Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-04-29@19:23:08 GMT

آداب و رسوم و مراسم مردم ایلام در محرم

تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۵۴۴۳۱

آداب و رسوم و مراسم مردم ایلام در محرم

چمر مراسمی سنتی در بین اقوام کرد است که مردم با اجرای آن، به استقبال عزای امام حسین(ع) می‌روند و غم و اندوه خود را در سوگ سالار شهیدان نشان می‌دهند.

به گزارش برنا؛ مراسم «چمر» پیشینه‌ای کهن دارد؛ در زمانی که جوانی شجاع و یا فردی خوشنام از دنیا می‌رود، عشیره و طایفه او به فکر انجام چمر می‌افتند و بعد از تصمیم‌گیری، به جمع‌آوری ملزومات  آن می‌پردازند که به آن اصطلاحاً «خرج چمر» می‌گویند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مراسم چمر در بین اقوام کلهر، کرد و لک، به خصوص در ایلام به فاصله چند روز بعد از مرگ متوفی انجام می‌شود و سبب این تاخیر آن است که صاحب عزا دعوت‌نامه‌هایی را به مناطق و اطراف می‌فرستد تا از طوایف و تیره‌های که با آنان ارتباط دارند، برای شرکت در این مراسم دعوت به عمل آورند.

حالا این مراسم در استان ایلام بیشتر برای عزای امام حسین(ع) استفاده می‌شود و مردمان ایلام با برگزاری این مراسم، سنگینی عزای حسین بن علی(ع) را به نمایش می‌گذارند.

انتخاب جایگاه و محل برگزاری مراسم و تعیین «چمرگاه» به اعتبار و نقش عمده آن در ایجاد جاذبه و معرفی هرچه با شکوه‌تر صحنه مراسم ارتباط دارد؛ به نحوی که پس از خاتمه مراسم با به‌ جای گذاردن علائم تصویری تا سالیان دراز، این علایم ضامن و تداعی‌کننده خاطرات فرد متوفی است.

 همسرایان در مراسم چمر ضمن سرودن همزمان شعرشان به همراه نوازندگان دهل و سرنا و به آرامی حول میدانی دایره شکل که صفوف فشرده مردان و زنان میهمان آن را احاطه کرده‌اند، به حرکت در می‌آیند، در وسط میدان با تیرهای چوبی کوتاه سکویی ایجاد می‌کنند که به «کُتل» معروف است که البسه و تفنگ و قطار و عکس متوفی را بر روی آن نصب می‌کنند.

اسب امام حسین (ع) را نیز با پارچه تزئین کرده و سپس زنان جدای از مردان و در گوشه‌ای از میدان صفوف فشرده‌ای را تشکیل می‌دهند و عده‌ای از زنان که به «مور آرها» معروف هستند، به دور کتل حلقه زده و به صورت جمعی یا انفرادی اشعاری غم‌انگیز در رثای سالار شهیدان می‌سرایند.

در نزدیکی ظهر از میهمانان جهت صرف نهار در سیاه چادرهای که قبلاً در یک یا دو ردیف برپا شده‌اند دعوت به عمل می آورند.

آئین استقبال از ماه محرم در اکثر نقاط کشور همزمان با نزدیک شدن به ماه محرم صورت می‌گیرد و با انجام این آئین رسما مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین (ع) آغاز می‌شود.

محله‌ی درویشان از شهرستان سیروان امسال با برگزاری ویژه برنامه چمر با حضور مردم به استقبال این ماه رفتند. کوچک و بزرگ و پیر و جوان با آذین‌بندی جایگاه و‌ هیئت عزاداری همه چیز را برای ایام محرم مهیا کردند.

گفتنی است این محله هرساله با اجرای برنامه تعزیه شکوه خاصی به مراسم عزای حسینی می‌دهد.

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: امام حسین عزاداری محرم مردان و زنان مرگ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۵۴۴۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ظرفیت صادراتی خراسان شمالی دستاورد نمایشگاه اکسپو است

به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا حسین‌نژاد در گفت‌وگو با رسانه‌ها با اظهار خرسندی از حضور قوی و مؤثر خراسان شمالی در نمایشگاه اکسپو، بیان کرد: افزایش مراودات با سایر کشورها و افزایش ظرفیت صادراتی خراسان شمالی از مهمترین دستاوردهای این نمایشگاه است.

وی در ادامه افزود: از روز گذشته با حضور در نمایشگاه با هیئت‌های مختلف از چین، پاکستان، ترکیه و…نشست‌هایی برگزار و گفتگو و مذاکراتی انجام شده است تا علاوه بر تقویت مراودات، شاهد افزایش ارتباطات صادراتی استان با سایر کشورها باشیم.

استاندار خراسان شمالی گفت: در دیدار با نمایندگان و تولیدکنندگان خراسان شمالی که با حضور در نمایشگاه جایگاه استان را تثبیت کردند حمایت‌های دولت با هدف رفع موانع و تسهیل در روند تولید و افزایش صادرات را تشریح کردم.

حسین‌نژاد تصریح کرد: در حال حاضر خراسان شمالی به ۳۸ کشور دنیا صادرات دارد که این نمایشگاه ضمن نمایش توانمندی‌های تولیدی و تجاری استان بستر ارتقای جایگاه استان را فراهم خواهد کرد.

استاندار خراسان شمالی افزود: در سالی که به فرمایش مقام معظم رهبری بر جهش تولید و مشارکت مردم تاکید شده امیدواریم با جمع آوری سرمایه خرد مردم و مشارکت مردم در پروژه‌ها سالی پربار بر استان رقم بخورد.

حسین‌نژاد اظهار کرد: در نشست با هیئت‌های سایر کشورها نیز تاکید ما بر بسترسازی برای ارتباط و مراودات بیشتر خراسان شمالی با سایر کشورها بوده است تا شاهد ارتقای شاخص‌های توسعه‌ای استان باشیم.

کد خبر 6091920

دیگر خبرها

  • همایش ملی «نماز، دانشگاه، بایسته‌ها و شایسته‌ها» برگزار می‌شود
  • جهاد آبرسانی در ۶۹ روستای ایلام از ابتدای سال جاری آغاز شده است
  • خرید شبانه روزی گندم از کشاورزان دهلران
  • افزایش ظرفیت صادراتی خراسان شمالی دستاورد نمایشگاه اکسپو است
  • برنامه‌ریزی برای تامین تسهیلات بانکی ۱۲هزار واحد مسکن در ایلام
  • پرچم یا حسین در تظاهرات حامیان فلسطین در لندن + فیلم
  • جشن عروسی دختر ناصرالدین‌شاه؛ ۱۳۰ سال قبل + عکس
  • (تصاویر) زنان فوتبالیستی که مردان از بازی مقابل آنها می‌ترسیدند!
  • آئین دوهزار ساله بیل‌گردانی در نیم‌ور برگزار شد
  • عکس پدر زاکانی با پسر جهان پهلوان تختی!