Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین حسن حسن‌زاده: «حاج اکبر ناظم» با هنر چهارپایه‌خوانی در بازار تهران زبانزد خاص و عام بود و در روزگاری که مأموران شاهنشاهی در پی تعطیلی هیئت‌های بازار بودند، در خط‌ مقدم دلدادگی به اباعبدالله(ع) هرگز از روشن نگه داشتن چراغ مجلس اهل‌بیت‌(ع) پا ‌پس نکشید. او در تهران به دنیا آمد و از همان دوران کودکی به توصیه مادرش برای خدمت در دستگاه امام حسین(ع)، مداحی را از هیئت نوباوگان قنات‌آباد آغاز کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

دلدادگی حاج اکبر ناظم به اهل‌بیت‌(ع) هدیه مادرش به او بود. وقتی هنوز نوجوانی کم‌سن و سال بود و آرزو داشت برای رسیدگی به مادرش در بازار تهران کاسبی کند، سفارش مادر بود که مسیر زندگی‌اش را تغییر داد. اکبرناظم به توصیه مادر دل و جان سپرد و از همان کودکی وارد دستگاه اباعبدالله‌الحسین(ع) شد. همان روزها بود که شانه به شانه همسن و سالانش «هیئت نوباوگان» را تأسیس کرد و مسئولیت میانداری هیئت را هم خودش بر‌عهده گرفت. اینجا بود که حاج اکبر سرکی به «حاج اکبر ناظم» معروف شد؛ چون آن روزها به کسی که میاندار هیئت بود ناظم می‌گفتند.

ای اهل حرم میر و علمدار نیامد

ورودش به عرصه مداحی هم حکایتی شنیدنی دارد. آن شب جمعه وقتی همه‌چیز را برای برپایی هیئت آماده کرده بودند، مداح نیامد و حاج اکبر که هنوز نوجوانی کم‌سن و سال بود به توصیه حاضران، مداح هیئت شد. خود او در جایی گفته است زانوهایش می‌لرزید که مبادا در مدح و عرض ارادت به ساحت ‌‌سالار شهیدان کم بگذارد. سوز صدا و عشق نابش به اباعبدالله(ع) اما آن شب چنان در حاضران اثر کرد که حاج اکبر ناظم شب‌ها و سال‌های پس آن هم به مداحی ادامه داد و طولی نکشید که نوحه‌سرایی را هم شروع کرد و نوحه‌هایی ماندگار از خود به یادگار گذاشت. «‌ای اهل حرم میر و علمدار نیامد / سقای حسین سید و‌‌سالار نیامد» هنوز هم این نوحه سوزناک و تأثیرگذار حاج اکبر ناظم از عاشقان سیدالشهدا(ع) دل می‌برد؛ نوحه‌ای که یک روز آن را در بازار تهران و روی چهارپایه‌ای که دور تا دورش را سیل جمعیت فرا گرفته بود خواند و شد یکی از نوحه‌های ماندگار.

ماجرای شفای دختر حاج اکبر

مداحان و نوحه‌خوان‌ها، حاج اکبر ناظم را در قامت الگویی تام و تمام برای مداحی می‌بینند و از خلوص نیت او در عرض ارادت به امام‌حسین(ع) درس می‌گیرند. او علاوه بر مهارت‌ در نوحه‌خوانی و نوحه‌سرایی، یک معلم اخلاق تمام‌عیار و در میان جامعه مداحان مظهر دلسپردگی به اهل‌بیت‌(ع) بود. روایت‌های بسیاری از عشق بی‌پایان حاج اکبر ناظم به اهل‌بیت(ع) وجود دارد که از زبان دوستان، نزدیکان و مداحان برجسته نقل شده است.از میان این روایت‌ها، ماجرای معروف شفا گرفتن دخترش از حضرت اباالفضل(ع) که افراد بسیاری آن را نقل کرده‌اند، شاید بیش از همه بیانگر این عشق بی‌پایان باشد.

تعریف می‌کنند که در سال ۱۳۴۰، معصومه‌خانم دختر حاج اکبر ناظم همان روزهای اول محرم سخت بیمار شد. معاینه و تجویز داروی چند طبیب و حکیم هم افاقه‌ای نکرد. روز تاسوعا، کودک دیگر نای نداشت. بستگان کودک را رو به قبله خواباندند. حاج اکبر بالای سر فرزند نشست و غم از دست دادن دلبند در چهره‌اش پیدا بود. می‌گویند حاج اکبر ناظم کمی بعد عبای مداحی را روی دوشش انداخت و از خانه بیرون رفت. آشنایان دورش را گرفتند و گفتند حاج‌آقا کجا می‌روید این بچه در حال مرگ است. حاج‌اکبر محکم جواب داد: «‌می‌روم تا شفایش را بگیرم‌».

حاج اکبر هنوز به هیئت‌ نرسیده بود که خبر دادند کودک فوت کرده. او مثل همیشه بالای چهارپایه رفت اما این بار قبل از نوحه‌خوانی رو به جمعیت گفت: «‌یا حضرت اباالفضل(ع)! ‌کاری که از من برمی‌آید این است که برایت نوحه بخوانم و اقامه عزا کنم، ‌کاری هم که از تو برمی‌آید این است که مرده را زنده کنی و شفا و شفاعت! ‌» چیزی نگذشته بود که خبر آوردند مرده، زنده شده و الآن هم در حال غذا خوردن است. با این اتفاق بود که هیئتی‌ها همگی به‌سمت منزل حاج ‌اکبر هجوم آوردند تا معجزه حضرت اباالفضل(ع) را به چشم ببینند.

