Web Analytics Made Easy - Statcounter

در تفکر اسلام، سبک زندگی اسلامی، چراغ روشنی است برای تربیت فرزندانی صالح. همین سبک زندگی است که جامعه را از بروز آسیب های اجتماعی محفوظ نگه می‌دارد اما نکته مهم آن است که این سبک زندگی را چگونه می‌توان هر چه بیشتر اشاعه و ترویج داد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصراترک، در تفکر دینی، تربیت و پرورش فرزندان صالح، بنیان اساسی برای داشتن جامعه ای سالم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

داشتن جامعه ای سالم که قطعا حاکمیت را از پیامدهای بروز آسیب های اجتماعی و انحطاط جامعه به تنزل های اخلاقی و دیگر دردسرهای اجتماعی محافظت خواهد کرد.

اما نکته مهم این است که تربیت و پرورش فرزندان صالح، چگونه؟ حکومت اسلامی پاسخ این سوال را در باور و راهکار ترویج سبک زندگی اسلامی ارائه داده است. حکومت اسلامی، سبک زندگی اسلامی را حامل ارزش های اخلاقی می داند که انسان ساز هستند.

تقوا، پرهیزگاری، مسئولیت پذیری، تلاش، کوشش، ایثار، فداکاری، علم اندوزی و نیکوکاری از جمله ارزش های اخلاقی هستند که بنیان های سبک زندگی اسلامی را تشکیل می دهند.

با این وجود، پرسش مهمتر آن است که عناصر و ارزش های اخلاقی در سبک زندگی اسلامی چگونه قابلیت انسان سازی، ساختن جامعه ای سالم با کمترین آسیب های اجتماعی را خواهد داشت؟

پاسخ کارشناسان و صاحبنظران به این پرسش، کانون خانواده و آگاهی  و دانش زوجین از این سبک زندگی و آراسته بودن آنان به این عناصر و ارزش ها است تا بتوان فرزندانی مبتنی بر آموزه های این سبک و روش دینی تربیت کرد.

در عین حال، نکته مهمتر آن است که ترویج و اشاعه هر چه بیشتر سبک زندگی اسلامی در سرزمینی با اندیشه ها و فرهنگ های متکثر به ویژه مورد تهاجم فرهنگ غربی چگونه میسر است تا بتوان هر چه بیشتر بروز آسیب های اجتماعی را کنترل و جامعه را از پیامدهای آن حفظ کرد.


خانواده سالم بسترساز تشکیل جامعه ای سالم

در این باره، خانم اسماعیلی، مدرس دانشگاه در گفت و گو با عصراترک اظهار کرد: سبک زندگی، مبین نظام باورها، نگرش ها و ارزش های انسانی است.

اسماعیلی گفت: هنگامیکه سبک زندگی، از جنس سبک ندگی دینی باشد، این سبک زندگی مطابق با آموزه های دین است که در تامین سلامت روان جامعه و رضایت از زندگی نقش بسیار مهمی دارد.

وی با اشاره به سبک زنگی اسلامی، عنوان کرد: این سبک زندگی دارای مولفه های اجتماعی، عبادی، باورها به مفاهیم هستی شناختی، اخلاق، اقتصاد، سلامت، علم، دفاع و زمان شناختی است که شاخصه های فردی و اجتماعی را در بر می گیرد.

این مدرس دانشگاه گفت: سبک زندگی اسلامی در شاخصه فردی، خود را در خدامحوری، تقواگرایی، تفکر، تلاش و کوشش، سالم نگهداشتن تن، صبر و خویشتن داری  همچنین در شاخص اجتماعی نیز در پایبندی به نظام خانه و خانواده، صله ارحام، اعتدال و میانه روی، دوری از اصراف و زیاده روی بروز می کند.

وی عنوان کرد: تحقق این ارزش های فردی و اجتماعی از بطن خانه و خانواده شکل می گیرد.

اسماعیلی گفت: با توجه به اینکه بهترین کانون برای تربیت و پرورش انسان، خانواده است، بنابراین تربیت فرزندان صالح در خانواده سالم، موجب می شود که خانواده های سالم بسترساز تشکیل جامعه ای سالم باشند.

