Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه خبری اسپِیس (Space)، پژوهشی که به‌تازگی در مجله نجوم طبیعت (Nature Astronomy) چاپ شده است، نشان می دهد میزان غبار ستاره‌ای که توسط ستاره‌های ابرغول‌ ایجاد و توسط انفجارهای عظیم کیهانی به نام ابرنواخترها در منظومه شمسی پخش می‌شود، بیشتر از آن چیزی است که قبلاً تصور می‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کاوشگر یونی نانوسیمز (NanoSIMS) تجزیه‌وتحلیل تجدیدنظرشده غبار ستاره‌ای را امکان‌پذیرکرده است. این کاوشگر یونی قادر است توزیع ایزوتوپ‌های ایجادشده توسط ستارگان ابرغول را اندازه‌گیری کند. ایزوتوپ اتم‌های یک عنصر مشخص است که تعداد پروتون یکسان، اما تعداد نوترون متفاوت دارد.

این یافته‌ها احتمالاً تأثیر مهمی بر درک ما از شکل‌گیری منظومه شمسی خواهد داشت.

دلیل این امر این است که این گردوغبار ستاره‌ای بخشی از محیط بین‌ستاره‌ای بوده است که در نهایت به واحدهای اصلی تبدیل شد که خورشید و سیارات آن از آن متولد شدند.

بنابر اظهار یکی از پژوهشگران گروه (دپارتمان) شیمی ذرات مؤسسه ماکس پلانک، دانستن اینکه بخش بسیار بزرگ‌تری از غبار ستاره‌ای، ناشی از انفجارهای ابرنواختری است، پارامترهای مهم جدیدی را در اختیار

پژوهشگران قرار می دهد تا مدل‌های کامپیوتری تکامل غبار در محیط بین‌ستاره‌ای (ماده‌ای که بین منظومه‌های ستاره‌ای وجود دارد) را تولید کنند.

این امر به‌ویژه هنگام توصیف بقای غبار ابرنواختری تازه تولیدشده و غبار قدیمی بین‌ستاره‌ای به هنگام عبور امواج شوک ابرنواختری صادق است. پژوهشگران در پژوهش خود درخصوص گردوغبار ستاره‌ای تأیید می‌کنند که ستارگان ابرغول و ابرنواخترهایی که پایان عمر آن‌ها را نشان می‌دهند، احتمالاً مسئول بیش از ۲۵ درصد از غبار ستاره‌ای در منظومه شمسی هستند.

سیستم انتقال اَبَرنواَختر
ستارگان در طول عمر خود مانند کوره‌های هم‌جوشی هسته‌ای عظیم عمل می‌کنند که عناصر سبک‌تر را می‌گیرند و آن‌ها را با هم ترکیب می‌کنند و مقدار زیادی انرژی و به‌تدریج عناصر سنگین‌تر مانند کربن و اورانیوم تولید می‌کنند.

در پایان عمر ستارگان، وقتی مواد خام برای هم‌جوشی پایان می‌یابند، فروپاشی هسته آن‌ها آغاز می‌شود. این پدیده در پرجرم‌ترین ستارگان، باعث انفجارهای عظیم ابرنواختری می‌شود که عناصری را منفجر می‌کنند که این ستارگان در فضا تولید کرده‌اند.

این عناصر در نهایت با بخش زیادی از عناصر غیرفرار متراکم شده که تبدیل به غبار ستاره‌ای می‌شوند، به محیط بین‌ستاره‌ای می‌رسند. در حالی که برخی از این مواد از بین می‌روند، آنچه باقی می‌ماند در نهایت در نسل بعدی ستارگان و همچنین منظومه‌های سیاره‌ای که در اطراف آن‌ها شکل می‌گیرند، جا می‌گیرد.

این فرایند بیش از ۴/۶ میلیارد سال قبل از تشکیل خورشید و سیارات آن در حال رخ‌دادن در منطقه فضایی ما بود. از آنجا که این تاریخ به پیش از شکل‌گیری منظومه شمسی مربوط است، دانشمندان به این ماده «دانه‌های پیش‌خورشیدی» می‌گویند.

عناصر سنتز شده در ستارگان ابرغول دارای الگوهای ایزوتوپی غیرعادی هستند که در منظومه شمسی رایج نیستند. از آنجا که دنباله‌دارها و شهاب‌سنگ‌ها بیشتر زمان خود را دور از خورشید می‌گذرانند، موادی که آن‌ها را تشکیل می‌دهند، از دستبرد تشعشعات خورشیدی نسبتاً دور می‌مانند و نمایانگر خوبی از ماده‌ای هستند که منظومه شمسی را شکل داده است.

