Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-27@22:53:20 GMT

علم کشی، رسم شیعیان افغانستانی برای ادای احترام به سقای آب و ادب

تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۹۰۹۳۵

علم کشی، رسم شیعیان افغانستانی برای ادای احترام به سقای آب و ادب

‍‍‍‍‍‍

به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد، اگرچه آداب و رسوم هر قوم و کشوری در برگزاری عزاداری های امام حسین(ع) متفاوت است اما آنچه یکصدا بر زبانها رانده می شود، یک کلمه و آنهم «حسین(ع)» است. ایرانی ها، تاسوعا را به نام حضرت عباس(ع) و عزاداری ایشان اختصاص داده اند اما شیعیان افغانستان ادای احترام به حضرت ابوالفضل(ع) را با رسم دیرینه علم کشی در دهه اول محرم به جا می آورند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هیأت حسینی از قدیمی ترین هیئات مهاجرین افغانستانی در مشهد است که از سال 1360 فعالیت خود را در منطقه گلشهر مشهد آغاز کرده است. در حقیقت این هیأت، سه نسل از مهاجرین افغانستانی ساکن در مشهد را به خود دیده است و به لحاظ اصالت، بالغ بر 40 سال قدمت دارد.

فقط عزادار امام حسین بودن مهم است

به گفته کریم محمدی، مسئول هیات حسینی که از سال 73 در این هیات مشغول به خدمت است، این امام حسین(ع) و عاشورا است که شیعه را زنده نگه داشته و باعث معرفی شیعه به جهان می شود. 

وی با بیان اینکه در ایام محرم، آنچه که مرکزیت دارد، امام حسین(ع) است، گفت: اگر مشکلی بین شیعیان جهان باشد در ایام محرم، کمرنگ می شود. فقط عزادار امام حسین بودن، مهم است و فرقی میان ایرانی، افغانستانی، پاکستانی و عراقی و ... نیست.

محمدی با تاکید بر اینکه امام حسین(ع)، همه شیعیان را دور هم جمع می کند، افزود: افرادی که خادم امام حسین(ع) هستند و در هیئات مشغول به کار می شوند به لحاظ شخصیتی با دیگران فرق داشته و با توجه به حضور جمعیت فراوان در هیأت های بزرگ و امکان وجود چالش های مختلف، باید رفتارشان در شأن هیات باشد.

مسئول هیأت حسینی گلشهر ادامه داد: در حال حاضر مراسم این هیات در مدرسه کاشانی گلشهر برگزار می شود و بالغ بر 5 هزار نفر در این مراسم شرکت می کنند. هیأت ما مکان مشخصی ندارد و تمامی هزینه های آن به صورت مردمی تأمین می شود.

«چاوش» با قدمتی 80 ساله نوحه آغازین مراسم عزاداری افغانستانیها

محمدحسین خاوری، مسئول فرهنگی این هیأت نیز در گفت و گو با خبرنگار فارس، گفت: افغانستانی ها در شب نهم محرم، گهواره نمادینی برای حضرت علی اصغر(ع) به همراه غذای نذری آماده کرده و پس از توزیع نذری و قربانی، از منزل یکی از ریش سفیدان، این گهواره را حرکت می دهند و وسط مراسم عزاداری، وارد هیأت می شوند و پس از آنکه گهواره را در مراسم می چرخانند، برای مراسم ظهر عاشورا تحویل قسمت خانم ها در هیأت می دهند.

وی ادامه داد: ادای احترام به حضرت ابوالفضل(ع) در هیئات افغانستانی در شب هفتم محرم انجام می شود که دلیل آن نیز اینست که روز هفتم آب بر روی کاروان ابا عبدالله بسته شد و حضرت ابوالفضل(ع) مامور به تهیه آب شد، ما نیز شب هفتم را به نام ایشان، عزاداری و رسم علم کشی داریم.

مسئول فرهنگی هیأت حسینی درباره رسم متفاوت «عَلَم کشی» در هیأت های افغانستانی گفت: عَلَم هیأت که از سال گذشته در منزل یکی از ریش سفیدان است، در شب هفتم در همان مکان سرپنجه علم و پارچه های سبز آن نیز توسط روحانیون و بزرگان هیأت بسته می شود و به اصطلاح علم را در آن شب بلند می کنند و برای حضرت ابوالفضل(ع) نذری می دهند و علم را به هیأت می برند و در آنجا روضه حضرت ابوالفضل و نوحه شور می خوانند و علم تا شب سیزدهم در هیأت است و مراسم هیأت های افغانستانی نیز تا شب سیزدهم ادامه دارد آنهم به این دلیل که پیکر شهدای کربلا پس از سه شب به خاک سپرده شد. در شب سیزدهم نیز بازهم نذری می دهند و علم را پایین می آورند و دوباره تا سال آینده به منزل یکی از بزرگان هیأت می برند.

خاوری با اشاره به رسم شروع عزاداری در هیأت های افغانستانی یادآور شد: در شروع مراسم معمولا عزاداران روی زانو می نشینند و به جای سینه زنی، روی پای خود می زنند که فلسفه آن، نوحه ای قدیمی به نام «چاوش» است که بالغ بر 80 سال قدمت دارد و در آغاز مراسم هیئات ما خوانده می شود و شعری است که عزاداران را دعوت می کند که صف تشکیل بدهند و بنشینند و عزاداری را شروع کنند.

مسئول فرهنگی هیأت حسینی افزود: اکثر هیأت ها در افغانستان، قومی و خانوادگی هستند اما هیأت حسینی به قوم خاصی اختصاص ندارد و همه اقوام شیعه در آن حضور دارند. 

