Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری‌آنلاین-امیرمحمد حسینی: ترور سرکرده سازمان تروریستی القاعده در افغانستان به دست نیروهای آمریکایی را باید حادثه‌ای مهم در تاریخ تحولات این گروه و رابطه با طالبان و پاکستان دانست. این را نوذر شفیعی نماینده اسبق مجلس و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با همشهری‌آنلاین می‌گوید. به گفته این کارشناس مسائل منطقه با توجه به شواهد و قرائن افغانستان و پاکستان در این ترور نقش داشتند و در آینده نزدیک القاعده دست به اقدامات تروریستی علیه مقامات این دو کشور در خاک آن‌ها خواهد زد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ادامه مشروح این گفت‌وگو را می‌خوانید.

ترور الظواهری در بالکن با ۲ موشک | تصویر خانه‌ای که رهبر القاعده در آن کشته شد | سوال‌های بایدن هنگام دستور عملیات؛ زن و دختر الظواهری زنده ماندند؟ پزشکی که تروریست شد | تصاویر ایمن الظواهری در گذر زمان | از اتهام قتل انور سادات تا دیدار سرنوشت ساز با اسامه و رهبری القاعده

کشته‌شدن سرکرده القاعده از چه منظری مهم است؟ آیا این اتفاق تاثیری بر معادلات منطقه خواهد گذاشت؟

این ترور یک حادثه مهم در تاریخ تحولات القاعده و رابطه القاعده و طالبان است. به این معنی که ایمن الظواهری دومین رهبر القاعده است که ترور می‌شود که مانند بن لادن به دست آمریکایی‌ها ترور شد. در ترور بن لادن پاکستان نقش اصلی را داشت و اطلاعاتی که پاکستان به آمریکایی‌ها داد منجر به ترور موفقیت‌آمیز بن لادن شد. به طور کلی وجه غالب همکاری‌های آمریکا و پاکستان اطلاعاتی است و از این منظر بعید نیست که پاکستان نقش مهمی در دادن اطلاعات به آمریکایی‌ها در ترور ایمن الظواهری هم داشته باشد. علت آن هم پاداشی است که پاکستان برای این کار دریافت می‌کند. این پاداش شامل دریافت کمک‌های مالی از آمریکا و توجیه نفوذ پاکستان در افغانستان است. به این ترتیب آمریکایی‌ها به پاکستان اجازه می‌دهند در امور افغانستان نفوذ بیشتری داشته باشد.

فکر می‌کنید چه تغییری در رابطه طالبان و القاعده ایجاد می‌شود؟

طالبان و القاعده رابطه بسیار عمیق و خوبی دارند. این رابطه به دوره جهاد افغانستان علیه روس‌ها و سپس شکل‌گیری طالبان و همکاری با القاعده که در افغانستان صورت گرفت. این همکاری آنقدر عمیق بود که بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر آمریکایی‌ها حاضر شدند با طالبان در حوزه‌های موضوعی مختلف کنار بیایند ولی طالبان اسامه بن لادن را تحویل دهد یا مانع فعالیت‌های القاعده در افغانستان شود. طالبان اما این کار را انجام نداد و توجیهات شرعی و سیاسی خود را داشت.

اما اجلاس دوحه که به توافق بین آمریکا و طالبان منجر شد نقطه عطفی در تاریخ روابط آمریکا و طالبان محسوب می‌شود. این توافق‌نامه طالبان را برای آمریکا از دشمن به دوست تبدیل کرد و ماموریت‌های مختلفی بر دوش طالبان گذاشته شد. در مقابل نیز طالبان در افغانستان قدرت را در دست گرفت. یکی از تعهدات طالبان در مقابل این قدرت‌گیری این بود که ارتباط خود را با گروه‌های تروریستی قطع کنند که یکی از آن‌ها القاعده بود. طالبان نیز این موضوع را پذیرفت که به هیچ گروه تروریستی مدنظر آمریکا اجازه نمی‌دهد که در خاک افغانستان فعالیت کند. با ارجاع به آن توافق‌نامه می‌توان حدس زد که طالبان نیز در این ترور نقش داشته است. بنابراین با توجه به آنچه در گذشته اتفاق افتاده و شواهد موجود به این نتیجه می‌رسیم که پاکستان در ترور ایمن الظواهری همکاری اطلاعاتی داشته و طالبان نیز در این زمینه سهیم بوده است.

