Web Analytics Made Easy - Statcounter

محققان پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی با بررسی بیش از ۲۰ هزار نفر از استان‌های مختلف کشور عنوان کردند که به‌طور نسبی مردم ایران در دوران پاندمی کووید-۱۹ از تاب‌آوری قابل قبولی برخوردار بودند.

به گزارش ایران اکونومیست، مفهوم «تاب‌آوری»؛ نوعی سازگاری مثبت در برابر شرایط ناگوار است و تقویت آن در انسان‌ها به خصوص از زمان کودکی، می‌تواند سازگاری با شرایط مختلف و سلامت روان را بهبود ببخشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مفهوم، ظرفیتی برای مقاومت در برابر استرس و فاجعه است و افراد و جوامعی که تاب‌آوری بیشتری دارند، می‌توانند حتی پس از مصیبت‌های ویران‌گر به بازسازی زندگی خود بپردازند.

تاب‌آور بودن، به این معنا نیست که از این طریق فرد بتواند زندگی بدون تجربه استرس و درد داشته باشد؛ تاب‌آوری استرس را محدود نمی‌کند، مشکلات را پاک نمی‌کند، ولی به افراد قدرت می‌دهد تا با مشکلات مقابله سالم داشته باشند.

کووید-۱۹ فاجعه‌ای ایجاد کرده و تاثیر عمیقی بر زندگی روزمره داشته است. شیوع جهانی این بیماری تاکنون باعث ابتلای بیش از ۵۰۰ میلیون نفر شده و بیش از ۶ میلیون نفر را به کام مرگ کشانده است. این بیماری علاوه بر مشکلات جسمی، باعث افزایش مشکلات مرتبط با سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی در سطح جهانی شده است.

در زمان همه‌گیری ویروس کرونا، خانواده‌ها فشارهای متعددی را تجربه کردند، به همین دلیل برای هرگونه راهکار کنترلی، تاب‌آوری ضروری است. تحقیقات مختلف در ۲۰ سال گذشته نشان داده که تاب‌آوری یک ویژگی چند بعدی است که عوامل مختلفی مانند زمان، سن، جنسیت، فرهنگ و ... در آن تاثیرگذار هستند.

پس از همه‌گیری کرونا، مطالعات مختلفی برای بررسی تاب‌آوری مردم کشورهای مختلف انجام شده است. با توجه به این‌که عوامل مختلفی بر میزان تاب‌آوری اثرگذار هستند، پژوهشگران با انجام یک مطالعه، وضعیت تاب‌آوری را در نقاط مختلف ایران بررسی کردند.

این مطالعه به صورت پیمایش در تمام استان‌های کشور انجام شده است و در آن ۲۰ هزار و ۴۸۷ مرد و زن ۱۸ تا ۶۵ ساله مورد بررسی قرار گرفته‌اند. در این پژوهش، اطلاعات جمعیت‌شناختی شرکت‌کنندگان از قبیل سن، جنسیت، تحصیلات، شغل، وضعیت تاهل و سابقه ابتلا به کووید-۱۹ جمع‌آوری شده، همچنین میزان تاب‌آوری شرکت‌کنندگان نیز با استفاده از  مقیاس تاب‌آوری «کانر-دیویدسون» ارزیابی شده‌ است.

میانگین سنی شرکت‌کنندگان در این تحقیق حدود ۴۱ سال بود و اکثر آن‌ها متاهل بودند. همچنین طبق ارزیابی‌های این پژوهش، میانگین نمره تاب‌آوری افراد حدود ۶.۱ (از ۸ نمره) بود و در مجموع تقریباً ۵۷ درصد از شرکت‌کنندگان، امتیازی برابر یا بالاتر از میانگین کسب کردند.

بررسی‌های این مطالعه نشان داد که با افزایش سن و تحصیلات، تاب‌آوری نیز افزایش می‌یابد و از سوی دیگر وضعیت اشتغال در کاهش‌ تاب‌آوری نقش دارد.