وی افزود: جامعه سالم که از سلامت روحی و روانی متعادل برخوردار است، رویکرد در این جامعه پیشگیری از بروز آسیب های اجتماعی و انحرافات است.

این مدرس دانشگاه بیان کرد: با بهره گیری از رسانه ها، فضای مجازی، وب سایت ها، تامین و توزیع محصولات فرهنگی و دینی همچنین با برگزاری سمینارها، همایش ها و گفتمان ها می توان سبک زندگی اسلامی را در سطح جامعه ترویج داد.

 


 

تربیت فرزندان صالح، جامعه را از ابتلا به انحطاط های اخلاقی حفظ می کند

خانم مغفوری، مشاور خانواده نیز درباره تشکیل جامعه ای سالم و اسلامی برای پیشگیری از بروز آسیب های اجتماعی اظهار کرد: فلسفه خلقت، رسیدن انسان به مقام انسانیت است و رسیدن به این مقام والای انسانیت در مکان مقدس خانواده محقق شدنی است.

مغفوری با بیان اینکه در مکتب اسلام، خانه و خانواده مکتب انسان سازی است، گفت: در صورتیکه خانواده در جایگاه و رسالت واقعی اش که همان تربیت فرزندان صالح است، قرار داشته باشد جامعه نیز از سقوط به انحطاط های اخلاقی و اجتماعی به دور خواهد بود.

وی تصریح کرد: در مکتب اسلام، انتخاب همسر بر مبنای کُفیت و همترازی است و روح جاری در خانواده نیز برمبنای دوستی و آرامش میان زوجین است.

این مشاور خانواده افزود: در خانواده اسلامی، زوجین با یکدیگر فرزندانی بر مبنای اصول قرآنی و دینی تربیت می کنند تا فرزندان صالح پرورش پیدا کنند.


اشاعه دهندگان سبک زندگی اسلامی باید حامل ارزش های این تفکر باشند

غلام رضا حسنی، مدرس و عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد نیز درباره رواج سبک زندگی اسلامی در جامعه و کاهش ابتلای جامعه به آسیب های اجتماعی اظهار کرد: در نظام های حکومت دینی، کتاب های الهی، فرهنگ می شوند چون خداوند سبک زندگی را در کتاب های الهی مشخص کرده است.

حسنی با بیان اینکه از جمله مهترین تفکر در حکومت دینی به ویژه مکتب اسلام، انسان سازی با محوریت توحید و تحقق جامعه سالم است، گفت: اشاعه دهندگان سبک زندگی اسلامی باید خود حامل عناصر و ارزش های این تفکر، باور و سبک زندگی و عامل به انجام این عناصر و ارزش های اسلامی باشند.

وی تصریح کرد: در عین حال، حکومت دینی نیز می بایست زیرساخت های ترویج این تفکر و سبک زندگی را در سطح جامعه ایجاد کند.

این مدرس دانشگاه افزود: خانواده، آموزش و پرورش، دانشگاه ها و رسانه ها، نهادهای بنیادین در ترویج این سبک زندگی هستند و درصورتیکه به اهمیت جایگاه این نهادها بی توجهی شود، جامعه خسارت خواهد دید.

افزون بر این، وی تاکید کرد: برای ترویج سبک زندگی اسلامی در جامعه، نباید در این حاکمیت دینی، تبعیض وجود داشته باشد بلکه باید عدالت اجتماعی جاری باشد.

حسنی افزود: در حکومت دینی اسلامی باید معنویت و امور اقتصادی متناسب با یکدیگر رشد پیدا کنند و افراد در این حکومت مسئولیت پذیر باشند و هر یک به درستی به مسئولیت های خود عمل کنند.

در عین حال، وی تصریح کرد: در حکومت دینی برای ترویج هر چه بهتر سبک زندگی اسلامی باید الگوهای جدید به عنوان عاملان ترویج باز تولید شوند.

این مدرس دانشگاه گفت: همانطور که پیامبران و ائمه، گروه های مرجع ترویج ارزش ها و عناصر سبک زندگی اسلامی در زمانه خود بودند، هر دوره و زمانه ای باید دارنده الگوهایی برای ترویج این سبک زندگی در جامعه باشند.

