Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-05-03@04:15:42 GMT

ترمیم اقتصاد با توافق برجامی

تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۳۸۷۶۷

ترمیم اقتصاد با توافق برجامی

دکتر زهرا نظری مهر / اقتصاددان مسوول هماهنگ کننده اروپایی مذاکرات وین از پایان گفتگو‌های ایران با ۱+۵ خبرداد و متن پیشنهادی خود را پیش‌نویس نهایی این دور از مذاکرات توصیف کرد. انریکه مورا اعلام کرد که مذاکرات برای دست یافتن به متن نهایی پایان یافته و متن تولید شده و آنچه اکنون اتفاق می‌افتد، بستگی به پاسخ مشارکت کنندگان دارد و اکنون پایتخت‌ها باید تصمیم‌گیری کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این ادبیات نشان می‌دهد که گویا برجام می‌تواند بار دیگر اجرایی شود تا به چالش‌های دیرینه پایان دهد.
ماراتن مذاکره بدون پایان
اگرچه به نظر می‌رسد این پایان ماراتن نفس گیر مذاکرات است، اما تجربه نشان داده مذاکرات ایران با جهان برای پایان دادن به تحریم‌ها و تهدید‌ها هیچ پایانی ندارد، زیرا در گذشته نیز بار‌ها از پایان مذاکرات سخن به میان آمده، اما با بهانه‌های غیر موجه و رفتار‌های کودکانه، بار دیگر وارد فاز جدیدی از مذاکره شدیم، به نوعی که ارزش مذاکره و امضای طرفین همواره زیر سوال بوده و معلوم نیست چرا طرفین برای رسیدن به توافقی جامع و مانع، اقدام نمی‌کنند و بدرستی معلوم نیست کدامیک از طرفین عامل اصلی این بحران بزرگ سیاسی هستند. این در حالی است که بار‌ها رهبر انقلاب بر مذاکره و رسیدن به توافقی عادلانه تاکید کرده و بر خودداری از مذاکرات فرسایشی اصرار داشته اند.
دود مذاکرات فرسایشی در چشم ایران
شرایط اقتصادی کشورمان نشان می‌دهد مذاکرات ادامه دار و فرسایشی، زیان‌های بسیاری دارد و بیش از همه طرفها، جمهوری اسلامی ایران با بیشترین چالش رو به رو بوده است. محدودیت‌هایی که در عرصه‌های گوناگون اقتصادی برای کشورمان به وجود آمده، باعث شده بیشترین هزینه را برای عبور از این محدودیت‌ها بپردازیم. امروزه بنابر اظهارات ضدونقیض، ده‌ها میلیارد دلار پول‌های ایران در کشور‌های جهان بلوکه شده و در حالی که برخی اظهارات از طلب ۱۰۰ میلیارد دلاری ایران از کشور‌های دیگر سخن به میان می‌آورند، هیچ کس منکر این طلب نشده و تنها در عدد آن اختلاف نظر وجود دارد. این تحریم‌های تحمیلی به اندازه‌ای زیان آور بوده که در دوران اوج کرونا، نتوانستیم طلب خود را برای خرید واکسن و سلامتی مردم از دیگر کشور‌ها دریافت کنیم و نتیجه آن شد که صد‌ها هزار نفر از مردم کشورمان جان خود را از دست دادند و خانواده‌های بسیاری خون گریه کردند.   بیشتر بدانید: باز هم سیل، ویرانی، مرگ و بی برنامگی
اقتصادی در مرز بحران
رشد روز افزون قیمت‌ها و ناتوانی دولت در کنترل بازار، نشان می‌دهد که باید به سرعت برای این وضعیت چاره اندیشی شود. آمدن دولت‌هایی با تفکرات متفاوت و دادن وعده‌های فراوان برای کنترل بحران اقتصادی، تاکنون هیچ فایده‌ای نداشته و هر دولتی که روی کار آمده، با وجود وعده‌ها و انتقاد‌هایی که نسبت به دولت گذشته به عمل آورده و ادعا‌هایی که برای کنترل بازار مطرح کرده، به نوعی مدیریت کرده که شرایط بسیار بدتر از گذشته شده است. سقوط ارزش پول ملی، رشد وحشتناک بیکاری، تورم بالای ۵۰ درصد که زنگ خطری بسیار