وی با اشاره به قدمت این هیأت گفت: هیأت حسینی برخلاف سایر هیأت ها در اسم خود، پسوندی ندارد چون اولین هیأت مهاجرین در حاشیه شهر بود و آن زمان هیأت دیگری وجود نداشت و نیازی به پسوند نبود.

من به نان و نمک سفره ات عادت دارم

حسن رحیمی، عضو هیأت امنای هیأت حسینی نیز در گفتگ و گو با خبرنگار فارس گفت: سبک عزاداری این هیأت سنتی است و برخلاف هیئات دیگر در نوحه سرایی و نوع عزاداری به رسم های قدیمی هیأت های عزاداری افغانستانی پایبند است.

وی با اشاره به اهمیت حفظ سبک های اصیل عزاداری افغانستانی، افزود: هیأت های مهاجرین در گذشته در موضوع ترویج عزاداری ها در قالب تولید محتوا، چندان با قوت، عمل نمی کردند ولی موضوعی که ما به جد آن را پیگیری می کنیم تولید محتوای با کیفیت در قالب ویدئو، عکس و ارائه کار حرفه ای برای ترویج عزاداری اصیل و سبک های قدیمی نوحه خوانی افغانستانی است که در فضای مجازی نیز بسیار مورد استقبال قرار گرفت، موضوعی که در چند سال اخیر درحال فراموشی بود.

رحیمی با بیان اهمیت بعد فرهنگی و اجتماعی حضور در هیئات محرم ادامه داد: فارق از بعد معنوی حضور در هیئات، مسئله هم پذیری و کنار هم قرارگرفتن افراد بسیار موضوع مهمی است. افرادی که هرکدام از یک جایگاه اجتماعی با خلق و خویی خاص، هستند ولی بدون هیچ اختلافی در هیأت در کنار هم مشغول به کار و فعالیت گروهی می شوند و همین فعالیت گروهی در هیأت، زمینه ساز فعالیت های بعدی آنها در طول سال نیز می شود.

وی کار در هیأت و برای امام حسین(ع) را متفاوت با هرفعالیتی دانست و گفت: خارج از فضای هیأت، جرأت ریسک نداریم اما در هیأت هر کاری را می شود انجام داد و هر ریسکی را می پذیریم. ما مراسم خود را با رقم های حداقلی شروع می کنیم اما با وجود هزینه های بسیار بالا به برکت نمک سفره امام حسین(ع)، هر کاری می توان انجام داد.

 

انتهای پیام/ 

منبع: فارس

کلیدواژه: هیات مذهبی مشهد امام حسین ع شیعیان افغانستان عزاداری افغانستانی عاشورا تاسوعا حضرت ابوالفضل ع امام حسین ع هیأت حسینی هیأت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۹۰۹۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سربازی برای امام زمان (عج)بالاترین توفیق طلاب حوزه‌های علمیه است

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام مرتضی مطیعی صبح آدینه در در دیدار با اساتید حوزه علمیه باقرالعلوم (ع) بسطام به میزبانی دفتر امام جمعه این شهر نمونه گردشگری، سربازی برای امام زمان (عج) را بالاترین توفیق طلاب حوزه‌های علمیه دانست.

وی افزود: اگر زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی در روایات معادل زیارت امام حسین (ع) عنوان شده است به دلیل سِنخیّت حضرت عبدالعظیم با سیدالشهدا (ع) است.

امام جمعه سمنان با اشاره به روایتی منسوب به امام رضا (ع) گفت: امام معصوم در این روایت به حضرت عبدالعظیم حسنی می‌فرماید «سلام ما را به شیعیان ما برسان و بگو شیطان را به خود راه ندهند و آنان را به راستی در گفتار، ادای امانت و سکوت در کارهای لایَنفع امر کن» امام رضا (ع) در این روایت همچنین شیعیان را به پرهیز از جدال و ستیزه‌جویی با یکدیگر و زیارت برادران دینی امر فرموده است.

به گزارش مهر، در ابتدای این دیدار امام جمعه بسطام و نیز مدیر و اساتید حوزه علمیه باقرالعلوم (ع) این شهر به بیان دیدگاه‌ها و طرح دغدغه‌های خود پیرامون مسائل مختلف پرداختند.

کد خبر 6088948

دیگر خبرها

  • تصاویری از نوه و نتیجه امام خمینی در مراسم عزاداری فوت عروس ارشد امام (ره)
  • ادای احترام بایرن به قیصر: مجسمه برنزی بکن‌باوئر
  • دهه سرآمدی آموزش فرصت مغتنمی برای ادای احترام به پیشگامان ساحت تولید و نشر معرفت و حکمت است
  • مراسم ویژه خدام حسینی در حرم مطهر امام حسین(ع) عصر جمعه
  • حرکت جالب از ادای احترام دانشجویان آمریکایی به فلسطینان + ویدئو | همه انفرادی در منزلشان برمی‌خیزند و فلسطین‌ها را تشویق می‌کنند
  • ادای احترام معاون پارلمانی رئیس جمهور به شهدای گمنام سمنان
  • سربازی برای امام زمان (عج)بالاترین توفیق طلاب حوزه‌های علمیه است
  • ادای احترام جامعه کار و کارگری آذربایجان غربی به شهدا
  • ادای احترام فرمانده کل ارتش به مقام شامخ شهدا در گچساران + عکس
  • ادای احترام دادستان انتظامی قضات کشور به حاج قاسم