Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا، قدمت و تاریخچه مراسم تعزیه ارمغانخانه  بطور دقیق در دست نیست، اما با توجه به یادداشت‌های سفرنامه‌های منتشرشده و اشاره به خاطرات ناصرالدین‌شاه در سفر به شهر سلطانیه و دیدن مراسم تعزیه‌خوانی، قدمت این مراسم را در استان به ۴۰۰ سال پیش می‌توان نسبت داد.

شهر ارمغانخانه، مرکز بخش قره پشتلوی زنجان در ۳۵ کیلومتری زنجان واقع‌ شده و از نظر مختصات جغرافیایی در غرب شهر زنجان استقراریافته است، این شهر در بهمن سال ۸۷ با تصویب هیات وزیران به‌عنوان شهر شناخته‌شده و تاریخچه آن را می‌توان در ۲ بخش قبل از اسلام که مربوط به حضور ارمنیان می‌شود و بعد از اسلام مورد بررسی قرارداد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ارمغانخانه در اصطلاح محلی (ارما خانا) تلفظ می‌شود و از کلمه ایرماکانا گرفته‌شده است که ایرماک به معنای رودخانه بوده و از ترکی باستان گرفته‌شده است، ایرماکانا یعنی کرانه رود و به ترکی می‌شود (چایلاغ) و این شهر در کرانه رودخانه‌ای به همین نام قرارداد، اهالی شهر ارمغانخانه، و دارای مذهب شیعه ۱۲ امامی و گویش اهالی این روستا زبان ترکی است.

هنر تعزیه در شهر ارمغانخانه با قدمتی که دارد سال‌هاست  توانسته در طول سال نظر مخاطبین فراوانی از اقصی نقاط ایران اسلامی را به خود جلب کند، همه‌ساله مراسم ویژه و سنتی تعزیه در ماههای محرم و صفر و همچنین ماه مبارک رمضان باشکوه خاصی در تکیه حسینیه اعظم ارمغانخانه برگزار می‌شود.  

مراسم عزاداری و تعزیه‌خوانی در تکیه حسینی ارمغانخانه یکی از معروف‌ترین تعزیه‌خوانی‌های ایران است این مراسم از اول تا چهاردهم محرم و از اربعین تا بیست و هشتم صفر برگزار می‌شود.

تکیه حسینی اعظم ارمغانخانه از قدیمی‌ترین تکیه‌های شمال غرب کشور به شمار می‌آید که از حدود ۴۰۰ سال پیش به زبان ترکی برگزار می‌شود و در سال ۱۳۸۹ در شمار میراث معنوی ایران به ثبت ملی رسیده است.

به‌نقل از بسیاری از بزرگان در حدود ۴۰۰ سال پیش شخصی به نام عیوض نسخه‌های تعزیه را از درگزین همدان آورده که بعدها توسط توکل خان مرحوم مورد ویرایش قرارگرفته است، توکل خان از بانیان و دست‌اندرکاران تعزیه در ارمغانخانه و از نوادگان ایل ترک افشار بوده و تعزیه را از پدران خود به ارث برده و چندین نسل او تعزیه‌خوان، تعزیه‌گردان و از بانیان تعزیه در ارمغانخانه بوده‌اند.

این تکیه علاوه بر توکل خان، خاندان عیوض و بعداز آن پسرش اسکندر پس از او ملانجف و بعد از ایشان فرزندش ملاحسن بعد از وی مرحوم میرزا باقر و در آخر کربلایی جواد اسکندری در تکیه ایفای نقش تعزیه کردند.  

آوازه تعزیه‌خوانی در ارمغانخانه در ماه محرم به نقاط مختلف کشور رسیده و گفته می‌شود در طول اجرای آن بیش از ۱۵۰ هزار نفر بازدیدکننده دارد، هنر تعزیه در شهر ارمغانخانه با قدمتی که دارد سال‌هاست  توانسته در طول سال نظر مخاطبین فراوانی از اقصی نقاط ایران اسلامی را به خود جلب کند.

 تکیه ارمغانخانه در ادوار گذشته توسط مردم و افراد خیر چندین بار مورد مرمت و بازسازی قرارگرفته  و در این میان از تعزیه‌خوانان مشهور تکیه حسینی، در طول چند صدسال گذشته می‌توان  به میرزا سمیع سهرینی، ملاسیفعلی، میرزا حسین قالایچی، میرزا علی نجفی، میرزا مجید، میرزا جمشید، غلامحسین دوسرانی، میرزا علی فرزند قنبر اهل باکو، مسیّب اسدی، جعفرعلی افشاری، عباس اوجاقلو، رسول اوجاقلو، علیرضا رستمی و حسین مقصودی و غیره اشاره کرد.

