Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صدای ایران»
2024-05-01@12:19:28 GMT

انحراف زانو: علائم، تشخیص و درمان آن

تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۴۲۲۱۳

انحراف زانو: علائم، تشخیص و درمان آن

به گزارش صدای ایران، بدشکلی‌های زاویه‌ای زانو بخشی از رشد و تکامل طبیعی در اوایل دوران کودکی است. ناهنجاری‌های زاویه‌ای فیزیولوژیک در سنین مختلف متفاوت است: تا یک‌سالگی: خمیدگی عرضی درشت نی تا دوسالگی: پای پرانتزی بین 3 تا 4 سالگی: پای ضربدری این وضعیت معمولاً در سنین ۲ تا ۳ سالگی آشکارتر می‌شود و به طور معمول زمانی که کودک به ۷ یا ۸ سالگی برسد اصلاح می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بااین‌حال، اگر این اصلاح نشود، می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل زمینه‌ای باشد که نیاز به درمان دارد. این تغییر شکل چرا رخ می‌دهد؟ بدشکلی زاویه‌ای زانو در اثر رشد غیرطبیعی مفاصل دو طرف زانو پیش می‌آید که این به این معنا است که اگر استخوان‌های اطراف مفاصل زانو بیشتر رشد کند پا حالت پرانتزی و یا ضربدری خواهد گرفت. این عارضه در اثر آسیب‌های تروماتیک، بیماری‌های متابولیسمی مانند راشیتیسم، دیسپلازی‌ها و آسیب‌های فیزیکی به وجود می‌آید. انواع بدشکلی‌های زاویه‌ای زانو
زانوهای کاملاً تراز بر یک محور مستقیم که از لگن تا زانو و مچ پا ادامه دارد استوار هستند. تغییر شکل زانو بر اساس حالت قرارگیری سر استخوان درشت نی و نازک نی (تمایل به داخل یا خارج)، به گروه‌های زیر دسته‌بندی می‌شود: زانوی ضربدری: سر استخوان درشت نی یا نازک نی به سمت خارج از قسمت میانی بدن تمایل دارد. زانوی پرانتزی: سر استخوان درشت نی یا نازک نی به سمت داخلی قسمت میانی بدن تمایل دارد. زانوی پرانتزی چیست؟ زانوی پرانتزی در کودکان نوپا بسیار رایج است. اگر کودکی زانوی پرانتزی داشته باشد، یک یا هر دو پای او به سمت بیرون خم می‌شود و زمانی که کودک می‌ایستد، یک فاصله مشخص بین ساق پا و زانوی او وجود دارد. زانوی پرانتزی به‌ندرت در نوجوانان دیده می‌شود. در بیشتر موارد، کودکانی که دچار زانوی پرانتزی می‌شوند به طور قابل‌توجهی اضافه‌وزن دارند. دلایل ایجاد زانوی پرانتزی از رایج‌ترین دلایل ایجاد زانوی پرانتزی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: زانوی پرانتزی فیزیولوژیک: اکثر کودکان زیر ۲ سال، خمیدگی پاها را به‌عنوان بخشی از فرایند طبیعی فیزیولوژیکی نشان می‌دهند. به طور معمول، این ناهنجاری در ۳ تا ۴ سالگی اصلاح می‌شود و پاها ظاهر خواهند داشت. بیماری بلانت: در این بیماری صفحه‌های رشد در قسمت فوقانی استخوان تیبیا دچار ناهنجاری می‌شوند. راشیتیسم: راشیتیسم بیماری است که در اثر کمبود کلسیم، فسفر و ویتامین دی که برای رشد سالم استخوان‌ها ضروری است در استخوان‌های کودکان به وجود می‌آید. آسیب‌دیدگی ضربه عفونت علائم زانوی پرانتزی
بارزترین علامت زانوی پرانتزی ظاهر پای کودک می‌باشد و هنگامی که کودک می‌ایستد و پا و مچ پای خود را به هم می‌چسباند زانوها از هم فاصله می‌گیرند. این حالت زمانی که کودک در حال رفتن می‌باشد بیشتر خود را نشان می‌دهد. گاهی ممکن است در هنگام راه‌رفتن انگشتان این کودکان به سمت داخل متمایل شود. بااین‌حال خمیدگی پاها معمولاً دردناک نیست و بر روی توانایی چهار دست‌وپا رفتن، راه‌رفتن و دویدن کودک تأثیری نمی‌گذارد. درصورتی‌که خمیدگی پای کودک تا 2 سالگی بهبود پیدا نکرد با پزشک او تماس بگیرد. پای ضربدری چیست؟ بارزترین نشانه پای ضربدری این است که زمانی که فرد می‌ایستد و زانوهای خود را به هم می‌چسباند مچ پای او از هم فاصله می‌گیرند. دیگر علائم این بیماری مانند درد ناشی از نوع راه‌رفتن افرادی است که به‌ پای ضربدری دچار هستند. از جمله این علائم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: درد زانو یا لگن درد کف پا و مچ زمانی که فرد در حالت ایستاده زانوهای خود را به هم می‌چسباند کف پاها از هم فاصله می‌گیرند. خشکی و درد مفاصل لنگیدن در هنگام راه‌رفتن کاهش میزان حرکات باسن سختی در راه‌رفتن و دویدن بی‌ثباتی زانو آرتروز زانوی پیش‌رونده در بزرگسالان احساس ناراحتی بیمار و والدین او به دلیل زیبا نبودن حالت پا گاهی ممکن است فرد به‌خاطر بیماری‌های دیگری که باعث ایجاد زانوی ضربدری شده است علائم دیگری نیز داشته باشد. همچنین در برخی ممکن است یک یا هر دو زانوی افرادی که به زانوی ضربدری دچار هستند بیش از اندازه بزرگ شود. این فشار اضافه باعث ایجاد درد، تغییر شکل دیگر استخوان‌ها و تحلیل رفتن مفاصل می‌گردد.
علاوه بر ژنتیک، دلایل بسیاری باعث ایجاد پای ضربدری می‌شوند. بنابراین بهتر است تا همه افراد از این نوع دلایل آگاهای داشته باشند تا با مراقبتی که از پاهای خود به عمل می‌آورند از بدشکلی آنها جلوگیری نمایند.
تشخیص تغییر شکل زاویه‌ای زانو

