Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-29@14:34:36 GMT

بارش‌های اخیر تشنگی زمین را بر طرف نکرد

تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۱۴۹۱۸

بارش‌های اخیر تشنگی زمین را بر طرف نکرد

با وجود رخداد پدیده بارشی مونسان که از انتهای نخستین ماه تابستان امسال، پهنه گسترده‌ای از مناطق مختلف ایران را در بر گرفت و در پاره‌ای از استان‌های کشور به جاری شدن سیلاب و ایجاد خسارت‌های جانی و مالی فراوانی منجر شد، اما این سیلاب‌های تندگذر زمین تشنه را سیراب نکرد .

به گزارش ایران اکونومیست، گرچه هم‌زمان با آغاز فصل تابستان و گرم‌تر شدن دمای هوای کشور از میزان بارش‌ها به‌شدت کاسته شده است اما هفته‌های اخیر پدیده مونسان باعث بارش‌های منجر به سیل در برخی حوضه‌های آبریز شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درست در واپسین روز تیرماه گرم تابستان امسال و پیش از آنکه پدیده مونسان تأثیر حداکثری خود را به نمایش گذارد، حجم بارندگی‌های کشور به میزان ۱۶۴ میلی‌متر به ثبت رسیده بود و انتظار می‌رفت با تداوم این شرایط، یکی از کم‌بارش‌ترین سال‌های اخیر را شاهد باشیم اما بارش ۱۱.۵ میلی‌متری در دوهفته نخست مردادماه امسال، وضعیت بارندگی‌ها را تا حدودی بهبود بخشید اگرچه هنوز تا دستیابی به سطح میانگین بارش‌های درازمدت کشور فاصله زیادی وجود دارد، به‌ویژه آنکه با خروج تدریجی پدیده مونسان از قلمرو سرزمینی، نباید از گشاده‌دستی آسمان و نزول بارش‌های اثرگذار تا پایان سال آبی پیش رو انتظار زیادی داشت.

با این حال گزارش اخیر موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو بیانگر آن است که هفته منتهی به ۲۸ مردادماه حوضه‌های ۶ گانه اصلی آبریز کشور روند بارش‌های متفاوتی را تجربه خواهند کرد.

براین‌اساس هفته آینده  بالاترین میزان بارش در حالی در حوضه آبریز مرزی شرق  با بیشینه ۱۴۰  میلیمتر و متوسط محدوده ۲۳ میلیمتری رخ خواهد داد که این حوضه در هفته منتهی به ۲۱ مرداد تنها یک میلیمتر بارش داشت.

مقام  دوم پربارش‌ترین حوضه‌های آبریز اصلی در هفته منتهی به ۲۸ مردادماه  متعلق به حوضه آبریز خلیج‌فارس و دریای عمان  خواهد بود به‌گونه‌ای که  بیشینه بارش آن  ۱۳۴ میلی‌متر با متوسط محدوده ۲ میلیمتر خواهد بود.

 وضعیت حوضه آبریز اصلی فلات مرکزی در هفته منتهی به ۲۸ مرداد بیشینه بارش ۶۷ میلیمتری و متوسط محدوده ۱ میلیمتری را خواهد داشت.

حوضه آبریز دریای خزر هم در هفته منتهی به ۲۸ مردادماه  بیشینه بارش  ۳ میلیمتری و متوسط محدوده صفر میلیمتری را به خود می‌بیند.

حوضه اصلی آبریز قره قوم  و دریاچه ارومیه هم در هفته منتهی به ۲۸ مردادماه  هیچ میزان بارش نخواهند داشت.

همچنین، از مجموع ۳۰ حوضه آبریز درجه‌ ۲ در ۱۹ حوضه  قطره‌ای باران نخواهند داشت.

در این میان، استان تهران نیز که با تأثیرپذیری از پدیده مونسان، شاهد بارش‌های ۳۱ میلی‌متری در دوهفته نخست مردادماه امسال بود، در حالی خود را آماده ورود به سال آبی جدید می‌کند که در فاصله کمتر از ۴۵ روز مانده به ابتدای پاییز ۱۴۰۱، کمتر از ۷۰ درصد بارندگی‌های سالانه خود را در سال آبی جاری تجربه کرده است.

باتوجه‌به اینکه میزان بارش‌های استان تهران بر اساس میانگین درازمدت سالانه ۲۹۴ میلی‌متر به ثبت رسیده، اما در ۳۲۰ روز سپری شده از سال آبی ۱۴۰۱ – ۱۴۰۰ فقط ۲۰۱ میلی‌متر بارندگی در این استان رخ‌داده که این میزان حتی ۳۴ میلی‌متر کمتر از سال آبی گذشته است که به نوبه خود سال کم‌بارشی محسوب می‌شد.

کلان‌شهر تهران در مقایسه با استان تهران وضعیت نامناسب‌تری را به لحاظ  میزان بارندگی‌ها در سال آبی جاری پشت سر گذاشته به‌گونه‌ای که حجم بارندگی‌های این شهر بزرگ از ۴۲۲ میلی‌متر متوسط درازمدت به ۲۸۰ میلی‌متر رسیده است که کاهش ۱۴۰ میلی‌متری (یک‌سوم بارش سالانه) را نشان می‌دهد.