 

حضور گردشگران خارجی در تکیه حسینی ارمغانخانه

معاون گردشگری زنجان اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان، با اشاره به اینکه هر سال از روزهای اول تا آخر محرم در مجموع در حدود ۱۵۰ هزار نفر در مراسم های تکیه ارمغانخانه حضور پیدا می کنند ادامه داد: امسال هم خبرنگاران خارجی از کشورهای مختلف برای تهیه خبر، ثبت و ضبط این مراسم در تکیه حسینی ارمغانخانه حضور دارند

علی اکبر شرفی افزود: برنامه های تکیه ارمغانخانه همه روزه از ساعت ۱۶ تا  ۱۷ و برنامه ویژه این تکیه در روز عاشورا از ساعت ۹ صبح آغاز و تا ساعت ۱۶ ادامه دارد.

 این مسوول ادامه داد: تعزیه ارمغانخانه یکی از معروف ترین تعزیه خوانی های ایران است که قدمت آن به بیش از ۴۰۰ سال پیش برمی گردد و در سال ۸۹ در شمار میراث معنوی ایران به ثبت ملی رسیده است.

 به گفته شرفی تکیه حسینی اعظم شهر ارمغانخانه از قدیمی ترین تکیه های شمال غرب کشور و یکی از بزرگترین و بینظیرترین تکیه های مذهبی در کشور است.

تعزیه ارمغانخانه نیازمند توجه جدی دستگاههای فرهنگی استان 

رییس هیات امنای تکیه حسینی ارمغانخانه نیز با بیان اینکه همه ساله شاهد استقبال گرم مردم از جای جای کشور در تکیه حسینی ارمغانخانه هستیم، ادامه : همه ساله از روزهای اول تا آخر محرم در مجموع بیش از ۱۰۰ هزار نفر در مراسم‌های تکیه ارمغانخانه حضور پیدا می‌کنند.

سیروس رستمی با اشاره به حضور گردشگران خارجی در مراسم تعزیه خوانی در تکیه حسینی ارمغانخانه افزود: ۲ سال پیش، نزدیک به ۲۰ گردشگر خارجی از کشوهای کانادا، اسپانیا، آلمان، انگلیس، آمریکا در تکیه ارمغانخانه حضور پیدا کردند و از نزدیک این مراسم را ثبت و ضبط کردند.

وی اضافه کرد: امسال هم پیش بینی می‌شود که تکیه عظیم ارمغانخانه علاوه بر میزبانی از مهمانان داخلی میزبان گردشگران خارجی هم باشد که آمادگی کامل برای پذیرایی از میهمانان وجود دارد.

این مسوول ادامه داد: مردم ارمغانخانه درمحرم رسم مهمان نوازی را خوب به جا می‌آورند و از مهمانان شهرهای مختلف کشور در منازل خود پذیرایی می‌کنند.

رئیس هیأت امنای تکیه حسینی ارمغانخانه  با اشاره به اینکه ۱۲ تعزیه خوان و هفت عضو هیات امنای ارمغانخانه در برگزاری این مراسم مشارکت دارند ادامه داد: تعزیه خوانی در این منطقه درسال ۸۹ به ثبت معنوی کشور رسید و در این میان تعزیه هر روز با محوریت یکی از رخدادهای واقعه عاشورا برگزار می شود.

 وی، مهمترین ویژگی تعزیه ارمغانخانه را مردمی بودن این مراسم عنوان کرد و گفت: در آستانه ماه محرم و در راستای اجرای مراسم‌های عزاداری و سیاه پوش شدن نیز، مراسم طشت‌گذاری از جمله برنامه های این تکیه است.

رستمی به ساختمان جدید تکیه حسینی ارمغانخانه اشاره کرد و افزود: ساختمان جدید حدود چهار برابر ساختمان قدیم و ظرفیت استاندارد آن پنج هزار نفر است، در حالی که این میزان در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی عزاداران این تکیه به بیش از ۱۰ هزار نفر می‌رسد.

رییس هیات امنای تکیه حسینی ارمغانخانه با اشاره به اینکه متاسفانه پوشش خاصی از این مراسم انجام نمی گیرد، خاطر نشان کرد:دستگاه‌های فرهنگی استان هم چندان توجهی به این تکیه نمی‌کنند این در حالی که تکیه حسینی ارمغانخانه یکی از معروف‌ترین تعزیه خوانی‌های ایران است که قدمت بسیار بالایی دارد و حتی در شمار میراث معنوی ایران به ثبت ملی رسیده است.