این بدان معنا است که دانشمندان می‌توانند وجود دانه‌های پیش‌خورشیدی را از ابرنواخترها در شهاب‌سنگ‌ها و دنباله‌دارهایی تشخیص دهند که از مواد باقی‌مانده پس از ایجاد سیاره‌ها و ستاره‌های سیارات منظومه شمسی تشکیل شده‌اند.

پژوهشگران معتقدند چنین تحقیقاتی در آینده، فرایندهایی را که باعث می‌شود گردوغبار ستاره‌ای پرتاب‌شده توسط ابرنواختر با محیط بین‌ستاره‌ای مخلوط شود، بررسی خواهد کرد تا مدل‌های تکاملی قوی‌تری برای منظومه‌های سیاره‌ای مانند منظومه شمسی تهیه شود.

برچسب‌ها سیاره انفجار فضا اکتشافات فضایی فناوری برگزیدگان علم

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سیاره انفجار فضا سیاره انفجار فضا اکتشافات فضایی فناوری برگزیدگان علم غبار ستاره ای منظومه شمسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۰۷۱۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حل مساله گردوغبار نیازمند هم‌افزایی دستگاه‌ها است

به گزارش خبرگزاری مهر، علی سلاجقه، روز سه شنبه در نوزدهمین نشست ستاد ملی سیاست گذاری و هماهنگی پدیده گرد و غبار که با حضور سرتیپ مجید فخری، رئیس سازمان جغرافیای نیروهای مسلح و جمعی از نمایندگان دستگاه های مربوطه برگزار شد، اظهار داشت: حل مساله گردوغبار نیازمند هم‌افزایی تمامی دستگاه‌ها است. ما باید از موازی کاری در این زمینه پرهیز کنیم و هر آنچه که در بحث اجرا به نتیجه رسیدیم با هوشمندی و اولویت بندی به حل مشکلات آن بپردازیم.

وی ضمن تبریک روزملی خلیج فارس و یادآوری عملیات افتخار آمیز وعده صادق، بیان کرد: انتظار و برآورد ما مشخص شدن درصد پیشرفت و علل عدم انجام مصوبات و بررسی مشکلات بود و با توجه به تعاملی بودن ستاد، دستگاه‌ها باید به قانون ورود پیدا کرده و به انجام وظیفه بپردازند.

سلاجقه تاکید کرد: در نظر سنجی های معتبر مشاهده شده که دیدگاه های مخالف و موافق نسبت به محیط زیست منفی است و دشمن هم مرتب در حال تهدید کشور در این زمینه است. همچنین مطالعات علمی نشان می دهد که از بین ۱۰ موضوع مهم دنیا ۶ مورد آن به محیط زیست ربط دارد و ما باید توجه بیشتری به این مساله داشته باشیم.

وی یادآور شد: با توجه به عقبه سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و ظرفیت های آن و توانمندی های موجود لازم است در قالب تفاهم نامه دستگاه ها به صورت جدی پای کار باشند تا بتوانیم مشکلات مردم را حل کنیم.

سلاجقه همچنین در خصوص تاثیر رسانه ها بر اقدامات و فعالیت های محیط زیستی، بیان کرد: رسانه ها و به ویژه صداو سیما در حاشیه نیستند و تمام ظرفیت های خود را در اختیار کشور و محیط زیست قرار داده اند و ما باید از این ظرفیت استفاده کرده و برای مردم امیدآفرینی کنیم.

کد خبر 6093420

دیگر خبرها

  • حزباوی دوباره برای قهرمانی برگشت! (عکس)
  • جنگ ستارگان پاریسی با زنبور‌های پرشور در نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا
  • حل مساله گردوغبار نیازمند هم‌افزایی دستگاه‌ها است
  • تصاویر عجیب از طوفان شدید و گردوغبار در همسایگی ایران
  • نمای حیرت‌انگیز اسب سیاه آسمان از نگاه تلسکوپ فضایی جیمز وب / عکس و فیلم
  • چرا هنوز با موجودات فضایی ارتباط برقرار نکرده‌ایم؟
  • خورشید: ساختار و چرخه حیات تنها ستاره منظومه شمسی
  • تازه‌ترین شواهد از وجود سیاره X در لبه تاریک منظومه شمسی
  • گردوغبار ۱۰۶۹ نفر را در خوزستان راهی بیمارستان کرد
  • فلسفه نام‌گذاری ماه‌های شمسی چیست؟