Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-01@21:45:00 GMT

رهاسازی حقابه ایران از هیرمند، بدون شروط جدید

تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۳۴۶۸۴

رهاسازی حقابه ایران از هیرمند، بدون شروط جدید

در روزهای اخیر وزیر نیرو سفری یک روزه به افغانستان داشت و در این سفر حقابه ایران از رودخانه مشترک هیرمند را مطالبه کرد. در جریان این سفر و مذاکراتی که صورت گرفت، طرف افغانستانی پذیرفت که مطابق با ‌معاهده بین ایران و افغانستان راجع به آب رود هیرمند (‌هلمند)، آب این رودخانه را به سمت شوره زار‌ها منحرف نکند و اجازه دهد که آب وارد ایران، یعنی منطقه سیستان شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزنامه ایران: بررسی‌ها نشان می‌‌دهد مهمترین موضوعی که در ماه‌ها و سال‌های اخیر موجب عدم دریافت حقابه می‌شد، اجرای یک پروژه در نزدیکی مرز جمهوری اسلامی بود. یک بند انحرافی که در یکی دو سال اخیر با احداث آن، حقابه کشور آزاد نمی‌شد. حقابه ایران از سد کجکی کشور افغانستان رها می‌‌شد و به بند کمال‌خان در ٧٠ کیلومتری مرز ایران می‌رسید، اما در جنوب منطقه بند کمال‌خان، منطقه‌ای به نام گود زره وجود دارد که شوره زار است و به واسطه این بند انحرافی، حقابه هیرمند به آن منطقه منحرف می‌‌شد. آن طور که گزارش‌ها از دستاورد سفر علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو به افغانستان حکایت می‌‌کند، طرف افغانستانی پذیرفته که دیگر جریان آب به سمت شوره زار گود زره منحرف نشود و آب در مسیر طبیعی خود به سمت ایران جریان یابد.


در این رابطه، سخنگوی صنعت آب می‌‌گوید: وزیر نیرو در این سفر درخصوص معاهده ۱۳۵۱ با طرف افغان گفت‌وگو کرده است. خواست ایران تحقق حقابه بر اساس معاهده فی مابین سال ۱۳۵۱ است و قیود جدیدی اضافه نشده است، لذا حقابه ایران بدون شروط جدید رها خواهد شد. فیروز قاسم زاده مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور در گفت‌وگو با «ایران» ادامه می‌‌دهد: «این حقابه بایستی در طول سال آبی رها شود که افغانستان هنوز بجز بخش اندکی از آن را رها نکرده است.»


قاسم‌زاده درخصوص زمان آزادسازی حقابه نیز توضیح می‌‌دهد: «در حال حاضر نشست کمیساران برای رفع موانع موجود و رهاسازی زودهنگام در افغانستان در حال برگزاری است.»
گفتنی است، اشرف غنی، رئیس جمهور فراری افغانستان در مراسم افتتاح سد کمال خان در ابتدای سال 1400 گفته بود: «افغانستان از این پس در مقابل نفت به ایران آب می‌دهد.»

آزادسازی حقابه در روزهای پیش رو
بررسی تاریخی میزان حقابه ایران از این رودخانه نشان می‌‌دهد که در سال‌های نرمال ٨٢٠ میلیون مترمکعب حقابه جمهوری اسلامی ایران بوده است. این درحالی است که براساس آخرین داده‌های موجود در سال آبی جاری کمتر از ۴ میلیون مترمکعب آب از حقابه ۸۲۰ میلیون مترمکعب مندرج در معاهده وارد کشور شده است، حالا قرار شده که با توجه به شرایط بارشی کمیساران آب در این خصوص تشکیل جلسه بدهند و موضوع را بررسی کنند تا این حقابه آزاد شود.
زمان آن هنوز قطعی نشده اما وزیر نیرو می‌‌گوید: «امیدواریم که در روزهای پیش رو شاهد رهاسازی حقابه ایران باشیم.»
وزیر نیرو در این سفر با سرپرست وزارتخانه‌های انرژی و آب و امور خارجه افغانستان دیدار کرد و پس از دیدار با سرپرست وزارت انرژی و آب طالبان مقرر شد کارگروه تخصصی کارشناسان آب و برق با حضور نمایندگان دو کشور نیز در وزارت انرژی و آب افغانستان تشکیل شود.

انتهای پیام/

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: حقابه ایران وزیر نیرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۳۴۶۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عبدالکبیر: اتصال منطقه‌ای بدون افغانستان ممکن نیست

معاون سیاسی نخست‌وزیر حکومت طالبان تصریح کرد افغانستان نقطه اتصال منطقه است و این موضوع بدون این کشور امکانپذیر نیست. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، «محمد عبدالکبیر» معاون سیاسی نخست‌وزیر حکومت طالبان در مراسم دانش‌آموختگی دانشجویان دانشگاه پلی تکنیک کابل تصریح کرد افغانستان نقطه اتصال منطقه است و اتصال منطقه‌ای بدون افغانستان ممکن نیست.

وی با اشاره به پروژه‌های بزرگ منطقه‌ای از جمله کاسا یکهزار، تاپی و ترانزیت منطقه‌ای خاطرنشان کرد بدون حضور افغانستان عملی شدن این پروژه‌ها غیرممکن است.

عبدالکبیر در ادامه از کشورها و شرکت‌های بزرگ دعوت کرد تا با توجه به تأمین امنیت سراسری در افغانستان، به این کشور آمده و سرمایه‌گذاری کنند.

تهران به دنبال ایجاد تعاملات منطقه‌ای با افغانستان استقزاقستان: کشورهای مختلف به برقراری روابط با کابل تمایل دارندعبدالکبیر: به‌دنبال روابط مثبت با جهان هستیم/ در انزوا قرار نداریم

معاون سیاسی نخست‌وزیر حکومت طالبان آبادی افغانستان را مسئولیت افغان‌ها دانست و گفت: امارت اسلامی تلاش می‌کند با استفاده از توان افغان‌های متخصص، زمینه استخراج معادن را مساعد سازد تا از یک طرف فرصت‌های شغلی به‌وجود آید و از سوی دیگر منابع مالی بخاطر تطبیق پروژه‌های بزرگ فراهم گردد.

عبدالکبیر پیش از این نیز گفته بود حکومت کنونی افغانستان بر گسترش روابط مثبت با کشورهای تاکید دارد.

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • طالبان حق‌آبه هیرمند را رهاسازی کرد | ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شد
  • روایت روزنامه جمهوری اسلامی از مدارا با طالبان بدون خط قرمز/ جازدن سیل به جای دادن حقابه!
  • سلاجقه: حدود ۶۰میلیون مترمکعب از حقابه هیرمند رهاسازی شد
  • حدود ۶۰ میلیون متر مکعب از حقابه هیرمند رهاسازی شد
  • سلاجقه: حدود ۶۰ میلیون متر مکعب از حقابه هیرمند رهاسازی شد
  • عبدالکبیر: اتصال منطقه‌ای بدون افغانستان ممکن نیست
  • مناقشه آبی ایران و افغانستان وارد فاز جدیدی شد
  • افغانستان حقابه را می دهد؟
  • سخنگوی وزارت خارجه : معاهده حقابه ایران و افغانستان در حال اجراست
  • روایتی مستند از دعوای ایران و افغانستان بر سر آب؛ دولت چه کرده؟ | فیلم