Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/مازندران عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: به دلیل غرقابی بودن، اراضی شالیزاری استان ۷ ماه از سال بلا استفاده رها می شوند حال آنکه با اجرای برنامه زهکشی مناسب می توان کشت زمستانه را مدنظر قرار داد تا علاوه بر ایجاد اشتغال، موجبات افزایش تولید و پایداری درآمد کشاورزان را فراهم آورد، بنابراین اجرای زهکشی اراضی شالیزاری می تواند زیرساخت توسعه کشت زمستانه در مازندران باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علی شاهنظری در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: اکثر اراضی استان فقط یکبار در سال زیر کشت می روند و در پاییز و زمستان به دلیل بارندگی شدید، دچار آبگرفتگی و غرقاب می شوند و بدون کشت هستند این روند که در ۷ ماه از سال ادامه دارد سبب پایین آمدن سطح درآمد کشاورزان و سختی امرار معاش آنها شده است، شرایطی که دلسردی کشاورزان و تغییر کاربری اراضی را در پی داشته و دارد.

شاهنظری افزود: عدم کارایی زهکش ها در تخلیه زه‌آب ها به دلیل فاصله و طول زیاد کرتها و حرکت کُند و زمانبر آب در لایه های عمیق و سطحی خاک و از طرفی سنگینی بافت خاک، باعث ایجاد حالت غرقابی شدن اراضی شالیزاری می شود؛ روالی که باعث تک کشتی بودن اراضی شالیزاری شمال کشور شده است.

وی در ادامه با تاکید بر لزوم توسعه کشت زمستانه بعد از برداشت برنج عنوان کرد: کشت زمستانه ضمن ایجاد اشتغال، موجب افزایش تولید و پایداری درآمد اراضی شالیزاری می شود، برای این منظور باید در مرحله نخست مشکلات ماندابی بر اثر بارندگی های شدید، با استفاده از زهکشی مناسب برطرف شود و با رفع این مشکل و با تکیه بر نیروی کار فراوان در استانهای شمالی کشور، امکان کشت محصولات فصل مرطوب، خصوصا سبزیجات و دانه های روغنی میسر شود.

استاد تمام گروه مهندسی آب دانشکده مهندسی زراعی دانشگاه ساری با بیان اینکه سیستم زهکشی بر اساس الگوی کشت به طور اختصاصی طراحی و اجرا می شود، گفت: عمق تهویه خاک برای هر نوع گیاه متفاوت است و این تعیین کننده عمق زهکشی است، به عنوان مثال غلات به طور معمول نیاز به تهویه تا عمق ۵۰ سانتیمتری خاک دارند. بنابراین نصب سیستم های زهکشی با توجه به اصول مهندسی باید حداقل ۱۰ سانتیمتر عمیق تر یعنی در عمق بیشتر از ۵۰ سانتیمتری خاک انجام شود.

شاهنظری به فواید تهویه خاک در زمستان اشاره کرد و گفت: با این کار کشت نباتات همچون گندم و جو، شبدر، کلزا، باقلا و سبزیجات می تواند به صورت کشت گسترده مطرح شود.

وی دلایل عدم کارایی زهکشی های سطحی را برشمرد و عنوان کرد: زهکش های سطحی که در حین طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری احداث شده اند کارایی مناسبی در تخلیه آب از کرت های اراضی شالیزاری ندارند و از طرف دیگر، احداث زهکش های سطحی در داخل کرت ها، علاوه بر هدر رفت بخشی از سطح زمین، مشکلاتی مانند عدم کنترل سیستم و افزایش هزینه های جاری را نیز در پی دارد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری افزود: برای جلوگیری از این مشکلات، باید با استفاده از زهکشی زیرزمینی، سطح آب زیرزمینی تا تراز مطلوب پایین برده شود.

این مولف و پژوهشگر حوزه آب اذعان کرد: احداث سیستم های زهکشی زیرزمینی در اراضی شالیزاری جدا از وظایف اصلی خود که همان انتقال آب مازاد و کاهش سطح ایستابی است، هدر رفت این اراضی به دلیل عدم احداث زهکش های مازاد سطحی را کاهش داده و نیز موجب استفاده از مزارع شالیزاری برای خشکه‌زاری می شود.

