Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@01:48:33 GMT

در پژوهش به هنجارهای اجتماعی توجه داشت

تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۴۵۱۲۳

در پژوهش به هنجارهای اجتماعی توجه داشت

اداره کل پژوهش و بررسی‌های خبری ایرنا در تلاش است تا در سلسله مطالبی یاد و اثر استادان و پژوهشگران ایران اسلامی را که بر اثر بیماری کرونا از دنیا رفتند، زنده کند.

دکتر «حامد منتظری مقدم» عضو هیات علمی و دانشیار گروه تاریخ موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) مطلب ذیل را در مورد حجت‌الاسلام پیشوایی تحریر کرده است؛

استاد مهدی پیشوایی (متولد مشگین‌شهر، سال ۱۳۲۱؛ متوفای قم، ۲۳ مرداد ۱۴۰۰) از رجال حوزوی پیشگام در تالیف و تدریس در تاریخ اسلام و اهل‌بیت (ع) بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از میان آثار متعدد او، کتاب‌ سیره پیشوایان بیش از چهل بار چاپ و به چندین زبان ترجمه شده و برای دهه‌­ها یکی از منابع درس تاریخ ائمه(ع) در حوزه­‌های علمیه و آشنا برای بسیاری از طلاب و روحانیان بوده است. همچنین کتاب تاریخ اسلام او که برای تدریس در دانشگاه‌­ها، تالیف و حدودا چهل بار چاپ شده، از متون پُرمخاطب آموزشی است.

این استاد فقید از سال ۱۳۸۱ مدیریت گروه تاریخ موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ع) را بر عهده گرفت و منشأ آثار علمی فراوان، به‌ویژه دو اثر برجسته شد:

نخست: کتاب تاریخ قیام و مقتل جامع سیدالشهداء(ع) که با راهبری و نظارت علمی ایشان، به قلم حدود بیست پژوهشگر در مدت تقریباً ده سال، در دو جلد تالیف شد. این اثر، مقتلی مستند و متناسب با نیاز عموم خوانندگان، به‌ویژه مبلغان و ذاکران حسینی است و به لطف الهی با اقبال گسترده، مواجه و بارها تجدید چاپ و به دریافت رتبه در چند جشنواره علمی نایل شده است. همچنین با نظارت ایشان، گزیده آن نیز منتشر شده و با پیگیری‌هایشان تا روزهای پایانی زندگی‌شان، ترجمه عربی آن در دست چاپ است.

دوم: فصلنامه پژوهشی تاریخ اسلام در آینه پژوهش از نخستین نشریات تاریخی در حوزه (با ۵۰ شماره تاکنون) که مرحوم پیشوایی، موسس و سردبیر آن بود و در پذیرش مقالات، افزون بر معیارهای علمی، بر جنبه‌های ارزشی و سودمندی، توجه ویژه داشت و آن را از نشریات مشابه، ممتاز ‌ساخت.

 ایشان با بیانی علمی و استوار و لحنی شیوا و دلنشین، سالیان متمادی در رادیو معارف، به‌ویژه در برنامه «پرسمان تاریخی» و نیز در «شبکه جهانی ولایت»، حضوری تاثیرگذار داشت. همچنین عضو هیات تحریریه و در نهایت سردبیر نشریه پُرسابقه مکتب اسلام بود و نیز با فصلنامه پژوهشی کلام اسلامی (تحت اشراف آیت‌الله سبحانی) همکاری داشت.

مرحوم استاد پیشوایی، در حقیقت عالمی خدوم و وارسته بود. مراتب والای علم را با عمل، ادب و حُسن خُلق آمیخت و پیوسته در حراست از ساحت پیشوایان معصوم و ترویج معارف مکتب اهل‌بیت (ع) کوشید. نظم، پشتکار و انصاف علمی همراه با اخلاص، فروتنی، صفا و صمیمیت، از او شخصیتی کم‌نظیر ساخته بود. در پژوهش و تالیف، به هنجارهای اجتماعی، ارزش‌ها و باورهای همگانی، کاملاً توجه داشت و تلاش می­‌کرد تا هم‌زمان، از معیارها و ضوابط علمی و نیز از قداست‌ها و حرمت‌ها مرزبانی کند.

در جایگاه یکی از برجسته‌ترین استادان حوزوی و پیش‌کسوت در دانش تاریخ، میان تاریخ‌پژوهان و عامه مردم (به‌ویژه مخاطبان رادیو معارف) محبوب و محترم بود. همچنین از عمق جان، دوست‌دار نظام مقدس جمهوری اسلامی و در حد توان، خدمتگزار این نظام بود و در جایگاه مشاوری امین و کاردان، پیوسته مسئولان حوزه و مراکز گوناگون فرهنگی، علمی و هنری را از مشورت‌ها و مساعدت‌های خویش بهره‌مند می‌ساخت.

