Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-28@16:39:00 GMT

خطاطی؛ هنری فاخر و دارای اصالت معنوی است

تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۶۱۱۵۶

خطاطی؛ هنری فاخر و دارای اصالت معنوی است

خط و خوشنویسی پس از طی فراز و نشیب‌هایی بسیار در دوره‌های مختلف تاریخ، امروز نیز به عنوان هنری فاخر و ارزشمند در میان هنردوستان جایگاه ویژه‌ای دارد.

به گزارش ایران آنلاین، استان‌های زیادی در کشور ما از دیرباز تاکنون، مهد پرورش هنرمندان خط و خوشنویسی بوده‌اند که برخی همچون استان قزوین به نام پایتخت خوشنویسی ایران مطرح و برخی نیز مانند استان اردبیل با داشتن هنرمندان توانمند خط و خطاطی، آنطور که باید در این زمینه مطرح و زبانزد نیستند؛  اما همچنان، هنرمندانی دارد که با هنر خط و خطاطی و خوشنویسی خو گرفته‌اند، در نمایشگاه های متعدد ملی و بین‌المللی شرکت و برای کشور و استان افتخارآفرینی می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صابر صفایی متولد 57 ، یکی از خطاطان برجسته کشور است که به تازگی رتبه نخست خط کوفی را در نهمین جشنواره بین‌المللی ارسیکای استانبول از ترکیه به دست آورده است. وی مدرس دانشگاه‌های استان اردبیل است و تاکنون چندین مقاله در خصوص خوشنویسی و هنر را در نشریات و مجلات به چاپ رسانده است. صفایی مقام درجه دو هنری و درجه یک هنری را در سال‌های 92 -88 به نام خود کرده است؛ برای آشنایی بیشتر با این جوان هنرمند گفت و گویی انجام دادیم که با هم می‌خوانیم:


- به عنوان نخستین سئوال، چطور و چگونه به هنر خطاطی روی آوردید؟


خطاطی را بصورت  حرفه‌ای از دوران دبیرستان شروع کردم، البته قبل از آن هم خطاطی می‌کردم اما به صورت تفننی. در اول دبیرستان به صورت کلاسیک در کلاس‌های خوشنویسی شرکت کردم و اکنون توانستم در هنر خطاطی موفق شوم.


- یعنی از همان دوران کودکی بطور خدادادی دست خطتان زیبا بود؟


بله. علاوه بر آن از همان زمان همیشه تمرین خط می‌کردم. پدرم بازنشسته آموزش و پرورش است و دست خطی بسیار زیبا دارد و همواره مشوق من در این زمینه بوده است. به پیشنهاد پدرم در کلاس‌های خوشنویسی شرکت کردم تا بصورت حرفه‌ای کارم را آغاز کنم. به نظر من، داشتن خطی خوانا و روان و در مجموع علاقه به هنرهای ماندگار، می‌تواند نعمتی خدادادی باشد که از آن ما شده‌است چرا که من 4 برادر دارم که هر کدام در رشته‌های هنری خاصی فعال هستند و مهمتر اینکه موفق نیز شده‌اند.


- چه جاذبه‌ای در خطاطی شما را به ادامه کارتان مصصم کرده است؟ در خلال صحبت‌هایتان فرمودید که دل کندن از خط و خطاطی برایتان بسیار دشوار است؟


تحصیلات من هنرهای تجسمی است و به همه شاخه‌های هنری علاقه دارم اما چون خط هنر انتزاعی و نابی است که با معنویات سرو کار دارد و نخستین هنر بصری اسلام است، جذابیت بیشتری برایم دارد و از همین رو، از بین تمامی هنرها خطاطی را انتخاب کردم و نمی‌توانم آن را رها کنم.

- در هنر خطاطی محدودیتی برای خلاقیت وجود دارد؟


بستگی به فرد خطاط دارد . اگر فرد خلاق باشد، سواد بصری داشته باشد مسلماً محدود نخواهد شد. بخاطر تحصیلاتی که در این زمینه کسب کرده‌ام پایبند قواعد دست و پاگیر نیستم و می‌توانم خلاقیت و سبک خود را در هنر خطاطی نشان دهم.