جدی است، سقوط بیش از ۳۰ درصد جمعیت کشور به زیر خط فقر، حقوق‌های ناچیز و ناتوانی دولت در افزایش حقوق متناسب با افزایش تورم، تعطیلی روز افزون بنگاه‌های اقتصادی، رونق بازار سیاه و ناتوانی دولت در تامین نیاز‌های مردم در شرایطی که چالش اصلی جهان، تولید بالا و رقابت برای جذب مشتری است، رشد سوال برانگیز نقدینگی، رونق فساد، احتکار، زدوبند، ضعف نظارت، خودسری در بین کسبه و قیمت‌های متفاوت و بسیاری موارد دیگر که همگی بیانگر آشفته بازاری است که از کنترل خارج شده، همه و همه نشان می‌دهد که اقتصاد از مرز بحران گذشته است.
درآمد‌هایی که از دست می‌رود
یکی از جدی‌ترین چالش‌هایی که اهمیت مذاکرات را دو چندان می‌کند، درآمد‌هایی است که به صورت لحظه‌ای از دست می‌رود. بی شک یکی از جدی‌ترین بخش‌های درآمدی کشورمان، فروش نفت است. در حالی برای فروش نفت باید ارزان فروشی کنیم، به کشور‌هایی نفت بفروشیم که بزخری می‌کنند، از این ظرفیت بزرگ اقتصاد کشورمان محروم هستیم و بازار را دودستی به کسانی تفدیم کرده ایم که هرگز نمی‌توانیم روی ارتباط با آن‌ها حساب باز کنیم. امروزه عربستان به تنهایی ۱۲ میلیون بشکه نفت در روز صادر می‌کند و بار‌ها بر تحریم ایران تاکید و اعلام کرده حاضر است نیاز جهان به نفت را پس از تحریم ایران تامین کند. از سوی دیگر روسیه از دشمنی جهان با ایران سود می‌برد، زیرا بازار‌های ایران را مال خود کرده است. چین هم که ژست مبارزه با استکبار گرفته، با اماواگر‌های بسیار نفت ایران را پایین‌تر از قیمت جهانی می‌خرد. از همه این‌ها بدتر، کشور‌هایی که از ایران نفت می‌خرند، در برابر پول نفت، کالا‌های بنجل خودشان را به ایران تحمیل می‌کنند که باعث شده تولید داخلی زمینگیر و حتی ورشکسته شود.
قدر فرصت‌ها را بدانیم
اکنون که به نظر می‌رسد طرفین از مذاکرات رضایت دارند و تا حدودی توافق نسبی حاصل است، باید وارد فاز پذیرفتن مذاکره شویم و با عبور از شرایط تحریم و تهدید، از فرصت توافق نهایت استفاده را برای ترمیم اقتصاد آشفته داشته باشیم. باید بپذیریم که امروزه طبقه متوسط وجود ندارد و جامعه به دو گروه فقیر مطلق و مرفه اندک تبدیل شده، فاصله طبقاتی بیداد می‌کند و مردم گرفتار فقر، همه این شرایط بحرانی را ناشی از عملکرد مدیران می‌دانند که البته درست است. باید بپذیریم که دیگر نمی‌توان از مردم انتظار تحمل، صبر و گذشت داشت، زیرا جامعه‌ای که بنابر اعتراف دولتمردان، بیش از ۳۰ درصد آن زیر خط فقر دست و پا می‌زنند و همه روزه این درصد رو به افزایش است، دیگر چیزی برای از دست دادن ندارند و به همین دلیل است که با اندک بهانه ای، دست به تجمع و اعتراض در کف خیابان می‌زنند.   دکتر زهرا نظری مهر / حقوقدان

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: برجام مذاکرات وین اقتصاد پول ملی تورم نشان می دهد کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۳۸۷۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رسالت مالکیت فکری، شناسنامه‌دار کردن تولد نوآوری‌هاست

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، نشست امضای توافق‌نامه همکاری‌ مشترک معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در تاریخ ۱۱ اردیبهشت ماه سال جاری در محل سالن شهدای جهاد علمی وزارت علوم برگزار شد.

