Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس ـ حوزه مسجد و هیأت ـ امیرحسین کسائی: دهه اول محرم در سراسر کشور زمان برپایی مجالس عزاداری برای سرور و سالار شهیدان و شهدای دشت کربلاست. در بسیاری از شهرهای کشور سنت‌های عزاداری وجود دارد که شکل و شمایل مجالس را متمایز با سایر شهرهای کشور می‌کنند. یکی از این شهرها مراغه در استان آذربایجان شرقی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دومین شهر بزرگ استان آذربایجان شرقی که در کنار رودخانه صوفی‌چای در دامنه جنوبی کوه سهند و در ۱۳۵ کیلومتری جنوب مرکز استان قرار دارد. مراغه به باغ‌شهر ایران و پایتخت نجوم ایران شهرت دارد.


رژه شاه حسین گویان یکی از مجالس سنتی عزاداری در مراغه است

مجالس عزاداری محرم به بعد از عید غدیر رفت

در دهه اول محرم به عنوان سرآغاز آیین‌های سوگواری حسینی در مراغه، خیل عاشقان امام حسین(ع) در این شهر تاریخی با شور و شوقی وصف‌ناپذیر در رثای امام و سرور شهیدان به حرکت در می‌آ‌یند. حرکت موکب‌ها و هیأت‌های عزاداری حسینی در گوشه و کنار و محله‌های این شهر همراه با نوای حزن‌انگیز سوگواری‌ها، تعزیه‌خوانی‌ها و صدای طبل‌ها و سنج‌ها، فضای پرشور و مذهبی را در این خطه به نمایش می‌گذارد. حجت‌الاسلام حامد سمیع از اهالی این شهرستان می‌گوید: «حدود ۳۰ ـ ۴۰ سال قبل مجالس عزاداری ماه محرم در مراغه با هفته‌خوانی‌ها از حدود عید قربان آغاز می‌‌شد، اما بعد از آن که آگاهی دینی مردم افزایش پیدا کرد و از اهمیت عید غدیر باخبر شدند، مراسم‌ها را به بعد از این عید بزرگ موکول کردند.»

 

رژه شاه حسین گویان در حسینیه حاجی غفار مراغه

رژه شاه حسین گویان در مراغه به تاسی از حبیب بن مظاهر

وجود ده‌ها آیین مذهبی و سوگواری، شهر مراغه را به قطب برگزاری آیین‌های عزاداری سنتی حسینی در کشور تبدیل کرده و این شهر، هر سال پذیرای هزاران گردشگر و میهمان از سراسر کشور برای حضور در این آیین‌هاست. آیین‌های سنتی شاه‌حسین گویان، علم‌بندان، وای عباس، حجله‌گردانی حضرت قاسم بن‌الحسن (ع)، شمع‌گردانی و «الله الله حسین وینا»، مهم‌ترین آیین‌های سنتی است که در دهه اول محرم در این شهر برگزار می‌شود. سمیع می‌گوید: «مراسم عزاداری شاه حسین گویان از مجالس عزاداری است که در استان‌ها و شهرهای آذری زبان رواج دارد. این مراسم با تاسی از حضرت حبیب بن مظاهر که در برخی از مقاتل آمده است، در شب عاشورا کنار خیمه‌های اهل بیت(ع) رژه رفت تا دل آنان آرام گیرد و نگران یاری حسین(ع) نباشند، برگزار می‌شود.»

 

برپایی آیین علم بندان در روز دوم محرم

رژه شاه حسین گویان تا شب تاسوعا ادامه دارد

عزاداری‌ها و سوگواری‌های پرشور سوگواران در هر نقطه از شهر و تکایای قدیمی و سنتی چون کاروانسرای بزرگ، سراهایی چون متولار و خواجه ملکم و میادینی چون شجاع‌الدوله، امام حسین (ع) و چندین مکان و تکیه مذهبی با شور و شوقی برخاسته از عشق مردمان این دیار به سالار شهیدان کربلا برگزار می‌شود. سمیع می‌گوید: «دسته‌جات شاه‌حسین گویان چند روز مانده به ماه محرم آغاز و به مدت ۱۰ شب، هر شب در یک محله به صورت دسته جمعی شکل می‌گیرد و عزاداران با چوب‌گردانی همراه با طنین معروف «شاه‌ حسین وای‌حسین» یا به زبان محلی «شاخسی واخسی» سوگواری می‌کنند. رسم بر این است در هرشب یکی از محلات، دسته‌أهای عزاداری سایر محلات را دعوت می‌کند تا در آن منطقه به عزاداری بپردازند و این رویه تا شب تاسوعا ادامه دارد.»