اگرچه تا نیمه تابستان جاری با برنامه‌ریزی و اقدام‌های صورت‌گرفته در کنار همراهی و همکاری شهروندان، توزیع مستمر آب آشامیدنی باکیفیت بدون وقفه ادامه داشته و امید می‌رود این روند تا پایان فصل گرما نیز همچنان تداوم داشته باشد، اما باتوجه‌به افزایش متوسط ۱.۲ درجه‌ای دمای هوای کشور و ۰.۷ درجه‌ای کلان‌شهر تهران در سال آبی جاری در کنار کاهش ورودی آب مخازن سدهای کشور و پیش‌بینی پاییز کم‌بارش پیشرو، نیاز است روند برنامه‌ریزی‌ها و همکاری‌های جمعی در جهت مدیریت مصرف آب تقویت و مراقبت از منابع آبی موجود به‌عنوان یک الزام و خواست همگانی لحاظ شود و در یک‌کلام، مدیریت تقاضا مهم‌ترین و اثربخش‌ترین راهکار کوتاه‌مدت برای مدیریت منابع محدود آبی است.

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: کم آبی ، صرفه جویی در مصرف آب ، استان تهران

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: کم آبی صرفه جویی در مصرف آب استان تهران متوسط محدوده استان تهران حوضه آبریز میزان بارش بارندگی ها میلی متر سال آبی بارش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۱۴۹۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روند افزایشی دما در خراسان جنوبی / تضعیف سامانه بارشی در استان

سمیه لطفی، کارشناس هواشناسی خراسان جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: طی سه چهار روز گذشته بارش‌های خوبی در سطح استان داشته‌ایم به طوری که بیشترین بارش از ایستگاه حاجی آباد زیرکوه به میزان ۶۲ میلی متر ثبت شده است.

وی با اشاره به میزان بارش‌های بالای ۵ میلی متر در طی ۲۴ ساعته گذشته در استان گفت: در این مدت بارش‌های ثبت شده در ایستگاه ابراهیمی ۱۴، قدمگاه و کهنو ۱۲، چاهداشی ۱۰، النگ ۸، حسین آباد و بغداده ۷، جنوب شهر بیرجند ۶ و چاه دراز و حیدرآباد ۵ میلی متر بوده است.

کارشناس هواشناسی خراسان جنوبی افزود: بر اساس الگوی نقشه‌های پیش‌یابی و خروجی مدل‌های هواشناسی امروز و فردا ضمن تضعیف سامانه بارشی گاهی افزایش ابر و همچنین افزایش سرعت وزش باد را در منطقه خواهیم داشت.

لطفی ادامه داد: همچنین در این مدت بارش باران به صورت پراکنده در استان قابل پیش بینی است.

وی یادآور شد: با توجه به آخرین اجرای مدل‌های پیش‌یابی در برخی از نقاط شهرستان‌های طبس، بشرویه، فردوس، سرایان و نهبندان و زیرکوه در طی امروز و فردا می‌توان انتظار بارندگی داشت.

کارشناس هواشناسی خراسان جنوبی به وضعیت دما در استان اشاره داشت و گفت: دمای هوا در استان طی امروز و امشب افزایشی پیش بینی می‌شود به طوری که شاهد افزایش یک تا سه درجه سلسیوس خواهیم بود.

لطفی با بیان اینکه صبح امروز سربیشه و بیرجند به طور مشترک با کمینه دمای ۷ درجه سلسیوس خنک‌ترین و روز گذشته نیز بندان با بیشینه دمای ۲۵ درجه سلسیوس گرم‌ترین نقطه استان بوده است، اضافه کرد: همچنین دمای هوا در بیرجند در گرم‌ترین ساعات دیروز ۲۲ درجه سلسیوس گزارش شده است.

وی خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد اواخر هفته پیش رو بارندگی‌های خوبی در صورت تثبیت نقشه‌ها در منطقه داشته باشیم.

کد خبر 6089563

دیگر خبرها

  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر عبور کرد
  • هفته پر بارش برای حوضه‌ی مند،کاریان و خنج
  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر بالاتر رفت
  • کمک تصاویر ماهواره‌ای به تدقین بیلان حوضه آبریز کارون بزرگ
  • کاهش ۲۵.۹ میلی‌متری بارش‌ها در کشور برخلاف بارندگی‌های اخیر
  • برخلاف بارندگی‌های اخیر؛ کاهش ۲۵.۹ میلی‌متری بارش‌ها در کشور
  • روند افزایشی دما در خراسان جنوبی / تضعیف سامانه بارشی در استان
  • راه‌های مواصلاتی قربانی سیلاب‌های اخیر در خراسان جنوبی/ خسارت‌ها برآورد می‌شود
  • پیکوه طبس رکورددار بیشترین بارندگی در خراسان جنوبی
  • ثبت بیشترین بارندگی در پیکوه طبس با ۲۱ میلی متر