سبکی که اکنون بیشتر به کار می‌برید چه سبکی است ؟


من بیشتر علاقه به خطوط اسلامی دارم و خطوط اسلامی شاخه های مختلفی دارد که از بین آنها 8 نوع سبک را به صورت حرفه‌ای می توانم خطاطی کنم. می‌توانم با همه سبک‌ها ارتباط برقرار کنم. اکنون خط هایی که در تابلوها می بینید بیشتر از سبک محقق، ثلث، ریحان، نسق، کوفی و خط های دیگر مثل نستعلیق و شکسته نستعلیق هستند. در مجموع، تخصصم در خصوص سبک‌های اسلامی است.

توضیح مختصری درباره خط سبک اسلامی بدهید؟


قبل از اینکه اسلام در ایران جریان داشته باشد، خط پهلوی در ایران رایج بود. به دلیل دشواری نوشتن خط پهلوی بخاطر خطوط سخت و در مقابل خوانش دشوار، مردم خیلی سریعت و راحت خط اسلامی را پذیرفتند. خطوط اسلامی با آمدن کتاب خدا و محبوبیت در بین مردم کتابت می‌شد و در میان مردم قابل قبول‌تر بود از این رو سبک اسلامی نخستین هنر بصری است. در آن زمان کتاب خدا را به سبک کوفی می‌نوشتند و همزمان با خط کوفی خط نسق هم وجود داشت که از بین این دو اقلام خط به وجود آمد، یعنی اقلام شش‌گانه. ایرانی‌ها استعداد بیشتری از عرب‌ها داشتند و خط اسلامی را زودتر یاد گرفتند و پر و بال داده و گسترش دادند.


از بین تنوع خط‌هایی که عنوان شد، کدامیک، بیشتر مورد استفاده خطاطان قرار دارد؟


متأسفانه در ایران تنها خط نستعلیق و شکسته نستعلیق را بیشتر به کار می‌برند و به این دو خط بیشتر بها می‌دهند.خط نسق و ثلث به عنوان خط‌های دوم خطاطان کشور مطرح است و خط اصلی محسوب نمی‌شو؛ در صورتیکه در ایام قدیم خطاطان خط نسق را بیشتر استفاده می‌کردند. خط پایه همان خط نسق است که بعد از یاد گرفتن آن وارد خط‌های دیگر می‌شویم. یعنی تلاقی خط نسق و تعلیق می‌شود خط نستعلیق. اما اکنون برعکس شده، خطاطان اول سعی می‌کنند از خط نستعلیق استفاده کنند بعد وارد خط‌های دیگر می‌شوند.

- به نظرتان علت آن چیست؟


فکر می کنم چون متون ما به زبان فارسی است مردم نیز از خط نستعلیق استفاده می‌کند و بیشتر خواهان این خط هستند. در گذشته اشعار شاعران را به خط نسق می‌نوشتند اما اکنون دیگر خبری نیست.


- به نظرتان هنر خطاطی یک هنر بین‌المللی است؟


بله بین‌المللی است و به راحتی می توانم بگویم که در جشنواره بین‌المللی ارسیکای استانبول بیش از 30 کشور در آن شرکت کرده بودند.


تا کنون چند دوره نمایشگاه داشتید؟


تا کنون 6 دوره نمایشگاهم در اردبیل بوده است که در موزه مردم‌شناسی، بقعه شیخ‌صفی ، کلبه جوان و ... برپا شد. نمایشگاهی نیز در مشکین‌شهر و نمایشگاه بین‌المللی در تهران و همچنین نمایشگاه دیگری در مرکز فرهنگی ارجروم ترکیه برپا شده است که تا چند هفته دیگر در کشورهای اروپایی نمایشگاه دیگری نیز برپا خواهم کرد.


