Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-29@04:49:39 GMT

ضعف جدی در ادبیات دینی کودکان و نوجوان

تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۸۹۰۳۰

ضعف جدی در ادبیات دینی کودکان و نوجوان

محمدرضا سنگری با بیان این‌که در حوزه ادبیات دینی کودک و نوجوان کم‌کاری کرده‌ایم می‌گویم: نیاز داریم که نویسندگان و نهادهای مرتبط با آموزش کودکان وارد این موضوع شوند.

این پژوهشگر و نویسنده در گفت‌وگو با ایران اکونومیست درباره ارزیابی‌اش از کتاب‌هایی که درباره واقعه عاشورا و نهضت امام حسین (ع) منتشر می‌شوند، اظهار کرد:  کتاب‌هایی که در روزگار ما دارد چاپ می‌شود و خوشبختانه بسیار هم انبوه است، در چند حوزه قرار دارند؛ بخشی‌ از آن‌ها در حوزه داستان است، مثلا در رمان پرداخت داستان‌گونه از کربلا یا شخصیت‌های کربلا داریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این‌کتاب‌ها معمولا مورد اقبال و علاقه مردم هستند مثلا برخی از کارهایی که پیش‌تر سیدمهدی شجاعی چاپ کرده مانند «از دیار حبیب»، «پدر، عشق‌ و پسر» و «آفتاب در حجاب» و «سقای  آب و ادب». برخی از این رمان‌ها هم کاملا ساختار داستانی پیدا می‌کنند مانند «پس از بیست سال» سلمان کدیور و «نامیرا»  نوشته صادق کرمیار که مردم به آن‌ها نیز علاقه نشان می‌دهند.

او با بیان این‌که بخشی از کتاب‌های در حوزه کودک و نوجوان است، افزود: الان فعالیت‌ها در این زمینه بسیار زیاد است مثلا مجموعه‌ای که درباره اصحاب اباعبدالله‌الحسین(ع) با تصویرگری‌های بسیار مناسب پرویز امینی منتشر شده است، این‌ کتاب‌ها هم مورد توجه هستند اما به گمانم هنوز ضعف‌های جدی‌ای در حوزه کودک داریم و متأسفانه کارهایی بایسته و شایسته‌ای  که باید در باب عاشورا باشد و نسل امروز کودک و نوجوان ما را بتواند تغذیه کند، اندک است.

 سنگری درباره این‌که برخی از کتاب‌های حوزه کودک درباره این موضوع گاه کتاب‌سازی هستند، چه‌ کارهایی در این زمینه می‌توانیم انجام دهیم، توضیح داد: مجموعه‌هایی را داریم که متولی کودک و نوجوان هستند و شاخص‌ترین آن‌ها آموزش و  پرورش است. آموزش و پروش چند انتشارات دارد، یکی منادی تربیت و دیگری انتشارات مدرسه که باید بیشتر تلاش کنند. تا جایی‌که اطلاع دارم کسانی که مسئولیت انتشارت مدرسه را بر عهده دارند، کسانی هستند که با تاریخ اسلام  آشنایند، رشته تخصصی دکتر حمیدرضا شاه‌آبادی تاریخ اسلام است. باید این‌ها بیشتر  به میدان بیایند و در این زمینه برنامه‌ریزی کنند و فکر کنند. 

رییس «اندیشکده ادبیات پایداری» ادامه داد: این مجموعه‌ها صاحب‌نظران و نویسندگان را دعوت کنند تا درباره مسائل گفت‌وگو کنند و ببیند از چه زوایای جدیدی می‌توان به عاشورا پرداخت، عاشوار را چگونه می‌توان مطرح کرد؟ و فقط به صرف عاشورا نپردازیم، ممکن  است مسائلی را از امروز طرح کنیم که اتفاقا با عاشورا گره خورده‌اند.جا دیگری که در این زمینه مسئولیت دارد، کانون پرورش فکری است. کانون چند کار دراین زمینه انجام داده اما باید گام‌های بلندتری بردارد. توصیه می‌کنیم این مجموعه‌های فعال سعی کنند کتاب‌های مناسب‌تر و قوی‌تری چه به لحاظ وجه ادبی و چه  اعتبار تاریخی ارائه کنند.