وی با تاکید بر این نکته که این الگوها، خود باید حامل ارزش ها و عناصر سبک زندگی اسلامی باشند، افزود: از جمله این الگوها، می توان به سردار سلیمانی اشاره کرد که باید در هر دوره و زمانه ای چنین الگوهایی را به جامعه معرفی کرد.

حسنی تصریح کرد: درصورتیکه الگوها هویت دینی و ملی خود را زیر پا بگذارند، جامعه دچار آسیب خواهد شد.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: بروز آسیب های اجتماعی سبک زندگی اسلامی سبک زندگی اسلامی عناصر و ارزش ها تربیت فرزندان سبک زندگی جامعه ای سالم مدرس دانشگاه فرزندان صالح حامل ارزش ها حکومت دینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۱۴۶۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سلامت از ارکان اصلی خوشبختی و بهروزی/ خانواده سلامت محور «زندگی زیسته» سالمی دارد

معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس در یادداشتی به مناسبت هفته سلامت، وجوه مهم سلامت را برشمرد و بر نقش خانواده در سلامت افراد تاکید کرد.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سردار دکتر سعید منتظرالمهدی در یادداشتی به مناسبت هفته سلامت آورده است:

یکی از ارکان اصلی خوشبختی و بهروزی، «سلامت» است. چه، با برخورداری از تراز بالای صحت و سلامت است که می‌توان برای تحقق اهداف ریز و درشت زندگی و بیشینه سازی شادابی و موفقیت، گام فراسو نهاد و جهد و جد روزافزون نمود. لیکن، نباید از یاد برد که قلمرو و حیطه سلامت هرگز در سطح «سلامت جسم» محدود نمی‌ماند بلکه حیطه‌های پر اهمیت دیگری را نیز در بر می‌گیرد که از آن میان سه حیطه دیگر سلامت، یعنی «سلامت روان»، «سلامت اخلاق» و «سلامت اجتماعی» در خور توجه فزون تری هستند (نیازی به یادآوری نیست که این چهار حیطه سلامت پیوند وثیق و جدایی ناپذیری با یکدیگر دارند و لاجرم زوال یا نقصان هریک قادر است آن سه دیگر را دستخوش کژکارکردی نماید).

چنانچه از حیث یادآوری و بیش و کم از منظر امروزین بخواهیم تعریفی بس مختصر از این چهار حیطه سلامت به دست دهیم چنین می‌توان گفت که جسم آنگاه سالم است که بتوان بی هیچ محدودیتی از همه ظرفیت و توان آن برای «نیکو زیستن» بهره جست، روان نیز زمانی در سلامت است که نه تنها در دام هیچ «تعارض» آشفته ساز و نشانگان ملال انگیز و تنیدگی آشوبناکی گرفتار نشده باشد بلکه لبریز سُرور و وجد و خرسندی و پیوسته در تعالی و پویایی باشد. به همین قیاس سلامت اخلاقی نیز به حالتی اطلاق می‌شود که ذهن و ضمیر فرد عاری از «احساس گناه» باشد؛ آشکار است که لازمه فراچنگ زدن چنین خلق و حالتی آن است که فرد در کنش و منش و بینش خود، «فضایل اخلاقی» (نظیر صداقت، عدالت، اصالت، امانت و جز آن) را فرو نگذارد و برای بیشینه سازی آن‌ها پیوسته بکوشد. سر انجام، مراد از «سلامت اجتماعی» آلوده نشدن به آسیب‌های مختلف از یک سو و داشتن ارتباط و تعامل «شفابخش» با جمع و جامعه از دیگر سو است.

ناگفته پیداست که یک دوجین عامل را می‌توان نشان کرد و نشان داد که بر هر یک از این چهار حیطه سترگ سلامت تاثیر می‌گذارند. اما، تردیدی نمی‌توان کرد که در این میان سهم و نقش خانواده برجسته‌تر است. چون همانگونه که می‌دانیم در خانواده است که «اندیشه» شکل می‌گیرد، «شخصیت» فرا می‌بالد، «منش» نضج می‌یابد، «نگرش به خویشتن» پایه ریزی می‌شود و «نحوه رفتار» در برابر پدیده‌ها و در شرایط مختلف، سمت و سو داده می‌شود.

