Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

به گزارش الف به نقا از روابط عمومي مركزمركز پژوهش هاي توسعه و آينده نگري ، هشتاد و پنجمين نشست علمي-تخصصي با مديريت علمي دكتر محمدولي روزبهان؛ عضو هيئت علمي مركز پژوهش هاي سازمان برنامه و بودجه كشور و همچنين با سخنراني: دكتر سيد حمزه صفوي؛ مدير گروه مطالعات منطقه اي دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران،  مهندس علي ضيائي؛ مدير انديشكده حمل و نقل ايران، با مشاركت فعال جامعه علمي، پژوهشي، دانشگاهي، انديشگاهي، صاحب­نظران، مديران و كارشناسان دستگاه­هاي اجرايي ملّي و استاني به صورت مجازي برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ابتدای این نشست دکتر محمدولي روزبهان؛ عضو هيئت علمي مركز پژوهش هاي توسعه و آينده نگري سازمان برنامه و بودجه كشور  در خصوص اهمیت این نشست گفت: ترانزیت ریشه در تاریخ دارد و راه ابریشم جزء با ارزش ترین میراث تاریخی کشور در زمینه ترانزیت است. 

وی ادامه داد: کشور ایران یکی از مسیر های اصلی ترانزیت در خاورمیانه است. قرار گیری در مسیر سه قاره بسیار مهم موجب ارزشمند شدن جایگاه ترانزیتی ایران می شود. همچنین وجود سواحل بسیار مناسب در جنوب و شمال کشور در بهترین موقعیت جغرافیایی به عنوان یک ظرفیت واقعی به شمار می رود.

روزبهان افزود: وجود زیر ساخت های ریلی در ایران، وجود شرایط اقلیمی مناسب، شرایط خوب جغرافیایی بخشی از ظرفیت های ترانزیت کشور ایران است. 

در ادامه دكتر سيد حمزه صفوي؛ مدير گروه مطالعات منطقه اي دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران به عنوان سخنران اول نشست گفت: یکی از مسائلی که کمتر مورد توجه قرار گرفته، بحث ترانزیت است. لذا اگر بخواهیم یک نگاه گذرا و کلی به حجم ترانزیت در ایران داشته باشیم، حجم کل ترانزیت ایران در بالاترین حد به 14 میلیون تن در سال رسیده است که در حال حاضر حدود 13 میلیون تن می باشد. این در حالی است که اگر بخواهیم نگاهی به چین بیندازیم، حجم ترانزیت چین به اروپا از مسیر کریدور های شرق به غرب 60 میلیون تن است که ایران با ظرفیت فعلی اش می تواند حداقل 15 درصد از این رقم را عبور دهد یعنی حدود 10 میلیون تن.

وی در خصوص مشکلات ترانزیت در ایران گفت: تکمیل نبودن شبکه ریلی یکی از مشکلات اصلی در خصوص توسعه ترانزیت کشور است. متاسفانه در کشور مبتنی بر منطق بازار، توسعه زیرساخت های خودمان را طراحی نکردیم و اکنون هم اگر نقشه توسعه راه آهن را بر اساس نیاز واقعی بخش خصوصی طراحی نکنیم و واقعیت بازار را در طراحی خود لحاظ نکنیم به راه خطا رفته ایم.

این پژوهشگر مسائل ترانزیت ادامه داد: در بخش کریدوری باید تولید ادبیات داشته باشیم و از تولید ادبیات هیجانی و سیاسی در خصوص توسعه ترانزیت پرهیز شود و تلاش کنیم تولید ادبیات مبتنی بر حقیقت باشد. در همین ارتباط مطالعه و انتشار درست ادبیات علمی یک ضرورت تاریخی است.

صفوی با بیان اینکه قلب مدیریت ایران سازمان برنامه و بودجه است افزود: سازمان برنامه در این بخش می تواند با برنامه ریزی درست شبکه ترانزیت را در خدمت توسعه کشور بازطراحی کند.

وی در پاسخ به اینکه چرا ملت ها شکست می خورند، گفت: در طول تاریخ ملت هایی که توانستند ساختار های درست و کارآمد درست کنند، موفق می شوند و بر عکس هر ملتی که نتواند ساختار های درست و منطقی را طراحی کند، شکست خواهد خورد.

دکتر صفوی خاطر نشان کرد: نقشی که سازمان برنامه می تواند ایفا کند، نهاد سازی است و جلوگیری از شکل گیری نهاد هایی که کارکرد درست را ندارند. لذا سازمان ملی کریدور با توجه به تجربیات متعدد در کشور های دیگر می تواند ارکان دخیل در ترانزیت را در کشور به یک هماهنگی برساند.