شاهنظری به فاصله و عمق مناسب زهکش ها نیز اشاره کرد و گفت: در مرحله اول باید توجه داشت که اندازه کرت استاندارد یک مزرعه شالیزاری، ۳۰ متر در ۱۰۰ متر است ولی به علت تسهیل در اجرای سیستم زهکشی و به دلیل خرده مالکیتی و رفع مشکلات آن، فاصله زهکش ها ۳۰ متر در نظر گرفته می شود.

وی افزود: تعیین فواصل زهکش ها با استفاده از ۲ روش ماندگار و غیرماندگار انجام شده و عمق نصب زهکش ها در قوانین طراحی از مجموع عمق تثبیت سطح ایستابی و نصف خیز سطح ایستابی بدست می آید، که این پارامترها به نوع گیاه و شرایط هیدرولیکی خاک بستگی دارد.

استاد تمام گروه پژوهشی مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی ساری با بیان اینکه لوله های زهکش از جنس پلی‌اتیلن یا پلی‌ونیل‌کلراید ساخته می شوند که نوع پی‌وی‌سی آن بیشتر رایج است و با قطرهای ۸۰، ۱۰۰ و ۱۲۵ در بازار موجود هستند، اظهار کرد: پوشش دور لوله زهکش، با توجه به مصالح موجود در محل اجرا، پوشش های دانه‌ای یا معدنی که مخلوطی از شن و ماسه با دانه بندی مشخص هستند و یا پوشش های فیبری یا زمین‌بافت (ژئوتکستایل) که از کارخانه به دور لوله تنیده شده است، انتخاب می شوند و استفاده از دیگر پوشش ها مانند پوسته برنج در منابع مختلف به دلیل عدم کارایی یا مشکلات زیست محیطی، رد شده است.

شاهنظری چهار گزینه قابل اجرا جهت نصب سیستم های زهکشی زیرزمینی، معرفی کرد و گفت: استفاده از لوله های زهکشی همراه با پوشش معدنی و نصب لوله ها در فاصله ۱۵ متر، استفاده از لوله زهکشی پوشش دار(الیاف پیش تنیده) با فاصله نصب ۱۵ متر، استفاده از لوله های زهکشی همراه با پوشش معدنی و نصب لوله ها در فاصله ۳۰ متر و استفاده از لوله زهکشی پوشش دار(الیاف پیش تنیده) با فاصله نصب ۳۰ متر از آن جمله هستند.

راضیه عباسی و فاطمه اسدی - خبرنگاران ایسنا مازندران

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اقتصادی آبیاری و زهکشی استفاده از لوله اراضی شالیزاری کشت زمستانه لوله ها زهکش ها ۳۰ متر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۱۲۷۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گفت‌وگو پیش‌نیاز و ابتدایی‌ترین ابزار تجارت است

رئیس اتاق بازرگانی اصفهان گفت: گفت‌وگو پیش‌نیاز و ابتدایی‌ترین ابزار تجارت بوده و تجارت علاوه بر مبادله کالا و سرمایه، تبادلات فرهنگی را نیز به دنبال دارد بنابراین می‌تواند عاملی برای توسعه گفت‌وگو و بستری برای صلح و ثبات باشد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، امیر کشانی ضمن خوشامدگویی به مهمانان، رؤسا و نمایندگان اتاق‌های بازرگانی کشورهای آسیایی، اعضای هیئت‌رئیسه اتاق ایران، رؤسا و نمایندگان اتاق‌های بازرگانی ایران، مسئولین کشوری و استانی که مهمان اصفهان هستند، اظهار کرد: پیش‌نیاز رشد و پیشرفت در تمام عرصه‌های اجتماعی، فرهنگی، علمی و اقتصادی در هر جامعه‌ای صلح و آرامشی است که از راه گفت‌وگو بین جوامع و فرهنگ‌های مختلف محقق می‌شود.

وی اصفهان را «شهر صلح خاورمیانه» نامید و با بیان اینکه اصفهان از دیرباز محل هم‌زیستی مسالمت‌آمیز بین ادیان بوده است، افزود: قرن‌هاست مسلمانان، مسیحیان، یهودیان و زرتشتیان در کنار یکدیگر در اصفهان زندگی کرده و تاریخ هیچ منازعه‌ای بین ادیان را در این شهر ثبت نکرده است.