حال این پرسش در برابر ما عرض اندام می‌کند که کدام خانواده قادر است تراز و میزان هر یک از چهار نوع سلامت را ارتقا دهد و مانع از فرو شدن در «بیماری» و نقصان سلامت شود؟ در پاسخ به این پرسش می‌توان انبوهی شاخص و ملاک را برای «خانواده سلامت محور» و «سالم پرور» فهرست کرد. لیکن به باور من از آن میان شاخص‌های زیر اهمیت بیشتری دارند:

۱. سبک زندگی برخوردار از تحرک بهینه (۶۰ دقیقه در روز)، بهداشت مطلوب، چک آپ دوره ای، تفریح به موقع و تغذیه مناسب. چنین سبکی نه تنها به سلامت جسم یاری می‌رساند بلکه سلامت ذهن و روان را نیز مضاعف می‌نماید.

۲. پیروی از الگوی گفت و گوی سازنده برای از میان راندن تعارضات ناگزیر زندگی. در چنین خانواده‌ای کمتر مشاجره و منازعه و مجادله دیده می‌شود. چه، اینگونه خانواده‌ها زبان و کلام را در جهت «مفاهمه» و مصالحه بکار می‌گیرند و با گفت و شنود به موقع مانع از سایه انداختن تعارضات و مسائل حل نشده بر ساحت جان و روان می‌شوند.

۳. افزایش مستمر ذخیره شناختی. در خانواده سلامت محور، مطالعه و یادگیری رفتاری رایج و مستمر است و لاجرم اعضای اینگونه خانواده‌ها پیوسته دانایی خود را افزایش می‌دهند و اندیشه خود را زیبا و غنی می‌سازند. آنان همچنین می‌کوشند تا «دانش» خود را به «خِرد» تبدیل سازند و آن را در کنش و عمل خود بکار بندند. ناگفته پیداست که پیامد دانایی، خردمندی و «اندیشه زیبا» خوشامدگویی مستمر به زیبایی‌های بیکران زندگی و شادابی و شورمندی جسم و روان است.

۴. فضیلت‌مند زیستن. در خانواده سالم پرور و سلامت محور به فضائل اخلاقی نه تنها در «گفتار» بلکه در «کردار» ارج نهاده می‌شود. به همین سبب اینگونه خانواده‌ها اغلب با خود و دیگران «در صلح» و آرامش هستند.

۴. برخورداری از روابط و پیوند‌های اجتماعی خرسند ساز. چنین پیوندی نوعی «حمایت اجتماعی» است که همچون «سپری نیرومند» از اعضای خانواده در برابر سختی‌ها و رنج‌های ناگزیر زندگی حفاظت می‌کند (یادمان باشد که در جهان بودن یعنی با دیگران بودن).

خلاصه آنکه، خانواده سلامت محور «زندگی زیسته» سالمی دارد و لاجرم احساس خوشبختی و بهروزی و شادابی آن پیوسته در حال افزایش است.

دیگر خبرها

  • لزوم ایجاد یک سایت فرهنگی و هنری در استان البرز
  • لزوم اتحاد کشورهای اسلامی در برابر ظلم و جنایت رژیم صهیونیستی
  • نقش زنان در معنابخشی به زندگی خانوادگی و اجتماعی
  • ضرورت توجه به سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی در کنار سلامت جسم
  • سلامت از ارکان اصلی خوشبختی و بهروزی/ خانواده سلامت محور «زندگی زیسته» سالمی دارد
  • سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی از وجوه مهم سلامت
  • نگاهی به آسیب‌های نوپدید فضای مجازی
  • لزوم توجه جدی به بزرگسالان اتیسم / برگزاری سومین رویداد «هم‌مسیر اتیسم»
  • حجاب، مسیر مصلحت جامعه
  • چرا غرب دنبال ترویج بی‌بند‌وباری در ایران است؟