بر اساس این یافته‌ها؛ وضعیت شغلی برای افرادی که کار آن‌ها در تماس با مردم بود، از جمله عواملی است که بیشتر در جوانان وجود دارد و در سنین بالاتر تاثیری در میزان تاب‌آوری آن‌ها ندارد. بنابراین، سن عاملی است که با تاب‌آوری رابطه مستقیم دارد. در افراد شاغل؛ افزایش خطر مواجهه به دلیل کاهش فاصله اجتماعی، استرس افراد افزایش یافته و در نتیجه باعث کاهش تاب‌آوری می‌شود.

در این مطالعه تاثیر به دلیل کاهش سوگیری و کنترل عوامل مخدوش کننده، سابقه ابتلا به کرونا، در دو گروه مردان و زنان، بررسی و مشخص شد که زنان پس از ابتلا به کووید-۱۹ تاب‌آوری بیشتری را از خود نشان داده‌اند و مردان تاب‌آوری کمتری را گزارش کرده‌اند.

همچنین پس از بررسی میزان تاب‌آوری به تفکیک زن و مرد؛ مشخص شد که در دو گروه، تحصیلات عالی تاب‌آوری را افزایش می‌دهد و وضعیت اشتغال نیز می‌تواند در میزان تاب‌آوری تاثیرگذار باشد. بنابراین در مردان وضعیت بیکاری با کاهش تاب‌آوری همراه بود و در زنان نیز زنان خانه‌دار تاب‌آوری کمتری داشتند.

در یکی از مطالعات پیشین عنوان شده که تاب‌آوری کمتر زنان خانه‌دار به دلیل درگیر بودن آن‌ها با برخی مشکلات مانند آموزش کودکان است. همچنین این که زنان خانه‌دار به عنوان یک کمک و همکار در مشکلات تمامی اعضای خانواده حضور دارند و سعی می‌کنند کیفیت زندگی خانواده خود را بهبود بخشند.

یافته‌های این مطالعه به طور کلی نشان داد که به‌طور نسبی مردم ایران از تاب‌آوری قابل قبولی در دوران پاندمی کووید-۱۹ برخوردار بودند. همچنین مشخص شد که به طور کل تاب‌آوری ِبیشتر، با سن و تحصیلات بالاتر و تاب‌آوری کمتر، با وضعیت اشتغال ارتباط دارد.

پژوهشگران این مطالعه بر اساس یافته‌های این تحقیق توصیه می‌کنند سیاست‌گذاران و مدیران به اقدامات پیشگیرانه و کنترلی برای کاهش استرس شغلی و آموزش و افزایش آگاهی افراد برای ارتقای تاب‌آوری، توجه کنند.

در انجام این تحقیق علی منتظری، فرزانه مفتون، منصوره فرهنگ‌نیا و فاطمه نقی‌زاده موغاری؛ پژوهشگران مرکز تحقیقات سنجش سلامت پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی، به همراه مهدی رفیعی بهابادی از مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران جهاد دانشگاهی مشارکت داشتند.

یافته‌های این مطالعه به صورت مقاله علمی با عنوان «بررسی میزان تاب‌آوری بزرگسالان ایرانی در طول همه‌گیری COVID-۱۹: یک مطالعه مبتنی بر جمعیت» در نشریه پایش زیر نظر پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی منتشر شده است.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: تاب‌آوری ، پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی ، کووید 19 ، کرونا در ایران ، همهباهمعلیهکرونا

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: تاب آوری پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی کووید 19 کرونا در ایران پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی میزان تاب آوری شرکت کنندگان یافته ها کووید ۱۹

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۵۳۳۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شروع کار نمایشگاه کتاب بعد از شیوع کرونا نیازمند شجاعت بود

حجت الاسلام هادی شیرازی مدیرعامل انتشارات خط مقدم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر درباره حال و هوای این نمایشگاه در سال‌های گذشته گفت: شروع دوباره نمایشگاه بعد از قصه ویروس منحوس کرونا، شجاعتی می‌خواست که الحمدلله اتفاق افتاد و روال خوبی را پی گرفت و به نظر بنده سال به سال هم رشد کرد و مردم به نسبت سال‌های قبل استقبال بهتری داشتند. هرچند هنوز به آن سال‌های قدیمی‌تر و گذشته که خیلی اهالی هنر و ادب حضور چشمگیرتری داشتند و فضای شیرین‌تری نسبت به سال‌های نزدیک‌تر ما داشت، نرسیده ولی امیدوارم که این جریان نیز رخ دهد و آن حالت پدری که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حوزه فرهنگ می‌رود، اتفاق بیفتد.