زانوی ضربدری یا پرانتزی را می‌توان از طریق معاینه فیزیکی تشخیص داد. همچنین اگر کودک بیش از دو سال و نیم سن داشته و پاهای متقارنی داشته باشد از وی عکس اشعه ایکس نیز می‌گیرند. به‌علاوه گاهی برای بررسی زانو در زمان راه‌رفتن از پا اسکن سه بعدی گرفته می‌شود. درمان تغییر شکل زانو درمان پای پرانتزی این شرایط معمولاً با رشد کودک برطرف خواهد شد. برای کودکانی با پای پرانتزی شدید پزشک معمولاً درمان‌های غیر جراحی مانند استفاده از بریس را پیشنهاد می‌کنند. اما امروزه با پیشرفت علم پزشکی و ایجاد روش‌های مختلف برای درمان پای پرانتزی باعث شده که بتوان این نوع بدشکلی پاها را در تمامی سنین درمان کرد. درمان پای ضربدری استفاده از بریس در موارد خفیف پای ضربدری در کودکان و نوجوانان می‌تواند باعث تغییر حالت صحیح پا شود. درصورتی‌که استفاده از بریس نتیجه‌بخش نباشد و یا بیماری فرد در زمان بزرگسالی تشخیص داده شود باید برای جلوگیری یا به تأخیر انداختن جراحی تعویض زانو از جراحی استئوتومی زانو استفاده گردد.
درصورتی‌که تغییر حالت ضربدری زانو در اثر بیماری یا عفونت به وجود آمده باشد، قبل از انجام هرگونه اصلاح ارتوپدی باید آن بیماری درمان شود. درمان موارد خفیف زانوی ضربدری در کودکان و نوجوان به کمک بریس انجام می‌شود تا زانو در حالت صحیحی رشد نماید.
درصورتی‌که رشد در جهت صحیح انجام نشد فرد به جراحی احتیاج خواهد داشت. در کودکان درحال‌رشد برای تشویق زانو به رشد تدریجی در جهت صحیح و مستقیم از جراحی جهت رشد هدایت شده استفاده می‌شود.
در موارد شدیدتر و در نوجوانانی که رشد اسکلتی آن‌ها کامل شده است و همچنین بزرگسالان برای صاف کردن استخوان‌ها ممکن است از جراحی استئوتومی که در آن استخوان بریده شده و دوباره تراز می‌شود، استفاده گردد. در بیشتر موارد استخوان ران تحت درمان قرار می‌گیرد. این جراحی با نام استئوتومی دیستال فمورال شناخته می‌شود. اما در برخی از بیماران ممکن است استخوان درشت نی تحت جراحی قرار گیرد که به استئوتومی تیبیا معروف است. چگونه می‌توان از تغییر شکل زانو در نوزادان و کودکان جلوگیری کرد؟ هیچ راهی برای جلوگیری از تغییر شکل زانو در نوزادان وجود ندارد. اما می‌توان از برخی از بیماری که باعث ایجاد پای پرانتزی می‌شوند جلوگیری نمود. برای جلوگیری از ابتلا به راشیتیسم مطمئن شوید که کودک به‌اندازه کافی ویتامین دی و کلسیم دریافت می‌کند. چقدر طول می‌کشد تا پای کودک حالت صاف به خود بگیرد؟ با شروع راه‌رفتن کودک پاها به طور معمول صاف خواهند شد. این اتفاق معمولاً در سنین 11 تا 18 ماهگی رخ خواهد داد. در بیشتر موارد این شرایط جدی نیست و هیچ‌گونه عوارضی در پی نخواهد داشت. درصورتی‌که پای کودک تا 2 سالگی صاف نشد به پزشک او مراجعه نمایید.