در روز دوم محرم آیین عَلَم‌بندان در مراغه برگزار می‌شود

برگزاری آیین عَلَم‌بندان در روز سوم محرم

آیین سنتی «عَلَم‌بندان» نیز به عنوان یکی از آیین‌های سوگواری حسینی در مراغه سوم محرم به عنوان آغازین روز برپایی و فعالیت رسمی موکب‌های عزاداری حسینی در برخی محلات به یاد حضرت ابوالفضل العباس(ع) علمدار دشت کربلا برگزار می‌شود. سمیع می‌گوید: «در این آیین، علم مرتفع پوشیده از پارچه‌های نذورات مردمان به یاد علمدار کربلا حضرت عباس بن علی (ع) افراشته می‌شود که باشکوه‌ترین آن به صورت سنتی در میدان دروازه با حضور هزاران عزادار از سراسر کشور و شهرهای مختلف در این روز برگزار می‌شود. این عَلَم مشابه یک استوانه بزرگ است که ارتفاعی بیش از ۱۲ متر دارد و به عنوان نماد علم حضرت عباس(ع) برافراشته می‌شود. در هیأت‌های عزاداری از صبح تا ظهر تعزیه‌خوانی برگزار می‌شود که این مجالس در تکیه‌های مشهور شهر برپا می‌شود. در مجموع می‌توان گفت ۲۰۰ هیأت شهر تعزیه‌خوانی دارد.»


مردم مراغه با سردادن ندای «واعباسا هذالیوم» بر سر می‌زنند

برگزاری آیین «واعباس» در هشتم محرم

آیین «وای عباس» یا «واعباس» به عنوان یکی دیگر از مهم‌ترین آیین‌های سنتی عزاداری حسینی در مراغه همزمان با هشتمین روز از ماه محرم که به اصطلاح مردمان این خطه تاسوعای کوچک نامیده می‌شود، در محله‌ها و تکایای این شهر برپا می‌شود. در این آیین سوگواری، عزاداران به یاد فداکاری و ایثار حضرت عباس (ع) در گروه‌های ده‌ها نفری با سردادن مضامینی چون «واعباسا هذالیوم» با زنجیر و دست بر سر و صورت خود می‌کوبند و عزاداری حزن‌انگیز و پرشوری انجام می‌دهند.

روشن کردن شمع در ۴۱ مسجد در شب عاشورا

از صبح تا حوالی غروب تاسوعا، مجالس تعزیه‌خوانی در مراغه برپاست. سمیع می‌گوید: «زمانی که هوا رو به تاریکی می‌رود بنابر نقل مقاتل در آن سال امام حسین(ع) به عنوان یک تاکتیک جنگی برای آن که نشان دهند، تعداد یاران حضرت هم بیشتر شده است، ۴۱ خیمه جدید برپا می‌کنند. به همین خاطر مردم مراغه، در ۴۱ مسجد قدیم مراغه به روضه‌خوانی می‌پردازند، شمع روشن کرده و نذورات پخش می‌کنند. این آیین، شمع‌گردانی یا شمع پایلاماق نامیده می‌شود که در زمره آثار ملموس فرهنگی و مذهبی و ملی کشورمان هم به ثبت رسیده است.»

هروله عزاداران کفن‌پوش مراغه‌ای در عزای حسین(ع)

در روز عاشورا مانند سایر نقاط کشور، دسته‌جات عزاداری در خیابان‌های مراغه هم بیرون آمده و به عزاداری می‌پردازند، اما تفاوت عزاداری سنتی مراغه در آیین «الله الله حسینا وینا» یا «خدایا خدایا، حسین کجاست؟» است. این برنامه از آیین‌های سنتی و کم‌نظیر عزاداری حسینی در این شهر در صبحگاه عاشوراست که در قالب آن دسته‌جات سینه‌زن و عزادار قبل از طلوع آفتاب، در حالی که کفن بر تن یا حوله‌ای به نشانه احرام بر بدن پوشیده‌اند، در حسینیه تاریخی حاج غفار مراغه که قدمتی از دوران صفویه دارد، تجمع می‌کنند. سمیع می‌گوید: «عزاداران بعد از ادای نماز صبح عاشورا در حالی که صورت‌های خود را آغشته به گِل و خاکستر کرده‌اند، با پای برهنه و زدن بر سر خود در محلات سنتی، مسیر حسینیه حاجی غفار تا میدان اصلی شهر را طی کرده و عزاداری می‌کنند. این آیین همانند حرکت زائران حج در صفا و مروه است که هرساله گردشگران بسیاری را به مراغه دعوت می‌کند.»