به عنوان یک خطاط شناخته شده، از مسئولان چه انتظاری دارید؟


در استان اردبیل، کمتر فردی آثار هنری هنرمندان را خریداری می کند. گویی هنر همچنان در حاشیه است. برای تغییر این شرایط، نیازمند حمایت مسئولان نه از نظر مالی بلکه از نظر اطلاع‌رسانی برای معرفی و شناساندن نقش و ارزش فاخر هنر هستیم. حالا در هر رشته و شاخه‌ای. برای تحقق این امر ابتدا، این مسئولان هستند که باید به هنر بها دهند، آثار فاخر و ارزشمند هنرمندان را خریداری کرده و این روند را در جامعه گسترش دهند. در حالی که متأسفانه، مسئولان استان اردبیل، هیچ یک افتخار بازدید از نمایشگاه های ما را ندادند؛ این در حالی است که اگر در این محافی حضور یایبند،  مردم نیز متوجه می‌شوند که آثار هنری ارزش و اصالت دارند.

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: استان اردبیل بین المللی خط نستعلیق هنر خطاطی هنر خط

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۶۱۱۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر به ۲ کشور منطقه در روزهای آینده / درباره «اقبال لاهوری» فیلم با کیفیت می‌سازیم

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در روزهای آینده نیز ۲ سفر به کشورهای منطقه خواهیم داشت، مقصد احتمالاً جمهوری آذربایجان و یکی دیگر از کشورهای آسیای مرکزی است که برنامه‌های آن را هماهنگ می‌کنند و روی هم رفته اتفاقات خوبی را رقم خواهیم زد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمدمهدی اسماعیلی امروز _شنبه هشتم اردیبهشت_ در حاشیه نشست با مدیران و دبیران جشنواره بیست و یکم امام رضا (ع) در جمع خبرنگاران بدون ذکر نام کارگردان فیلم سینمایی «اقبال لاهوری» شاعر ملی و مشهور پاکستانی اظهار داشت: کارگردان در حال آماده‌سازی فیلم‌نامه است اما تا قرارداد بسته نشود، اسمش را نمی‌آورم، بنیاد سینمایی فارابی در حال منعقد کردن قرارداد آن است و تا آخر سال و یا اوایل سال آینده اثر ساخته می‌شود، می‌خواهیم یک فیلم با کیفیت و خوب بسازیم.

وی با تاکید بر پیگیری ویژه برنامه‌های زبان فارسی افزود: ما ۶ خانه فرهنگ در پاکستان از جمله لاهور، کراچی و کویته و دیگر شهرها داریم که باید تقویت شود؛ در این سفر رئیس‌جمهور عنایت ویژه‌ای بر بحث گسترش فرهنگی در پاکستان داشت و این کار را به سرانجام می‌رسانیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در سریلانکا هم با استقبال بسیار بالای هنرمندان و اهالی فرهنگ آنجا روبه‌رو بودیم؛ ۴ تفاهم‌نامه همکاری از ۵ تفاهم دو کشور در حوزه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه‌های رسانه‌ای، سینما، فرهنگی به معنای خاص خود و همچنین در زمینه تعاملات میان هنرمندان و برگزاری اجلاس‌های مشترک بود.

اسماعیلی اظهار داشت: در حال تجربه فضای ویژه‌ای در حوزه بین‌الملل هستیم، شاید برای اولین بار است که همزمان با حرکت در حوزه حل مسائل فرهنگی در داخل کشور، این دیپلماسی فرهنگی را به صورت برجسته پیش می‌بریم.

وی گفت: در روزهای آینده نیز ۲ سفر به کشورهای منطقه خواهیم داشت، مقصد احتمالاً جمهوری آذربایجان و یکی دیگر از کشورهای آسیای مرکزی است که برنامه‌های آن را هماهنگ می‌کنند؛ روی هم رفته اتفاق‌های خوبی را رقم خواهیم زد، هفته‌های فرهنگی را بلافاصله در تهران خواهیم داشت و همه این‌ها به خاطر آن است که این ارتقا (در روابط مشترک فرهنگی) صورت بگیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره اعزام رایزنان فرهنگی نیز اظهار داشت: تقریباً در دوره جدید رایزنان فرهنگی که انتخاب می‌کنیم از برجسته‌های دانشگاهی و اجرایی هستند، به همین دلیل تحولات مهمی را دارند صورت می‌دهند و یکی از ویژگی‌های رایزنان ما میدانی بودن آن‌ها است.