رئیس اتاق بازرگانی اصفهان با بیان اینکه کشورهای عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا ۵۶ درصد جمعیت و ۳۵ درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) جهان را در اختیار دارند، تصریح کرد: این آمار و ظرفیت نشان می‌دهد که با همکاری اتاق‌های بازرگانی و همراهی دولت‌ها می‌توان امیدوار بود ملت‌های آسیایی با هم‌افزایی به توسعه همه‌جانبه دست یابند.

کشانی ادامه داد: گفت‌وگو پیش‌نیاز و ابتدایی‌ترین ابزار تجارت بوده و تجارت علاوه بر مبادله کالا و سرمایه، تبادلات فرهنگی را نیز به دنبال دارد بنابراین می‌تواند عاملی برای توسعه گفت‌وگو و بستری برای صلح و ثبات باشد.

وی خاطرنشان کرد: دومین اجلاس اتاق‌های بازرگانی عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا با شعار «آسیایی توانمندتر و منسجم‌تر از طریق فناوری‌های نوین» امروز (۲۹ آوریل ۲۰۲۴) به‌منظور گفت‌وگو بین اتاق‌های بازرگانی کار خود را آغاز می‌کند.

رئیس اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به برگزاری نشست رؤسا و نمایندگان اتاق‌های بازرگانی و نشست ارتقای سرمایه‌گذاری در آسیا در روز اول این اجلاس، تصریح کرد: در روز دوم نیز چهار میزگرد پیرامون «فناوری نو»، «گردشگری»، «امنیت غذایی و کشاورزی» و «توسعه پایدار» برگزار می‌شود که از مهمانان اجلاس برای حضور در این میزگردها و ارائه نظرات خود برای توسعه آسیا دعوت می‌کنم.

کشانی با بیان اینکه در اختتامیه نیز بیانیه و گزارش کار این اجلاس به‌عنوان سند نهایی منتشر خواهد شد، از مهمانان دعوت کرد از نمایشگاه توانمندی‌های استان اصفهان بازدید کنند. رئیس اتاق بازرگانی اصفهان از تلاش‌های وزارت امور خارجه در برگزاری این اجلاس و حضور مهمانان خارجی تقدیر کرد.

مجمع گفتگوی همکاری آسیاAsia Cooperation Dialogueبا هدف ارتقای همکاری و همگرایی منطقه‌ای بین دولت‌ها و سازمان‌های منطقه‌ای آسیا در ژوئن ۲۰۰۲ در چاآم تایلند تأسیس شد و اکنون ۳۵ کشور در آن عضویت دارند. ایران در ژوئن ۲۰۰۴ به این مجمع پیوست و در سال ۲۰۰۹ به عنوان کشور پیشگام همکاری فرهنگی انتخاب شد. در حال حاضر ریاست این مجمع بر عهده ایران است. کشورهای بحرین، بنگلادش، برونئی دارالسلام، کامبوج، چین، هند، اندونزی، ژاپن، کره جنوبی، لائوس، مالزی، میانمار، پاکستان، فیلیپین، قطر، سنگاپور، تایلند، ویتنام، قزاقستان، کویت، عمان، سیریلانکا، بوتان، مغولستان، امارات، روسیه، عربستان، تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان، افغانستان، ترکیه، نپال و فلسطین عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا ACD هستند.

کد خبر 749117

دیگر خبرها

  • پیش‌نیاز پیشرفت و توسعه در هر حوزه، تحقیق و پژوهش است
  • رفع تصرف بخشی از اراضی ملی در البرز مرکزی شمالی
  • تزریق گاز به خطوط لوله ۶ روستای شهرستان سوادکوه
  • توسعه کشت دیم انجیر در شهرستان خاتم
  • گفت‌وگو پیش‌نیاز و ابتدایی‌ترین ابزار تجارت است
  • اجرای مدیریت تلفیقی در ۳۰۰۰ هکتار زمین کشاورزی مازندران
  • تشکیل بانک اطلاعاتی به منظور ترویج اشاعه کارآموزی در مازندران
  • اجرای نوبت‌بندی مخازن آبی برای تأمین آب کشتزارهای مازندران
  • نیاز ۲۰ میلیاردی برای تکمیل شبکه آبیاری «حوضیان»
  • کشت مکانیزه ۷۵ درصد از اراضی شالیزاری شفت