Web Analytics Made Easy - Statcounter

مجید رضاییان ـ استاد ارتباطات و روزنامه‌نگاری ـ درباره استانداردهای روزنامه‌نگاری بحران و وظایف رسانه‌ها در زمان وقوع بحران، رعایت سه نکته را ضروری می‌داند.

او در توضیح این سه نکته مهم می‌گوید:

«۱. ما اطلاع‌رسانی‌های دیرهنگام داریم. در شرایط بحران باید خبرهای به هنگام داشته باشیم. دستگاه‌های اطلاع‌رسانی در هر زمینه‌ای باید اطلاع‌رسانی را زودتر آغاز کنند و قطره چکانی اطلاعات را منتشر نکنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اثبات شده که دستگاه‌های مسوول در هنگام بحران در اطلاع‌رسانی به نحوی دردآروری عقب هستند و تا جایی که می‌توانند سعی می‌کنند خبرها را منتشر هم نکنند. اگر در شرایط بحران اطلاعات درست و به موقع به خبرنگاران داده نشود، کاربران در فضای مجازی فرصت پیدا می‌کنند که اخبار جعلی و دروغ منتشر کنند.

۲. در تمام بحران‌ها، روزنامه‌نگار باید بداند که روزنامه‌نگاری بحران حتما میدانی است. نمی‌شود در شرایط بحران خبرنگار پشت میز بنشیند و ببیند بقیه چه گفته‌اند. روزنامه‌نگاری میدانی ما در بحران ضعیف است و این در حالی است که روزنامه نگاری بحران، اساسا به جز در میدان تعریفی ندارد.

۳. روزنامه‌نگاران باید از فکت محوری به سمت اطلاعات محوری بروند. فکت‌ها در فضای مجازی زیاد هستند اما اطلاعات و جزئیات دقیق و درست ندارند. مثلا یک شهروند خبرنگار یک فیلمی از یک اتفاق در فضای مجازی منتشر کرده اما اطلاعات دقیقی ندارد. این برای خبرنگار می‌تواند سرنخ باشد ولی نمی‌تواند ملاک اصلی باشد. روزنامه نگاری باید به سمت کسب اطلاعات دقیق برود. می‌توان از فکت‌های شبکه‌های اجتماعی استفاده کرد، اگر درست باشد ایرادی ندارد اما، خبرنگار باید این‌ها را به یک خبر تبدیل کند و موج ایجاد کند.»

رضاییان با بیان اینکه ما در سه موضوع مطرح شده در بالا ایراد داریم، در ادامه درباره نخستین کارهایی که رسانه‌ها و خبرنگاران در زمان وقوع بحران باید انجام دهند، توضیح می‌دهد: «اولین کاری که در روزنامه‌نگاری بحران انجام می‌دهیم تشکیل یک میز بحران مشتکل از چند سرویس است. معمولا دبیر سرویس را به عنوان مسوول میز بحران انتخاب نمی‌کنند، یکی از معاونانِ سردبیر، مسئول میز بحران می‌شود. این اولین کاری است که صورت می‌گیرد. دوم اینکه تمام اشخاص و نهادهای مرتبط با موضوع، احیا و شناسایی می‌شوند. سپس برای میز بحران زمان تعیین می‌شوند. یعنی تا وقتی خبرنگارهای اعزامی به محل حادثه می‌رسند، همه باید سرپل‌های ارتباطی را ظرف مدت تعیین شده پیدا ‌کنند تا زمان از دست نرود. سومین کار این است که بلافاصله افراد به محل حادثه اعزام می‌شوند. هر چقدر هم اطلاعات داشته باشند، خبرنگار حتما باید در صحنه باشد. در بحران و حوادث خبرنگار در میدان است، هر چیزی غیر از این باشد جواب نمی‌دهد چون اگر خبرنگار در محل حاضر نباشد، رسانه دچار اشتباه می‌شود، خبر می‌زند و بعد تکذیب می‌کند.»

این استاد ارتباطات، مورد چهارم را مخابره لحظه‌ای اخبار بر اساس تایمینگ (Emergency News) تعیین شده، توسط خبرنگار اعزام شده به محل احادثه عنوان می‌کند و توضیح می‌دهد: «خبرنگار بعد از اینکه در ساعات اولیه چندین خبر منتشر می‌کند، گزارش کامل و جمع بندی شده‌اش را ارائه می‌دهد. کار بعدی پوشش‌های تصویری (گزارش تصویری) بسیار دقیق است. بعد از خبرهای لحظه‌ای و جمع بندی، خبرنگاران باید به سمت دو عناصر آخر خبر یعنی چگونگی و چرایی واقعه بروند که اصطلاحا به عناصر داینامیک معروفند. بعد از آن هم خبرنگار باید به دنبال سوژه‌های خاص باشد. مثلا زلزله شده یک مادر و بچه سالم از زیر آوار درآمدند؛ این می‌شود خبر مخصوص رسانه در پوشش بحران و خبرنگار با این خبر می‌درخشد چون خبر مخصوص خودش است و در رسانه‌های دیگر نیست.»

۵۷۲۴۷

کد خبر 1658373

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: روزنامه نگاری خبرنگار خبرنگاران مجید رضائیان رسانه روزنامه نگاری بحران اطلاع رسانی میز بحران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۶۶۱۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تهران قدیم | تصویر متفاوت از پوشش زنان در کنکور ۵۰ سال قبل/ عکس

به گزارش خبرآنلاین از اطلاعات آنلاین، پیش از گسترش رسانه‌ها، روزنامه‌های کثیر الانتشار مهم‌ترین رسانه‌های کنکور در کشور بودند. یکی از روش‌های جذاب رسانه‌ها پس از پایان کنکور چاپ تست‌ها و پاسخ آن‌ها بود. مرور چند تست ادبیات از کنکور ریاضی نیم قرن پیش به نقل از روزنامه اطلاعات ۱۷ تیر ۱۳۵۲ خالی از لطف نیست:

- کلیله و دمنه را چه کسی برای اولین بار به نظم درآورد؟

- کتاب حاوی از کیست؟

- سبک خراسانی در چه نوع شعری بیشتر سروده شده؟

- پسوند گاه در درمانگاه حالت زمانی دارد یا مکانی؟

- بیشترین موضوع کتاب‌های نوشته شده فارسی همزمان با حمله مغول چیست؟

۲۳۳۲۳۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902894

دیگر خبرها

  • ساکنان رفح به هشدارهای تل آویو درباره تخلیه وقعی ننهادند
  • اطلاع‌رسانی به‌موقع به کشاورزان و عشایر در خصوص بارندگی‌ها انجام شود
  • دامداران مراقب احشام خود در بارندگی ها باشند
  • (تصویر) تصویر متفاوت از پوشش زنان در کنکور ۵۰ سال قبل
  • تصویر پوشش متفاوت دختران ایران در کنکور ۵۰ سال قبل | چند تست بزنید!
  • بهبود خدمات‌رسانی شهرداری تبریز با بهره‌برداری از مرکز کنترل ترافیک و مدیریت بحران
  • چرا در پارک لاله حصار کشیده شده/ شهردار تهران اطلاع‌رسانی درست انجام دهد
  • سکوت در ماجرای سنگلج جایز نیست!
  • تهران قدیم | تصویر متفاوت از پوشش زنان در کنکور ۵۰ سال قبل/ عکس
  • وزارت رفاه: تا هفته آینده، برنامه دولت برای نحوه تداوم طرح کالابرگ اعلام می‌شود