در آغاز این نشست مهندس عباسی رئیس پارک علم و فناوری البرز و دبیر کارگروه سیاستگذاری مالکیت فکری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، ضمن عرض خیر مقدم به حاضران عنوان کرد: بر کسی پوشیده نیست یکی از راهکارهای اساسی در توسعه اقتصاد دانش بنیان کشور، پرداختن به حوزه تجاری سازی و تکمیل این زیست بوم است به همین‌منظور جهت دستیابی به اهداف نهایی و تاثیرگذاری بر روی شاخص GDP استانی و کشوری یکی از ارکان اساسی ما پرداختن به بحث مالکیت فکری در این حوزه است؛ در همین راستا این توافق‌نامه برای انسجام بخشی به حیطه مالکیت فکری، فرهنگ‌سازی آن و هم‌افزایی دستگاه‌های متولی‌ در این زمینه منعقد شده است.

وی با قرائت بندهای این توافق تصریح کرد: طی جلسات قبلی این توافق نامه در سه گام تدوین شده است: گام اول ایجاد دبیرخانه و تشکیل کارگروه‌ و آیین‌نامه‌ها، گام دوم: مباحث ترویجی، آموزشی و علمی، و درنهایت گام سوم: برای توسعه که حمایت از طرح‌ها و حمایت از مالکیت دارایی‌های فکری در مسیر بهره‌برداری و تجاری‌سازی‌ است.

شقایق حق‌جوی جوانمرد، رئیس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری هم ضمن تبریک روز جهانی مالکیت فکری گفت: بسیار مفتخریم که در ایام بزرگداشت روز جهانی مالکیت فکری در محل تولد نوآوری‌ها یعنی وزارت علوم، شاهد این هم‌افزایی هستیم.

وی با اشاره به اهمیت مالکیت فکری و جایگاه آن تاکید کرد: رسالت مالکیت فکری، شناسنامه‌دار کردن تولد نوآوری‌هاست.

حق جوی جوانمرد ابراز امیدواری کرد که در حوزه مدیریت دارایی‌های فکری از ترویج و فرهنگ‌سازی تا فعالیت‌های ثبت و تجاری سازی شاهد هم‌افزایی و تعاملات سازنده بیشتری باشیم.

در ادامه، سجاد محمدعلی نژاد، معاون فناوری و نوآوری وزارت عتف با بیان این که دارایی‌های فکری، حلقه اصلی و اولیه چرخه نوآوری است اذعان داشت: هرچه ما این حلقه را بیشتر تقویت کنیم و از ظرفیت‌های این حوزه حمایت کنیم می‌توانیم به خلق فناوری و توسعه اقتصاد دانش بنیان کمک کنیم.

وی بیان کرد: ویژه‌ترین دارایی اعضای هیات علمی و پژوهشگران ما در دانشگاه‌های کشور همان دارایی‌های فکری آنان است و وظیفه خود می‌دانیم که در زمینه آگاهی بخشی و فرهنگ سازی و استفاده از ظرفیت‌های موجود در زمینه تجاری‌سازی در مدیریت دارایی‌های فکری با کمک معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری برنامه‌ریزی ویژه ای داشته باشیم.