پیامدهای مشخص کشته‌شدن الظواهری چیست؟ آیا القاعده دست به اقدامات تروریستی گسترده خواهد زد؟

احتمالا القاعده به سمت سه هدف جهت‌گیری‌های نظامی خود را صورت می‌دهد. نخست دولت فعلی پاکستان و دوم نیروهای آمریکایی و دیگری طالبان است. ممکن است در دستور کار این گروه اولویت‌بندی قائل شود و درون طالبان نیز جناح خاصی را هدف قرار دهد. چرا که می‌دانند دوستان و دشمنان القاعده درون طالبان کدام جناح و افراد هستند. به این ترتیب پس از یک دوره سکوت ناشی از مرگ الظواهری باید شاهد وقوع اقدامات تروریستی دردو کشور همسایه ایران بعنی افغانستان و پاکستان و نیز علیه بعضی از مقامات این دو کشور و علیه نیروهای آمریکایی باشیم. البته ممکن است دامنه حملات فراتر از خاک این کشورها باشد چرا که القاعده در نقاط مختلف دنیا نیرو دارد و تلافی ترور الظواهری ممکن است در نقاط دیگری علیه آمریکایی‌ها انجام شود.

جانشین الظواهری چه کسی خواهد بود؟ القاعده در این زمینه به مشکلی نمی‌خورد؟

القاعده یک شبکه واحد است. بنابراین هیچ مشکلی برای انتخاب رییس بعدی ندارند. به لحاظ دامنه عضویت القاعده یک سازمان بین‌المللی است و از پیش جانشین الظواهری مشخص شده است. معمولا نیز نفر دومی که تا امروز با او کار می‌کردند ریاست این سازمان تروریستی را به عهده می‌گیرد.

کد خبر 695537 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها پاکستان طالبان تروریسم در جهان ایران و آمریکا الظواهری القاعده افغانستان طالبان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: پاکستان طالبان تروریسم در جهان ایران و آمریکا الظواهری القاعده افغانستان طالبان ایمن الظواهری آمریکایی ها طالبان نیز بن لادن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۶۹۳۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اطلاعیه مرزبانی درباره مشکل پیش آمده برای ۶ مرزبان در مرز افغانستان

 ۶ نفر از کارکنان گروهان احتیاط مرزی خراسان جنوبی به نقطه صفر مرزی رفته بودند که در مواجهه با نیروهای طالبان و برای جلوگیری از بروز تنش و انجام درخواست نیروهای طالبان برای رفع سوءتفاهم پیش آمده، به مذاکره پرداختند که پس از ساعتی موضوع حل شد.

به گزارش تسنیم، مرزبانی فراجا در اطلاعیه‌ای درباره انتقال 6 مرزبان ایرانی توسط نیروهای طالبان به داخل خاک افغانستان، از خاتمه سوءتفاهم پیش‌آمده و انتقال این مرزبانان به کشور خبر داد.

در این اطلاعیه آمده است: بعدازظهر امروز تعداد 6 نفر از کارکنان گروهان احتیاط مرزی استان خراسان جنوبی که برای رصد و پایش نوار مرز در نقطه صفر مرزی حضور یافتند، با نیروهای طالبان مواجه می شوند و به دلیل جلوگیری از بروز هرگونه تنش مرزی و انجام درخواست نیروهای طالبان مبنی بر رفع سوتفاهم پیش آمده، به مذاکره پرداخته که پس از چندساعت با ورود مرزبان درجه 2 و انجام ملاقات مرزی با همتای کشور مقابل موضوع خاتمه یافت و کارکنان مرزبانی با کمال احترام و در صحت و سلامت کامل به کشور بازگردانده شدند.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: آزادی ۶ مرزبان ایرانی بازداشت شده توسط طالبان

دیگر خبرها

  • طالبان: برای حفظ دستاوردهای جهاد افغانستان تلاش می‌کنیم
  • کابل: هیچ گروه تروریستی در افغانستان فعال نیست
  • طالبان: سه کشور همسایه زمینه داعش در منطقه را فراهم کرده‌اند
  • اطلاعیه مرزبانی درباره مشکل پیش آمده برای ۶ مرزبان در مرز افغانستان
  • آزادی ۶ مرزبان بازداشت شده در جنوب شرق کشور
  • درانی: پاکستان بیشتر از هند از ناحیه افغانستان آسیب دیده است
  • تحریم های آمریکا ظالمانه است
  • آمریکا مهاجم فرودگاه کابل را به افغانستان منتقل کرده بود
  • صدور ترور و خشونت به جهان/ کارکرد واقعی اتحادیه اروپا چیست؟
  • نماینده ویژه پاکستان درامور افغانستان: ایران و چین شرکای معتمد ما هستند