Web Analytics Made Easy - Statcounter

‌به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، از سال 1372 تا به امروز مجوز تأسیس 62 منطقه آزاد تجاری و ویژه اقتصادی صادر شده است، البته بخشی از این مناطق که از زمان تصویب آنها بیش از یک سال می‌گذرد‌ هنوز فعال نشده است‌.

پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم با وجود مخالفت‌های شدید کارشناسان اقتصادی، در اقدامی که نیت آن بیشتر سیاسی به نظر می‌رسید، 7 منطقه آزاد تجاری - صنعتی جدید به تصویب رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته در تارنمای درگاه خدمات مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، همچنان تعداد مناطق آزاد 7 و تعداد مناطق ویژه اقتصادی 34 عنوان شده است؛ به بیان دیگر افزایش تعداد این مناطق، هنوز برای دبیرخانه مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی قابل هضم نبوده است.

از سوی دیگر با وجود اینکه در سه دهه اخیر بحث تأسیس و افزایش مساحت مناطق آزاد همواره مطرح بوده اما تفکر تأسیس قارچ‌گونه مناطق آزاد، بیش از هر چیز میراث برجای‌مانده دولت حسن روحانی است.

* رشد سالانه تجارت در مناطق آزاد در سال‌های 92 تا 99 منفی 0.8 درصد بود

با وجود اصرار دولت یازدهم و دوازدهم بر تأسیس مناطق جدید به عنوان حرکت به سمت توسعه اقتصادی، اما عملکرد این مناطق فاجعه‌بار بوده است؛ به‌گونه‌ای که آمارها نشان می‌دهد تراز تجاری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در طول عمر دولت گذشته، منفی بوده است.

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نشان‌دهنده آن است که در طی سال‌های 92 تا 99 رشد سالانه تجارت در مناطق آزاد منفی 0.8 درصد بوده است.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم، این امیدواری ایجاد شده بود که با رویکرد نوین مسئولان دبیرخانه مناطق آزاد، اصرار بر رشد کمی‌ این مناطق متوقف شده و در عوض ارتقای عملکرد و تکمیل زیرساخت‌های مناطق آزاد کنونی، جایگزین تفکر رشد ‌‌ متراژی مناطق آزاد در کشور شود.

علاوه بر این، حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی که تا پیش از نشستن بر کرسی ریاست قوه مجریه، به‌عنوان شخص اول دستگاه قضا کشور مشغول به خدمت بود، بارها به عملکرد ضعیف این مناطق انتقاد داشت، به بیان دیگر رئیس دولت سیزدهم کاملاً با مشکلات مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی آشنا است و نسبت به مسائل مرتبط با این حوزه تسلط کافی دارد.

‌مخالفی که موافق مناطق آزاد شد

‌پیش از این، دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی، روز ششم آذرماه 1400 در نشست جامعه اسلامی مهندسان اذعان کرد: ایجاد 7 منطقه آزاد جدید که امسال ابلاغ شد، اشتباه بزرگی بود؛ چون ظرفیت مناطق آزاد فعلی هنوز بهره‌برداری نشده است و ولع ایجاد مناطق آزاد به کشور آسیب می‌زند.

وی همچنین در اوایل مردادماه سال جاری نیز در اظهارات خود با روند افزایش مناطق آزاد در کشور مخالفت و صراحتاً بیان کرد: ما با افزایش ۷ منطقه آزاد جدید در کنار ۸ منطقه آزاد قبلی مخالف بودیم.

با این‌حال در عمل شاهد هستیم که سعید محمد نسبت به تأسیس مناطق آزاد جدید مخالفی نداشته و پیشنهاد تأسیس ایجاد مناطق آزاد جدید از سوی دولت، گواهی بر این ادعا است.

* ماشین زایش مناطق آزاد در حال استارت خوردن

نمایندگان مجلس در جلسه علنی 9 مرداد امسال با اکثریت آرا با لایحه توسعه مناطق آزاد تجاری - صنعتی انزلی موافقت کردند.

و از سوی دیگر سید محمد حسینی، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور هم در ماه جاری از فرستادن سه لایحه جداگانه مناطق آزاد به مجلس خبر داد، وی به رسانه‌ها اعلام کرد: برای منطقه آزاد تجاری صنعتی دوغارون، سرخس و مازندران سه لایحه جداگانه از سمت دولت به مجلس فرستاده شده است.

وی همچنین مدعی شد دولت بنا ندارد دائماً به تعداد مناطق آزاد بیفزاید، اما جاهایی که ضرورت دارد باید این کار انجام شود تا در کشور توازن ایجاد شود.