اسماعیلی ادامه داد: ما رایزن نمی‌خواهیم که در اتاق خود پشت میز بنشیند. مانند طبیب دوار باید بچرخد، شهر به شهر، مسجد به مسجد، کلیسا به کلیسا و مجامع مختلف فرهنگی و هنری و با تسلطی که به زبان، تاریخ، فرهنگ و هنر آن کشور دارد، با تعهد دینی و انقلابی که نسبت به آرمان‌های جمهوری اسلامی و نظامی اسلامی دارد، بتواند تعامل را برقرار کند و با این تفاسیر پیش می‌رویم.

وی در خصوص روند جشنواره فرهنگی هنری امام رضا (ع) هم گفت: جشنواره امام رضا (ع) بسیار مایه خوشبختی ماست؛ امسال دوستان، ابتکار چله رضوی را از اول ماه شوال تا یازدهم ذی‌القعده گذاشتند که تولد امام رضا (ع) است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: به دوستان پیشنهاد دادم در سفر ترکمنستان از هنرمندان و فعالان فرهنگی مرو هم حضور داشته باشند؛ در آنجا هم خیلی ابراز علاقه کردند که در این بحث بین مشهد و مرو تعاملات بیشتری صورت بگیرد.

اسماعیلی گفت: جشنواره فیلم رضوان که اولین جشنواره فیلم‌های دینی است به برکت جشنواره امام رضا (ع) امسال برگزار می‌شود و اتفاق‌های بسیار خوب دیگر نیز می‌افتد؛ مهم‌ترین نکته جشنواره فرهنگی هنری رضوی امسال ما این است که به میدان رفته است، در گرگان یک اجتماع چند هزار نفری با هم سرود می‌خواندند.

وی افزود: جشنواره امام رضا (ع)، به روستاها و میان عشایر رفته است؛ این اتفاق، مبارک و مایه عزت و ارتقای کمی و کیفی فعالیت‌های فرهنگی هنری کشور به ویژه در حوزه فرهنگ و هنر دینی خواهد بود که خود بارگاه نورانی علی ابن موسی الرضا (ع) یکی از بی‌نظیرترین جلوه‌های هنری کشور است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره تأمین بودجه‌ای حریم تئاتر گفت: کار حریم تئاتر شهر بدون وقفه شروع و بودجه آن تزریق شده است؛ صبح جلسه آن را گذاشتم و مسئول عمرانی وزارتخانه و معاون توسعه و پشتیبانی منابع انسانی وزارت فرهنگ گزارش دادند که کار بدون یک روز توقف تا اتمام و بهره‌برداری ادامه پیدا خواهد کرد؛ خبرنگاران هر وقت دیدند در آنجا سر و صدا نیست به من خبر دهید.

منبع: ایرنا

کد خبر 748406

دیگر خبرها

  • نهضت هنر انقلاب در خوزستان شعله‌ورتر از گذشته‌ شد‌
  • اصالت لباس محلی عشایر ایل شاهسون
  • مشتریان به نشان استاندارد و اصالت قطعات خودرو توجه کنند
  • افتتاحیه نمایشگاه «در ستایش سعدی» در موزه خوشنویسی ایران
  • هنر‌های قرآنی از منظر میراث فرهنگی حائز اهمیت است
  • سفر به ۲ کشور منطقه در روزهای آینده / درباره «اقبال لاهوری» فیلم با کیفیت می‌سازیم
  • بررسی سیر تحول هنرهای قرآنی/ اهمیت نگاه میراث فرهنگی به هنر قرآنی
  • نهضت پلاتوسازی در دستور کار است/ برگزاری المپیاد هنر
  • مأموریت ویژه جامعه قرآنی ارتقای ظرفیت‌های معنوی کشور است
  • ظرفیت‌ها و فرصت‌های عظیم موجود در استان فارس معرفی شود