 نویسنده «سوگ سرخ»، «یک جرعه تشنگی» و «اربعین مرثیه» در ادامه گفت: بخش دیگری از کتاب‌هایی که در زمینه عاشورا هستند، کتاب‌های پژوهشی‌اند. خوشبختانه در هیچ‌دوره‌ای از تاریخ این‌قدر کار مطالعاتی و پژوهشی سخته، سنجیده و استوار درباره عاشورا صورت نگرفته بود؛ مثلا کارهایی که مرحوم آیت‌الله محمدی ری‌شهری داشت کتاب «دانشنامه امام حسین (ع)» او یا خلاصه این کتاب که به صورت یک جلد منتشر شده، خیلی خوب است. همچنین کتاب ارزشمند «مقتل جامع سیدالشهدا(ع)» نوشته مرحوم مهدی پیشوایی از فضلا و علمای حوزه علمیه که دو جلد نوشته شده، کار ارزنده و مناسبی است.  بسیاری از شخصیت‌های حوزی‌مان در این زمینه کتاب نوشته‌اند که کتاب‌های قابل اعتنایی هستند و می‌شود از آن‌ها بهره‌گیری و استفاده کرد مثلا حضرت‌ آیت‌الله مکارم شیرازی، آیت‌الله سبحانی و  آیت‌الله جوادی آملی کتاب‌هایی در این زمینه منتشر کرده‌اند یا مجموعه سخنرانی‌های مقام معظم رهبری که با عنوان «انسان ۲۵۰ ساله» چاپ شده است. کتاب‌های یادشده کتاب‌های بسیار ارزنده‌ای هستند که مردم می‌توانند از آن‌ها استفاده کند. 

او  با بیان این‌که در حوزه شعر هم کارهای خوبی انجام شده است، خاطرنشان کرد: یکی از برجسته‌ترین جاهایی که در این زمینه کار کرده، شبِ شعر عاشورایی شیراز است که هر سال یک مجموعه شعر و کتاب درباره موضوع محوری آن سال را طرح می‌کنند و شاعران در آن زمینه شعر می‌گویند.

 سنگری درباره آسیب‌هایی که کتاب‌های عاشورایی را تهدید می‌کند، توضیح داد: جامعه ما هنوز  دوره گذار از فرهنگ شفاهی و افواهی را پشت‌سر نگذاشته است یعنی بیشتر بر اساس شنیده‌ها عمل می‌کنند نه مطالعه کردن و خواندن. برخی از کسانی که شعر می‌گویند و یا متنی می‌نویسند، همان چیزی را که شنیده‌اند مطرح می‌کنند. درحالی که ما به مطالعه دقیق و پژوهش نیاز داریم و باید به این موضوع بپردازیم. نسل امروز، نسل مطالبه‌گر و نسل روشنی است و قابل قیاس با نسل ۵۰ سال و صدسال پیش نیست.

این نویسنده و پژوهشگر در ادامه افزود: صد سال پیش اهل منبر هرچه می‌گفتند و هر مسئله‌ای را که مطرح می‌کردند، مردم می‌پذیرفتند اما امروز نوجوان ما پرسش‌گر است، اگر مسئله‌ای را  مطرح می‌کنید، سوال می‌کند و برایش دلیل و سند می‌خواهد. در نتیجه لازم است کتاب‌های‌ ما از اتقان و استحکام و  مستند بودن برخوردار باشند. البته هنوز برخی از مجموعه‌ شعرها و کتاب‌هایی که سرگذشت کربلا و وقایع کربلا را طرح می‌کنند، بنیاد و اساس قوی‌ای ندارند و آمیخته با تحریفات هستند و افزوده‌ها در آن‌ها بسیار زیاد است که باید مراقب بود.  خوشبختانه شرایط جامعه ما به آن‌ سمتی می‌رود که این دست کتاب‌ها دارد در آن کمتر می‌شود.

محمدرضا سنگری  درباره شعرهای ضعیفی که گاه در مداحی‌ها استفاده می‌شود و  این‌که چطور می‌توانیم از ظرفیت شعر فاخر در مداحی‌ها استفاده کنیم، اظهار کرد: سنت مجالس ما بر گریاندن است و هر چه بیشتر و بهتر بتوانیم بگریانیم، این مجلس بهتر و قوی‌تر است درحالی که مجلس حضرت ابی‌عبدالله (ع) جز گریه که خیلی هم مناسب و خوب است و اهل بیت بر آن تأکید کردند، باید پایگاه و جایگاه  معرفت‌افزایی باشد و باید در آن‌جا روشنگری‌های اتفاق بیفتد، درس‌های کربلا در آن مطرح شود. اگر احیانا این‌ها نباشد، مجلس و محفل ما از نظر ارزش فرو کاهیده می‌شود. خوشبختانه در روزگار ماشعرهای بهتر، محکم‌تر و مستند دارد زیاد می‌شود. شاعران جوان و میان‌سال ما الان به مطالعه می‌پردازند و وقتی می‌خواهند چیزی را طرح  کنند، گاهی تماس می‌گیرند، سوال می‌کنند که آیا این مسئله درس  است؟ اگر  احیانا تحریف باشد و  یا استناد قوی تاریخی نداشته باشد، معمولا می‌پذیرند. دارد اتفاق‌های خوبی در حوزه شعر عاشورایی، نوحه‌ها، مداحی‌ها و  روضه‌ها می‌افتد و به سمت اتقان و استحکام پیش می‌رود.