وی ضمن تشریح دلایل نظری تشکیل سازمان ملی کریدور ها در کشور ادامه داد: این سازمان ملی می تواند با سامان دادن به وضعیت آشفته کنونی در زمینه ترانزیت نقش به سزایی در اعتلای کشور داشته باشد.

این عضو هیات علمی دانشگاه در خصوص اهمیت کریدور ها در قالب پیشنهاداتی گفت: کریدور شمال و جنوب باید با دو شاخه تعریف شود. شاخه شمال شرقی به جنوب در کنار شاخه شمال غربی به جنوب باید مورد توجه سیاستگذار باشد همچنین اتصال ایران به دریای سیاه از طریق مرز ارمنستان و در ادامه سوآپ گازی ایران به ترکمنستان و ترکیه و همچنین تکمیل ریل اینچه برون، گنبد، آزادشهر و شاهرود از اولویت های بخش ترانزیت کشور است.

مهندس علي ضيائي؛ مدير انديشكده حمل و نقل ايران به عنوان سخنران دوم نشست در خصوص ترانزیت کالای خارجی از مسیر ایران گفت: عواید اقتصادی تکمیل چرخه ترانزیت در کشور می تواند ظرفیت ترانزیت کشور را به 300 میلیون تن برساند. 108 میلیون تن در مسیر شمال و جنوب و مابقی غرب به شرق.

وی در خصوص عواید حاصل از بحث ترانزیت در کشور ادامه داد: 60 الی 70 دلار عواید هر تن ترانزیت در کشور است لذا کشور با توسعه زیر ساخت می تواند به درآمد 20 میلیارد دلاری در سال دست پیدا کند.

ضیائی با بیان تاریخچه ترانزیت در کشور ادامه داد: بهترین رکورد کشور در سال 93 بود که متاسفانه از آن تاریخ روند نزولی را طی کردیم. که قسمت عمده این افت به عوامل داخلی ارتباط دارد.

وی ادامه داد: 20 میلیون تن ترانزیت هدف امسال است که درآمد حدود یک و نیم میلیارد دلار را برای کشور به همراه خواهد داشت. با این وجود لازم به تذکر است، در زمینه ترانزیت دو ادبیات اختلافی وجود دارد یکی در خصوص ظرفیت ترانزیت و دیگر در خصوص درآمد حاصل از ترانزیت، که این عدد بین 20 دلار تا 150 دلار بیان می شود. با این وجود امیدوارم بعد از تحقق افق بیست میلیون تن در سال، در افق ده ساله به 100 میلیون تن ترانزیت در سال برسانیم البته به شرط همراهی همه دستگاه ها. 

این پژوهشگر حوزه ترانزیت، با بیان اقسام مفهوم ترانزیت ادامه داد: در بخش ترانزیت هوایی مسافر هم می تواند به عنوان یک هدف قرار گیرد. اگر بتوانیم هاب منطقه ای در بخش جا به جایی مسافر بشویم درآمد سرشاری را از این مسیر به دست خواهیم آورد. 

وی در همین زمینه ادامه داد: سه کشور ترکیه، امارت و قطر سالانه 103 میلیون مسافر را ترانزیت می کنند اما متاسفانه ما دراین بخش تنها 70 هزار نفر در سال گذشته از این ظرفیت استفاده کردیم. لذا با ظرفیت موجود می توانیم هدف گذاری 6 میلیون مسافر را تارگت کنیم و این ظرفیت به تنهایی 3.2 میلیار دلار درآمد برای کشور به ارمغان خواهد آورد.

ضیائی در خصوص دیگر ظرفیت های ترانزیتی کشور ادامه داد: سوآپ 150 میلیون بشکه نفت به تنهایی می تواند 1.5 میلیارد دلار درآمد ارزی برای کشور داشته باشد. سوآپ گاز هم می تواند برای کشور یک میلیارد دلار درآمد جدید ایجاد کند.

وی افزود: علاوه بر مباحث اقتصادی ترانزیت مباحث ژئوپلیتیک هم در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است با تمام ظرفیت های بیان شده کشور اکنون تقریبا 10 میلیون تن ترانزیت را در سال تجربه می کند. که اکثر این رقم هم از طریق جاده ای است. رتبه اول ترانزیت کشور هم مربوط به بحث انتقال مازوت کردستان عراق است.