سپس میترا امین لو، مدیر کانون مدیریت دارایی‌های فکری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با بیان این مساله که همان‌طور که سال‌های ابتدایی زندگی انسان در شکل‌گیری شخصیت و آینده او بااهمیت است، در فناوری هم نقطه عزیمت دانشگاه است که چنانچه فناوری با کیفیت ایجاد و در ادامه توسعه یابد می‌توان انتظار داشت در آینده منجر به نوآوری پیشران اقتصاد دانش بنیان شود. در این راستا توجه جدی به سرآغاز فناوری در عرصه دانشگاهی مهم‌ترین اقدامی است که اثرات پرباری در آینده اقتصاد ایحاد خواهد کرد. در این راستا و با تاکید بر الزام فراهم‌آوری بستری برای اجرایی سازی قانون جهش تولید دانش بنیان و به ویژه، ماده ۵ این قانون که تاکید جدی بر مدیریت دارایی‌های فکری در دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی و پارک‌های علم و فناوری دارد، ضروری است در ابعاد گوناگون به زیرساخت مالکیت فکری توجه و اقدامات عملیاتی انجام شود.

وی در ادامه در خصوص مفاد اجرایی توافق نامه افزود: تلاش شده در این توافق همکاری در عرصه‌های ساختارسازی مدیریت دارایی فکری در نهادهای زیر مجموعه وزارت عتف، شکل‌گیری فرآیندهای کاری و مهم تر از همه توسعه منابع انسانی‌ مرتبط هم در زنجیره ارائه خدمات تخصصی و کارشناسان مالکیت فکری و هم ارتقا آگاهی محققین، فناوران و دانشجویان که نقش ویژه ای در این ساختارها و فرآیندها دارند محورهای همکاری لحاظ شود و مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی اساساًشکل یافته تا به توسعه فناوری‌های آینده در کشورمان از مسیر دانشگاه تا صنعت کمک کند و کانون مدیریت دارایی‌های فکری بازوی اجرایی و نهاد عامل اجرایی‌سازی و پیگیری اقدامات عملیاتی این توافق را به عهده خواهد داشت.

امین عبدالله زاده، مدیرکل پشتیبانی امور فناوری و نوآوری وزارت علوم هم اظهار داشت: اهمیت مالکیت فکری بر کسی پوشیده نیست و همه محققان و پژوهشگران از وزارت علوم انتظار داشتند در این زمینه اقدام جدی انجام دهد و ما در پاسخ به این مطالبه با مشارکت و حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری توافق نامه همکاری امضا کردیم تا با کمک هم یک ساختار پاسخگو در این زمینه ایجاد کنیم.

وی گفت: این توافق نامه پس از نشست‌های مختلف کارشناسی به امضا رسیده است و زمان اجرا، اهداف مشخص و اعتبار پیش‌بینی شده دارد و عزم جدی وزارت علوم و معاونت علمی، پشتیبان اجرای آن است.

عبدالله‌زاده، تدوین آیین‌نامه‌های لازم برای جاری کردن ضوابط مالکیت فکری در مراکز دانشگاهی، پژوهشی و فناوری و تعریف گرنت‌های ثبت اختراع داخلی و خارجی را از محورهای مهم این توافق عنوان کرد.

کد خبر 6094016 مهتاب چابوک

دیگر خبرها

  • حماس : پایان هر توافقی باید تضمین‌ کننده آتش‌ بس دائمی باشد
  • گفت‌وگوی تلفنی هنیه و رئیس اطلاعات مصر درباره مذاکرات/هیئت حماس به‌زودی در قاهره
  • منتظر پاسخ هستیم و در عین حال دستمان روی ماشه است
  • حماس: پایان هر توافقی باید تضمین‌کننده آتش‌بس دائمی باشد
  • ان‌بی‌سی: دولت آمریکا با آتش‌بس غزه در پی مهار اعتراض‌های دانشجویی است
  • واکنش تند حماس به ادعاهای جدید بلینکن درباره مذاکرات
  • رسالت مالکیت فکری، شناسنامه‌دار کردن تولد نوآوری‌هاست
  • صفحه نخست روزنامه های عبری زبان/ صهیونیست‌ها در انتظار نتیجه مذاکرات
  • حماس: هر توافقی مشروط به موافقت اسرائیل با خواسته‌های ماست
  • جهاد اسلامی: پیشنهاد جدید صهیونیست‌ها منجر به توافق نمی‌شود