* پیگیری‌ ایجاد منطقه آزاد مشترک‌ ایران و روسیه و ایران و ترکیه

علاوه بر این فارغ از موضوع تصویب چراغ خاموش مناطق آزاد داخلی، زمزمه‌هایی هم در خصوص ایجاد مناطق جدید بین‌المللی همچون تأسیس مناطق آزاد مشترک با ترکیه و روسیه نیز از سوی دولتمردان به گوش می‌رسد.

در تیرماه امسال احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در جلسه مشترک رؤسای جمهور و وزرای مرتبط ایران و ترکیه، خبر ایجاد منطقه آزاد مشترک میان دو کشور را اعلام کرد.

همچنین سعید محمد هم در مرداد‌ امسال با اذعان بر اینکه دبیرخانه مناطق آزاد مصمم به تأسیس مناطق آزاد مشترک با کشورهای همسایه است، بیان کرد: توافقاتی با کشور روسیه در این زمینه به‌عمل‌آمده است تا در آینده منطقه آزاد مشترک را با کشور روسیه تأسیس کنیم.

احتمال مخالفت مجدد شورای نگهبان و مجمع تشخیص با تصویب مناطق آزاد جدید

حرکت دولت و مجلس به سمت تصویب مناطق آزاد جدید در حالی صورت گرفته که شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز همانند گذشته بر مواضع خود مبنی بر جلوگیری از گسترش بی‌ضابطه مناطق آزاد و ویژه پافشاری داشته است.

لایحه «توسعه منطقه آزاد تجاری - صنعتی گیلان (انزلی)»، به دلیل مغایرت با بندهای «11» و «17» سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی در دولت گذشته مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفته بود.

بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس لایحه جدید دولت سیزدهم و دلایل آن مبنی بر گسترش مساحت منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی از نظر قانونی قابل‌قبول نبوده و پیش‌بینی می‌شود شورای نگهبان این مصوبه مجلس را ملغی اعلام کند.

مصوبه گسترش این منطقه آزاد همچنین در هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام به دلیل مغایرت با بند 9 سیاست‌های کلی قانون‌گذاری، بند 19 سیاست‌های اقتصادی مقاومتی، بند 10 و 25 سیاست‌های کلی نظام اداری رد شد، البته سابقه تاریخی حکایت از این دارد که نمایندگان مجلس و دولت با لوایح دیگر به تلاش‌های خود در این زمینه ادامه خواهند داد.

همچنین مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش دیگری درباره سه منطقه جدید سرخس، دوغارون و مازندران اعلام کرده است: «دولت سیزدهم سه لایحه مجزا به‌منظور ایجاد منطقه آزاد تجاری صنعتی سرخس، دوغارون و مازندران ارائه کرد اما متن لایحه نشان می‌دهد دولت محترم نسبت به ایرادات و ابهامات شورای نگهبان، مغایرت‌های هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص و اصلاحات کمیسیون اقتصادی مجلس، بی‌توجه بوده و هیچ اصلاحی به‌منظور رفع ابهامات در لایحه جدید انجام نداده است»

به گزارش فارس، هر چند لایحه تشکیل منطقه آزاد تجاری - صنعتی مازندران در کمیسیون اقتصادی مجلس به دلیل وجود سه منطقه مجزا در این استان رد شده است، اما در خصوص منطقه سرخس، پیش‌بینی‌ها حاکی از احتمال بالای تصویب این منطقه توسط نمایندگان مجلس است.

لازم به ذکر است طبق اعلام نظر مرکز پژوهش‌های مجلس تأسیس این سه منطقه آزاد جدید کماکان با سیاست‌های کلان اقتصاد مقاومتی و قوانین بالادستی در تعارض است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: سازمان مناطق آزاد توسعه مناطق آزاد سعید محمد منطقه آزاد تجاری منطقه ویژه اقتصادی منطقه آزاد تجاری مناطق آزاد تجاری ویژه اقتصادی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۶۳۷۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر از سبد خانوارهای ایرانی حذف شده است؟ | توضیح مرکز پژوهش‌ها درباره یک ادعا

به گزارش همشهری آنلاین، مرکز پژوهش‌های مجلس در واکنش به اظهارنظرها نسبت به گزارش این مرکز درباره گردشگری اعلام کرد: این گزارش مربوط به بازه زمانی ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰ با اشاره به شرایط کرونای و مرتبط به عملکرد دولت‌های قبل و غیرمرتبط با عملکرد دولت فعلی است که حداقل انتظار می رفت مسئولان دولت قبل به این موضوع واکنش نشان می‌دادند و نه مسئولان دولت فعلی.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی افزود: پس از انتشار گزارشی از سوی این مرکز با عنوان «بررسی وضعیت گردشگری داخلی از منظر دسترس پذیری برای اقشار مختلف جامعه و ارائه بسته تقنینی» و باز نشر آن از سوی رسانه‌ها با عناوینی مختلف، موضع‌گیری‌هایی خلاف واقع نسبت به این گزارش صورت گرفت که جهت تنویر افکار و اذهان عمومی و پاسخ به نقدها، موارد زیر اعلام می‌شود.