وی درباره استقبال مخاطبان از این رویداد فرهنگی گفت: مردم با نمایشگاه کتاب قهر نیستند، اما مسأله کتاب باید بیشتر به عنوان یک نیاز جا بیفتد. هرچقدر اقتصاد مردم و خانوارها کوچک شود، تاکید بر کتاب به عنوان یک نیاز اساسی سخت‌تر می‌شود. باید بین همه مردم این نکته را جا بیندازیم که کتاب یک مسئله حل کن است و نیازهای آدمی را در مسیر زندگی حل می‌کند.

حجت‌الاسلام شیرازی افزود: در حال حاضر چند جایگزین برای کتاب پیدا شده است که یکی از آنها فضای مجازی و آموزش‌هایی در این فضاست. این فضا به نحوی جایگزین کتابخوانی مردم شده است که جایگزین دقیقی نیست؛ هر چیزی باید سر جای خودش قرار بگیرد. در عین حال مردم با کتاب آشتی‌اند، با نمایشگاه کتاب هم مشکلی ندارند ولی باید این اتفاق درست و جامع رخ دهد و مردم جایگاه کتاب را درک کنند تا نمایشگاه کتاب هم رونق اساسی به خود بگیرد.

وی درباره کیفیت کتاب‌ها در طی دوره‌های مختلف برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: مسأله کیفیت کتاب یک موضوع نسبی است و به ناشران بستگی دارد. ممکن است یک ناشری کیفیت کارش را در طول این سال‌ها هم به لحاظ محتوا و هم به لحاظ تولید ارتقا داده باشد و ممکن است ناشرانی هم باشند که کیفیت کارشان مثل گذشته‌شان باشد. نمی‌توانم بگویم اتفاق مهمی در این سال‌ها رخ داده است. پیش از این در فضای ادبیات، فرهنگ و کتاب هر روز یک اتفاق و حرکت جدی ملی داشتیم، اما حالا به شدت جای خالی این حرکت‌ها حس می‌شود.

شیرازی افزود: مسایل صنعت نشر با یک یا دو ایده حل نمی‌شود. امروزه می‌گویند به دنبال رقم زدن زیرساخت‌ها هستند و این مسأله‌ای زمان بر است. اگر بخواهیم برای صنعت نشر اتفاق مبارکی بیفتد باید پای حرف جدی خود اهالی صنعت، به‌ویژه بخش خصوصی صنعت نشر نشست. اگر اهالی این حوزه و اهالی اکوسیستم نشر بگویند که دغدغه و مسئله‌شان چیست، آنگاه می‌توان به رخ دادن اتفاقات اساسی برای این صنعت امیدوار بود.

سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت در مصلی امام خمینی تهران برپا می شود.

کد خبر 6087681

دیگر خبرها

  • خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا
  • بررسی ابعاد سیاسی علامه سیدمحمد باقر درچه‌ای/ یک کنش‌گری سیاسی با شاگردپروری
  • شروع کار نمایشگاه کتاب بعد از شیوع کرونا نیازمند شجاعت بود
  • چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟
  • وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در آفریقای جنوبی است
  • وضعیت دسترسی به داروهای خاص/ افزایش مراکز دندانپزشکی دولتی
  • خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا (+عکس)
  • جذب و به کارگیری پرستاران دوران کرونا
  • وضعیت استخدام پرستاران دوران کرونا
  • بررسی وضعیت دوومیدانی‌کاران ایران برای رسیدن به سهمیه المپیک