منبع: صدای ایران

کلیدواژه: زانوی پرانتزی پای پرانتزی پای ضربدری تغییر شکل زانو زانوی پرانتزی زانوی ضربدری پای پرانتزی پای ضربدری باعث ایجاد استخوان ها پای کودک راه رفتن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۴۲۲۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

التهاب عامل کلیدی در پیشرفت آرتروز زانو

به گزارش صدای ایران از گجت نیوز، در یک مطالعه جدید محققان خون ۲۰۰ زن سفیدپوست که در ابتدای آزمایش هیچ علائمی از آرتروز زانو نداشتند و بر اساس عوامل خطر سنتی مانند آسیب دیدگی قبلی زانو یا جراحی زانو کم‌خطر در نظر گرفته می‌شدند را مورد بررسی قرار دادند.

سپس آنها با استفاده از یک آزمایش جدید که به دنبال پروتئین‌های موجود در خون برای پیش‌بینی خطر ابتلا به بیماری است، خون همین افراد را تجزیه و تحلیل کردند. بر اساس مقاله منتشر شده در مجله Science Advances در روز جمعه (٧ اردیبهشت)، تنها با بررسی شش پروتئین در خون می‌توان با دقت پیش‌بینی کرد که کدام فرد در طول ۱۰ سال آینده دچار آرتروز زانو خواهد شد.




این آزمایش در برخی موارد می‌تواند تا هشت سال زودتر از اشعه ایکس که در حال حاضر روش تشخیصی استاندارد طلایی برای آرتروز است، بیماری را شناسایی کند. محققان بر این باورند که تشخیص زودهنگام اهمیت ویژه‌ای دارد، زیرا اگرچه برای این بیماری درمانی قطعی وجود ندارد، اقدامات پیشگیرانه‌ای وجود دارد که می‌تواند روند پیشرفت آن را کند کند. این اقدامات شامل حفظ وزن سالم، انجام ورزش کم‌فشار و مصرف دارو‌هایی برای تسکین علائم می‌شود.

تشخیص آرتروز زانو با یک آزمایش خون ساده

تشخیص زودهنگام آرتروز زانو می‌تواند به مثابه یک زنگ خطر عمل کند. به گفته دکتر ویرجینیا بایرز کروس، نویسنده اصلی این مطالعه و استاد دانشکده پزشکی دانشگاه دوک در کارولینای شمالی، این موضوع می‌تواند افراد را به سمت درمان‌های پیشگیرانه سوق دهد. این امر می‌تواند از بروز عوارض بعدی بیماری مانند درد، ناتوانی و نیاز به تعویض مفصل جلوگیری کند.




علاوه بر این، دکتر کروس اشاره می‌کند که روزی شاید این یافته‌ها به دانشمندان در توسعه درمان‌های پیشگیرانه جدید و مؤثرتر برای این بیماری کمک کند. برای مثال چنین درمان‌هایی می‌توانند بر پروتئین‌های موجود در خون که با این بیماری مرتبط هستند، تأثیر بگذارند.

آرتروز زانو شایع‌ترین نوع آرتروز است و بیش از ۳۲.۵ میلیون بزرگسال در ایالات متحده را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بیماری که در ابتدا به‌عنوان یک بیماری فرسودگی و پارگی شناخته می‌شد، زمانی رخ می‌دهد که غضروف داخل مفصل (به‌طور معمول در دست‌ها، لگن و زانو) دچار تخریب شود. این امر باعث می‌شود استخوان زیرین به مرور زمان تغییر کند و منجر به درد، خشکی و تورم شود.