استاد پیشوایی در جلسات هفتگی گروه تاریخ موسسه امام خمینی(ع) در جایگاه مدیر گروه، حضوری منظم و مستمر، تاثیرگذار و خاطره‌انگیز داشت. بی‌تکلف و خودمانی، و صمیمی و گرم؛ هم شنونده خوبی بود و هم خود سنجیده و به‌جا سخن می‌گفت و به‌هنگام و با بیانی شیرین، هم‌نشینانش را از تجارب علمی و عملی و گاه خاطرات شنیدنی‌اش بهره‌مند می‌ساخت. در انتهای همان جلسات، پذیرای کسانی از رده‌های گوناگون علمی و از اصناف مختلف بود که قصد مشورت با ایشان را داشتند. در تصمیم‌گیری‌ها به نظر جمعی بسیار اهمیت می‌داد. به جریان‌ها و رویکردهای سیاسی و مسائل فرهنگی و علمی توجه داشت. از فساد، ظلم و انحرافات به‌ شدت متأثر و رنجور و گاه خشمگین می‌شد و در حد توان، پی‌گیری و چاره‌اندیشی می‌کرد.

در همان جلسات، در یک بازه زمانی حدود ده‌ ساله با مدیریت مرحوم استاد پیشوایی، کتاب ارزشمند مقتل جامع سیدالشهداء(ع) ارزیابی و نهایی شد. ایده تدوین آن کتاب از خود ایشان بود. بارها، با افتخار از سابقه روضه‌خوانی خود و نیز این‌که پدرش ذاکر و روضه‌خوان بود، یاد می‌کرد، همچنین از درک ملموس خود از خلاء کتابی جامع درباره مقتل سیدالشهداء(ع) که نیاز واعظان و مرثیه‌خوانان را تأمین کند، سخن می‌گفت. بر همین اساس با اخلاص، عشق و علاقه‌ای خاص و به‌ شکلی خستگی‌ناپذیر، در سر حدّ توان، امور تدوین کتاب مقتل جامع را پیگیر بود؛ در حالی که در همین دوران، کسالت‌های مزمنی نیز داشت.

مرحوم استاد پیشوایی در مقدمه نسبتاً مفصل بر مقتل جامع، متذکر شده که کتاب، نگاشته گروهی از تاریخ‌پژوهان است و پیش از انتشار، برای دریافت نقدها و نظرات، به برخی از بزرگان و محققان ارائه شد و رویکردی «اثباتی» دارد؛ بدین معنا که شامل بر رخدادهای صحیح تاریخی و مستند به منابع معتبر است. باید اذعان کرد که نقش آن استاد فقید در مدیریت و نظارت علمی بر نگارش مقتل جامع، بی‌بدیل بود؛ به‌ویژه در مواجهه متعادل و متوازن میان پای‌بندی به یافته‌های پژوهشی تاریخی و ارزش‌ها و باورهای همگانی.

بارها در جلسات بازخوانی و ارزیابی متن مقتل جامع سیدالشهداء(ع)، شاهد بودیم که لحن او هنگام ذکر نام «امام حسین(ع)» بغض‌آلود می‌شد و اشک در چشمانش حلقه می‌زد. سراسر وجودش ارادت به سیدالشهداء بود و سرانجام نیز در ایام سوگواری آن حضرت به لقاءالله پیوست: عاش حمیدا و مات سعیدا.

*عضو هیئت علمی و دانشیار گروه تاریخ مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)

برچسب‌ها ویروس کرونا شیعه دانشگاه ایران پژوهشکده تاریخ اسلام

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ویروس کرونا شیعه دانشگاه ویروس کرونا شیعه دانشگاه ایران پژوهشکده تاریخ اسلام استاد پیشوایی سیدالشهداء ع تاریخ اسلام گروه تاریخ امام خمینی مقتل جامع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۴۵۱۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرکز پژوهش فناوری و نوآوری شبکه‌های کوانتومی افتتاح شد

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مرکز پژوهش، فناوری و نوآوری شبکه‌های کوانتومی با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس‌جمهور در دانشگاه علم و صنعت ایران افتتاح شد.

روح‌الله دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌نیان رئیس‌جمهور با بیان این که تربیت و پرورش نیروی انسانی اثرگذار، اولین وظیفه ستاد توسعه فناوری‌های اپتیک و کوانتوم است، گفت: اطلاع رسانی و تبلیغ برای جذب سالانه حداقل دو هزار نفر در حوزه کوانتوم در دستور کار ستاد است.

وی در همین راستا افزود: همچنین از ۱۰ دانشجوی پسادکتری توسط ستاد کوانتوم برای فعالیت در این مرکز نوآوری حمایت می‌شود تا کمکی به تسهیل فرآیند تربیت و توانمندسازی نیروی انسانی حوزه کوانتوم صورت بگیرد.

دهقانی با اشاره به نقش برجسته و‌ پررنگ علم و فناوری در اقتدارآفرینی و امنیت کشور عنوان کرد: عملیات غرورآفرین «وعده صادق» که یکی از مصادیق توانمندی و اقتدار کشور در عرصه دفاعی و نظامی است که بزرگی و هژمونی این عملیات بر دو رکن مهم اتکا دارد.