حاج اکبر ناظم چنان خاضعانه با مردم رفتار می‌کرد که همه به حرفش گوش می‌کردند؛ آنقدر که بازاری‌ها به پیشنهاد او روز هفتم محرم کسب‌و‌کار را تعطیل می‌کردند و آماده عزاداری می‌شدند.

میراث حاج اکبر برای جوانان تهرانی

حاج اکبر ناظم سهم زیادی در آشنا کردن چند نسل از جوانان تهرانی با درس‌های عاشورا و مکتب سیدالشهدا(ع) داشت؛ چه زمانی‌که هنوز نوحه‌خوانی جوان بود و با تأسیس هیئت نوباوگان قنات‌آباد، جوانان بسیاری را گرد خود جمع کرد و چه در روزگاری که با کسب آبرو در دستگاه امام‌حسین(ع) در هیئت‌ها و مجالس بزرگ بازار تهران‌ نوحه‌خوانی می‌کرد.

هیئت‌ نوباوگان، اول هیئتی سیار بود که در روزهای پنجشنبه و جمعه در امامزاده‌ علی(ع)، سیده‌ملک خاتون، بی‌بی‌زبیده، امامزاده داود(ع) و بی‌بی‌شهربانو عزاداری می‌کرد تا جوانان و دلباختگان اهل‌بیت(ع) در نقاط مختلف تهران از دم گرم این نوحه‌خوان برجسته بهره‌مند شوند.

این هیئت‌ ریشه‌دار، به‌عنوان یادگاری ارزشمند آن پیرغلام دلباخته اهل‌بیت‌(ع) سال‌هاست که در حسینیه نوباوگان قنات‌آباد که در خیابان مولوی، کوچه کیهانی واقع است و همان حال و هوای عزاداری‌های سنتی تهران را حفظ کرده است. با وجود گذشت ۴ دهه از درگذشت حاج اکبر ناظم، هنوز هم عزاداری در این هیئت جوانان بسیاری را دلباخته سیدالشهدا(ع) می‌کند و نوای نوحه‌های جانسوز آن پیرغلام سینه‌سوخته از عاشقان اباعبدالله(ع) دل می‌برد.

کد خبر 696916 برچسب‌ها محله همشهری محله مذهب ماه محرم - اربعین مذهبی دین ماه محرم

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: محله همشهری محله مذهب ماه محرم اربعین مذهبی دین ماه محرم حاج اکبر ناظم بازار تهران نوحه خوانی اهل بیت حسین ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۲۷۷۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معرفی ۲۵۰ موقعیت شغلی در نمایشگاه کار دانشگاه صنعتی امیرکبیر

رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به آغاز به کار نمایشگاه کار در این دانشگاه گفت: در این نمایشگاه از سوی ۲۰ شرکت تعداد ۲۵۰ موقعیت شغلی معرفی شده است. - اخبار سیاسی -

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، علیرضا رهایی رئیس دانشگاه امیرکبیر با اشاره به برگزاری نمایشگاه کار در این دانشگاه گفت: در این نمایشگاه 20 شرکت حاضر هستند و از سوی آن‌ها 250 موقعیت شغلی ارائه شده است.

حمایت 3.5 میلیاردی دانشگاه امیرکبیر از پایان‌نامه‌های صنعتی

وی یکی از مهمترین مسائل جوانان به ویژه دانش آموختگان دانشگاه‌ها را موضوع اشتغال دانست و افزود: از این رو از 6 ماه قبل مقدمات برگزاری نمایشگاه کار با رویکرد اشتغال فراهم شد و هدف از این اقدام آن است که مجموعه‌ها و شرکت‌هایی که با مباحث فنی و مهندسی در ارتباط هستند دعوت شوند و با معرفی توانمندی خود، ظرفیت‌های اشتغال زایی خود را برای دانشجویان و فارغ‌التحصیلان چه در حین تحصیل و چه پس از فراغت از تحصیل ارائه دهند.

رهایی شرکت‌های حاضر در نمایشگاه کار دانشگاه صنعتی امیرکبیر را در حوزه‌هایی چون نفت، گاز، صنایع هوایی و غذایی دانست و گفت: این شرکت‌ها 250 زمینه شغلی را در این نمایشگاه مطرح کردند و علاقه‌مندان با حضور در این نمایشگاه می‌توانند نسبت به ثبت نام برای اشتغال در این شرکت‌ها اقدام کنند.

رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در خصوص ارتباط این نمایشگاه با پلتفرم اشتغال و ارتباط با صنعت این دانشگاه با تاکید بر اینکه نمایشگاه کار مکمل پلتفرم ارتباط با صنعت است یادآور شد: هدف از این نمایشگاه ایجاد ارتباط مناسب دانشگاه با صنعت است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • علی‌اکبر طوفان‌پناه به کما رفت
  • طرز تهیه اکبرجوجه با آب نمک به سبک رستورانی
  • طرز تهیه اکبر جوجه با آب نمک به سبک رستورانی + راز خوشمزگی و نرم شدن گوشت جوجه
  • ۱۲ طلبه و ۴ مداح که اعضاء بدن‌شان اهداء شد/ انتشار شماره جدید «خیمه»
  • انعقاد قرارداد ساخت ۳ هزار مسکن در شهر امیرکبیر
  • دعوت از اکبر فلاح به کمیته فنی مسابقات کشتی نونهالان
  • معرفی ۲۵۰ موقعیت شغلی در نمایشگاه کار دانشگاه صنعتی امیرکبیر
  • نکوداشت اکبر زنجان‌پور (عکس)
  • خاطره خنده‌دار غفوریان از اشتباه گرفتنش با اکبر عبدی! (فیلم)
  • مراسم نکوداشت اکبر زنجان‌پور با حضور استادش