التهاب، عامل کلیدی در پیشرفت آرتروز زانو

با وجود این، شواهد جدید حاکی از آن است که التهاب، نقشی اساسی در آسیب مفصلی ناشی از آرتروز زانو ایفا می‌کند. این بدان معناست که بیومارکر‌ها یا نشانه‌های قابل اندازه‌گیری در بدن وجود دارند که می‌توانند شروع بیماری را سال‌ها پیش از مشاهده آسیب ساختاری با اشعه ایکس هشدار دهند.

در این مطالعه جدید، دکتر کروس و همکارانش دو مجموعه نمونه خون را از گروه شناخته‌شده‌ای از زنان سفیدپوست میانسال در انگلستان که از سال ۱۹۸۹ به‌طور سالانه برای آرتروز زانو مورد بررسی قرار گرفته بودند، تجزیه و تحلیل کردند. تیم تحقیقاتی ۲۰۰ زن از این گروه را انتخاب کرد که از نظر سن و شاخص توده بدنی (BMI) با هم مطابقت داشتند. پس از ۱۰ سال پیگیری، نیمی از این زنان به بیماری آرتروز مبتلا شدند و نیمی دیگر نشدند.



محققان با استفاده از هوش مصنوعی، شش پروتئین را در نمونه‌های خون شناسایی کردند که به نظر می‌رسید نشانگر ابتلا به آرتروز زانو در آینده باشند. این نمونه‌های خون، هشت یا چهار سال قبل از تشخیص بیماری فرد، گرفته شده بودند. پروتئین‌های شناسایی‌شده در ایجاد التهاب و هوموستاز (ایستادگی خونریزی)، که اولین گام در پاسخ بدن به آسیب است نقش دارند.

برای تعیین دقت آزمایش، تیم تحقیقاتی از یک معیار ریاضی به نام مساحت زیر منحنی (AUC) استفاده کرد. امتیاز AUC کمتر یا مساوی ۵۰٪ نشان می‌دهد که یک آزمایش نمی‌تواند بین افراد مبتلا و بدون بیماری تمایز قائل شود.

امتیاز بالاتر از ۷۰٪ عملکرد قابل قبول و بالاتر از ۸۰٪ عالی در نظر گرفته می‌شود. شش پروتئین شناسایی شده در مطالعه جدید، امتیاز AUC برابر با ۷۷٪ را کسب کردند، این در حالی است که امتیاز پیش‌بینی بر اساس سن و شاخص توده بدنی افراد حدود ۵۰٪ و بر اساس درد زانو ۵۷٪ است.

اگرچه نتایج این مطالعه اولیه بسیار امیدوارکننده است، اما به گفته دکتر کروس این آزمایش به این زودی‌ها در کلینیک‌ها قابل استفاده نخواهد بود. تیم تحقیقاتی در حال حاضر باید بررسی کند که آیا این موفقیت در مورد مردان و همچنین افراد با نژاد‌های دیگر نیز قابل تکرار است. لازم به ذکر است که زنان به‌خصوص بعد از ۵۰ سالگی، بیشتر در معرض ابتلا به آرتروز زانو نسبت به مردان هستند.

دکتر کروس اشاره می‌کند پس از تکمیل این مرحله، آزمایش‌های بالینی برای درمان‌های جدید در انتظار ماست. به صورت تئوری، از این بیومارکر‌ها می‌توان برای سنجش کارایی دارو‌های خاص در توقف پیشرفت آرتروز زانو استفاده کرد. در صورت موفقیت‌آمیز بودن این روش در مدل‌های حیوانی، چنین دارو‌هایی می‌توانند روی افرادی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند، آزمایش شوند.


دیگر خبرها

  • این علائم هشداردهنده ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر است
  • برای خلاص شدن از آلرژی‌های بهاری چه کنیم؟
  • ۵ مصدوم در پی انحراف از جاده خودرو در محور آبادان به اهواز
  • سقوط اتوبوس به دره در پرو با ۲۵ کشته و ۱۷ مصدوم
  • دلیل مهم خشکی زانو پس از مدتی نشستن
  • آغاز طرح غربالگری بینایی کودکان ۳ تا ۶ سال در استان
  • التهاب عامل کلیدی در پیشرفت آرتروز زانو
  • بستری شدن ۸۸ نفر به علت مشکلات تنفسی در خوزستان
  • آشنایی با علائم آبریزش دائمی بینی در بهار
  • آزمایش خون ممکن است ام‌اس زودرس را تشخیص دهد