Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-29@16:29:47 GMT

چرا نام این تکیه‌ «درخونگاه» است؟

تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۶۷۷۳۴

چرا نام این تکیه‌ «درخونگاه» است؟

در روزهای عادی سال کارگاه نجاری است و در محرم و صفر تکیه عزاداری؛ آن را تکیه «درخونگاه» می‌نامند و قدمتش به دوره قاجار می‌رسد. درباره نام تکیه روایت بسیار است، ولی پرشمارترین باور بر این است که نام تکیه از «خون» گرفته شده است.

به گزارش ایران اکونومیست،  درخونگاه یکی از خُرده محله‌های سنگلج بود که یکی از قدیمی‌ترین تکیه‌های تهران در آن قرار داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این تکیه سال‌های زیادی میزبان یکی از نخل‌های قدیمی بود که روایت‌ است به هیأت «چال میدانی‌ها» تعلق داشت و به عنوان «خون‌بس» و به دستور ناصرالدین شاه قاجار به تیکه درخونگاه داده شد.

ماجرا از این قرار بود که هیأت چال میدانی‌ها و درخونگاه با هم بر سر نخل قدیمی درگیری داشتند و در یکی از این درگیری‌ها، یکی از اعضای هیأت در خونگاه کشته می‌شود و ناصرالدین شاه برای پایان دادن به این خونریزی‌ها دستور می‌دهد نخل چال میدانی‌ها را به تکیه درخونگاه ببرند.

البته، نصرالله حدادی ـ پژوهشگر تهران قدیم ـ این ماجرا را طور دیگر روایت کرده است: «دعوای این دو محله بر سر نخل نبوده و دعوا سر این بوده که کدام یک از دسته‌های عزاداری زودتر وارد بازار تهران شوند.»

عبدالله مستوفی نیز در کتاب «شرح زندگانی من» این ماجرا را این‌طور تعریف کرده است: «ناصرالدین‌ شاه برای خجالت‌زده کردن چال میدانی‌ها دستور می‌دهد که نخل آن‌ها را به تیکه درخونگاه ببرند.»

در برخی دیگر از روایت‌ها آمده است: نام این محله و تکیه آن از همین دعواها و خونریزی‌ها برگرفته شده است، اما در روایت دیگری اشاره شده که به دلیل سکونت تعداد زیادی از وزرا در این محله، از جمله مشیرالسلطنه، مجدالدوله، مستوفی‌الممالک و ...به این محله «خان‌گاه» گفته می‌شده است و نام آن درخانگاه است و نه درخونگاه.

این تکیه قدیمی هنوز هم در ماه‌های محرم میزبان عزاداری‌های مردم و در مابقی سال گفته شده کارگاه نجاری است. باورهایی هم وجود دارد، مثلا بانوان برای حاجت‌روایی در روز تاسوعا زیر نخل سیصد ساله آن حلوا درست می‌کنند.

نخل سیصد ساله تکیه درخونگاه

درخونگاه در تقسیمات شهری امروز در منطقه ۱۲ و در نزدیکی بازار تهران و خیابان پانزده خرداد واقع شده و نام امروزی آن «شهید اکبرنژاد» است. درخونگاه در گذشته میان چهاراه بوذرجمهوری و چهارراه گلوبندک قرار داشت. بازارچه‌ای با سقف ضربی در میانه درخونگاه واقع شده بود که به خیابان شاهپور، گذر مستوفی و قلی، کوچه کلیسا، بازارچه نو، مسجد شازده خانم، بازارچه قوام‌الدوله، پاچنار و بازار، راه داشت.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: تکیه درخونگاه ، تکیه‌های تاریخی تهران ، محرم ، محرم 1401 ، عزاداری حسینی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: تکیه های تاریخی تهران محرم محرم 1401 عزاداری حسینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۶۷۷۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ببینید | فجیع‌ترین و بدترین پرونده قتل به روایت یک کارآگاه

265 215

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900573

دیگر خبرها

  • تکیه خاتون‌آبادی، نقش جهانی کوچک در دل تخت فولاد
  • روایت آقای کاراگاه از فجیع‌ترین و بدترین پرونده‌ای که داشت | فیلم
  • ببینید | فجیع‌ترین و بدترین پرونده قتل به روایت یک کارآگاه
  • کلنگ‌زنی ۲ پروژه تقاطع تکیه و چمن و پارکینگ طبقاتی در سنندج
  • نخستین مسابقه «روایت‌نویسی نمایشگاه کتاب» برگزار می‌شود
  • تپش؛ روایت مهمترین حوادث روز
  • تبدیل شدن به شریک تجاری جدید نفتی با تکیه بر عرضه نفت به پالایشگاه های کوچک و سهامداری در پالایشگاه های فراسرزمینی
  • سه نمایشنامه جدید سوره مهر در نمایشگاه کتاب تهران عرضه می‌شود
  • چه کسی بر صندلی ریاست مجلس دوازدهم تکیه می‌زند؟
  • اقتدار جمهوری اسلامی تکیه گاهی برای آزادی خواهان جهان است