Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش «نماینده»، علی جدی در رابطه با سخنان اخیر نصرالله پژمانفر رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس مبنی بر اینکه «واردات خودروهای خارجی مشروط به این است که خودروسازهای داخلی نتوانند نیاز مردم را تامین کنند»، گفت: وقتی در تولید انحصار وجود دارد و رقابتی وجود نداشته باشد، آن زمان انگیزه ای برای تولید کننده برای اینکه قیمت را منطقی کند، کیفیت را متناسب با قیمت بالا ببرد و خدمات پس از فروش خود را برای رضایت مشتری ارتقاء دهد، این انگیزه در او وجود ندارد چون هرچه تولید می کند ملت در صف خرید هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در ادامه افزود: این یعنی تولید، تولید منطقی و رقابتی نیست. ولی وقتی در تولید رقابت شکل گرفت و عرضه نسبت به تقاضا به میزان کافی افزایش پیدا کرد، یعنی وقتی ۴ خودرو نیاز است اما ۱۰ خودرو عرضه می شود، خود به خود خودروسازان باید در کیفیت، قیمت و خدمات پس از فروش رقابت کنند تا بتوانند مشتری را جذب کنند و اصل هم این است.

عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن عنوان کرد: چون در خودروسازی ما آن رقابت منطقی وجود نداشته و عملا انحصار وجود دارد، لذا وارد کردن این خودروها به نوعی در تولیدات رقابت ایجاد می کند و تولیدکنندگان داخلی هم تولیداتشان با خودروهای وارداتی مقایسه می شود و بالاخره مردم انتخاب می کنند که از چه کسی خرید کنند، لذا خودروساز داخلی هم الزاما باید به سمتی برود که بتواند مصرف کننده داخلی را جذب کند و به آنها خودرو بدهد.

جدی تاکید کرد: برای جذب مشتری هم طبیعتا خودروساز باید کیفیت را بالا ببرد، قیمت را منطقی کند و خدمات پس از فروش خود را ارتقاء دهد.

نماینده مردم شیروان در مجلس یازدهم در رابطه با اینکه با توجه به نظر آقای پژمانفر آیا مصوبه واردات خودرو مشروط به این است که خودروسازان داخلی نتوانند نیاز مردم را تامین کنند یا نه، گفت: این مشخص است که اگر واردات را تزریق کردیم به خاطر این است که خودروساز داخلی ما نه تنها از نظر کیفی، بلکه از نظر کمی هم پاسخگوی مصرف داخلی نیست و مثلا یک میلیون و ۵۰۰ هزار خودرو در سال نیاز داریم اما تولید داخل ما در سال ۱۴۰۰ به یک میلیون هم نرسید، لذا این ۵۰۰ هزار کسری باید جبران شود.

اخیرا نصرالله پژمانفر رئیس کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی در گفت و گویی تلویزیونی با برنامه صف اول که از شبکه خبر پخش می شود، گفت: واردات خودروهای خارجی مشروط به این است خودروسازهای داخلی نتوانند نیاز مردم را تامین کنند.

وی افزود: واردات خودرو تلنگری به خودروسازها است تا کیفیت خودروهایی خود را بالا ببرند.

منبع: نماینده

کلیدواژه: نایب رئیس کمیسیون صنایع واردات خودرو نماینده واردات خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت namayande.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «نماینده» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۶۱۶۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جلوگیری از واردات واکسن‌های دامی دارای مشابه داخلی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خانه ملت، ذبیح الله اعظمی ساردوئی ابتدا با اشاره به وضعیت نیروی انسانی سازمان دامپزشکی کشور، گفت: تعداد نیروی انسانی سازمان دامپزشکی کشور کم است که مقرر شده تا پس از درخواست کتبی سازمان از طریق کمیسیون کشاورزی مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه و مکاتبات با رئیس جمهور پیگیری شود.

  نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه سازمان دامپزشکی کشور در زمینه منابع مالی نیز با کمبود‌هایی مواجه است، ادامه داد: آزمایشگاه‌های مرجع سازمان دامپزشکی نیز کم است که از سوی کمیسیون کشاورزی مجلس درخواست شده تا این آزمایشگاه‌ها در کل کشور توسعه پیدا کند.   اعظمی با تاکید بر اینکه حدود ۱۰ میلیارد دز واکسن دامی وارد کشور می‌شود که مغایر اهداف دولت و برنامه هفتم توسعه است که بر اساس آن باید در این زمینه به خودکفایی ۷۰ درصدی دست پیدا کنیم، عنوان کرد: باید شرکت‌های دانش بنیان به حوزه تولید واکسن‌های دامی ورود کنند.   وی با بیان اینکه رئیس سازمان دامپزشکی در نشست با اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس پذیرفت تا از واردات واکسن‌هایی که مشابه تولید داخل آن بتواند تمامی آزمایشات را با موفقیت پشت سر بگذارد جلوگیری کند، تصریح کرد: برخی شرکت‌ها مجوز واردات دام زنده را دریافت کرده‌اند که باید سازمان دامپزشکی محموله‌های وارداتی آنها را تحت نظر داشته باشد، زیرا ممکن است با خود برخی بیماری‌ها را وارد کشور کنند.   اعظمی با اشاره به اینکه باید غرامت دام‌های آلوده و بیماری که بر اساس نظر سازمان دامپزشکی معدوم می‌شوند پرداخت شود، ادامه داد: در جنوب استان کرمان بیش از ۱۱ هزار نفر شتر، بیش از ۲ هزار راس دام سنگین و همچنین دام سبک وجود دارد و با توجه به محرومیت منطقه، مطالبه اینجانب از رئیس سازمان دامپزشکی این بوده که بخشی از واکسن مورد نیاز این منطقه همچنان به صورت رایگان توزیع شود که مقرر شد این روند ادامه داشته باشد.   عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: این احتمال وجود دارد که به دلیلی بالا بودن قیمت واکسن، برخی از دامداران اقدام به واکسیناسیون نکنند و این مسئله موجب فراگیری برخی بیماری‌های دامی با خسارت بالا شود که رئیس سازمان دامپزشکی موافقت کرده در این زمینه مساعدت کند.

دیگر خبرها

  • ایران ۱۰۰ تولیدکننده موبایل دارد، کره جنوبی یک عدد؛ چرا این نگران‌کننده است‌؟
  • جلوگیری از واردات واکسن‌های دامی دارای مشابه داخلی
  • واکاوی تخصیص «۲ و نیم میلیارد دلار ارز برای مونتاژ ۲۵۰ هزار خودروی چینی» به جای تولید ۷۰۰ هزار خودرو در داخل!
  • هوشمند سازی در سند تحول جهت تسریع خدمت‌رسانی به مردم است
  • ◄ واردات لوکوموتیو آری یا خیر؟
  • نارضایتی تولیدکنندگان در سال جهش تولید با مشارکت مردم
  • مردم پول ندارند سمند ۲۰ سال پیش را عوض کنند؛ می‌خواهند خودروی برقی وارد کنند؟
  • تقویت بنیه تولید داخلی کشور لازمه توسعه اقتصادی است
  • صداو سیما در کنار تولید کنندگان
  • کاکایی، کارشناس صنعت خودرو: مردم پول ندارند سمند ۲۰ سال پیش را عوض کنند؛ می خواهند خودروی برقی یک میلیارد و ۳۰۰ میلیونی وارد کنند؟