نخست؛ آنکه در موضع‌گیری‌های صورت گرفته نسبت به این گزارش به موضوع «حذف سفر از سبد خانوار» اشاره شده در حالی که در ۳۴ صفحه این گزارش، هیچ اشاره‌ای به «حذف سفر از سبد خانوار» یا مواردی با این مضمون نشده است.

دوم؛ آنکه در چکیده و صفحات مختلف این گزارش اعلام شده که آمار مستند در این گزارش مربوط به بازه زمانی ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰ با اشاره به شرایط کرونایی و مرتبط به عملکرد دولت‌های قبل و غیر مرتبط با عملکرد دولت فعلی است که حداقل انتظار می‌رفت مسئولان دولت قبل به این موضوع واکنش نشان می‌دادند و نه مسئولان دولت فعلی و اینکه در پاورقی صفحه ۱۱ این گزارش ذکر شده است که به دلیل عدم اعلام آمار گردشگری از سوی متولی این حوزه بعد از سال ۱۴۰۰، عملا امکان دسترسی به آمار جدید برای بررسی عملکرد وجود ندارد. حتی مرکز پژوهش‌های مجلس طی مکاتبه‌ای خواستار دریافت آماری در این بازه زمانی بود که با پاسخی ناقص از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مواجه شد. هرچند در صفحه ۱۰ همین گزارش عنوان شده است که برمبنای اظهارات دبیر ستاد مرکزی هماهنگی سفر، در سال ۱۴۰۲، شاهد رشدی ۱۷ درصدی در زمینه گردشگری بوده‌ایم.

نکته سوم؛ آنکه یکی دیگر از نقدها به این گزارش، عدم ارائه راهکارهای منطقی و قابل اجرا بوده که باز هم نگاهی به این گزارش نشان می‌دهد چهار صفحه پایانی آن به ارائه راهکارها و پیشنهادها با توجه به ظرفیت‌های تقنینی در این حوزه اختصاص یافته است و به نظر می‌رسد مشکل اصلی در این زمینه عدم اهتمام به خواندن اصل این گزارش و تنها توجه به برخی خبرسازی‌ها با سمت و سوگیری‌های خاص بوده است.

نکته چهارم؛ اینکه، آمارهای بیان شده در این گزارش که از آن به عنوان آمار غلط یا آمارسازی یاد می‌شود مربوط به سالنامه هزینه و درآمد خانوار و گزارش آمارگیری از گردشگری ملی مرکز ملی آمار ایران در سال ۱۴۰۰ است که البته گزارش‌های دریافتی از وزارتخانه محترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز همین آمارهاست.

نکته پایانی اینکه؛ مرکز پژوهش‌های مجلس کمک تخصصی و کارشناسی به دولت محترم را وظیفه خود می‌داند و همواره در این راستا تلاش نموده و متقابلا انتظار می‌رود مدیران دولت نیز در اظهارنظر نسبت به این مرکز در رسانه‌ها دقت نظر لازم را داشته باشند.

کد خبر 848207 منبع: ایرنا برچسب‌ها سفر - گردشگری خبر مهم مرکز پژوهش‌های مجلس

دیگر خبرها

  • کسب رتبه برتر در حوزه عمران و زیربنایی توسط منطقه آزاد چابهار
  • سفر از سبد خانوارهای ایرانی حذف شده است؟ | توضیح مرکز پژوهش‌ها درباره یک ادعا
  • منطقه ویژه اقتصادی «سهلان» رتبه نخست کشور را کسب کرد
  • فرزین برای ارائه گزارش عملکرد منابع و مصارف نظام بانکی در سال ۱۴۰۲ به کمیسیون اقتصادی می رود
  • ۳ برابر شدن سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد/ ۲۰۰ بسته سرمایه‌گذاری فردا رونمایی می‌شود
  • باهنر: مجلس باید حداقل دو فراکسیون اقلیت و اکثریت داشته باشد /ضرورت ندارد تمام تصمیمات مجلس جناحی باشد
  • بازیابی و معرفی روایت‌های فرهنگ دریاپایه قشم ضرورت دارد
  • کسب رتبه برتر در حوزه های عمران، حقوقی و فرهنگی توسط منطقه آزاد اروند
  • کسب رتبه برتر منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان در بین مناطق ویژه اقتصادی کشور
  • هدفگذاری دولت برای توسعه همکاری تجاری با کشور‌ها