پایان بخش مراسم‌های عزاداری مردم مراغه، با آیین «گرداندن اسب ذوالجناح» است. بازگشت اسب بی‌سرنشین امام حسین (ع) از دشت کربلا از غم‌انگیزترین صحنه‌های روز عاشوراست که در مراغه این حرکت نمادین با این آئین به تصویر کشیده می‌شود.

 

عزاداری سنتی مراغه در آیین «الله الله حسینا وینا»

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: مراغه ماه محرم آذربایجان شرقی روز تاسوعا روز عاشورا عزاداری سنتی آیین شمع گردانی رژه شاه حسین گویان امام حسین رژه شاه حسین گویان عزاداری حسینی مجالس عزاداری آیین های سنتی برگزار می شود تعزیه خوانی امام حسین م بندان حسین ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۹۹۷۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیین دادرسی تجاری در انتظار تصویب مجلس

ایسنا/کرمان رئیس کل دادگستری استان کرمان با اشاره به اینکه لایحه آیین دادرسی تجاری تشکیلات خوبی برای دادگاه‌های تجاری در نظر گرفته، گفت: امیدواریم هر چه سریع تر به صحن برود و تصویب شود تا بتوانیم این دادگاه‌ها را راه بیندازیم و از فعالان اقتصادی حمایت کنیم.

حجت الاسلام ابراهیم حمیدی امروز ۱۳ اردیبهشت ماه در جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان اظهار کرد: نامگذاری سال اقدام هوشمندانه‌ای از سوی رهبر معظم انقلاب بود که مردم را دخیل کردند و اگر مردم پای کار بیایند، آثار و برکاتش فراوان خواهد بود و در نظام اسلامی این را شاهد بودیم هر جا مردم پای کار آمدند، خیلی از مشکلات کشور حل شده است.

وی افزود: مشارکت مردم یعنی سرمایه‌های خرد و کلان به عرصه تولید وارد شود و در صورتی که زمینه این کار فراهم نشود، این سرمایه‌ها به سمت دلالی(از جمله طلا، سکه و مسکن) می‌رود.

حمیدی با بیان اینکه معتقدم مردم این آمادگی را دارند که سرمایه خود را بیاورند و مسئولان باید زمینه را فراهم بکنند، گفت: مردم گلایه دارند که مسئولان همکاری نمی‌کنند و قوانین و مقررات دست و پاگیر است و این گلایه به‌جاست لذا درخواست داریم در سالی که مقام معظم رهبری این نقشه راه را ترسیم کرده‌اند، پای کار بیاییم و آسیب شناسی کنیم تا بتوانیم سرمایه مردم را به عرصه تولید جذب کنیم ما نیز در دستگاه قضایی حمایت می‌کنیم.

رئیس کل دادگستری استان کرمان در ادامه با اشاره به اینکه تشکیل دادگاه‌های تجاری، کار مهم و ضروری است، تصریح کرد: آیین دادرسی تجاری از سال ۹۹ در مجلس است و هنوز تصویب نشده در حالی که لایحه کارشناسی و خوبی است و بسیاری از مشکلات قضایی را رفع می‌کند.

وی با اشاره به اینکه این لایحه تشکیلات خوبی برای دادگاه‌های تجاری در نظر گرفته است، افزود: امیدواریم هر چه سریع تر به صحن برود و تصویب شود تا بتوانیم این دادگاه‌ها را راه بیندازیم و از فعالان اقتصادی حمایت کنیم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • دستگیری ۲ پزشک قلابی طب سنتی در رشت
  • پزشکان قلابی طب سنتی در رشت دستگیر شدند
  • برگزاری جشنواره‌‎های گل محمدی و آیین گلابگیری در قزوین
  • آیین تجلیل و رونمایی از تالیفات نویسندگان فرهنگی وحدتیه برگزار شد
  • آیین دادرسی تجاری از سال ۹۹ در مجلس مانده است
  • آیین دادرسی تجاری در انتظار تصویب مجلس
  • آیین گرامیداشت حاج حسین ندیم پدر شهیدان احمد و اسماعیل ندیم
  • منطقه جهانی اورامان میزبان آیین سنتی کومسای می‌شود
  • آئین گرامیداشت روز شوراها در گناوه برگزار شد
  • آئین گرامیداشت شهید «محسن حسین نیا» در زورخانه کن برگزار شد