وی افزود: در حقیقت مصداق واقعی «العلم سلطان» به وضوح‌ در این عملیات، نمایان بود و جهان، توانمندی دانشی و فناورانه ایران و توانمندی در کاربردی سازی آن را به وضوح دریافت.

دهقانی ادامه داد: دومین رکن این عملیات را می‌توان بهره مند بودن کشورمان از موهبت فرماندهانی دارای شجاعت، وتدبیر و درایت استفاده و‌ به کارگیری این توانمندی دانست. فرماندهان توانمندی که به مدد رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی از چنین شجاعتی برخوردارند و این دو رکن در کنار هم، برای دوستان ایران مقتدر، امری تحسین برانگیز و برای دشمنانش، موضوعی هراسناک است.

معاون علمی رئیس جمهور، دانشگاه علم و صنعت را یکی از پیشران‌های توسعه علم و فناوری در صنعت کشور دانست و افزود: ورود این دانشگاه به عرصه حمایت و‌ توسعه فناوری‌های تحول‌آفرین و پیشران، موضوعی دلگرم کننده و زمینه‌ساز تربیت نیروی انسانی متخصص و مجرب برای حرکت در توسعه و کاربردی‌سازی فناوری‌های تحول آفرینی همچون کوانتوم، به واسطه شرکت‌های دانش بنیان است.

وی ادامه داد:  در همین راستا، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری از تحقیقات، پروژه‌های تحقیق و توسعه و شکل‌گیری شرکت‌های نوپای این دانشگاه و تعریف پروژه های جدید حمایت می‌کند.

معرفی ۱۱۰ استاد شاخص در تربیت نیروی انسانی با اعطای «جایزه شیخ مفید»

رئیس بنیاد ملی نخبگان ضمن تبریک روز معلم به تمامی معلمان و آموزگاران گفت: آن چه امروز از شرکت های دانش بنیان و دستاوردهای فناورانه و نواورانه در عرصه های مختلف در اختیار داریم را مرهون دانشگاه‌ها هستیم.

وی تاکید کرد: بعضا کم لطفی و بی مهری هایی نسبت به دانشگاه ها صورت می‌گیرد و جایگاه آن‌ها در توسعه اقتصاد دانش‌بنیان کم اهمیت تلقی می‌شود، این در حالی است که رشد و رونق امروز زیست بوم دانش بنیان کشورمان را مرهون دانشگاه‌های کشور هستیم.

وی در همین راستا ادامه داد: انعقاد موافقت‌نامه های معاونت علمی و دانشگاه ها پیمانی است از سوی معاونت علمی با دانشگاه های مطرح کشور که در مسیر تقویت و تسهیل فعالیت های فناورانه، شکل گیری شرکت‌های دانش‌بنیان دانشگاهی و رشد و بالندگی فعالیت‌های فناورانه و‌نوآورانه گام برمی‌دارند.

 معاون علمی رئیس جمهور ادامه داد: دانشگاه فراتر از آن‌که که کارخانه تولید علم، تولید و توسعه فناوری باشد، کارخانه تربیت نیروی انسانی متعهد و توانمند است ولی این موضوع و نقش فاخر در دانشگاه قدری کمرنگ شده است.

وی افزود: امسال جایزه ای تحت عنوان جایزه شیخ مفید تعریف شده است که با کمک دانشجویان نخبه دانشگاهی و بدون اعلام هیچ فراخوانی، استادانی را که انتخاب اول دانشجویان هستند و نقش اثرگذاری در تربیت و اعتلای نیروی انسانی دانشجو دارند مورد تقدیر و حمایت قرار می‌دهد.

دهقانی با اشاره به اعطای یک بسته حمایتی ۱۰ میلیارد ریالی به برگزیدگان این جایزه عنوان کرد: این جایزه شامل ۱۰۰۰ امتیاز است که تا ۴۰۰ امتیاز آن قابل دریافت به صورت نقدی بوده و بخش دیگر آن شامل استفاده از گرنت‌های خدمات شبکه آزمایشگاهی، پژوهانه‌ها و دریافت حمایت‌های دانشجویان مانند تسهیلات سربازی است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مرکز پژوهش فناوری و نوآوری شبکه‌های کوانتومی افتتاح شد
  • موگویی: وزارت خارجه هنوز اسناد پهلوی اول و دوم را آزاد نکرده است/ باقری‌کنی: ورود به پژوهش درباره امنیت ملی جسارت می‌خواهد
  • تألیف کتاب«روش تحقیق در مدیریت» توسط عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد
  • اهمیت تلاش برای توسعه پژوهش‌های کاربردی در جهان اسلام
  • همکاری اتاق‌های بازرگانی و پارک علم و فناوری بین‌المللی
  • این رویداد در خدمت ایجاد مشارکت میان جامعه پژوهشگران برگزار شد
  • در سه سال اخیر سرانه خط فقر سه برابر شده است
  • بررسی جامع کتاب آناتومی گری
  • شهرداری همدان ۵۰ میلیارد تومان به حوزه پژوهش اختصاص داد
  • استقرار اتاق‌های بازرگانی فناوری در پارک فناوری بین‌المللی ایران