این پژوهشگر اندیشکده ترانزیت کشور ادامه داد: در بحث ترانزیت مسیر هایی می توانیم داشته باشیم که مورد توجه نبوده است. کریدور چین به اروپا می تواند به عنوان یک مسیر جدی مورد توجه قرار گیرد. بحث تناژ چین به اروپا 130 میلیون تن است که اکنون ما هیچ سهمی از این بازار مهم نداریم.

وی با بیان فرصت های کم نظیر ترانزیت کشور ادامه داد: مسیر روسیه 34 الی 35 میلیون تن تردد دارد که سهم ما متاسفانه 34 هزار تن است. وضعیت کریدور ترانزیت به سمت افغانستان در وضعیت مطلوبی است . البته در وضعیت فعلی این مسیر یک طرفه به سمت افغانستان است ولی با تمرکز بر روی معادن افغانستان می توانیم اقتصاد منطقه را تغییر دهیم. کشور های حوزه (سی آی اس) به دلیل شرایط خاص خود، تجارت محدودی دارند که یکی از دلایل ضعف این کشور ها نرسیدن آنها به آب های آزاد است، لذا در صورت هموار سازی شرایط برای این کشور ها می توانیم از ظرفیت آنها در توسعه شبکه ترانزیت خود استفاده کنیم. 

وی با بیان این مهم که بحث تهدید کریدورهای ما خیلی مهم است افزود: اصلی ترین رقیب ما در منطقه ترکیه است و همچنین ایجاد کریدور های متعددی جدید توسط رقبا به عنوان مثال، ما در چابهار خود را معطل هندوستان کردیم در حالی که مسیر آنها کلا تغییر کرده است.

ضیائی زمان، امنیت و هزینه را سه مولفه اصلی در خصوص ترانزیت دانست و افزود: این سه عامل توسط تجار مورد محاسبه قرار می گیرند. بروکراسی های پیچیده ما در کشور مزیت زمان را به کلی از بین می برد. در همین حال روسیه با کاهش محدویت های گمرکی مشکل ترانزیت را حتی در زمان جنگ کنونی حفظ کرده است. 

این پژوهشگر ادامه داد: ما بعضاً انتقال بار از بندر امام خمینی(ره) تا سرخس را 20 روز طول می دهیم! بنابراین مزیت کشور را عملا در زمینه ترانزیت از بین برده ایم. در خصوص ترانزیت بحث مرز یک گلوگاه است. بین یک تا شش روز توقف در مرز مشکلات اساسی برای ترانزیت به وجود می آورد. با این حال حتی موضوع حمل یک سره را کلا حذف کردیم. که در کشور ما 10 الی 14 نهاد وجود دارد که عملا دخیل در مسئله ترانزیت هستند و با وجود این آشفتگی، نمی توانیم به معنای واقعی کلمه، به ترانزیت مطلوب دست پیدا کنیم.

مدير انديشكده حمل و نقل ايران با بررسی مشکلات ترانزیت در کشور ادامه داد: مجوز هایی که بر سر راه ترانزیت گذاشته ایم مشکل اصلی ترانزیت است. به عنوان مثال نهادی مثل سازمان حفظ نباتات در یک نمونه مشکل حادی برای ترانزیت به وجود آورده است. 

وی در همین زمینه ادامه داد: برای یک کالا مثل نفت به دلیل ارزش بالا، یک وزارتخانه ایجاد کردیم ولی برای ترانزیت که می تواند چند برابر نفت ارزش ایجاد کند نهاد متولی با اختیارات کافی نداریم.

مهندس علي ضيائي در خاتمه به بیان پیشنهاداتی در زمینه رفع موانع ترانزیت پرداخت و گفت: ما می توانیم مسیر های کریدور سبز ایجاد کنیم، مثل حمل و نقل ریلی که احتمال نشتی کمی در داخل کشور دارند. لذا راه اندازی کریدور سبز گمرکی و بازاریابی بین المللی می تواند کشور را در زمینه ترانزیت توسعه دهد.

وی در خاتمه خاطر نشان کرد: در همین چند ماه اخیر با جدیت دولت سیزدهم، توانستیم 15 میلیون تن ترانزیت در قالب تفاهم به ظرفیت کشور اضافه کنیم، که این رقم معادل کل ظرفیت ترانزیت کشور است.

لازم به ذكر است هشتاد و پنجمين نشست علمی-تخصصی در روز چهارشنبه ۱۲ مرداد ماه سال ۱۴۰۱، ساعت ۱۰ الي 12 با عنوان "ترانزيت پيشران توسعه كشور" به همت دفتر آموزش و ترويج مركز پژوهش هاي توسعه و آينده نگري برگزار شد.

