛ حاج‌آقا نورالله نیز رهبر مشروطه‌خواهان اصفهان بود که خانه او امروزه خانه مشروطه نام گرفته و کتابی به‌نام مقیم و مسافر دارد و در آن به زبان رمان از مشروطه دفاع کرده است.

فروزبخش با اشاره به اقدامات حاج‌آقا نورالله نجفی گفت: تأسیس بیمارستان خورشید، انجمن صفاخانه، شرکت اسلامیه (شرکت اسلامیه شرکتی سهامی عام و یکی از اولین و مهم‌ترین کارخانه‌هایی بود که در دوران مشروطه در ایران با هدف تأمین منسوجات مورد نیاز مردم ایران و مقابله با وابستگی به خارج، با تلاش و حمایت اغلب بازرگانان و علمای اصفهان و شیراز و کاشان، به ویژه آقا نجفی اصفهانی و نورالله نجفی اصفهانی در فروردین ۱۲۷۸ تأسیس شد.) و حمایت از مدارس و روزنامه‌ها از اقدامات حاج‌آقا نورالله بوده که ریاست شرکت اسلامیه به عهده کازرونی بوده و از سویی جمعی از تجار و روحانیون به این نتیجه رسیدند از پارچه داخلی حمایت کرده و آن به اقصی نقاط جهان توزیع کنند.

وی با بیان اینکه شیخ جمال نیز مشروطه‌خواه بود که به تهران تبعید شد و آنجا همراه با شهید مدرس از مخالفان رضاشاه بود، خاطرنشان کد: یکی دیگر از خاندان‌های مطرح، خاندان کلباسی است که افراد علمی زیادی دارند اما در مسائل سیاسی نبودند؛ رأس این خاندان محمدابراهیم کلباسی بود که مزار او پشت مسجد حکیم است و به زهد و تقوا شناخته می‌شود در واقع حاجی کلباسی و سید شفتی احیاکننده حوزه علمیه اصفهان در اوایل دوران قاجار بودند.

این نویسنده و اصفهان‌پژوه یادآور شد: از دیگر خاندان‌های مطرح نیز خاندان اژه‌ای هستند که شخصیت معروفشان ملاعلی‌اکبر اژه‌ای است که فتوای جهاد با روس را دارد و از دیگر شخصیت‌هایشان نیز میرزا علی‌اکبر اژه‌ای است که در بحث تحریم تنباکو به آقانجفی کمک کرد..

فروزبخش با بیان اینکه خاندان امین، مجلسی، درچه‌ای، روضاتی، چهارسوقی، فشارکی، خاتون‌آبادی، خراسانی، بهشتی، صدر و شفتی از دیگر خاندان‌های فعال در عرصه علمی هستند، عنوان کرد: همراهی پدر و همسر بانو امین و ساخت بیمارستان امین از نکات قابل توجه است.

به گزارش ایمنا، علمای ایرانی و خصوصاً اصفهانی با جایگاه ویژه خود در تاریخ‌سازی، مدنیت، هنر و سیاست، فرهنگ‌ساز و شاخه اصلی درخت انسانیت شناخته می‌شوند؛ در واقع باید گفت این پیشگامان تاریخ و تمدن در جای‌جای تاریخ، چه با حضور مستقیم خود و چه از طریق تربیت شاگردان همواره شاخص، والا و گرامی بوده‌اند اما آنگونه که باید و شاید، به معرفی آن‌ها نپرداخته‌ایم و لازم است با سرلوحه قرار دادن تاریخ و تمدن خود، الگویی به عظمت تاریخ این دیار برای نسل جدید ارائه کنیم.

کد خبر 748194

دیگر خبرها

  • رهایی: دانشگاهیان آزادی‌خواه در سراسر دنیا به پا خاسته‌اند
  • آسیب‌شناسی استفاده از فضای مجازی در نظام تبلیغی‌رسانه‌ای مساجد
  • کارگروه مشترک برای آسیب شناسی روند رسیدگی به پرونده‌ها تشکیل شود
  • موزه مردم شناسی رختشویخانه - زنجان
  • تصاویری از نوه و نتیجه امام خمینی در مراسم عزاداری فوت عروس ارشد امام (ره)
  • آزادی ۱۸ زندانی جرایم مالی در نذر هشتم سبزوار
  • تصاویری از یک واقعه محیرالعقول در بیابان‌های عربستان؛ ابر سقوط کرد؟
  • سایه برج ها از سر باغ گیاه شناسی کوتاه می شود
  • پیشتازی خاندان‌های نصف‌جهان؛ از تحریم تنباکو تا رهایی از وابستگی غرب در دوران مشروطه
  • ابداع جوراب‌هایی الکترونیکی برای رهایی‌بخشی بیماران دیابتی از زخم پا