منبع: الف

کلیدواژه: تعزیه ارمغانخانه شهر ارمغانخانه تعزیه خوانی تکیه حسینی برگزار می شود ۴۰۰ سال پیش هزار نفر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۹۶۳۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چه کسی بر صندلی ریاست مجلس دوازدهم تکیه می‌زند؟

با مشخص‌شدن نتایج انتخابات مجلس دوازدهم در بیشتر کرسی‌های نمایندگی،‌ رقابت‌ها برای ریاست بر قوه مقننه شدت گرفته است که شنیده‌ها از محافل سیاسی و راهروی مجلس از لابی‌های پشت‌پرده و برگزاری جلسات گوناگون حکایت دارد.

به گزارش ایسنا،‌ بعد از برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات مجلس، تکلیف ۲۴۵ کرسی برای ۴ سال آینده مشخص شد و ۴۵ کرسی باقی‌مانده نیز در ۲۱ اردیبهشت تعیین می‌شوند بنابراین اکنون بیش از دو سوم ترکیب مجلس آینده مشخص شده است.

از همان ابتدای اعلام نتایج انتخابات،‌ موضوع اصلی در محافل سیاسی تعیین «رئیس مجلس دوازدهم» بود. موضوعی که هم در رسانه‌ها پیگیری شد، هم چهره‌های سیاسی داخل و خارج مجلس را به واکنش واداشت و هم زمینه جناح‌بندی‌ها در این باب را فراهم کرد؛ این روند در روزهای پس از برگزاری انتخابات مجلس آنقدر سرعت گرفت که به موازات اعلام نتایج در مهمترین حوزه‌های انتخابیه، اسامی چهره‌هایی برای تکیه‌زدن به صندلی ریاست مجلس شنیده می‎شد. با نزدیک‌شدن به شروع کار مجلس آینده اما این رقابت‌ها رنگ‌وبوی بیشتری گرفته و خبرها حکایت از برگزاری جلسات متعدد رسمی و غیررسمی برای تصمیم‌سازی درباره ریاست مجلس آینده دارد.

برمبنای آنچه برخی منتخبان مجلس آینده می‎‌گویند، افرادی چه به صورت مستقیم و چه غیرمستقیم برای ریاست مجلس اعلام آمادگی کردند که از جمله آنان می توان از «محمدباقر قالیباف»، «منوچهر متکی»، «مجتبی ذوالنوری»، «مرتضی آقاتهرانی»، «حمید رسایی» و «حمیدرضا حاجی‌بابایی» نام برد. شنیده‌ها از راهروی مجلس هم نشان می‌دهد این چهره‌ها برای جلب نظر سایر منتخبان، جلساتی برگزار کرده‌اند؛ روندی که در آن، طرح وعده‌هایی برای گرفتن رای از منتخبان مجلس آینده هم دور از ذهن نیست.

باتوجه به رقابت تنگاتنگ جریان‌های مختلف اصولگرایی در انتخابات مجلس دوازدهم و حضور کاندیداهای آنان در بهارستان، ‌انتظار می‌رود صحنه رقابت نه‌تنها برای کسب کرسی ریاست که برای کرسی نایب رئیسی، سایر اعضای هیأت رئیسه مجلس و حتی رؤسای کمیسیون‌های تخصصی مجلس نیز جدی‌تر شود و در نهایت فضای کلی مجلس دوازدهم را به سمت‌وسویی هدایت کند که در آن کمتر شاهد یک‌دستی‌هایی از نوع مجلس یازدهم باشیم.

در چنین شرایطی، اینکه کاندیداهای هر کدام از این کرسی‎های ریاست، گوشه‌چشمی به نتایج دوره دوم انتخابات مجلس داشته باشند تا با رایزنی‌ها بتوانند نظر آنان را به خود جلب کنند، نه‌تنها تصور بعیدی نیست که به نظر می‌رسد تاثیر سرنوشت‌سازی هم بر ترکیب نهایی هیات رئیسه و روسای کمیسیون‌های مجلس دوازدهم برجای بگذارد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تکیه خاتون‌آبادی، نقش جهانی کوچک در دل تخت فولاد
  • مراسم نکوداشت اکبر زنجان‌پور با حضور استادش
  • کنایه بایدن به ترامپ: با یک بچه ۶ ساله رقابت می‌کنم
  • زبان مار، دره‌ای عظیم در دل کویر لوت
  • (ویدئو) گردباد عظیم در نبراسکا
  • شصت‌ودومین شماره مجله تصویری نفت و انرژی (متنا)
  • انسان مدرن اولیه تک‌شاخ سیبری را دیده بود
  • چه کسی بر صندلی ریاست مجلس دوازدهم تکیه می‌زند؟
  • آئین دوهزار ساله بیل‌گردانی در نیم‌ور برگزار شد
  • کارگاه دوخت لباس شیرخوارگان حسینی در حرم مطهر راه‌اندازی شد/مهیای نذر جمعه اول