 

 

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۶۵۸۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز به‌کار نمایشگاه تخصصی فرانچایز در ایران‌مال

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، بزرگترین رویداد سالانه سرمایه‌پذیری و سرمایه‌گذاری تخصصی در حوزه فرانچایز کشور، یازدهم اردیبهشت ۱۴۰۳ با حضور برادران، معاون صنایع عمومی وزارت صمت، زارع، سرپرست مرکز ملی صنایع خلاق و فرش ایران و سایر فعالان حوزه کسب‌وکار در مرکز دائمی نمایشگاه‌ها و رویدادهای بین‌المللی ایران‌مال افتتاح شد.

حدود ۳۰ برند معتبر داخلی و خارجی از جمله مجریان و مراکز آموزش فرانچایزینگ، برندهای پوشاک، شرکت‌های فعال در حوزه صنایع غذایی و مولتی برندها در این نمایشگاه حضور فعال دارند.

محمدمهدی برادران، معاون صنایع عمومی وزارت صمت با تاکید بر اهمیت موضوع فرانچایز گفت: نشان‌سپاری تجاری از حیث به اشتراک‌گذاری روش و تجربه و کاهش هزینه راه‌اندازی کسب‌وکار مناسب است و سطح نوینی از مدیریت کسب‌وکار را ارائه می‌دهد.

برادران در ادامه ضمن تشکر از زحمات مجموعه نمایشگاهی ایران‌مال، ابراز امیدواری کرد که صنعت و تجارت کشور از ظرفیت‌های این مجموعه بهره بیشتری ببرند.

محمدمهدی اسدی، مدیرعامل شرکت ایده تجارت هرمس و مجری نمایشگاه در مصاحبه با خبرنگار ما گفت: صنعت فرانچایز در سطح جهانی صنعتی پویا است که در ایران در نقطه آغاز خود قرار دارد. این صنعت می‌تواند حدود یک درصد سرانه ناخالص ملی را از آن خود کند و اقتصادی پایدار را رقم بزند. وی افزود: ششمین دوره نمایشگاه فرانچایز به عنوان یک نمایشگاه فوق تخصصی با تمرکز بر شعبه‌پذیری و شعبه‌فروشی در حال برگزاری است.

اسدی مجموعه ایران‌مال را آینده صنعت نمایشگاهی کشور توصیف کرد و گفت: با توجه به تجربه برگزاری نمایشگاه‌های عام، تخصصی و فوق تخصصی در اکثر مراکز معتبر کشور، مرکز نمایشگاهی ایران‌مال در مقایسه با سایرین از زیرساخت و امکانات بسیار خوبی برخوردار و است و حضور در ایران‌مال باعث افتخار ما است.

همچنین در حاشیه برگزاری این نمایشگاه، کارگاه‌هایی با موضوع صنعت فرانچایز برگزار می‌شود.

سرمایه‌گذاران و عموم علاقه‌مندان به حوزه فرانچایز و کسب‌وکار می‌توانند تا ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ از ساعت ۱۴ الی ۲۱ از این نمایشگاه در طبقه E۰ مرکز دائمی نمایشگاه‌ها و رویدادهای بین‌المللی ایران‌مال بازدید نمایند.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

کد خبر 6094040

دیگر خبرها

  • فرصت ایران و امارات برای دستیابی به بازارهای شمال و جنوب و رونق ترانزیت 
  • ◄ فرصت ایران و امارات برای دستیابی به بازارهای شمال و جنوب و رونق ترانزیت
  • آغاز به‌کار نمایشگاه تخصصی فرانچایز در ایران‌مال
  • ظرفیت فضای صدور احادیث در توسعه فقه اجتماعی بررسی می شود
  • ◄ برگزاری نشست تخصصی الزامات ساماندهی تنظیم گری ریلی در کشور؛ 18 اردیبهشت
  • نشست تخصصی اقتصاد اسلامی، مبارزه با نئولیبرالیسم در حرم مطهر رضوی؛ 12 اردیبهشت
  • نخستین مرکز رشد حوزه تخصصی دریایی راه‌اندازی می‌شود/ بررسی ۴۲ پارامتر در اطلس اقیانوس‌شناسی
  • اولین مرکز رشد حوزه تخصصی دریایی راه‌اندازی می‌شود/ بررسی ۴۲ پارامتر در اطلس اقیانوس شناسی
  • نشست تخصصی کمیته امداد استان گلستان با دانشگاه آزاد اسلامی برگزارشد
  • جذب و تربیت سالانه دو هزار نیروی متخصص در حوزه فناوری کوانتوم