  

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: محمدرضا سنگری ، ادبیات آیینی ، محرم 1401 ، محرم

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: محمدرضا سنگری ادبیات آیینی محرم 1401 محرم کودک و نوجوان کتاب هایی آیت الله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۸۹۰۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

داستان جذاب زندگی یک نوجوان در «جرئت و حقیقت»

کتاب «جرئت و حقیقت» به قلم محمد‌علی جابری و به همت نشر معارف  به چاپ رسید. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، کتاب جرئت و حقیقت عضو جدید خانواده  برنا (کتاب های نوجوان نشر معارف) وارد بازار نشر شد.  این کتاب در قالب داستانی نگاشته شده  و موضوع کتاب در مورد معرفی بهشت حول یکی از شخصیت های کتاب است.

این کتاب یک رمان داستانی است برای علاقمندان به ادبیات. کتاب جرئت و حقیقت سرگذشت پسر یتیمی را روایت می‌کند که بر اثر دوستی، دچار انحراف در مسائل اخلاقی می‌شود. در ادامه راه و روش نجات و سرانجام این نوجوان است که حیرت مخاطب را برانگیخته می‌کند.

جذابیت کتاب در این است که با  شنیدن داستان و هم‌ذات‌پنداری با قهرمان آن برای هر مخاطبی، از کودکان تا بزرگسالان، دلکش می‌شود. از سوی دیگر در این کتاب  یکی از مشکلات رایج و مبتلا به در جوانان که ارتباط و دوستی  با جنس مخالف در جامعه است مطرح شده و روش توجیه نوجوانان با شیوه ای درست و قانع سازی نوجوانان با مفاهیم دینی  انجام شده است دلیل انتخاب  نام کتاب جرئت و حقیقت اشاره به یکی از رویدادهای داستان زندگی آرمان است که بعد از آن بازی سیر تحول او آغاز می‌شود.

نگاهی به کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان»/ شما خدا را می‌شناسید؟

در برشی از کتاب می‌خوانیم:

هلال ماه هم در یک گوشۀ آسمان ایستاده‌ است و ما را نگاه می‌کند. انگار دارد برایمان حرف می‌زند «تا همین هیجده‌نوزده‌سالگی‌تون، من بیش از دویست بار دور زمین گشته‌م. کار من همینه. دور زمین بگردم، از خورشید نور بگیرم و زمین‌و براتون روشن کنم. تو هر ثانیه، با کلی از آدما برای همیشه خداحافظی می‌کنم.» ماه همین‌جور که زیر پایش را می‌پاید و برایمان حرف می‌زند، از حرکتش هم غافل نیست. می‌داند همه‌چیز را رکود و درجا زدن خراب می‌کند. با زبانِ بی‌زبانی می‌گوید «خدا به‌خاطر شما آدما، یه کارایی گردن من، خورشید و بقیه گذاشته. ما هم با جون‌ودل داریم انجامش می‌دیم. شما هم مراقب باشید نمک خدا رو می‌خورید، یه‌وقت نمکدونش‌و نشکونید.»

چاپ اول این کتاب به همت نشر معارف در اسفند  1402 به قیمت 110000 تومان به شمارگان1000 جلد روانه بازار  شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • کودکان با شعر زندگی موفق‌تری خواهند داشت
  • برای تقویت میدان کتاب کودک و نوجوان چه باید کرد؟
  • شمه‌ای از بی‌کفایتی پهلوی
  • داستان جذاب زندگی یک نوجوان در «جرئت و حقیقت»
  • کمک ۱۵ میلیون یورویی اتحادیه اروپا به افغانستان
  • رقابت ۱۰ گروه در جشنواره هنر‌های نمایشی کودک و نوجوان آذربایجان غربی
  • مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاههای کتابخوانی تمدید شد
  • کمرنگ‌شدن نشریات تخصصی نوجوانان از عوامل افت شعر نوجوانان است
  • چرا شعر نوجوان مورد توجه نیست؟